Donald Trump moet belastingaangiftes afgeven aan Cyrus Vance

Het Hooggerechtshof weigerde maandag om een New Yorkse grand jury te verhinderen om de persoonlijke en vennootschapsbelastingaangiften van voormalig president Donald Trump in bezit te krijgen, een flinke nederlaag voor Trump na een lange juridische strijd om zijn belastingadministratie uit handen van justitie te houden.

De uitspraak betekent niet dat de aangiften binnenkort openbaar zullen worden gemaakt of dat ze ooit openbaar gemaakt zullen worden. Volgens de staatswet van New York moet materiaal dat aan een grand jury wordt overgedragen, geheim worden gehouden. Maar Manhattan District Attorney Cyrus Vance kan nu van Trumps accountants eisen dat ze de documenten overdragen die Trump standvastig heeft geweigerd af te geven of in te laten zien aan justitie of het Congres.

Trump gaf na de beslissing van het hooggerrechtshof een lange verklaring waarin hij zijn afkeur over het bevel op een Trumpiaanse manier uitsprak.

'Het Hooggerechtshof had dit "vissen" nooit mogen laten gebeuren, maar ze deden het wel', aldus Trump. 'Dit is nog nooit een president overkomen. Het is allemaal door de Democraten opgezet in een volledig Democratisch bolwerk, New York City and State, volledig aangestuurd onder toeziend oog van een grote vijand van mij, gouverneur Andrew Cuomo.'

Vance is op zoek naar belastingaangiften over een periode van acht jaar voor een groot onderzoek naar zwijggeldbetalingen en andere financiële transacties. Het onderzoek is gestart nadat bekend werd gemaakt dat de voormalige Trump-advocaat Michael Cohen $ 130.000 aan pornoster Stormy Daniels  als zwijggeld heeft betaald. Daniëls beweerde dat ze een affaire heeft gehad met Trump, wat overigens altijd is ontkend door de ex-president.