Pogacar verstevigt leiding in UAE Tour na winst in bergrit

Tadej Pogacar heeft de eerste bergrit in de UAE Tour gewonnen. Op de beklimming van Jebel Hafeet was de Sloveen van UAE-Team Emirates in een sprint te snel voor Adam Yates. Door de winst verstevigde Pogacar zijn leiderspositie.

Na de tijdrit van maandag waren de klassementsmannen vandaag opnieuw aan de beurt in de UAE Tour met de eerste bergrit met aankomst op de Jebel Hafeet. Maar voordat de renners aan de slotbeklimming waren moest er nog 150 kilometer afgelegd worden over vlakke wegen.

Thomas De Gendt en Tony Gallopin hadden er wel zin en de Belg en de Fransman reden snel weg uit het peloton en namen een mooie voorsprong op het pak. De maximale voorsprong zou zeven minuten bedragen, maar doordat er in het peloton meerdere versnellingen waren, om het waaiers te trekken, zakte de voorsprong ook snel van het tweetal.

Op de slotbeklimming zou Gallopin op zeven kilometer ingelopen worden dankzij het werk van UAE-Team Emirates, De Gendt was al eerder opgeraapt door het peloton. De thuisploeg zorgde voor een hoog tempo, maar toch nam team Ineos op zes kilometer van de finish over en het tempo ging ook ferm de hoogte in. Op goed vijf kilometer van de top bestond het favorietengroepje nog maar uit vijftien renners.

Op dat moment besloot Sepp Kuss om eens zijn benen te testen en de Amerikaan van Jumbo-Visma trok ten aanval. Hij kreeg niet veel ruimte en later moest hij passen toen Adam Yates samen met Tadej Pogacar versnelde. Yates, die vorig jaar deze ronde wist te winnen, probeerde het meerdere malen om Pogacar te lossen, maar met enige moeite wist de Tour de France-winnaar net aan te haken bij de Britt.

Doordat Yates Pogacar niet kon lossen op de lastige beklimming moest uiteindelijk een sprint tussen de twee de beslissing brengen en daar was Pogacar net iets sterker dan Yates. Op een kleine vijftig seconden won Colombiaans kampioen Sergio Higuita de sprint voor de derde plaats voor de Duitser Emanuel Buchmann.

In het algemeen klassement staat Pogacar duidelijk aan de leiding. De Sloveen heeft 43 seconden voorsprong op Yates. Joao Almeida, de nummer drie in het klassement, volgt op meer dan een minuut van Pogacar. Op de vierde plaats staat verrassend Chris Harper, de Australiër van Jumbo-Visma.