WK Kwalificatie AziŽ: Van Marwijk met Emiraten naar volgende fase

Terwijl in Europa en Zuid-Amerika het allemaal draait om de continentale eindtoernooien, zijn ze in Azië bezig met de afsluitende fase van de tweede ronde voor de WK kwalificatie. Veertig landen zaten in acht groepen van vijf, waarvan er twaalf landen overblijven. Deze landen strijden na de zomer voor vier startbewijzen en één intercontintale playoffticket. Dit bericht zal updates krijgen als er duels zijn afgerond.

Groep C

Iran won de beslissende wedstrijd met 1-0 van Irak, waarmee Iran zich plaatst voor de volgende ronde. Irak weet dat het als beste nummer twee ook door gaat. Bahrain werd derde en pist net naast de pot. 

Groep E 

Qatar is groepswinnaar met 22 uit acht wedstrijden. Omdat het kwalificatietoernooi ook geldt voor de Azië Cup is Qatar geplaatst voor de Azië Cup. Oman was als nummer twee in deze groep niet gegarandeerd zeker van de volgende ronde. Echter ze zijn de beste nummer twee en daarmee zeker van de volgende ronde. Qatar haakt verder af voor het kwalificatietoernooi. 

Groep F

Japan sluit de kwalificatie perfect af met een 4-1 overwinning op Kirgizië. De verliezers eindigden derde in de groep. Tajikistan won hun laatste duel met 4-0 van Myanmar. Echter ze weten dat ze het als nummer twee niet gaan redden. 

Groep G

De Verenigde Arabische Emiraten hebben zich geplaatst voor de volgende fase van de Aziatische WK-kwalificatie. De zege op Vietnam maakte de ploeg van Bert van Marwijk groepswinnaar. Voor het laatste groepsduel hadden de Emiraten een zege nodig om Vietnam van de eerste plaats te stoten en daarmee verzekerd te zijn van een plaats in de volgende ronde van de Aziatische WK-kwalificatiereeks. Het werd 3-2. Vietnam zal als nummer twee ook doorgaan.

Groep H

Deze groep was wat eerder afgesloten. Noord-Korea weigerde vanwege de coronapandemie de laatste duels te spelen en trok zich terug. De FIFA besloot dat alle resultaten niet meer mee zouden tellen. Zuid-Korea werd mede dankzij een 2-1 zege op Libanon groepswinnaar. Libanon zit nu in de wachtkamer. 

Update 22.10 uur

Groep A

Syrië, dat al zeker was van de groepswinst, ging met 3-1 onderuit tegen China. China werd daarmee de beste nummer twee en is door. De Filipijnen, Malediven en Guam kunnen naar de volgende toernooien om zich voor de Azië Cup te plaatsen.   

Groep B

Australië won thuis met 1-0 van Jordanië. De enige treffer kwam op naam van Harry Souttar.  Met 24 uit acht levert Australië een perfecte score. Jordanië is de slechtste nummers twee en zal hun mondiale debuut nog eens met vier jaar moeten uitstellen. 

Groep D

Saudi-Arabië thuis won met 3-0 Uzbekistan. De Arabieren zijn met twintig punten groepswinnaar. Uzbekistan is als op één na slechtste nummer twee uitgeschakeld. Ook voor Palestina, Singapore en Yemen zit het toernooi erop.