Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster

De Persona-franchise is enorm populair onder JRPG-liefhebbers. Zijn ‘serieuzere’ broer, Shin Megami Tensei, is lang niet zo bekend. Atlus is nog bezig met de ontwikkeling van Shin Megami Tensei V, maar om gamers alvast wat warm te krijgen brengen ze Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster uit. De game is een remaster van de PlayStation 2-versie uit 2003.

Je speelt een tiener die op zoek is naar zijn lerares, maar stuit op een sekte die het einde van de wereld start. Om het allemaal nog wat erger te maken, kom je twee rare figuren tegen, een vrouw en een kind, die een insect bij je inbrengen zodat je een half-demoon wordt. Als dat geen kutdag wordt dan weet ik het ook niet meer. Je trekt door een verwoest Tokio, op zoek naar je twee vrienden en op zoek naar een manier om de wereld weer te scheppen. Shin Megami Tensei III Nocturne heeft meerdere eindes, de wereld wordt wat jij ervan gaat maken door jouw gedrag en daden.

Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster (Foto: Atlus)

Als je Persona 4 of Persona 5 gespeeld hebt, dan merk je dat Shin Megami Tensei III Nocturne duidelijk een oudere game is. NPC’s hebben niet al te veel interactie, laat staan dat er vriendschappen ontstaan. Wel hebben je keuzes invloed op hoe de wereld eruit komt te zien, zodat je de wereld kunt herscheppen zoals die was, of meer naar jouw visie gaat vormen.

Je rent als een icoontje over de map die Tokio moet voorstellen. Er is namelijk niet veel meer van over, maar gelukkig staan er nog wat gebouwen overeind in wijken zoals Ginza, Shibuya en Shinjuku. Tijdens het verkennen op de map kom je random monsters tegen. Die hoef je niet alleen te verslaan. Dit is namelijk een demonische versie van Pokémon. Soms begint een monster namelijk te praten. Staat jouw antwoord of jouw gift het monster aan, dan wil hij in je team. Ze kunnen ook best lomp nee zeggen en alsnog met je willen vechten. Ingelijfde monsters kun je sterker maken, nieuwe moves leren en zelfs kruisen om zo zeldzamere soorten te ontdekken.

Het vechten gaat turnbased, en is verdomd lastig als je op de ‘normale’ moeilijkheidsgraad speelt. Het originele spel is onverbiddelijk en heeft een hoge leercurve. Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster heeft een 'Merciful' toegevoegd, zodat die drempel wat lager ligt. Puristen zullen dat zwak vinden, maar voor veel spelers zal het een zegen zijn dat het spel wat beter te leren is zonder constant opnieuw te moeten proberen. Een tweede run kun je natuurlijk altijd op een lastigere moeilijkheidsgraad spelen. En de puristen? Succes op hard.

Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster - Pervert (Foto: Atlus)

Belangrijk is te weten wat de zwakke punten van een vijand zijn, zeker als je op de moeilijkere modi speelt. Als je de monsters op hun zwaktes aanvalt dan weet je dat je een critical doet, maar ook dat je volgende aanval critical is. Zelf heb je ook zwakheden, maar die kun je maskeren met zogenaamde Magatamas, speciale items die je zwakheden verschuiven. Zo kun je bijvoorbeeld zwakker voor vuur worden, maar onkwetsbaar voor ijs. Door te levelen leer je ook andere skills die bij die Magatama horen.

De remaster van Shin Megami Tensei III Nocturne heeft nog wat nieuwe toevoegingen. Dante was al een mogelijk teamlid in het origineel, maar nu kun je hem vervangen met Raidou Kuzuno uit Devil Summoner-reeks van Shin Megami Tensei. Hij heeft natuurlijk een ander uiterlijk, maar ook wat andere skills. Er is ook voice acting toegevoegd en natuurlijk wat beter uitziende textures zodat de ‘HD’ in de titel klopt. En toch had er wat meer remaster-werk in mogen zitten.

Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster heeft namelijk een gebrek aan uitleg. Zo wordt er nooit uitgelegd wat het bolletje in de bovenhoek eigenlijk wil zeggen. Leuk om te weten: dat is de stand van de maan, en als het volle maan is, dan heb je sterkere vijanden. Zelfs als je gescand hebt en de sterke en zwakke punten van een vijand ooit gezien hebt, dan kun je ze niet makkelijk terugvinden in een gevecht. Daar had wel wat voor geregeld mogen worden. De map zelf is ook erg onduidelijk, je ziet niet duidelijk wat nu een gebouw is waar je in kan, en welke er voor de sier staan. Een highlight of duidelijke kleurverschil was al welkom geweest.

Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster heeft een sterk verhaal, uitgebreide gameplay, en voor diehard JRPG-liefhebbers genoeg uitdaging. Voor mensen die denken dat ze een oudere versie van Persona 5 gaan spelen wordt het wel even wennen. De game is uit 2003 en dat is te merken. Kun je over de hogere leercurve helpen dan speel je een van de betere delen uit de Shin Megami Tensei-reeks. De Remaster bevat een nieuwe savefunctie, voice acting, een makkelijkere moeilijkheidsgraad om het spel makkelijker te leren en de mogelijkheid Raidou Kuzuno in je team te hebben. Wel had de remaster wat simpel op te lossen gebreken mogen aanpakken.

Gespeeld op Nintendo Switch. Ook verkrijgbaar voor PlayStation 4.