FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 mei 2021

Random Pics van de Dag #319

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Volleybalsters overtuigend langs BelgiŽ in Nations League

De Nederlandse vrouwen zijn uitstekend begonnen aan de Volleyball Nations League, dat volledig in het Italiaanse Rimini gespeeld wordt. De openingswedstrijd werd overtuigend gewonnen van België: 25-21, 25-19, 25-18.

Avital Selinger moest het zonder een paar ervaren speelsters doen, maar dat bood wel ruimte voor onder meer de pas 17-jarige Elles Dambrink. Dat de ploeg jong was kon gezien worden aan Nika Daalderop: zij was één van de meer ervaren speelsters, ondanks haar 22 jaar.

Nederland had constant de overhand in set één, die Anne Buijs binnen sloeg. Na een wat stroef begin was ook de tweede set voor Oranje, dat daarna in set drie vrij soepel af kon rekenen met de gebroken Belgische ploeg.

4 tegen 1: 14-jarige beroofd van jas, daders opgepakt

De politie heeft maandagavond 24 mei rond 21:00 uur vier mannen aangehouden met een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BTGV) na melding van een gewapende straatroof. Een 14-jarige jongen uit Poortugaal werd door vier jongens beroofd van zijn jas onder bedreiging van een mes. De jas werd later in de auto van het viertal aangetroffen.

Rond 20:30 uur wordt een 14-jarige jongen aan de Hofhoek in Poortugaal beroofd van zijn jas. Dat gebeurde onder bedreiging van een mes. Op basis van een signalement van de auto waarin het viertal reed, werd binnen een half uur de auto aangetroffen en het viertal aangehouden. Dit gebeurde middels een BTGV, aangezien er mogelijk een wapen bij de verdachten aanwezig was. In de auto werd een jas aangetroffen die overeenkwam met de gestolen jas. Ook werd er een mes aangetroffen. De politie doet onderzoek naar het incident.

De vier verdachten zijn vier jongens van 18 (Rotterdam), 20 (Rotterdam), 21 (Voorburg) en 16 jaar oud (Hoogvliet Rotterdam).

17 jarige jongen overleden na steekpartij, 44-jarige moeder ook gewond

De politie is een groot onderzoek gestart naar aanleiding van een steekincident dat dinsdagochtend heeft plaatsgevonden in een woning aan de Meester Arendstraat in Rotterdam-Charlois. Een 17-jarige jongen en 44-jarige vrouw zijn hierbij geraakt. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd de jongen te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

De 17-jarige jongen en zijn 44-jarige moeder waren in hun woning toen even na half tien ’s ochtends de steekpartij plaatsvond. Het is nog onduidelijk wat er in de woning is gebeurd en waarom. Omwonenden spreken over drie personen die rennend het portiek van de desbetreffende woning hebben verlaten na het steekincident. De politie neemt deze informatie mee in het onderzoek.

De Forensische Opsporing doet uitgebreid onderzoek in de woning. Ook wordt gesproken met omwonenden en bekenden van de familie om meer duidelijkheid te krijgen over wat zich mogelijk heeft afgespeeld. De politie zet een groot team van 20 rechercheurs (TGO) op het onderzoek.

Elliott wint gruwelijk natte NASCAR-race op Circuit of the Americas

Voor de raceliefhebbers keren we nog even terug naar de zondagavond, want op het Circuit of the Americas nabij het Texaanse Austin streek de NASCAR Cup Series neer. Het was bij tijd en wijlen echt gruwelijk nat, maar dat mocht de pret niet drukken: op road courses is rijden dan níet onmogelijk, in tegenstelling tot op ovals.

Voor het eerst in zijn Cup Series-carrière vertrok Tyler Reddick van poleposition en het was nog verdiend ook: er werd een heuse kwalificatie gehouden, iets dat sinds de COVID-19-situatie nauwelijks nog voorkomt. Kyle Larson stond ook op de eerste rij, achter hen vonden we Austin Cindric en Kyle Busch, die een dag eerder de Xfinity-race won.

Tijdens de opwarmronden begon de regen alsmaar steviger naar beneden te komen en na de eerste ronde kwamen onder meer Joey Logano, Chase Elliott en Kevin Harvick al binnen voor regenbanden. Austin Cindric, AJ Allmendinger, Kyle Busch, Reddick en Larson kwamen niet binnen, Martin Truex Jr startte op regenbanden en zat er dus heerlijk bij op inmiddels de zesde plek.

Ook de rest van de top kwam snel binnen...behalve Cindric, die op slicks fantastisch reed en een grote voorsprong had op Truex, maar na vijf ronden toch regenbanden kwam halen - Truex was hard bezig het gat te dichten en nam zo de leiding over, voor Michael McDowell en Bubba Wallace, die ook op regenbanden waren vertrokken.

Een probleem voor Daniel Suarez bracht de pace car naar buiten, waardoor het veld weer bij elkaar kwam - een grote groep gebruikte de kans voor een nieuw setje banden en een flinke slok brandstof. McDowell en Wallace kwamen niet binnen en namen zo de leiding over, maar Logano werkte zich in één bocht op naar de tweede plek en pakte McDowell niet veel later, waarna hij naar de stagewinst reed.

Met Logano en McDowell voorop begon stage twee, maar al snel volgde een caution: in de spray werd Blaney stevig geraakt door Christopher Bell, terwijl Harvick achter hen reed, vertraagde en van achteren hard werd geraakt door Wallace. Bij de herstart gingen Ross Chastian en Ryan Preece langs Logano, maar al snel ging het weer fout: Truex reed tegen de vertragende McDowell aan, waarna Cole Custer hem totaal niet zag en vol op zijn achterkan in ramde, met grote schade voor beiden tot gevolg.

Het opruimen doorde een tijd, waarna men eindelijk weer door kon met Preece en Kyle Busch voorop - onder meer Logano was tijdens de caution naar binnen geweest voor nieuwe banden en brandstof. Busch reed zich snel naar de leiding, ook Austin Cindric schoof weer naar voren. Zonder verdere onderbrekingen ging de stagewinst naar Kyle Busch, voor Elliott en Reddick, die Cindric nog passeerden.

Met Kyle Busch voorop kon de race weer hervat worden, Cindric en Reddick volgden. De regen was inmiddels wel zo'n beetje verdwenen, maar met 25 ronden te gaan begon het weer met bakken uit de hemel te komen. Kyle Busch was ondertussen al binnen geweest, Larson, Kurt Busch en Logano kwamen iets later binnen. Ross Chastain reed zo op kop, maar ook hij kwam binnen en zo het was Elliott die de leiding overnam.

Busch moest flink brandstof sparen of nog een stop maken, waardoor Larson hem simpel passeerde - Elliott reed daar dan weer ruim voor. Busch kwam inderdaad nog eens binnen en viel een plek of tien terug, vlak voor Kurt Busch. Die verloor op het lange rechte stuk de controle over zijn auto door een stukje aquaplaning, en wist op bizarre wijze precíes tussen Austin Dillon en broer Kyle Busch heen het grind in te rijden.

Met veertien ronden te gaan werd het wat overdreven wat betreft de hoeveelheid water, waardoor NASCAR besloot de pace car de baan op te sturen. Elliott moest waarschijnlijk nog stoppen, maar had een perfect staaltje geluk: na enig wachten werd de race afgeblazen en dus pakte hij de winst, zijn zesde overwinning op een road course. Larson werd tweede, voor Logano en Chastain.

Politiek moet in actie komen om burgers te beschermen tegen uitdijende datahonger

Steeds meer bedrijven - en ook de overheid - houden in toenemende mate gegevens bij over burgers. Wat weten we eigenlijk over die dataverzamelende partijen? Wat gebeurt er met al die gegevens van burgers? En hoe kunnen we voorkomen dat datasturing ontspoort?

Datasturing is een politieke zaak
Datasturing is niet neutraal, maar toch worden op basis van data over burgers steeds meer beslissingen genomen waarover partijen die sturen geen verantwoording afleggen. Het risico hiervan is dat datasturing ontspoort, zoals te zien bij de toeslagenaffaire.
Het is daarom hoog tijd dat de politiek een democratisch proces inricht rondom datasturing, stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur in zijn advies Sturen of gestuurd worden? Zo kunnen burgers profiteren van de kansen van datasturing, maar zijn zij ook beschermd tegen de risico’s.

Het probleem: te weinig zicht op datasturing door bedrijven en overheden
In zijn advies beschrijft de ROB dat burgers en hun volksvertegenwoordigers op dit moment te weinig zicht hebben op hoe bedrijven en de overheid omgaan met hun persoonlijke gegevens. Door een gebrek aan kennis bij de overheid en politiek over datasturing komt democratische controle onder druk te staan. Dit is een probleem, omdat grondrechten van burgers worden aangetast en grote (tech)bedrijven onevenredig veel macht krijgen.

De oplossing: publieke verantwoording
De ROB wil dat burgers en volksvertegenwoordigers niet langer in het duister tasten over hoe overheid en bedrijven sturen met data. De oplossing is het organiseren van meer democratische controle door middel van openheid, transparantie en publieke verantwoording van overheid én bedrijven. Publieke verantwoording maakt het mogelijk tegenmacht te organiseren en versterkt de legitimiteit van sturen met data.

Concrete maatregelen
Voor een betere organisatie van publieke verantwoording dient het openbaar bestuur in actie te komen. Het dient de kennispositie van bestuurders, volksvertegenwoordigers, ambtenaren en burgers te versterken, publieke waarden te vertalen naar een samenhangend beleid voor data-technologie en huidige verantwoordingsstructuren beter te benutten of deze zo nodig aan te passen of nieuwe structuren te creëren. Concrete eerste stappen zijn onder meer: 

 • Zorg voor inhoudelijke expertise over data-technologie op het hoogste politiek-bestuurlijke niveau, verankerd in een verantwoordingsstructuur (zoals een minister voor Digitale Zaken).
 • Dwing transparantie af door de positie van onafhankelijke waakhonden te versterken, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens.
 • Zorg voor een juridisch kader dat publieke waarden centraal stelt, zodat grote (tech)bedrijven ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Den Haag: wapeninleveractie #DropIt levert 669 wapens op

Tijdens de wapeninleveractie #DropIt zijn de afgelopen week in totaal 669 wapens ingeleverd bij de politiebureaus in de eenheid Den Haag. Het gaat niet alleen om steekwapens, zoals messen, zwaarden en kapmessen, die in de speciaal daarvoor bestemde containers zijn gedeponeerd. Ook verschillende slag- en stootwapens zoals tasers, pepperspray, boksbeugels, wapenstokken, hamers en bijlen werden ingeleverd. Daarnaast zijn tijdens de inleveractie 30 echte vuurwapens en verschillende nep-vuurwapens in beslag genomen.

Tijdens de inleveractie #DropIt konden mensen zich ontdoen van wapens zonder dat zij daarvoor strafrechtelijk worden vervolgd. Met de inleveractie wil de politie zoveel mogelijk wapens van straat halen. Bovendien wil de politie een signaal afgeven aan met name jongeren dat het niet normaal is om met een wapen de straat op te gaan.

Behalve steek-, slag- en stootwapens konden ook vuurwapens en munitie worden ingeleverd. Hiervoor moest wel een afspraak worden gemaakt om deze wapens thuis op te laten halen door een politiefunctionaris in burgerkleding. Het inleveren van deze wapens kon dus niet anoniem in tegenstelling tot de andere wapens. Bij de wapens die thuis werden opgehaald ging het onder meer om (hand)vuurwapens, alarmpistolen, luchtdrukwapens en munitie. Onderzocht wordt of deze wapens betrokken zijn geweest bij een strafbaar feit. Er wordt niet vervolgd voor het bezit van het vuurwapen. Alle wapens zullen worden vernietigd.

Paul van Musscher, politiechef van de eenheid Den Haag: “De opbrengst van de wapeninleveractie is een fantastisch resultaat. Ieder wapen dat we van straat halen, verkleint de kans op een geweldsincident. En wij hopen dat we met deze actie en met de aandacht ervoor in de media en op social media ook hebben kunnen bijdragen aan meer bewustwording onder jongeren. Want uiteindelijk moeten jongeren gaan inzien dat het niet normaal is om met een wapen de straat op te gaan.”

Wapeninleveractie #Dropit Den Haag mei 2021
Wapeninleveractie #Dropit Den Haag mei 2021

Man veroordeeld tot 2 jaar celstraf na verkrachting in trein op klaarlichte dag

De rechtbank Noord-Holland heeft een 45-jarige man veroordeeld voor het verkrachten van een vrouw in de trein tussen Den Helder en Anna Paulowna op 13 november 2020. Hij heeft een celstraf opgelegd gekregen van 24 maanden.

Ook moet hij aan de vrouw een vergoeding voor immateriële schade betalen van 5.000 euro.

Verkrachting
Het incident gebeurde in de ochtend. De man ging in de trein naast het slachtoffer zitten. Zij was hier niet van gediend en heeft een andere zitplaats gezocht. De verdachte is opnieuw naast haar gaan zitten. Hij heeft haar de weg versperd door zijn voeten tegen de tegenovergelegen toiletdeur te zetten. Toen het slachtoffer opstond en over hem heen probeerde te stappen, stak de verdachte plotseling zijn hand in haar onderbroek en verrichtte hij een seksuele handeling. De vrouw viel, waarop de man met grof geweld haar panty en onderbroek kapot trok en in zijn jaszak stopte.

Het plotselinge seksuele geweld op klaarlichte dag in de trein in het bijzijn van medepassagiers moet haar volledig hebben overrompeld, vindt de rechtbank. Het kan niet anders dan dat de verkrachting voor de vrouw een beangstigende, vernederende en kwetsende ervaring is geweest. Hij heeft een grove inbreuk gemaakt op haar geestelijke en lichamelijke integriteit en haar gevoel van veiligheid aangetast. De vrouw heeft aangegeven dat zij een behandeling bij een psycholoog volgt om deze traumatische gebeurtenis te verwerken.

Oordeel rechtbank
De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich op geen enkele manier heeft bekommerd om de gevoelens van de vrouw en de gevolgen van zijn daad. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank ook meegewogen dat de verkrachting onverwachts op klaarlichte dag in de trein plaatsvond.

Windhoos in Nijverdal: bomen en schuttingen omver en 22 huizen stormschade

Een windhoos heeft aan het begin van de middag lokaal veel schade aangericht in de Kruidenwijk in Nijverdal. Vooral dakpannen en ramen moesten het ontgelden, maar ook hele stukken schutting en trampolines werden door de windstoten van hun plek gerukt. Bij outdoor-activiteitencentrum De Wilgenweard waaide de overkapping van het terras kapot. Meer hierover in de Stentor.

Er werden tevens meerdere bomen ontworteld en daken (deels) vernield. De brandweer heeft na de windhoos huis aan huis de daken geinspecteerd. 

Strangeland is nieuwe point-and-click-game van Wadjet Eye

Indie-developer Wadjet Eye Games heeft vandaag zijn nieuwe adventuregame Strangeland uitgebracht op Steam. Wederom beland je als speler in een bizarre setting, ditmaal een soort verknipt pretpark, en moet weer volop aan de puzzel om je uitweg te vinden.

Er zijn anno 2021 nog maar weinig ontwikkelaars die zich bezighouden met het point&click-genre, maar gelukkig is er nog het nodige talent te vinden in de indiehoek van de gameindustrie. Wadjet Eye Games maakt al sinds 2006 P&C-adventures in retrostijl zoals liefhebbers die kennen uit de (negentiger) adventure-jaren van weleer.

Want hoewel het ouderwets ogende genre zich in een nichepositie bevindt, is er nog steeds een harde kern fans aanwezig. Wadjet Eye is bekend van pareltjes als Primordia, Unavowed en de Blackwell-serie, die stuk voor stuk overweldigend positieve reviews kregen op Steam. Bekijk de trailer hieronder voor een indruk van Strangeland, nu verkrijgbaar voor €11,24 via Steam.

Onderzoek homodiscriminatie in personeelsbeleid overheid tussen 1945 en 1971

In de decennia na de oorlog kon het voor de carrière van een sollicitant of ambtenaar bij Rijk en gemeenten grote gevolgen hebben als er sprake was van een homoseksuele geaardheid. Formeel was er geen beleid om homoseksuelen actief te weren, maar de overheden speelden wel een belangrijke rol bij het in stand houden en versterken van de maatschappelijke ‘heteronorm’. De discriminatie van homoseksuelen was niet systematisch maar systemisch.

Dat staat in een rapport van het Verwey-Jonker Instituut (VWJ). Minister Ollongren (BZK), die het onderzoek vanochtend in ontvangst nam:

“De overheid is in die periode ernstig tekortgeschoten in de omgang met homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Gelukkig is onze maatschappij drastisch veranderd.”

De ministeries van BZK en OCW (emancipatiebeleid) gaven gezamenlijk opdracht tot het onderzoek. Aanleiding was een publicatie van dagblad Trouw in 2017 over de vondst van documenten uit de jaren 50 in het Stadsarchief Amsterdam. Daarin stonden sollicitanten die werden afgewezen op grond van hun homoseksualiteit.

Het onderzoek van het VWJ beslaat de periode van 1945-1971; het jaar waarin een voor homoseksuelen discriminerende bepaling uit het Wetboek van Strafrecht werd geschrapt. Hoofdvraag was of homoseksualiteit in het personeelsbeleid van Rijk en gemeenten een onderscheidend kenmerk was bij aanname, promotie of ontslag. Het onderzoeksinstituut heeft daartoe in 6 gemeenten en bij enkele ministeries en diensten archiefonderzoek gedaan.

Homoseksualiteit speelde bij het personeelsbeleid formeel geen rol, maar was wel een onderscheidend kenmerk. Bijvoorbeeld omdat de aanname was dat homoseksuelen een veiligheidsrisico opleverden omdat ze chantabel waren. Homoseksualiteit was niet strafbaar maar in grote delen van de maatschappij niet geaccepteerd. Ook maakten overheden bij het inwinnen van inlichtingen gebruik van politieregistraties waarin soms aantekeningen stonden over (vermeend) homoseksueel gedrag.

Minister Ollongren: “Het onderzoek laat zien dat de maatschappij, de overheid incluis, van ver heeft moeten komen. We hebben nu wetgeving, zoals de Wet Gelijke Behandeling en het homohuwelijk. In de samenleving groeit de acceptatie en zichtbaarheid van homoseksualiteit en de aandacht voor andere seksuele identiteiten. Een belangrijke volgende stap is het opnemen in de Grondwet van het verbod op discriminatie wegens seksuele geaardheid. Ik verwacht dat beide Kamers daar deze kabinetsperiode in tweede lezing mee instemmen.”

Kabinet neemt privťschulden over van gedupeerde ouders toeslagenaffaire

Het kabinet is van plan om alle private schulden van ouders die gedupeerd zijn door de problemen met toeslagen over te nemen. Zo kunnen de ouders schuldenvrij een nieuwe start maken. Staatssecretaris Van Huffelen van Toeslagen heeft daarover vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd. Het vinden van een oplossing voor deze schulden was een nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Van Huffelen meldt de Kamer dat ze voornemens is de schulden van de gedupeerde ouders over te nemen. Daarnaast heeft ze samen met de koepels van private schuldeisers goede bestuurlijke afspraken over de afwikkeling van de schuldenproblemen van ouders. “Ik ben erg blij dat de koepels van veelvoorkomende schuldeisers constructief samen met het kabinet hebben willen zoeken naar een manier om ouders echt verder te helpen op weg naar herstel” stelt ze.

De partijen hebben afgesproken dat ze samen staan voor een goede oplossing. Dit wil zeggen dat ze samen gaan werken aan een goede uitvoering van de regeling en zorgen dat verwante zaken die een nieuwe start in de weg staan, zoals een problematische BKR-registratie, waar mogelijk worden oplost. De precieze uitvoering moet nog vorm krijgen maar het is de ambitie dat ouders een lijst van hun schulden kunnen inleveren bij een loket. Zo hoeven ze niet zelf per schuldeiser zaken te regelen.

Bij de zevende voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag informeert de staatssecretaris de Kamer over de precieze uitwerking van deze voornemens. Die zullen naar verwachting dan na de zomer in werking treden. Het plan is dat de regeling geldt voor bestaande betalingsachterstanden en de bijkomende kosten zoals rentes, boetes en deurwaarderskosten. Hoofdsommen van hypothekenleningen vallen in ieder geval buiten de regeling. Er wordt nog specifiek gekeken naar consumptieve kredieten en zakelijke schulden. De nog op te stellen regeling moet nog besproken worden in het parlement.

“Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen, waardoor zij in combinatie met de kwijtschelding van publieke schulden, waarbij ze de compensatie kunnen gebruiken een nieuwe start”, aldus de staatssecretaris. “Tot die tijd zijn gedupeerde ouders beschermd door de pauzeknop.”

Deze zogenaamde ‘pauzeknop’, een initiatief van de Kamer, voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de compensatie van de Catshuisregeling van €30.000 of andere compensatie en duurt een jaar. In de periode is er tijd om met een definitieve oplossing voor de schulden te komen.

De partijen met wie nu bestuurlijke afspraken zijn gemaakt zijn: de Nederlandse Vereniging van Banken, Aedes, Energie-Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen, Preventel, Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).

Om gedupeerde ouders een nieuwe start te geven, besloot het kabinet eerder al de publieke schulden, zoals bij de Belastingdienst, DUO, CAK en het CJIB, kwijt te schelden. Daarmee wordt in juni gestart.

Ouders kunnen vooruitlopend op een definitieve regeling alvast aan de gemeente om hulp vragen bij het opstellen van een overzicht van hun schulden. Daarmee kunnen zij dan op een later moment naar het nog in te richten loket.

“Wij zijn net als iedereen begaan met het lot van de gedupeerden van de problemen bij met de kinderopvangtoeslagen” stelt Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken namens de koepels. “Wij hebben toen dit aan de orde was direct gezegd dat wij graag in overleg gaan zodat wij een passende bijdrage kunnen leveren aan de oplossing. Wij zijn blij dat de overheid de private schulden van gedupeerde ouders overneemt en zullen er alles aan doen de uitvoering van dit besluit zo soepel mogelijk te laten verlopen in een efficiënt proces.”

Gezamenlijk voorstel om uit stikstofimpasse te komen

‘Om uit de stikstofimpasse te komen hebben Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland afgelopen maanden de handen ineengeslagen. Samen doen zij een voorstel voor een aanpak die de vermindering van de uitstoot van stikstof stevig versnelt, de natuur versterkt, boeren toekomst biedt en die weer ruimte schept voor nieuwe economische ontwikkelingen.’ dat schrijven de zes organisaties vanmorgen in een ingezonden artikel in het FD.

‘Bij mogelijke oplossingen voor de stikstofproblematiek betekent winst voor de één meestal verlies voor de ander, waardoor breed draagvlak tot op heden ontbreekt en de impasse voortduurt met alle gevolgen voor natuur en economie van dien. Daar willen we uit en dat kan met onze aanpak waar natuur en economie beiden beter van worden,’ aldus de organisaties.

Gebiedsgerichte aanpak
Het versnellingsvoorstel van de zes organisaties realiseert in 2030 een significant hogere stikstofreductie (40%) vanuit de gezamenlijke sectoren dan in de recente wetgeving is voorzien (26%) en met een extra versnelling in de eerste jaren. Ook komt er extra ontwikkelruimte (60 mol) om de economische ontwikkeling weer vlot te trekken en wordt er extra geïnvesteerd in herstel en versterking van de natuur. Essentieel in het plan is de gebiedsgerichte aanpak die de organisaties voorstellen. De stikstof-situatie verschilt immers per gebied en kan dus ook alleen lokaal worden opgelost, waarbij relevante spelers, zoals boeren en natuurbeheerders in het gebied, participeren in plaats van maatregelen van bovenaf opgelegd te krijgen. Uit onder andere de uitspraak van de Raad van State is verder gebleken dat juridische zekerheid van een nieuwe aanpak cruciaal is. In de nieuwe aanpak worden de reductiedoelen daarom juridisch verankerd en wordt de voortgang van het programma continu gemeten. Indien nodig kan het Rijk bijsturen, op basis van de tweejaarlijkse evaluatie.

Investeringsprogramma
De nieuwe aanpak vraagt financiële ondersteuning van met name boeren voor innovatie, natuur-inclusieve landbouw, agrarisch natuurbeheer, bijvoorbeeld vrijwillige verplaatsing naar toekomstbestendige locaties of vrijwillig stoppen. Ook het herstel en de versterking van de natuur vraagt om meer middelen dan tot nog toe is voorzien. Tot 2030 is jaarlijks € 1,7 miljard aan investeringen nodig om alle doelen te behalen zo hebben de organisaties berekend. ‘Dit is in het algemeen belang en de kosten van niets doen zijn bovendien op de lange termijn vele malen hoger’, aldus de briefschrijvers. ‘Nu al gaan bijvoorbeeld miljarden aan nieuwe duurzame investeringen aan ons land voorbij. Ook dreigen allerlei noodzakelijke ontwikkelingen (van infrastructuur tot wonen en de energietransitie) te sneuvelen.’

Vervolg
De organisaties vragen de politiek mee te doen en de aanpak verder uit te werken. Ook adviseren ze het demissionaire kabinet het plan voor te leggen aan de Raad van State en het Planbureau voor de Leefomgeving. Lees hier de aanpak op hoofdlijnen.

Insomniac legt het verhaal van Ratchet & Clank: Rift Apart uit

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Insomniac Games hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor Ratchet & Clank: Rift Apart waarin het verhaal van de game wordt geïntroduceerd.

"Zoals elke zichzelf respecterende Zurkon, houdt Jr. ervan om te gaan zitten en te ontspannen voor een rustige sessie vol verhaaltijd met hartverscheurende verhalen over absoluut gevaar en intense over-the-top actie", zegt Insomniac Games senior community manager Aaron Jason Espinoza op de PlayStation Blog. "Ervaar interdimensionale chaos terwijl de realiteit afbrokkelt in Ratchet & Clank: Rift Apart. We hebben het allemaal: twee beste vrienden scheuren uit elkaar, een mysterieuze nieuwe hamer zwaaiende Lombax, een snode superschurk die de troon van een nieuw imperium claimt, verbijsterende hersenkrakende puzzels, kleine robots, kolossale robots, adembenemende set stukken, een schaap en nog veel meer."

Ratchet & Clank: Rift Apart komt op 11 juni uit voor PlayStation 5.

Vault of Glass is terug in Destiny 2

Vault of Glass is nu beschikbaar in Destiny 2. Spelers kunnen terugkeren naar de eerste raid uit de originele Destiny. Guardians keren terug naar de diepten van Venus om door de scheuren in ruimte en tijd te navigeren om Atheon, Time's Conflux, uit te schakelen voordat het een te grote bedreiging wordt.

Raids in Destiny 2 zijn een van de hoogtepunten die de game te bieden heeft. In raids testen Guardians hun skills en teamwork in een team van zes personen en is het mogelijk om grote beloningen te verdienen zoals de Vex Mythoclast (Exotic Fusion Rifle), heruitgegeven Legendaries, armor en meer. Bungie beloont spelers die de raid snel voltooien met exclusieve items in de Bungie Store.

De World First Raid Race door de Vault of Glass is gewonnen door het team van ‘Elysium’, dat als eerste ter wereld de opnieuw uitgebrachte raid wist te verslaan terwijl het uitdagende Triumphs moest voltooien.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege onthult North Star

Het tweede seizoen van het zesde jaar van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is onthuld: North Star. North Star brengt een nieuwe verdediger, Thunderbird uit Nakoda, Noord-Amerika, naar de game en introduceert onder andere een opnieuw ontworpen versie van de map Favela.

Thunderbird is uitgerust met een Kóng Healing Station waarmee zij elke speler geneest, teamgenoot of tegenstander, die zich dicht bij het apparaat bevindt, zelfs wanneer ze gedood zijn. De Kóng Station heeft een cooldown tussen elke charge. Thunderbird is een Operator met een laag pantserniveau en hoge snelheid, uitgerust met een SPEAR .308 of SPAS-15 als primair wapen en een BEARING 9 of Q-929 als secundair wapen.

Met de nieuwe Operator gaan spelers aan de slag op de opnieuw ontworpen map Favela. Zo zijn er nieuwe kamers toegevoegd en is er een beter overzicht van de map en verbeterde navigatie. Deze veranderingen verbeteren de leesbaarheid van de map, waardoor spelers altijd weten waar ze zijn en waar ze naartoe moeten op Favela.

Daarnaast worden op de Test Servers twee nieuwe features getest: een vernieuwd pantsersysteem en activiteiten na de dood. Pantser wordt omgeschakeld naar levenspunten waardoor spelers een beter zicht hebben op hoeveel schade ze nog kunnen nemen. Ook zijn er nieuwe activiteiten voor spelers na hun dood: aanvallers besturen hun eigen drones en sommige verdedigers (Maestro, Echo en Mozzie) hebben de mogelijkheid om hun gadgets te gebruiken. Deze veranderingen hebben een grote impact op de gameplay en moeten getest worden om feedback van de spelers te verzamelen. Deze features zijn alleen beschikbaar op de Test Server en worden niet toegevoegd op de live servers met de release van North Star. De Test Server van North Star start vandaag.

Verdere updates die komen met North Star zijn:

 • Vernieuwd scoreboard
 • Nieuwe lijk-iconen
 • Fix voor kogelgaten
 • Het balanceren van Operators (Melusi, Mira en Maestro tweaks en een opnieuw ontworpen gasverspreiding)

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Patch 5.55 voor Final Fantasy XIV Online verschenen

Square Enix heeft vandaag Patch 5.55 voor Final Fantasy XIV Online uitgebracht, de laatste verhaal-patch voor de MMO, in aanloop naar de release van het vierde uitbreidingpakket Endwalker.

Patch 5.55 rondt het verhaal van Final Fantasy XIV: Shadowbringers af met nieuwe content voor zowel het hoofdscenario als de YoRHa: Dark Apocalypse- en Save the Queen-questlijnen. Daarnaast begint met deze patch de officiële service voor de PlayStation 5-versie.

Hieronder meer details over de content van Patch 5.55:

 • Patch 5.5 Main Scenario, Part II – Het tweede deel van de laatste hoofdscenario-update die verschijnt vóór Endwalker schetst het toneel voor de komende uitbreiding
 • YoRHa: Dark Apocalypse – Het verhaal van de crossover YoRHa: Dark Apocalypse-questline wordt uitgebreid.
 • “Save the Queen”-questline-update – Deze nieuwste update omvat een nieuw gebied, “Zadnor,” een verhoogde resistance rank cap van 25, laatste verbeteringen voor resistance-wapens, en nieuwe, grootschalige Dalriada-gevechtscontent voor maximaal 48 spelers.

De PlayStation 5-versie van Final Fantasy XIV Online, die vorige maand al als open beta toegankelijk was, wordt vandaag ook uitgebracht, waarin verschillende vernieuwingen en verbeteringen te vinden zijn:

 • Verbeterde framerate
 • Kortere laadtijden
 • 4K-resolutie-support
 • Haptische feedback DualSense
 • Nieuwe Trophies
 • 3D-audio-support

Spelers van de PlayStation 40-versie van de game kunnen zonder extra kosten upgraden naar de PS5 Upgrade Edition, terwijl nieuwe spelers de game op de PlayStation 5 kunnen spelen via de gratis proefversie of door de Complete Edition aan te schaffen.

Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster uit op Switch en PS4

De gemoderniseerde versie Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Nintendo Switch en daarom is er een launchtrailer uit.

Wat begint als een normale dag in Tokio krijgt een dramatische wending wanneer de Conception – een etherische apocalyps – op de wereld wordt losgelaten. Terwijl de overblijfselen van de wereld worden opgeslokt door chaos, daalt een demonische revolutie neer op de verwoeste stad. Gevangen in een strijd tussen goden en demonen, maken je keuzes het verschil tussen leven, wedergeboorte of dood, en bepaal jij wie er uiteindelijk zal zegevieren.

In de remaster zijn er diverse vernieuwingen:

 • Geremasterede 3D-modellen en achtergronden
 • Extra moeilijkheidsopties voor spelers van alle niveaus
 • Inclusief het makkelijkere niveau MERCIFUL als gratis DLC
 • Suspend save – save je vorderingen wanneer je maar wilt!
 • Ingesproken stemmen – kies tussen Japanse en Engelse stemmen
 • Een alternatieve verhaallijn met Raidou Kuzunoha

Deze release bevat alle fixes en patches die sinds de Japanse release zijn verschenen. Onze indrukken kun je in onze review lezen.

Maneater duikt op voor Nintendo Switch

Ontwikkelaar en uitgever Tripwire Interactive kondigt aan dat de actie-RPG Maneater vanaf vandaag verkrijgbaar is voor Nintendo Switch. Spelers kunnen zich nu ook op de Switch een weg naar de top van de voedselketen eten, verkennen en evolueren.

In Maneater voor Nintendo Switch ben jij de haai en terroriseer je de kust zoals in Jaws. Scheur zwemmers en duikers uit elkaar, geef de mensen een reden om bang voor je te zijn. Pas je haai aan en evolueer verschillende delen van je lichaam om de werking te verbeteren, of pomp je wreedheid op om korte feeding-frenzies aan te gaan.

Op Switch kun je de game docked, tabletop en handheld spelen met ondersteuning voor Rumble op de Switch Pro Controller/Joy Cons en kun je de game opslaan met het Nintendo Switch Online Save Backup systeem.

Maneater is nu verkrijgbaar voor alle grote platformen waaronder Nintendo Switch, PlayStation 4 en PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

State of Play voor Horizon: Forbidden West

Guerilla Games kondigt een State of Play aan voor Horizon: Forbidden West. De State of Play duurt zo'n twintig minuten en bevat ongeveer 14 minuten aan nieuwe gameplay, captured op een PlayStation 5.

De geruchten gaan dat Horizon: Forbidden West 'gewoon' dit jaar uit moet komen. Gezien het feit Guerilla en Sony bereid zijn te beginnen met het tonen van meer gameplay, biedt hoop dat de game daadwerkelijk 2021 moet halen. De tijd zal het leren. De State of Play begint aanstaande donderdag om 23:00 uur Nederlandse tijd, maar vanaf 18:00 uur Nederlandse tijd is een speciale countdown te bekijken.

COVID-19: 2531 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 1.631.384 en 17.566

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2531 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.631.384 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 105 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1102 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 18 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 579 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.566 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

14.30 uur livestream zitting Stichting Viruswaarheid tegen de Staat over vaccinatiebeleid

Op dinsdag 25 mei 2021 om 14.30 uur behandelt het gerechtshof Den Haag de civiele zaak van Stichting Viruswaarheid tegen de Nederlandse staat over het Covid-19 vaccinatiebeleid. Belangstellenden kunnen de zitting via een livestream volgen.

De livestream kan gevolgd worden via deze link.

(Indien er een Youtube stream beschikbaar komt, wordt deze erbij geplaatst)

Het nutteloze feitje van de dag: Partij wilde Nederland verkopen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je gaat stemmen krijg je in Nederland een enorm stembiljet met de meest vreemde partijen, maar het kan altijd gekker want wist je dat er een partij was die heel Nederland wilde verkopen? In 1981 deed de Partij tot Likwidatie van Nederland mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en het doel van deze partij was het opheffen van ons landje. Het plan was simpel, Nederland en al haar bezittingen zoals vliegvelden, havens en landerijen verkopen aan een rijk land en de opbrengst verdelen onder de inwoners.

"Er is best wel een land bereid om Nederland met alles wat er op, er aan, er in en er boven is, te kopen. We denken aan een land als Japan of de rijke olielanden", zo legde lijsttrekker Gerrit Kreuger destijds uit. "Ik heb uitgerekend dat iedere Nederlander dan de beschikking krijgt over één miljoen gulden", zo legde hij uit in een interview met het Leidsch Dagblad.

De partij kreeg 826 stemmen en nam daarna nooit meer deel aan de verkiezingen.

Het nutteloze feitje van de dag: Partij wilde Nederland verkopen (WikiCommons/Rob Croes/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Partij wilde Nederland verkopen (WikiCommons/Rob Croes/Anefo)

Lagere leeftijd coronapatiŽnten in ziekenhuis, ruim 46% is 50 jaar of jonger

De leeftijd van coronapatiënten in het ziekenhuis daalt flink. In mei zijn het vooral vijftigers, aldus het AD dinsdag op basis van nieuwe gegevens die de krant heeft opgevraagd bij de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Volgens Diederik Gommers is de leeftijdsdaling een duidelijk effect van de vaccinatie. “De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de Intensive Care (IC) krijgt, zijn de niet-gevaccineerden”, zegt Gommers, voorman van de IC, tegen de krant. “Wij waren er al van overtuigd dat het vaccin werkt, en deze cijfers tonen aan dat het ook daadwerkelijk zo is. Je ziet dus al effect na de eerste prik”, aldus Gommers. “We zien nu heel duidelijk dat je – áls je gevaccineerd bent – voordeel hebt!”

Van alle patiënten op de coronaverpleegafdeling is nu 26,1 % in de leeftijd van 50 tot en met 59 jaar, wat de grootste groep is. 46,6 procent van de opgenomen patiënten op de verpleegafdeling is 50 jaar of jonger. De ouderen zijn grotendeels gevaccineerd tegen COVID-19. Soms belandt iemand op de IC net na de eerste COVID-19 vaccinatie als de antistoffen nog niet zijn gevormd, dit begint pas 2 weken na de vaccinatie. Meer hierover op Skipr.

Rookvrije generatie al mogelijk in 2035

“De rookvrije generatie is veel eerder haalbaar indien er ruimte wordt ingebouwd voor rookvrije alternatieven”, dat is een conclusie van het onafhankelijke economisch adviesbureau Frontier Economics. Tegelijkertijd rekenen de onderzoekers voor dat als de overheid die ruimte niet biedt de doelstelling om in 2040 tot een rookvrije generatie te komen niet zal worden gehaald.

Nederland heeft bij ongewijzigd beleid in 2040 nog altijd 7,8 procent rokers. Dat is bijna 3 procent meer dan de doelstelling van de overheid, ofwel 430.000 rokers te veel. Door alleen in te zetten op de huidige pijlers preventie en ontmoediging, is het doel (5% rokers) van het Nationaal Preventieakkoord (2018), niet haalbaar. Meer hierover bij Skipr.

Meerdere agenten gewond, onderzoek gestart naar relschoppers bij NAC-NEC

Een groep relschoppers heeft na de wedstrijd NAC tegen NEC op zondag 23 mei 2021 hun frustratie van het verlies van hun partij botgevierd op de politie. De politie in Breda werd belaagd en moest flink optreden. Meerdere agenten raakten gewond, waarbij een agent een botbreuk in zijn hand opliep. Zes mannen zijn aangehouden en zitten vast. De politie start een groot onderzoek en roept relschoppers op zich te melden.

Op zondag 23 mei 2021 was de play-off wedstrijd van NAC tegen NEC. Voor de wedstrijd had zich al een flinke groep relschoppers bij het stadion in Breda verzameld. Er werd vuurwerk en rookbommen afgestoken. Zij mochten vanwege de coronamaatregelen het stadion niet in. Toen aan het eind van de wedstrijd bleek dat NAC verloor, probeerde een grote groep relschoppers het stadion alsnog binnen te komen door een hek te forceren. De Mobiele Eenheid (ME), die al in het stadion was, kon dat met behulp van de ME die buiten het stadion stond ternauwernood voorkomen. Hierop werd de frustratie op de ME’ers en hun voertuigen botgevierd. Agenten werden bekogeld met vuurwerk, stenen en glaswerk en politievoertuigen liepen schade op door zeer zwaar vuurwerk. Ook werden er horizontaal mortieren op de agenten afgevuurd. Een zeer gevaarlijke en dreigende situatie. Ook werden door de relschoppers meerdere huurscooters op de weg gegooid om de doorgang voor politievoertuigen te belemmeren. Op beelden vanuit de opgeroepen politiehelikopter was te zien dat stoeptegels uit de grond werden gehaald, kapot werden gegooid en vervolgens in stukken naar de ME’ers werden gegooid. Dankzij de politie-inzet kon verdere schade in de stad voorkomen worden.

Medische hulpverlening
Het was een hectisch moment toen een supporter in het tumult onwel werd. Agenten moesten moeite doen om bij het slachtoffer te komen en moesten vervolgens schakelen van ordehandhaver naar hulpverlener. Tussen de hectiek begonnen zij het slachtoffer te reanimeren, maar moesten nog altijd beveiligd worden door andere ME’ers. Zij werden nog altijd bekogeld met verschillende voorwerpen. Ook de brandweer kwam naar de locatie om medische hulp te verlenen. Het slachtoffer is uiteindelijk met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is onbekend.

Aanhoudingen
Na de wedstrijd hield de politie zes mannen aan. Het gaat om 18-jarige man uit Zevenbergen, een 20-jarige man uit St. Willebrord, een 19-jarige man, een 34-jarige man en een 41-jarige man uit Breda, een 20-jarige man uit Oudenbosch. Zij zitten vast voor verder onderzoek. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Meerdere agenten gewond
Bij de ongeregeldheden raakten meerdere agenten gewond. Een agent brak zijn hand. Tientallen agenten doen aangifte van mishandeling cq poging doodslag. De politie start dan ook een groot onderzoek naar de relschoppers en roept hen op zich te melden.

Politie arresteert wegpiraat op dak van schuur na wilde achtervolging

De politie heeft zaterdag in Marum een verdachte gearresteerd na een 95 kilometer lange achtervolging. Tijdens de dollemansrit reed de bestuurder gemiddeld 189 kilometer per uur. Meer hierover in DvhN.

De politie Team Verkeer Midden-Nederland wilde de bestuurder in Lelystad aanhouden vanwege meerdere snelheidsovertredingen. Maar de chauffeur koos het hazenpad. Wat volgde was een achtervolging dwars door de Noordoostpolder, waarbij de politie Urk en politie Noord-Nederland assisteerden.

Uiteindelijk stopte de achtervolging in Marum, waar de verdachte het na een paar rondjes woonwijk op een rennen zetten. Met behulp van de lokale politie, en een goede getuige, kon de verdachte even later van het dak van een schuur gehaald worden. De verdachte bleek voor de 3e keer te rijden zonder rijbewijs en zijn schorsende voorwaarden te overtreden. De man mag zich verantwoorden aan de verkeersofficier voor de gepleegde verkeersovertredingen (o.a. gemiddeld 189 km/u over een afstand van bijna 95km!). Een filmpje van de achtervolging is hier op Instagram te zien.

Sagrada Familia voorlopig nog niet klaar

In 2026 had de Sagrada Famila in Barcelona dan eindelijk klaar moeten zijn na al 138 jaar in aanbouw te zijn. Echter gooit ditmaal het coronavirus roet in het eten om de bouw van de basiliek eens een keertje af te ronden.

De kerk is een 'verzoeningskerk' en mag daarom alleen betaald worden met donaties van bezoekers en het entreegeld dat sinds de jaren tachtig wordt geheven. Vooral het wegvallen van het entreegeld vanwege de sluiting voor toeristen is een enorme aderlating. Mede door het wegvallen dan inkomsten ligt de bouw al negen maanden stil.

Directeur Xavier Martinez zegt tegen persbureau Reuters dat hij lang had verwacht de bouw in 2026 af te kunnen ronden maar dat dit nu helaas niet meer mogelijk is. Een nieuwe opleverdatum durft hij niet te noemen; 'het kan 2030, 2035 of 2040 zijn'. Wel is hij er van overtuigd dat zijn generatie de voltooing van de Sagrada Familia nog gaat meemaken.

De Sagrada Familia is ontworpen door de Catalaanse architect Antoni Gaudi. De basiliek is zijn belangrijkste werk en hij bouwde mee van 1883 tot zijn onfortuinlijke dood in 1926. Vanaf komende zaterdag gaat de kerk weer open voor toeristen en kan mogelijk spoedig de bouw weer worden hervat.

OMT waarschuwt: 'Vakantie kan in het water vallen door versoepeling middelbare scholen'

De volledige opening van de middelbare scholen kan er voor zorgen dat geplande vakanties in het begin van de zomervakantie in het water vallen. Daarvoor waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan het kabinet. Meer hierover in het DvhN.

Zaterdag heeft het kabinet besloten dat de anderhalve meter afstandsregel niet meer hoeft te worden gevolgd in het middelbaar onderwijs vanaf 31 mei, hierdoor wordt het in het schoolgebouwen een stuk drukker. Het OMT heeft dit zo geadviseerd aan het kabinet omdat de COVID-19 besmettingcijfers dalen, maar ze waarschuwen daarbij wel dat het verder open gaan van de scholen zal leiden tot een aanzienlijke stijging van de COVID-19 besmettingen. Dit zal zeker consequenties hebben voor geplande zomervakanties. Tot eind april zijn er onder de huige maatregelen al 200 clusters met besmettingen gesignaleerd, dit zal waarschijnlijk gaan toenemen.

Economen van Rabobank, ABN Amro en ING: prijzen gaan omhoog na COVID-19

De prijzen van allerlei diensten en goederen gaan flink stijgen als de coronapandemie achter de rug is. Dat zeggen economen van ING, Rabobank en ABN AMRO tegen BNR. Meer hierover bij DvhN.

Dat de consument waarschijnlijk dieper in de buidel moet tasten zou komen omdat de vraag dan fors zal toenemen. Ook speelt mee dat er schaarste aan bepaalde producten is én dat bedrijven een slecht jaar goed moeten maken. Op dit moment zijn er al tekorten aan grondstoffen waardoor de prijzen al met 25% stijgen, een deel daarvan zal worden doorberekend aan de consument.

Waarom de drukknoppen bij verkeerslichten vaak geen functie hebben

Veel knoppen bij verkeerslichten staan helemaal niet in verbinding met het stoplicht. Deze ‘placebo-knoppen’ zijn er vooral om jou het gevoel te geven dat je controle hebt over wat er gebeurt. Meer hierover in het AD.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen klopt het dat de verkeerslichten wel vaak op groen springen na het op de knop drukken: "De functie van veel van die knoppen is inmiddels al lang verdwenen, omdat er overal lussen in de weg liggen die fietsers detecteren, daarmee zijn die knoppen eigenlijk overbodig geworden."

De Nederlandse verkeerslichten zijn nog niet zo slim dat ze ook voetgangers herkennen, voor hen heeft het wel zin om de knop in te drukken, al wordt vaak het programma van de verkeerslichten gewoon afgewerkt.

COVID-19-vaccinatie Biblebelt en grote steden loopt achter

De vaccinatiegraad in de Biblebelt en achterstandswijken van grote steden blijft duidelijk achter bij de rest van Nederland. In één streng-christelijke gemeente is maar 35 procent van de thuiswonende 65-plussers een prik gaan halen bij de GGD. Dat blijkt uit het meest recente OMT-advies. Meer hierover in het AD.

Urk, Staphorst en Neder-Betuwe zijn gemeenten in de Biblebelt waar de vaccinatiebereidheid niet al te groot is. In de orthodox-christelijke gemeentes varieert de vaccinatiegraad bij 65-plussers tussen 35 en 73 procent.

Onder migrantenouderen is de vaccinatiebereidheid ook laag. Burgemeester Ahmed Aboutaleb greep zijn eigen vaccinatie aan om hier aandacht voor te vragen. "Wat ons hier tegenwerkt, is de tegencampagne", zei hij toen. "Die is succesvol. Er zijn video’s in het Arabisch, waarin wordt gezegd dat je door de injectie een chip in je lichaam krijgt waarmee je achtervolgd kunt worden. Het zijn giftige complottheorieën, die met name door allochtone jongeren veel bekeken worden. Ze komen zo ook in die families.’’

Dilan YesilgŲz (VVD) wordt nieuwe staatssecretaris Economische Zaken

VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz is door de partij naar voren geschoven als nieuwe staatssectretaris van Economische Zaken. Samen met demissionair minister Stef Blok neemt de politica de taken over van demissionair minister Bas van 't Wout, die door een burn-out minstens drie maanden zijn werk neerlegt. Zo meldt AT5.

Omdat de portefeuille van Van 't Wout groot is, zijn de taken verdeeld. Yesilgöz zal zich bezighouden met Klimaat en Energie terwijl Stef Blok, de huidige demissionaire minister van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk wordt voor onder andere het economisch beleid. Blok stapt dus over naar het ministerie van Economische Zaken. D66'er Sigrid Kaag neemt zijn oude functie over bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vijfde plek
In 2017 werd Dilan Yesilgöz gekozen om namens de VVD de Tweede Kamer in te gaan. Daarvoor zat ze in de gemeenteraad van Amsterdam. Ook stond Yesilgöz op de vijfde plek van de VVD-kandidatenlijst bij de vorige verkiezingen.


Demo van Scarlet Nexus beschikbaar voor Xbox

Vanaf afgelopen vrijdag is de Scarlet Nexus Demo Edition verkrijgbaar op Xbox Series X|S en Xbox One. Deze demo verschijnt eind deze week ook op PlayStation 5 en PlayStation 4, op vrijdag 28 mei.

Spelers kunnen de rangen van het OSF vervoegen en in de huid kruipen van zowel Yuito als Kasane voor wat psychokinetische actie tot het eerste baasgevecht. Yuito kan ‘close-ranged’ aanvallen gebruiken dankzij zijn zwaarden en kan verschillende superkrachten overnemen van diens teamleden, waaronder Pyrokinesis, Teleportatie, Clairvoyance en Sclerokinesis. Kanase heeft zich gespecialiseerd in ‘mid-ranged’ aanvallen en maakt daarvoor gebruik van werpmessen. Ze beschikt tevens over volgende superkrachten: Electrokinesis, Hypervelocity, Invisibiliteit en Duplicatie.

Scarlet Nexus verschijnt op 25 juni 2021 voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc.

Eerste nachttrein uit Wenen vertrokken naar Amsterdam

Na meer dan vier jaar is het eindelijk zo ver: Amsterdam is weer deel van het Europese netwerk van nachttreinen. Rond 10.45 in de ochtend komt de eerste nachttrein vanuit Wenen het Centraal Station binnenrijden. Hiermee is de dagelijkse verbinding met Oostenrijk officieel van start, zo meldt AT5.

De nachttrein, genaamd Nightjet, rijdt dagelijks van Amsterdam naar Wenen, via Utrecht, Arnhem, München en Innsbruck. In totaal kunnen er vijfhonderd passagiers in de trein, die kunnen kiezen voor privé slaapcabines met badkamer.

Klimaatvriendelijk
Aan boord van de nachttrein, genaamd Nightjet, zit onder andere de Oostenrijke minister van Klimaat en Mobiliteit. De trein wordt verwelkomd door NS-bestuurder Marjan Rintel en demissionair staatssecretaris (Infrastructuur) Stientje van Veldhoven.

Volgens de NS is de nachttrein een meer klimaatvriendelijke optie voor internationale reizen. De verwachting is wel dat er de komende jaren nog niet genoeg tickets verkocht zullen worden om winst te maken. Nachttreinen zijn daarom vaak afhankelijk van Europese subsidies.

Uitgesteld
Eigenlijk zou de nachttrein al in december vorig jaar gaan rijden, maar dat werd door corona uitgesteld. Oostenrijk is op dit moment nog wel een 'oranje' gebied, wat betekent dat het wordt afgeraden om hier naartoe te reizen als dat niet noodzakelijk is.

Eerste nachttrein uit Wenen vertrokken naar Amsterdam (Foto: FOK!)
Eerste nachttrein uit Wenen vertrokken naar Amsterdam (Foto: FOK!)

Darts verkast van RTL7 naar Viaplay

Viaplay slaat opnieuw een belangrijke slag in de strijd om de Nederlandse sportkijker. De streamingdienst heeft voor vijf jaar de rechten Professional Darts Corporation (PDC) binnen, zo laten beide partijen weten in een persbericht. Momenteel zijn de PDC-toernooien nog te zien op RTL7. Het WK in december zal het laatste toernooi zijn.

NENT en PDC kennen elkaar goed omdat Viaplay de toernooien van de bond al in negen andere landen uitzendt. Een paar weken geleden was er al een nieuwe deal gesloten in Scandinavië, de Baltische Staten en Polen. Ook zal NENT investeren in een nieuw toernooi op Nederlandse bodem ’waaraan de grootste spelers ter wereld meedoen’. Details volgen.

Michael van Gerwen, drievoudig wereldkampioen en een van de smaakmakers van de dartsport, is in zijn nopjes met de deal. "Er is zoveel talent in darten in Nederland en het is geweldig dat fans PDC-toernooien bij Viaplay kunnen zien vanaf begin volgend jaar.” Hij voegt daaraan toe: "We kunnen met zijn allen positief uitkijken naar de toekomst met hen.”

Vorige week wist sportmarketeer Chris Woerts al te melden dat RTL de uitzendrechten zou kwijtraken aan de nieuwkomer. Dat wordt met de bevestiging door NENT dus officieel. Op RTL7 waren de wedstrijden met Nederlandse toppers regelmatig goed voor meer dan een miljoen kijkers.

Peter Nørrelund, sportbaas van NENT, is trots op het binnenhalen van de darts-rechten. "Grote namen als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben voor een enorm Nederlands dartpubliek gezorgd”, zegt hij. "Viaplay ligt nu op schema met de beste premium sporten in Nederland.

Naast darten zullen ook de Formule 1 en de Bundesliga straks te zien zijn als Viaplay begin 2022 van start gaat in Nederland. Wat een abonnement gaat kosten, is nog onduidelijk. Vermoedelijk is de prijs mede afhankelijk van de verdere rechten die de streamingdienst weet binnen te halen. In de deal tussen Matchroom Sport (eigenaar van de PDC) zitten nog enkele andere sporten. De snookertoernooien Champion of Champions & Championship League zijn via Viaplay te zien. Ook voor pooltoernooien zoals de World Pool Masters, World Pool Championship, World Cup of Pool, US Open Championship en de Mosconi Cup moet je bij Viaplay zijn. 

FOK! Wat een weer: buien, mogelijk met onweer en hagel

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In het noorden is het bewolkt en valt er vooral vanochtend buiige regen. In het midden en zuiden schijnt de zon af en toe maar komen er ook enkele buien voor, langs de kust mogelijk met onweer. In de loop van de ochtend en in de middag ontstaan er veel meer buien, die vooral verder landinwaarts gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en windstoten tot 60 km/uur. De maxima liggen rond 14°C. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

In de nacht naar woensdag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het midden en zuiden nog een enkele bui. De minima liggen rond 8°C. De wind is zuidwestelijk, overwegend matig.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt met vooral in de zuidoostelijke helft enkele buien. In de loop van de ochtend raakt het in het noorden bewolkt en gaat het regenen. De regenzone trekt langzaam zuidwaarts. De maxima liggen tussen 12°C in het noordelijk kustgebied en 15°C in het zuiden. De wind is zuidwest tot west, matig, aan de kust (vrij) krachtig, in het Waddengebied in de ochtend eerst hard. In de middag draait de wind aan de kust naar noordwest. (bron: KNMI)

DJMO aan de wandel (Foto: DJMO)
Waarom er omheen lopen als je...

Wandelen deel 2 (Foto: DJMO)
...Als je er ook overheen kan. (Foto's DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Een derde bijzonder hoogleraren voeding WUR nog altijd niet transparant over nevenfuncties

 Een half jaar na een onderzoek van voedselwaakhond foodwatch naar de transparantie over nevenwerkzaamheden van bijzonder hoogleraren voeding aan Wageningen University & Research (WUR), blijkt uit een nieuw rapport van foodwatch dat nog steeds één derde niet aan de gedragsregels voldoet. Nadat foodwatch eerder blootlegde dat 46% van de bijzonder hoogleraren voeding in Wageningen onvoldoende transparant was, beloofde WUR beterschap. WUR zou transparantie belangrijk vinden en “het registreren van de nevenfuncties van (bijzonder) hoogleraren blijft prioriteit binnen WUR en zal blijvend onder de aandacht worden gebracht en worden gemonitord.” Uit het vervolgonderzoek moet foodwatch echter concluderen dat dit vooral bij mooie woorden blijft – en dat WUR haar belofte aan foodwatch en de Minister van Onderwijs heeft gebroken.

Transparantie versus belangenverstrengeling

Campaigner Elif Stepman van foodwatch: “Transparantie is de dag van vandaag zowat het enige controlemiddel om na te gaan of er sprake is van eventuele belangenverstrengeling, nu universiteitsonderzoekers steeds vaker samenwerken met bedrijven. Maar zelfs dat is blijkbaar te veel gevraagd.” Foodwatch hoopt dat WUR het gebrek aan transparantie vandaag meeneemt in haar ‘Open Discussion: The Impact of Collaboration’, waarbij professoren, studenten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven het gaan hebben over “de sterke en zwakke punten van de samenwerking tussen de WUR en de particuliere sector”.

De stijgende publiek-private samenwerking met bedrijven brengt risico’s met zich mee. Financiering door bedrijven resulteert vaak in gunstige onderzoeksresultaten voor de sponsor, leidt de aandacht af van ongunstige resultaten en biedt minder ruimte voor maatschappelijk en fundamenteel onderzoek. Wetenschap in opdracht van bedrijven kan dan ook tot wantrouwen leiden. In Nederland denkt 42% van de consumenten dat wetenschappers hun onderzoek aanpassen om de resultaten te krijgen die het opdracht gevende bedrijf wil. Stepman: “Nu er steeds meer publiek-private samenwerking is kan een gebrek aan transparantie het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek verder doen dalen.”

WUR breekt belofte

Wageningen University & Research heeft, naar aanleiding het eerdere rapport van foodwatch in november 2020, het gebrek aan transparantie over nevenwerkzaamheden publiekelijk erkend. “Foodwatch constateert echter terecht dat dit (hun nevenwerkzaamheden openbaar te maken op hun profielpagina op We@WUR) niet bij alle onderzochte buitengewoon hoogleraren was gebeurd”, aldus WUR. De universiteit beloofde hierbij ook beterschap op korte termijn: “WUR heeft alle buitengewoon hoogleraren nogmaals benaderd en dringend verzocht de tekortkomingen rond nevenwerkzaamheden in het systeem op korte termijn aan te passen!”. Foodwatch moet echter constateren dat een half jaar later de tekortkomingen rond nevenwerkzaamheden nog steeds niet zijn opgelost. Bijna één derde van de bijzonder hoogleraren overtreedt nog steeds de gedragsregels met betrekking tot nevenwerkzaamheden: die van de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit, de sectorale regeling nevenwerkzaamheden en de Regeling Nevenwerkzaamheden Wageningen University & Research.

Reactie Minister van Onderwijs

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft naar aanleiding van het eerste rapport van foodwatch Kamervragen beantwoord over het gebrek aan transparantie over nevenwerkzaamheden, waarbij ze stelt: “Ik heb me ervan vergewist dat het bestuur van Wageningen University & Research (WUR) naar aanleiding van de publicatie dit nader heeft onderzocht en de nodige maatregelen heeft getroffen.” De minister heeft aangegeven zelf geen stappen te ondernemen, aangezien naleving van de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit “een vorm van zelfregulering van de sector” is. Aangezien de minister erkent dat “transparantie over nevenwerkzaamheden van hoogleraren in alle gevallen belangrijk [is]”, roept foodwatch het ministerie, de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Nederlandse universiteiten op doeltreffendere actie te ondernemen – aangezien de huidige maatregelen duidelijk niet volstaan. Foodwatch voert campagne voor onafhankelijke wetenschap – en op z’n minst transparantie hierover – via de campagne en het manifest ‘Stop de uitverkoop van wetenschap!’. Foodwatch roept zoveel mogelijk mensen op op het manifest te ondertekenen.

Onderzoek foodwatch
In totaal zijn er vierentwintig bijzonder hoogleraren voeding werkzaam bij Wageningen University & Research (WUR). WUR stelt: “Alle nevenfuncties van hoogleraren worden transparant weergegeven op onze internetpagina We@wur.” Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat voor 29% (zeven van de vierentwintig) van de onderzochte bijzonder hoogleraren de nevenwerkzaamheden niet (allemaal) openbaar toegankelijk zijn op de universiteitsprofielpagina via We@wur. Dertien van de in totaal vierentwintig hebben een nevenwerkzaamheid bij een bedrijf, zoals bij Unilever, BASF, Campina en Nutricia. Drie van deze dertien hebben dit niet openbaar toegankelijk gemaakt op We@Wur. Twee van deze drie hebben zelfs helemaal geen profielpagina.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
©FOK.nl e.a.