Afghanistan: President Ghani roept op tot verzet tegen de Taliban

De Taliban rukken steeds verder op in Afghanistan en bevinden zich nu op circa 50 kilometer van Kabul. President Ashraf Ghani riep de bevolking op om het verzet tegen de islamitische militie niet op te geven. In een televisietoespraak kondigde hij een "remobilisatie" van de strijdkrachten aan.

Ghani zei dat dit topprioriteit is. Daarnaast vertelde de President dat er momenteel besprekingen aan de gang zijn met politieke leiders en internationale partners over een politieke oplossing om "vrede en stabiliteit" in het land veilig te stellen. 

Vanwege de opmars van de islamitische Taliban-milities in Afghanistan proberen momenteel verschillende landen, om ambassadepersoneel en lokaal personeel Afghanistan uit te krijgen. Om dit veilig te stellen, wil de VS morgen, indien mogelijk, 3.000 soldaten naar Kabul verplaatsen. De eerste zijn al ter plaatse. 

Voormalig Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken: 'De mensen zitten in de val'
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Afghanistan, Spanta, bekritiseerde het terugtrekken van internationale troepen dat in april van start ging. Alles gebeurde heel plotseling en de mensen in Afghanistan werden voor een voldongen feit gesteld, zei Spanta. De mensen zitten nu klem. De oud-minister voegde eraan toe dat hij nu twijfelde of democratisering met hulp van het buitenland wel mogelijk is zonder voldoende rekening te houden met wat er in een land gaande is. Zo hadden de oorzaken van terrorisme intensiever moeten worden aangepakt, benadrukte Spanta.

De NAVO hield gisteren een spoedvergadering om de huidige situatie in Afghanistan te bespreken. Na afloop zei secretaris-generaal Stoltenberg dat de Taliban moet begrijpen dat de internationale gemeenschap hen niet zal erkennen als ze het land met geweld innemen. Stoltenberg zei dat ze nog steeds vastbesloten waren om een politieke oplossing voor het conflict te vinden en dat ze de diplomatieke aanwezigheid van de NAVO in Kabul wilden behouden.

VS-expert: Afghanistan kan een binnenlandse catastrofe worden voor Biden
Voor de Amerikaanse president Biden zouden de gebeurtenissen volgens de Amerikaanse expert Marco Overhaus kunnen uitgroeien tot - om te citeren - een "binnenlandse politieke catastrofe". Het is denkbaar dat Biden verantwoordelijk wordt gehouden voor het mogelijk in gevaar brangen van het ambassadepersoneel, maar ook voor de verslechterende humanitaire situatie in Afghanistan, zei de onderzoeker van de Science and Politics Foundation.