Darts verkast van RTL7 naar Viaplay

Viaplay slaat opnieuw een belangrijke slag in de strijd om de Nederlandse sportkijker. De streamingdienst heeft voor vijf jaar de rechten Professional Darts Corporation (PDC) binnen, zo laten beide partijen weten in een persbericht. Momenteel zijn de PDC-toernooien nog te zien op RTL7. Het WK in december zal het laatste toernooi zijn.

NENT en PDC kennen elkaar goed omdat Viaplay de toernooien van de bond al in negen andere landen uitzendt. Een paar weken geleden was er al een nieuwe deal gesloten in Scandinavië, de Baltische Staten en Polen. Ook zal NENT investeren in een nieuw toernooi op Nederlandse bodem ’waaraan de grootste spelers ter wereld meedoen’. Details volgen.

Michael van Gerwen, drievoudig wereldkampioen en een van de smaakmakers van de dartsport, is in zijn nopjes met de deal. "Er is zoveel talent in darten in Nederland en het is geweldig dat fans PDC-toernooien bij Viaplay kunnen zien vanaf begin volgend jaar.” Hij voegt daaraan toe: "We kunnen met zijn allen positief uitkijken naar de toekomst met hen.”

Vorige week wist sportmarketeer Chris Woerts al te melden dat RTL de uitzendrechten zou kwijtraken aan de nieuwkomer. Dat wordt met de bevestiging door NENT dus officieel. Op RTL7 waren de wedstrijden met Nederlandse toppers regelmatig goed voor meer dan een miljoen kijkers.

Peter Nørrelund, sportbaas van NENT, is trots op het binnenhalen van de darts-rechten. "Grote namen als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben voor een enorm Nederlands dartpubliek gezorgd”, zegt hij. "Viaplay ligt nu op schema met de beste premium sporten in Nederland.

Naast darten zullen ook de Formule 1 en de Bundesliga straks te zien zijn als Viaplay begin 2022 van start gaat in Nederland. Wat een abonnement gaat kosten, is nog onduidelijk. Vermoedelijk is de prijs mede afhankelijk van de verdere rechten die de streamingdienst weet binnen te halen. In de deal tussen Matchroom Sport (eigenaar van de PDC) zitten nog enkele andere sporten. De snookertoernooien Champion of Champions & Championship League zijn via Viaplay te zien. Ook voor pooltoernooien zoals de World Pool Masters, World Pool Championship, World Cup of Pool, US Open Championship en de Mosconi Cup moet je bij Viaplay zijn.