Rusland zet zeven EU diplomaten het land uit

Rusland heeft zeven EU-diplomaten uitgezet omdat de landen solidair waren met Tsjechië. Zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag in Moskou aankondigde, zijn vier diplomaten uit de Baltische staten en drie anderen uit Slowakije het land uitgezet. Rusland heeft momenteel een ernstig geschil met Tsjechië, dat de Russische geheime dienst ervan beschuldigt achter twee explosies te zitten in een militair depot in het oosten van Tsjechië, waarbij in 2014 twee mensen om het leven kwamen. Het Kremlin ontkent met klem deze beschuldigingen.

Tsjechië wordt bij dit conflict gesteund door zijn NAVO-partners. "De bondgenoten spreken hun diepe bezorgdheid uit over de destabiliserende maatregelen die Rusland blijft doorvoeren in het Euro-Atlantische gebied (...)", aldus een verklaring van de NAVO-landen die donderdag in Brussel is gepubliceerd. "We staan in volle solidariteit aan de zijde van Tsjechië." Hier zijn de Russen niet blij mee. 

Het conflict tussen de geheime diensten van Rusland en Tsjechië houdt de gemoederen al dagenlang bezig. In solidariteit met de regering in Praag hadden de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen al enkel Russische diplomaten uitgezet. Hongarije, Polen en Slowakije hebben inmiddels aangegeven ook achter Tsjechië te staan in dit geschil. Tsjechië en Rusland zelf hebben bij aanvang van de beschuldiging elkaars diplomaten al uitgewezen.