FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 februari 2021

Random Pics van de Dag #241

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nieuwe winnaar in NASCAR Cup na mooie race op road course Daytona

We keren nog even terug naar het einde van het weekeinde, want op de Daytona International Speedway werd de tweede race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. De Daytona 500 werd daar ook al gehouden, maar race twee stond gepland op de road course van Daytona.

De race begon met kampioen Chase Elliott en Daytona 500-winnaar Michael McDowell op de eerste rij, Austin Dillon en Denny Hamlin op rij twee en Kevin Harvick en Ryan Preece achter hen. McDowell ging in bocht één al flink in de fout, verloor veel plekken én het loopvlak van een band: caution, terwijl ook Kyle Busch al met schade reed.

Met een paar ronden te gaan in stage één volgde weer een caution, dit keer was er wat troep van de auto van Matt DiBenedetto gevallen, kort nadat Brad Keselowski zich verremd had en zo een lekke band opliep. Tijdens de caution hoefde hij niet meer te stoppen en dus reed hij weer voorin mee bij de herstart, waar Elliott de leiding weer nam.

Elliott hield de leiding vast en won de eerste stage overtuigend, voor Logano, Hamlin en Keselowski. Met dezelfde top-3 werd stage twee geopend, waarin Kyle Larson en AJ Allmendinger tijdens een caution - Ross Chastain stond tegen de muur - de leiding pakten door geen pitstop te maken. Hamlin nam al vrij snel de leiding over en reed naar de winst in stage twee, voor Kurt Busch en Logano.

Met Daniel Suarez, Matt Di Benedetto, Kurt Busch en Hamlin voorop begon de derde en laatste stage, Elliott was tijdens de pitstops wat teruggevallen. Busch nam de leiding, maar dat duurde niet lang: hij maakt eeen fout, ging van de baan af en kon zijn grasmaaierdiploma halen. Christopher Bell nam zo de leiding - met Elliott alweer in zijn kielzog - en Busch viel ver terug.

Elliott nam vrij snel en soepel de leiding over van Bell, in het middenveld duwde Kurt Busch Keselowski in de rondte. Met iets minder dan twintig ronden te gaan werd de laatste serie reguliere pitstops geopend, terwijl het inmiddels voorzichtigaan begon te regenen - dat zorgde voor een caution.

Het was al snel weer droog en na de pitstops volgde de herstart, waarin het niet even lekker ging: Tyler Reddick ging stevig door het gras en liep dusdanig veel schade op dat de volgende caution er alweer kwam, Elliott ging ook door het gras, maar liep wel wat minder schade op. Dit keer had Logano de leiding bij de herstart, die met geduw rondom Martin Truex wat chaotisch verliep: caution.

De race kon met acht ronden te gaan weer door met Logano en Kurt Busch voorop en rookie Chase Briscoe ook voorin. Kyle Larson deed ook lekker mee, tot hij iets te enthousiast in probeerde te halen en hij in de banden terecht kwam - de race kon wel door. Logano sloeg voorin een gat, terwijl Busch, Bell, Keselowski, Elliott en Hamlin vochten om de plekken achter hem, resulterend in een spin voor de overenthousiaste Elliott.

Bell won de strijd om de tweede plek en opende de jacht op Logano en met twee ronden te gaan sloot hij zowaar aan. De relatieve jongeling verschalkte de oud-kampioen op fraaie wijze en voor Logano leek het gedaan: zijn remmen werkten niet meer lekker mee. Dat bleek inderdaad het geval en Bell pakte zijn allereerste zege in de Cup Series, voor Logano en Hamlin.

Bloodlines 2 voor onbepaalde tijd uitgesteld, Hardsuit Labs van project gehaald

Meer kopzorgen voor Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2: vandaag heeft Paradox Interactive bekend gemaakt dat ontwikkelaar Hardsuit Labs niet meer aan de game werkt en dat de publisher voor een andere ontwikkelaar heeft gekozen. Door die wisseling van de wacht kunnen we Bloodlines 2 ook niet meer verwachten voor 2021, en een andere datum is nog niet gegeven.

Wie de nieuwe ontwikkelaar is heeft Paradox nog niet bekend gemaakt, maar wel is gezegd dat ze veel assets van Hardsuit Labs kunnen overnemen om de game af te kunnen maken.

Bloodlines 2 heeft al vaker te maken gehad met tegenslag. De game is meerdere malen uitgesteld en had oorspronkelijk al maart vorig jaar moeten uitkomen. Ook het vertrek van schrijvers Cara Ellison en Brian Mitsoda en creative director Kai'ai Cluney deed de wenkbrauwen fronsen.

 

Fan betaalt 200.000 euro om voetballer te laten spelen en dan flikt hij dit

Een opmerkelijk verhaal in Brazilië. Een fan van Internacional betaalde de club 200.000 euro zodat sterkhouder Rodinei toch kon spelen in de titelkraker tegen Flamengo. Dat bleek echter al snel weggegooid geld: de rechtsachter kreeg een rode kaart. Meer hierover in het AD.

Geen straf voor terugschieten bij liquidatiepoging Zwolle

Een 28-jarige man uit Zwolle krijgt geen straf voor het terugschieten bij een liquidatiepoging op 26 oktober 2019. De rechtbank Overijssel oordeelt dat er sprake is van noodweer toen de man bij zijn woning werd beschoten vanuit een rijdende auto. Hij moet wel 14 maanden de cel in voor het dealen van harddrugs en het bezit van een vuurwapen. Twee medeverdachten zijn ook veroordeeld voor handel in cocaïne en xtc tot celstraffen van 10 en 12 maanden.

Hoewel de Zwollenaar zich met het terugschieten wel schuldig maakte aan een poging doodslag, krijgt hij hiervoor geen straf omdat er sprake is van noodweer. De man zat op 26 oktober 2019 achter het stuur in zijn bestelbus bij zijn huis, toen naast hem een auto stopte. Meteen daarna volgde er een schot, vloog een kogel door het raam en raakte hij gewond aan zijn schouder.

Hij vluchtte uit de bus via de passagiersdeur en rende richting zijn woning. Hij zag dat de auto met de schutter enkele meters verderop in de straat stil stond. Hij wist dat er vanuit een rivaliserende groep een opdracht was om hem te liquideren en had op dat moment geen reële kans om te vluchten. Om te voorkomen dat de schutters hun klus af zouden maken schoot hij terug.

Medeverdachte broers ook veroordeeld
Voor het dealen van harddrugs veroordeelt de rechtbank ook twee medeverdachte broers van 27 en 29 jaar uit Zwolle. Zij handelden van september 2019 tot en met juni 2020 in Zwolle in xtc, cocaïne en de legale drug 3-MMC. Omdat de 27-jarige ook in het bezit was van een vuurwapen krijgt hij een langere straf opgelegd dan zijn broer, hij moet 12 maanden naar de gevangenis. De oudere broer krijgt een celstraf opgelegd van 10 maanden. Hij verklaarde dat hij zeker weet dat hij nooit meer zal gaan dealen.

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Onderwijs
Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen van het VO onder voorwaarden minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo studenten geldt vooralsnog 1 dag per week. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten.

Het is essentieel dat scholen en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. Wie in het onderwijs werkt, kon zich al met prioriteit laten testen en dit blijft zo.

De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.

Contactberoepen
Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. Reserveren is verplicht, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden.

De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Voor de theorie-examens wordt nu uitgewerkt hoe deze zo snel mogelijk op een veilige manier mogelijk worden.

Verder gelden natuurlijk de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Buiten sporten
Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen buiten sporten op sportaccommodaties. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de eigen club. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar.

Winkelen op afspraak
Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Met name voor de kleinere winkels biedt dit mogelijk enige uitkomst.

Avondklok
De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart 04.30 uur.

Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends naar buiten te gaan. De voorwaarden blijven hetzelfde. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok.

Vliegverboden
Om het risico op verspreiding van mutaties van het virus te verminderen, zijn op 23 januari vliegverboden afgekondigd voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Deze verboden worden in elk geval verlengd tot donderdag 4 maart. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om advies op een (al dan niet gedeeltelijke) verlenging van deze verboden. De eerder vastgestelde uitzonderingen op dit verbod voor enkele groepen reizigers, waaronder medisch personeel, blijven eveneens van kracht.

Lockdown
Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Blijf en werk daarom zo veel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan. Als je toch bezoek ontvangt, ontvang dan per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek.

Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Extra aandacht voor naleven van de basisregels
De risico’s die we met de verruimingen nemen, vragen om extra aandacht voor het naleven van de basisregels. Dit geldt voor de hygiëneregels zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet. En ook voor de regels voor 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden. Ook testen en thuisblijven bij milde klachten en na een positieve test samen met huisgenoten in quarantaine doen ertoe, juist nu. Zo krijgen we corona onder controle en stap voor stap meer ruimte.

Onhandigheid De Jonge: op de foto zonder mondkapje

Een "onhandigheid" van minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid). Er is een foto opgedoken die niets te raden overlaat. De Jonge staat in een soort van doehetzelfzaak zonder mondkapje op. Volgens de bewindsman ging het mondkapje alleen af tijdens het maken van de foto, maar De Jonge zegt achteraf dat hij het mondkapje "beter op had kunnen houden".

De CDA-bewindspersoon werd op de gevoelige plaat vastgelegd toen hij een week geleden zijn schaatsen liet slijpen bij een Rotterdamse zaak. De winkelier riep De Jonge even naar binnen. 'De eigenaar nodigde mij uit even een kijkje te nemen achter in de werkplaats, waar ze aan het slijpen waren', laat De Jonge via zijn woordvoerder weten. De minister voldeed aan de vraag van de winkelier 'uiteraard met mondkapje op en op anderhalve meter afstand’. Voor de foto ging het mondmasker eventjes af. De foto was bedoeld voor eigen gebruik van de winkelier, maar lekte toch uit. De Jonge geeft toe: 'Ondanks voldoende onderlinge afstand had ik ook tijdens de foto dat mondkapje beter op kunnen houden.'    

Terugkijken: 19.00 uur persconferentie, contactberoepen weer open behalve sekswerkers

Vanavond om 19.00 uur hebben demissionair premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie gegeven en zijn de coronaversoepelingen definitief bekendgemaakt. De persconferentie van 19.00 is hier terug te kijken.


Van de bekendmakingen vanavond worden zijn (onder voorbehoud) de volgende punten al uitgelekt:

  • Verlenging van de avondklok, in ieder geval tot 15 maart
  • De middelbare scholen  en het MBO  gaan vanaf maandag 1 maart weer deels open
  • Buitensportregels voor jongeren worden versoepeld 
  • Winkeliers krijgen wat meer ruimte door winkelen op afspraak mogelijk te maken
  • De bezoekregel - maximaal 1 persoon op bezoek per dag - blijft nog gelden
  • Alle contactberoepen mogen vanaf 2 maart weer open, behalve sekswerkers
Op 9 maart is er dan weer een volgende persconferentie.  

Donald Trump moet belastingaangiftes afgeven aan Cyrus Vance

Het Hooggerechtshof weigerde maandag om een New Yorkse grand jury te verhinderen om de persoonlijke en vennootschapsbelastingaangiften van voormalig president Donald Trump in bezit te krijgen, een flinke nederlaag voor Trump na een lange juridische strijd om zijn belastingadministratie uit handen van justitie te houden.

De uitspraak betekent niet dat de aangiften binnenkort openbaar zullen worden gemaakt of dat ze ooit openbaar gemaakt zullen worden. Volgens de staatswet van New York moet materiaal dat aan een grand jury wordt overgedragen, geheim worden gehouden. Maar Manhattan District Attorney Cyrus Vance kan nu van Trumps accountants eisen dat ze de documenten overdragen die Trump standvastig heeft geweigerd af te geven of in te laten zien aan justitie of het Congres.

Trump gaf na de beslissing van het hooggerrechtshof een lange verklaring waarin hij zijn afkeur over het bevel op een Trumpiaanse manier uitsprak.

'Het Hooggerechtshof had dit "vissen" nooit mogen laten gebeuren, maar ze deden het wel', aldus Trump. 'Dit is nog nooit een president overkomen. Het is allemaal door de Democraten opgezet in een volledig Democratisch bolwerk, New York City and State, volledig aangestuurd onder toeziend oog van een grote vijand van mij, gouverneur Andrew Cuomo.'

Vance is op zoek naar belastingaangiften over een periode van acht jaar voor een groot onderzoek naar zwijggeldbetalingen en andere financiële transacties. Het onderzoek is gestart nadat bekend werd gemaakt dat de voormalige Trump-advocaat Michael Cohen $ 130.000 aan pornoster Stormy Daniels  als zwijggeld heeft betaald. Daniëls beweerde dat ze een affaire heeft gehad met Trump, wat overigens altijd is ontkend door de ex-president.

Pogacar verstevigt leiding in UAE Tour na winst in bergrit

Tadej Pogacar heeft de eerste bergrit in de UAE Tour gewonnen. Op de beklimming van Jebel Hafeet was de Sloveen van UAE-Team Emirates in een sprint te snel voor Adam Yates. Door de winst verstevigde Pogacar zijn leiderspositie.

Na de tijdrit van maandag waren de klassementsmannen vandaag opnieuw aan de beurt in de UAE Tour met de eerste bergrit met aankomst op de Jebel Hafeet. Maar voordat de renners aan de slotbeklimming waren moest er nog 150 kilometer afgelegd worden over vlakke wegen.

Thomas De Gendt en Tony Gallopin hadden er wel zin en de Belg en de Fransman reden snel weg uit het peloton en namen een mooie voorsprong op het pak. De maximale voorsprong zou zeven minuten bedragen, maar doordat er in het peloton meerdere versnellingen waren, om het waaiers te trekken, zakte de voorsprong ook snel van het tweetal.

Op de slotbeklimming zou Gallopin op zeven kilometer ingelopen worden dankzij het werk van UAE-Team Emirates, De Gendt was al eerder opgeraapt door het peloton. De thuisploeg zorgde voor een hoog tempo, maar toch nam team Ineos op zes kilometer van de finish over en het tempo ging ook ferm de hoogte in. Op goed vijf kilometer van de top bestond het favorietengroepje nog maar uit vijftien renners.

Op dat moment besloot Sepp Kuss om eens zijn benen te testen en de Amerikaan van Jumbo-Visma trok ten aanval. Hij kreeg niet veel ruimte en later moest hij passen toen Adam Yates samen met Tadej Pogacar versnelde. Yates, die vorig jaar deze ronde wist te winnen, probeerde het meerdere malen om Pogacar te lossen, maar met enige moeite wist de Tour de France-winnaar net aan te haken bij de Britt.

Doordat Yates Pogacar niet kon lossen op de lastige beklimming moest uiteindelijk een sprint tussen de twee de beslissing brengen en daar was Pogacar net iets sterker dan Yates. Op een kleine vijftig seconden won Colombiaans kampioen Sergio Higuita de sprint voor de derde plaats voor de Duitser Emanuel Buchmann.

In het algemeen klassement staat Pogacar duidelijk aan de leiding. De Sloveen heeft 43 seconden voorsprong op Yates. Joao Almeida, de nummer drie in het klassement, volgt op meer dan een minuut van Pogacar. Op de vierde plaats staat verrassend Chris Harper, de Australiër van Jumbo-Visma.

‘Voorbereiding WK 2022 in Qatar: al minstens 6500 arbeidsmigranten omgekomen’

Als er volgend jaar wordt afgetrapt voor het WK voetbal in Qatar lijkt een heel lange minuut stilte op zijn plaats. Blijkens onderzoek van de Britse krant The Guardian stierven de afgelopen tien jaar meer dan 6.500 arbeidsmigranten bij de bouw van de stadions en andere WK-faciliteiten.

Om de 13 dagen slaat er een kwak containers overboord in de Grote Oceaan

Binnen 12 weken tijd zijn bij zes scheepsongevallen in de Grote Oceaan meer dan drieduizend containers overboord geslagen.
Het jongste ongeluk gebeurde vier dagen geleden voor de kust van Japan. De Maersk Eindhoven (366 meter lang) belandde op weg van de Chinese haven Xiamen naar Los Angeles in de VS in zwaar weer. De machines vielen stil, het schip kwam dwars op de golven te liggen en verloor zeker 260 containers. Meer hierover in de Leeuwarder Courant.

Begin februari verloor MSC Aries onderweg van de VS naar China 41 lege containers.

Vorige maand waren er drie grote containerverliezen in de Grote Oceaan. De Ever Liberal van de Taiwanese rederij Evergreen verloor onderweg van Busan in Zuid-Korea naar Los Angelos in de Verenigde Staten 35 containers. Het door de Israëlische reder Zim gecharterde schip de E.R. Tianping raakte 76 containers kwijt op weg van Zuid-Korea naar Noord-Amerika en een ander schip van de Deense rederij Maersk, de Maersk Essen, raakte nabij Hawaï ongeveer 750 containers kwijt aan de golven. 

Begin december 2020 verloor de ONE Apus bij 16 meter hoge golven 1900 stalen boxen nabij de Japanse havenstad Kobe.

Volgens de grootste branche-organisatie in de internationale lijnvaart, de World Shipping Council (WSC), worden er elk jaar zo'n 226 miljoen containers over zee verscheept. In de jaren 2018 en 2019 sloegen er volgens de WSC  gemiddeld 1363 containers per jaar overboord.


Tony Hawk's Pro Skater 1+2 naar meer platforms

Activision brengt Tony Hawk's Pro Skater 1+2 naar meer platforms. De game is al beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Op 26 maart komt de game ook naar PlayStation 5 en Xbox Series S | X. De game wordt ook geport naar Nintendo Switch en die versie moet dit jaar nog uitkomen.

Huidige eigenaren kunnen voor tien euro upgraden naar de next-gen versies (eigenaren van de Digital Deluxe Edition ontvangen de upgrade gratis). De upgrade bevat onder andere spatial audio, Native 4K-resolutie en 60FPS, verbeterde effecten en nieuwe (cosmetische) content.

Gran Turismo 7 verplaatst naar 2022

In gesprek met GQ Magazine heeft Jim Ryan bekendgemaakt dat Gran Turismo 7 is uitgesteld tot 2022. De game zou eigenlijk in 2021 uitkomen, al hebben we nooit een specifieke release date gehad.

De reden hiervoor is de aanhoudende pandemie en de uitdagingen die dit met zich meebracht. Gran Turismo 7 is niet de eerste en ongetwijfeld ook niet de laatste game die dankzij de wereldwijde situatie moet worden uitgesteld.

Fans van de serie moeten dus nog wat langer wachten, helaas.

Sony over de volgende versie van PlayStation VR

PlayStation VR kwam inmiddels alweer vier jaar geleden op de markt. De verwachtingen van een opvolger zijn groot, maar Sony wilde eerste PlayStation 5 op de markt brengen voor er over PlayStation VR gepraat zou worden.

Dat moment is blijkbaar nu, want via een blogpost hebben we de eerste informatie gekregen over de next-gen PlayStation VR-ervaring. Zoals verwacht komt deze versie naar PlayStation 5 en moet op elk front beter zijn: resolutie, field of view, tracking en input. De nieuwe PlayStation VR wordt met één kabel verbonden aan de console.

Ook de VR-controller wordt vernieuwd en krijgt een aantal van de features die ook zijn opgenomen in de DualSense-controller en betere ergonomie. Helaas voor fans komt dit alles niet in 2021 uit, maar hopelijk wel in 2022.

PlayStation VR 3
Huidige versie van PlayStation VR

Games with Gold van maart bekend

De Games with Gold van de komende maand zijn weer bekend gemaakt. Leden van Xbox Live Gold of Xbox Game Pass Ultimate kunnen gedurende de maand maart vier games zonder extra kosten claimen.

De nieuwe maand wordt gestart met de competitieve en tactische FPS Warface: Breakout. Vanaf 16 maart komt daar de top-down twin-stick shooter VALA: Vicious Attack Llama Apocalypse bij. Voor Xbox 360 zijn komende maand Metal Slug 3 en Port Royale 3 zonder extra kosten te downloaden.

COVID-19: Maatregelen werken, toch meer besmettingen, groei hoogst bij kinderen

In de week van 17 tot en met 23 februari, kregen 29.977 personen een positieve corona testuitslag. Een stijging van bijna 19% ten opzichte van de week ervoor. Afgelopen week hebben 263.291 mensen zich laten testen, dat zijn meer testen in vergelijking met de winterse week daarvoor toen 190.153 mensen getest werden.

In alle leeftijdsgroepen is het aantal meldingen in de afgelopen week hoger vergeleken met de week daarvoor. De stijging in het aantal meldingen is het grootst in de leeftijdsgroep 0-12 jaar. De grootste toename in het aantal afgenomen testen werd ook gezien in deze leeftijdsgroep. Dit hangt mogelijk samen met de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven twee weken eerder, in combinatie met het verscherpte testbeleid: ook bij lichte klachten moeten deze kinderen zich laten testen. In de kalenderweek van 15 tot en met 21 februari werden in de leeftijdsgroep 0-12 jaar 25.831 testen afgenomen, waarvan 8,6% een positieve testuitslag had. De week ervoor werden 14.852 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar getest, waarvan 10,5% een positieve testuitslag had.

Aantal meldingen COVID-19 per leeftijdsgroep per week 11 jan t/m 21 febr 2021 (Foto: RIVM)
Aantal meldingen COVID-19 per leeftijdsgroep per week 11 jan t/m 21 febr 2021 (Foto: RIVM)

Door de maatregelen van 16 december 2020 en de avondklok die sinds 23 januari geldt hebben mensen minder contact met anderen, hierdoor zijn veel besmettingen voorkomen. De avondklok en de maximaal 1 bezoeker-maatregel, die op 23 januari ingingen, heeft het reproductiegetal naar schatting 10% doen afnemen. Op basis van literatuuronderzoek en ervaringen in andere landen werd het effect vooraf tussen de 8% en 13% geschat.

Modellering laat zien dat zonder naleving van de geldende maatregelen we in deze fase van de epidemie veel meer besmettingen zouden hebben gehad. Dat geldt zowel voor besmettingen met de Britse variant als voor andere virusvarianten. De druk op de zorg zou hierdoor ook flink hoger zijn geweest.

Omdat het grootste gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is, is het van groot belang om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen en deze derde golf zo laag mogelijk te houden. Dat kan alleen als een versoepeling met grote voorzichtigheid en stapje-voor-stapje gaat.

Geschat aantal meldingen COVID-19 varianten en Britse variant vanaf 1 dec 2020 (Foto: RIVM)
Geschat aantal meldingen COVID-19 varianten en Britse variant vanaf 1 dec 2020 (Foto: RIVM)

Bovenstaande figuur laat vanaf begin december het verloop van het aantal meldingen van personen met een positieve testuitslag zien. Ondanks de maatregelen, zien we dat het aantal meldingen per week op het zelfde niveau blijft en de afgelopen week weer iets stijgt. Dat is een kwetsbare positie. Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen.

De figuur laat de eerste ziektedag van positief geteste personen zien. Het rode deel van de balkjes geeft het aantal aan met de Britse variant, zoals geschat op basis van beschikbare gegevens uit de RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kiemsurveillance. In de figuur is te zien dat de Britse variant momenteel het grootste aandeel heeft.

COVID-19: 3846 nieuwe besmettingen en 94 doden, totaal 1.064.598 en 15.343

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3846 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.064.598 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 199 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1379 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 31 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 538 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 94 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.343 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Het nutteloze feitje van de dag: Rutte op weg naar de tweede plaats

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat Mark Rutte al lang premier van dit land is weten we allemaal, maar wist je dat hij op weg is de op één na langstzittende naoorlogse premier te worden? Rutte is vandaag precies 10 jaar en 130 dagen minister-president en moet alleen Willem Drees (10 jaar en 137 dagen) en Ruud Lubbers (11 jaar en 291 dagen) voor zich dulden. Mocht de VVD'er ook in een nieuw kabinet minister-president worden dan lijkt de nummer 1 positie binnen handbereik te komen.

Mark Rutte toen hij ruim 10 jaar geleden het sleuteltje van het torentje overnam van Jan Peter Balkenende (WikiCommons/Minister-president Rutte)
Mark Rutte toen hij ruim 10 jaar geleden het sleuteltje van het torentje overnam van Jan Peter Balkenende (WikiCommons/Minister-president Rutte)

Seedorf wacht vergeefs op telefoontje: ‘Donkere trainers krijgen geen kans’

Clarence Seedorf ontvangt vanwege zijn donkere huidskleur geen aanbiedingen om trainer te worden bij een club. Dat vertelt de oud-speler van Ajax, Real Madrid, Internazionale en AC Milan in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport. 'Er zijn geen gelijke kansen voor coaches. De cijfers spreken voor zich; nergens zie je donkergekleurde mensen in de hoogste posities in het voetbal', aldus de 87-voudig voetbalinternational. Meer hierover in BN de Stem.

Ministerie grijpt in bij Chateau Meiland: Claire (3) moet eruit, want kinderarbeid

Claire, de 3-jarige dochter van Maxime Meiland, zal komend seizoen niet vaak meer in beeld komen bij realityshow Chateau Meiland op SBS6. De familie is op de vingers getikt door de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Zo meldt het AD.

'Onze kleine Claire gaat er dit seizoen min of meer uit', vertelt oma Erica. Het ministerie heeft een halt toegeroepen aan de tv-optredens van de kleine meid. 'Van de Inspectie SWZ mag zij maar vijf keer per jaar op tv komen. Erg jammer, ook voor de kijkers. Claire hobbelde altijd gewoon mee, maar de inspectie doet net alsof ze hard aan het werk is. Als wij nu aan het draaien zijn en Claire zit ergens waar wij moeten zijn, dan moet zij uit beeld: kom maar meid, ga hier maar even achter de iPad - wat ze helemaal niet wil.'  

De producent van de tv show van de Meilandjes is nu met een advocaat bezig om te kijken of ze iets tegen de beslissing van SZW kunnen ondernemen, want zo ontstaat er een onwerkbare situatie. 'De eerste drie afleveringen is ze waarschijnlijk nog wel te zien, maar ja, daarna kwamen er twee dames van de inspectie...' 

Bitcoin flink in de min, 10.000 dollar minder waard in twee dagen tijd

De waarde van een bitcoin is nu circa 48.700 dollar, dat is bijna 10.000 dollar (of ruim 15 procent) minder dan afgelopen zondag.

De schommelingen in de waarde van cryptomunten blijven enorm. Begin dit jaar bedroeg de waarde van een bitcoin, verreweg de belangrijkste cryptomunt, minder dan 29.000 dollar (24.000 euro), afgelopen zondag was dat meer dan verdubbeld tot ruim 58.000 dollar. Inmiddels zijn de prijzen weer flink gedaald.

Janet Yellen, minister van financiën van de Verenigde Staten  waarschuwde gisteren nog voor de 'gevaren die bitcoin vormt voor beleggers en consumenten'. De koers van de bitcoin was toen al gezakt.


Lareb: 65 sterfgevallen na COVID-19-vaccinatie in Nederland

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 65 meldingen van overlijden na inenting met een van de drie coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 30 meer dan vorige week. Volgens de organisatie gaat het om 55 ouderen van 80 jaar en ouder en 10 ouderen tussen de 65 en 79 jaar.

'Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie', zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Zij onderstreept dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. 'In Nederland overlijden per week gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen en 2000 80-plussers, door allerlei oorzaken. Hier kunnen natuurlijk ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd', aldus Kant. Meer hierover bij Skipr.

Man in China doet sit-ups op elektriciteitspaal: tienduizenden zonder stroom

Een man die in de Chinese stad Chengdu op een elektriciteitspaal klom om wat sit-ups te doen, heeft daarmee voor grote overlast gezorgd. Het lokale energiebedrijf besloot uit voorzorg de elektriciteit af te sluiten. Daar hadden tienduizenden huishoudens last van, melden Chinese media. Meer hierover in het AD.

Op videobeelden die op sociale media rondgaan, ziet men dat de man ongeveer tien meter boven de grond zijn gymnastiek oefeningen doet. Het is onduidelijk waarom hij er juist voor koos om zijn buikspieren te oefenen bovenop een elektriciteitspaal. De man is meegenomen door de politie.

Star op Disney+: aanraders voor series

Vanaf vandaag is Disney+ een onderdeel rijker: Star. Een merk om content van Disney, die niet onder de andere merken als Marvel en Pixar valt, te kenmerken. Het aanbod onderscheidt zich in series en films met een volwassener karakter, afgeschermd door een pincode. Op de dag van de lancering betekent dit zo'n 50 extra tv-series in het aanbod, een mix van bekende klassiekers en een aantal nieuwe originals. Wij halen de krenten voor je uit de pap en komen met een paar aanraders uit dit gigantische aanbod. Klassiekers als 24, Lost en Prison Break zijn vast bekend dus we richten ons op een aantal andere tips!

FIOD houdt 51-jarige Leidenaar aan voor belastingfraude

De FIOD heeft maandag 22 februari een 51-jarige man woonachtig in de gemeente Leiden aangehouden. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude dat is gestart na een boekenonderzoek door de Belastingdienst.

De aangehouden verdachte is ondernemer. Het vermoeden is dat hij aangiften omzetbelasting onjuist heeft ingediend en aangiften omzetbelasting niet heeft ingediend bij de fiscus. De Nederlandse schatkist is hierdoor benadeeld voor een bedrag van circa 620.000 euro.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

FOK! Wat een weer: Droog, zeer zacht en geleidelijk meer zon

winterbanner

Vanochtend overheerst op veel plaatsen de bewolking. In de loop va de dag breekt van het zuiden uit de zon op steeds meer plaatsen goed door. Het wordt (zeer) zacht met middagtemperaturen die liggen tussen de 11°C in het noordwesten en 18°C in het zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidwestenwind wordt matig en mogelijk vrij krachtig langs de noordwestkust.

Komende nacht zijn er opklaringen en ligt de minimumtemperatuur rond 9°C. De zuidelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig.

Woensdag overdag wordt het vrij zonnig. Met een maximumtemperatuur die uiteenloopt van 15°C in het noorden tot ca. 19°C in het zuidoosten wordt het bijzonder zacht. De zuidelijke wind is overwegend matig, in het noordwestelijk kustgebied (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

 

Avondzon langs de snelweg  (Foto: DJMO)
Avondzon langs de snelweg (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

ANWB-test: Ruime keus uit goede zomerbanden

Er is een ruime keus uit goede zomerbanden. Dat blijkt uit de zomerbandentest van de ANWB. Dit jaar heeft de ANWB de bandenmaten 205/55 R16V en 225/50 R17Y onder de loep genomen. Van alle onderzochte banden in de maat 205/55 R16V scoorde alleen de King Meiler Sport1 matig met twee sterren.

De Continental PremiumContact 6, de Semperit Speed-Life 3 en de Bridgestone Turanza T005 haalden 4 sterren. De overige banden in deze maat kwamen tot drie sterren. Deze banden hebben vaak slechts lichte tekortkomingen op een bepaald onderdeel.

De maat 205/55 R16V is de meest verkochte bandenmaat en is te vinden onder een groot scala aan auto’s uit vooral de middenklasse, zoals de BMW 1-serie, 2-serie, 3-serie, Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Opel Astra en Skoda Octavia.

De grotere maat 225/50 R17Y is vooral te vinden onder grotere middenklassers Hierbij valt te denken aan de Alfa Giulia, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse of Volvo V60. In deze maat volgt hetzelfde beeld. Enkele banden hebben geen tekortkomingen maar halen een goed niveau (vier sterren) op alle hoofdonderdelen. Dit zijn de Falken Azensis FK510, de Continental PremiumContact 6, de Kumho Ecsta PS71 en de Bridgestone Turanza T005. De Firestone Roadhawk wist niet te overtuigen en haalde slechts één ster. De overige banden hadden vaak slechts lichte tekortkomingen op een enkel testonderdeel en kwamen tot drie sterren. Vaak blonken ze juist wel weer uit op een ander testonderdeel.

Remweg
De kwaliteit van een band kan soms veel verschil uitmaken. Een goede band kan uiteindelijk ook het verschil maken bij een noodstop. De remweg tussen de ene of de andere band kan oplopen tot twee autolengtes, dat is zo’n negen meter.

Het verschil tussen de zuinigste band uit onze test en een andere was al snel 0,4 liter per 100 km. Dat scheelt op jaarbasis toch een flinke tank benzine.

De ANWB onderwerpt zomerbanden ieder jaar aan een uitvoerige test. De banden zijn getest op remweg, veiligheid, zijdelingse grip (weerstand tegen slippen van de auto), weerstand tegen aquaplaning, geluidsproductie, slijtvastheid en natuurlijk de eigenschappen op droog wegdek.

FOK! Wat een weer: droog en overdag zonnig

winterbanner

Vanochtend overheerst aanvankelijk de bewolking. In de middag breekt de zon van tijd tot tijd door, maar in het noorden en noordwesten blijft de bewolking waarschijnlijk overheersen. Het wordt landinwaarts opnieuw zeer zacht met temperaturen van 15 tot 18°C. In de noordwestelijke helft van het land wordt het met 11 tot 15°C wat minder zacht. De wind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig, mogelijk vrij krachtig langs de noordwestkust.

In de nacht van woensdag op donderdag is er alleen sluierbewolking aanwezig. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De zuidelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, op de Wadden mogelijk krachtig.

Woensdag overdag wordt het vrij zonnig. Met een maximumtemperatuur die uiteenloopt van 15°C in het noorden tot ca. 19°C in het zuiden en oosten wordt het bijzonder zacht. De zuid- tot zuidwestenwind is overwegend matig, in het noordwestelijk kustgebied (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

 

Smeltwater, het eind van de kou (Foto: Scherpschutter)
Smeltwater, het einde van de kou (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Economie krimpt in 2020 het sterkst in Noord-Holland en Groningen

In de provincies Noord-Holland en Groningen is de economie in 2020 het sterkst gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, met respectievelijk ongeveer 7 en 5 procent. Flevoland was met een krimp van ongeveer 2 procent de provincie die relatief de kleinste terugval heeft ervaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Vorige week maakte het CBS bekend dat de economie landelijk in 2020 met 3,8 procent is gekrompen.

De krimp in Noord-Holland werd met name veroorzaakt door minder vliegverkeer op Schiphol en het stilvallen van de reisbemiddelingsbranche. De krimp van ongeveer 5 procent in de provincie Groningen werd vooral veroorzaakt door de verminderde gaswinning. De economie van Limburg kromp met ongeveer 4 procent en in de resterende provincies was de krimp ongeveer 3 procent. De economie in Flevoland is nog het minst gekrompen (ongeveer -2 procent). De krimp bleef beperkt door goed presterende leasebedrijven en de groei van de detail- en groothandel. Verder hebben de door de crisis getroffen bedrijfstakken, zoals de horeca, reisbemiddeling en personenvervoer, een minder groot aandeel in de economie van Flevoland.

Het CBS publiceert sinds medio 2020 voorlopige cijfers over de regionale economie op basis van een nieuwe methode. Deze cijfers zijn experimenteel en kennen daarom een relatief hoge mate van onzekerheid. De percentages betreffen de economische groei ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaand jaar.

Economie Delfzijl houdt het beste stand
In 2020 is de economie van regio Delfzijl en omstreken het minst gekrompen, met ongeveer 1 procent. Delfzijl en omstreken had in het eerste en vierde kwartaal van 2020 een positieve groei. Vooral de productie van enkele branches in de industrie droeg hieraan bij.

De regio’s Haarlemmermeer en Amsterdam kenden in 2020 een relatief grote krimp, van rond de 18 en 7 procent. Haarlemmermeer is voor een groot deel afhankelijk van de luchtvaart en de daaraan gerelateerde dienstverlening. In Amsterdam hebben de reisbemiddeling en de horeca een groot aandeel. Deze bedrijfstakken zijn in 2020 flink geraakt door de coronacrisis.

In het vierde kwartaal krimp in bijna alle regio’s
In de meeste regio’s kromp de economie in het vierde kwartaal van 2020 met ongeveer 1 tot 3 procent. De krimp werd vooral veroorzaakt door de impact van de coronamaatregelen op de horeca, reisbemiddeling en de cultuursector. In de regio’s Oost-Groningen en Overig Groot-Rijnmond is de omvang van de economie onveranderd gebleven. De regio’s Delfzijl en omstreken en Zeeuws-Vlaanderen groeiden met ongeveer 1 procent. Dit werd veroorzaakt door een stijging van de productie van enkele branches in de industrie.

Evenals in het derde en het tweede kwartaal is de krimp in het vierde kwartaal het grootst in Haarlemmermeer (ongeveer -18 procent). De krimp is wel minder groot dan in de voorgaande twee kwartalen. Amsterdam laat in het vierde kwartaal een economische krimp zien van ongeveer 6 procent. Ook in regio agglomeratie Haarlem is de krimp van ongeveer 4 procent relatief groot. Deze krimp werd voornamelijk veroorzaakt door teruglopende resultaten in de bedrijfstakken cultuur, sport en recreatie, vervoer, reisbemiddeling, en horeca. De verminderde gaswinning zorgde ook in het vierde kwartaal voor een krimp in Overig Groningen van ongeveer 4 procent. In alle regio’s kromp de economie het hardst in het tweede kwartaal.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.