FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 februari 2021

'Langeler wordt nieuwe trainer PEC'

Art Langeler (50) wordt de nieuwe hoofdcoach van PEC Zwolle, zo melden diverse media. Naast Langeler als hoofdtrainer zou ook Alfons Groenendijk de trainginsstaf versterken. Omdat Langeler pas in april beschikbaar is, staat Groenendijk mogelijk de komende vier duels voor de groep.

Langeler was in het verleden al eerder hoofdtrainer bij PEC. Als hoofdtrainer stond hij al tussen 2010 en 2013 voor de groep. In 2012 werd Langeler kampioen met PEC Zwolle en promoveerden ze naar de Eredivisie. Langeler is op dit moment Directeur Voetbalontwikkeling bij de KNVB.

John Stegeman werd afgelopen weekend de laan uitgestuurd bij PEC na een nederlaag bij FC Emmen (3-2). Zwolle staat op dit moment dertiende met 23 punten uit 23 wedstrijden.

Plottwist: Explosievendienst in Ohio op pad voor verdacht pakketje

De politie in Butler County, Ohio werd opgeschrikt door de melding van een verdachte tas voor de plaatselijke kerk. In allerijl lieten ze de explosievendienst van de county uitrukken.

Wanneer de specialisten bij het verdachte situatie aankwamen, bleek er geen getik maar gespin uit de weekendtas te komen. 

Er bleek een moederkat met haar nest pasgeboren kittens in de tas te zitten. Het is nog niet duidelijk waarom de kat, Sprinkles genaamd, gedumpt werd, maar het is in ieder geval al beter dan door de afvalkoker. Moeder en kinderen maken het goed. 

Meer gameplay van It Takes Two

In de aanloop naar de release op 26 maart hebben EA en Hazelight Studios een nieuwe gameplaytrailer uitgebracht voor It Takes Two, het co-op-avontuur van de studio achter A Way Out.

In It Takes Two stappen spelers in de schoenen van Cody en May, een ruziënd stel dat door mysterieuze magie in poppen verandert. Gevangen in een onvoorspelbare fantasiewereld moeten ze met tegenzin leren om hun meningsverschillen te overwinnen, hun gebroken relatie te redden en hun weg terug naar huis en hun geliefde dochter Rose te vinden.

It Takes Two is nu beschikbaar voor pre-order en ligt op 26 maart 2021 in (digitale) winkels. De game wordt uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin en Steam, voor € 39,99. Alle spelers die de game kopen voor PlayStation 4 of Xbox One kunnen de game op dezelfde dag ook spelen op next-gen consoles.

I-No rockt in Guilty Gear Strive

Bandai Namco en Arc System Works maken bekend dat I-No het vijftiende en laatste personage is in het roster van Guilty Gear Strive bij de release van de game. Wat meteen impliceert dat er nog wat DLC aan zit te komen na release.

I-No, de tijdreizende muzikante, is de laatste die zich aansluit bij het roster van Guilty Gear Strive. Nadat haar wegen gescheiden waren met That Man en Raven zet I-No haar avontuur verder met Marlene, haar elektrische gitaar, waarmee ze zowel krachtige geluidsgolven kan produceren als haar vijanden tegen de grond kan slaan.

Pre-orders zijn beschikbaar via de PlayStation Store en pc. Eigenaren van de PlayStation 4-versie kunnen gratis upgraden naar de PlayStation 5-versie. Guilty Gear -Strive- verschijnt op 9 april 2021 voor PlayStation 4, PlayStation 5 en pc. Spelers die de Deluxe en Ultimate Edition aanschaffen zullen reeds toegang krijgen tot de game vanaf 6 april 2021. In die Early Access zijn dertien van de vijftien personages speelbaar. Enkel de proloog van de Story mode zal voor release speelbaar zijn. Tijdens Early Access zijn de online modi niet beschikbaar.

Wakker Dier: 'Zuivellobby misleidt consument op elf websites'

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) negeert een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC). Op elf websites staat informatie die de RCC eerder beoordeelde als misleidend. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het oordeel van de RCC was heel duidelijk: dit is misleiding. Wij accepteren niet dat NZO hier op andere plekken mee doorgaat.”

Websites aanpassen
NZO liet vandaag aan tv-programma Radar weten dat ze al haar websites aan gaat passen conform de uitspraak van de RCC, nadat zij geconfronteerd werd met het rapport van Wakker Dier. Vanavond om 20.35 uur wijdt Radar een item aan de misleidende websites van NZO. Hilhorst: “Wij blijven NZO in de gaten houden om te zien of ze stopt met het misleiden van de consument.”

Straffeloos liegen
Een jaar geleden klaagde Wakker Dier bij de RCC over de website Nederland draait op zuivel. Van de 28 klachten werden er 12 gegrond verklaard en NZO moest de site aanpassen. Omdat de uitspraak van de RCC zich beperkt tot de website Nederland draait op zuivel, kan NZO de veroordeelde uitingen tot nu toe straffeloos op andere sites blijven gebruiken.

Buiten de Schijf van Vijf
Op verschillende websites wekt NZO de indruk dat alle zuivel past binnen de Schijf van Vijf en dus gezond is. En dat terwijl het grootste deel juist buiten de Schijf valt, zoals boter, volle melk en kazen met meer dan 30+ aan vet. Misleidend dus, aldus de RCC.

Veel te wensen over
Ook liegt NZO over de diervriendelijkheid van de melksector. Melkveehouders zouden ‘zo goed mogelijk voor hun koeien zorgen’ en ‘hen zo gezond mogelijk’ houden. De RCC oordeelde eerder dat dit misleidend is. De leefomstandigheden van de dieren – zoals stallen met vaak weinig ruimte en harde, vieze vloeren – laten nog veel te wensen over.

Schaduwwebsites
Wakker dier vond in totaal 11 websites met 26 misleidende uitingen van NZO. Zes van de websites zijn een soort schaduwwebsites: het is niet direct duidelijk dat ze worden beheerd door Nederlands grootste zuivelbehartiger. Zeker drie sites zijn deels gefinancierd met Europees belastinggeld.

Outriders Broadcast 5 verschijnt op 24 februari

Square Enix maakt bekend dat de vijfde episode van de 'Outriders Broadcast' op 24 februari verschijnt. De video biedt spelers meer informatie over de demo van Outriders.

De vijfde episode verschijnt op woensdag, 24 februari om 18 uur. Je kunt hem hier bekijken: www.twitch.tv/squareenix. De Broadcast werpt een blik op de content die spelers kunnen verwachten in de gratis demo die op 25 februari verschijnt. Deze demo laat spelers het eerste hoofdstuk van het verhaal beleven. De demo verschijnt op 25 februari om 18 uur en is gratis voor iedereen op PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en pc/Steam.

Outriders verschijnt op 1 april 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, pc en Google Stadia.

Random Pics van de Dag #240

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Levi de Weerd kroont zich tot beste FIFA-speler van Europa

Team Gullit-speler Levi de Weerd heeft afgelopen nacht de derde Europese kwalificatie gewonnen van de FIFA 21 Global Series op de PlayStation 4. De 16-jarige is daarmee één van de spelers die een kans maakt om Europa te vertegenwoordigen tijdens de FIFA eWorld Cup in de zomer van dit jaar.

Levi de Weerd behoorde tot één van de twaalf spelers die zich wist te kwalificeren voor de derde Europese kwalificatie. De Nederlander leek aanvankelijk de Grand Final te verliezen, nadat hij de eerste pot met 1-3 verloor van de Brit Tom "Hashtag Tom" Leese.

In de tweede wedstrijd kwam de Weerd terug met een 4-0 overwinning, genoeg om de huidige ePremier League-kampioen Hashtag Tom te verslaan. De Weerd had nadien twee verklaringen voor de comeback: "Ik heb de comeback voornamelijk te danken aan mijn mentale kracht en mijn coach Renzo. Die had een enorme impact." Team Gullit-coach Renzo Oemrawsingh betekende niet alleen tijdens de wedstrijd veel voor de Weerd: "We maken samen van tevoren het strijdplan. Twee weken geleden hebben Renzo en ik die in elkaar gezet. Dat is enorm belangrijk om wedstrijden als deze te winnen. En dan natuurlijk de mentale ondersteuning en coaching tijdens de wedstrijden zelf."

De Weerd wordt gezien als één van de beste FIFA-spelers van Nederland. In de eDivisie werd hij afgelopen seizoen met Vitesse tweede, na een verloren finale tegen Ajax. Met de overwinning in het Europese kwalificatie-toernooi stijgt de Weerd naar de vijfde plek op de wereldranglijst.

Ook PSV-speler Dennis Verhoeven en Team Gullit-speler Dani Visser deden mee met de derde kwalificatie, beiden op Xbox. Visser schakelde Verhoeven uit in het toernooi, maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in de Russische KFC_Pablo.

Levi de Weerd
Levi de Weerd

Watch Dogs Legion multiplayermodus vanaf 9 maart beschikbaar

De online multiplayermodus voor Watch Dogs Legion is vanaf 9 maart gratis beschikbaar voor alle spelers. Bovendien krijgen alle spelers, als onderdeel van het post-launch contentplan voor 2021, toegang tot alle toekomstige gratis updates, waaronder de Invasion PvP-modus, nieuwe coöp-missies en gratis personages.

De online gamemodus voor Watch Dogs Legion is gratis beschikbaar voor alle spelers, als onderdeel van de update op 9 maart, en bevat de volgende features:

  • Coöp in een open wereld: Spelers vormen een team met maximaal vier vrienden om samen Londen te verkennen, uitdagingen te voltooien en deel te nemen aan tal van missies.
  • Nieuwe coöp-missies voor twee tot vier spelers waarbij gebruikt wordt gemaakt van nieuwe coöp-mechanics. Spelers krijgen tevens de kans om het perfecte team te rekruteren en terug te vechten tegen de dreigingen die Londen in zijn greep houden.
  • Leader of the Pack is de eerste tactische coöp-missie voor vier spelers waarbij teamwork en efficiëntie van essentieel belang zijn om de missie tot een goed einde te brengen. Leader of the Pack bestaat uit vijf verhalende endgame missies en is bestemd voor spelers die op zoek zijn naar een echte uitdaging.
  • De eerste PvP-modus, Spiderbot Arena, waarin vier spelers bewapende spiderbots besturen en het tegen elkaar opnemen in een zeer intense free-for-all deathmatch.

Door online activiteiten te voltooien verdienen spelers XP waarmee ze hun rang verhogen en beloningen vrijspelen, waaronder exclusieve cosmetics en invloedspunten om nieuwe personages te rekruteren of hun gadgets te upgraden.

Er komt nog meer aan op 9 maart. Spelers die de Season Pass hebben aangeschaft krijgen dan toegang tot twee unieke singleplayermissies:

  • Guardian Protocol: DedSec spoort een algoritme op dat AI in staat stelt menselijke beslissingen te negeren. Als ze het niet vinden, kan het worden gebruikt om bewapende drones te veranderen in autonome beulen.
  • Not in Our Name: Een geheime groep steelt DedSecs naam. Erger nog, ze stelen ook informatie zodat hun werkgever het kan gebruiken om hun slachtoffers te chanteren.

Ook krijgen eigenaren van de Season Pass later dit jaar toegang tot extra DedSec-missies, Watch Dogs Legion - Bloodline, een nieuwe verhaallijn waarin spelers in de huid kruipen van Aiden Pearce uit de originele Watch Dogs en Wrench uit Watch Dogs 2, en twee andere personages, Mina en Darcy. De Season Pass is los verkrijgbaar, maar is ook onderdeel van de Gold, Ultimate en Collector Editions van Watch Dogs Legion.

Watch Dogs Legion is verkrijgbaar voor Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Stadia, Amazon Luna, pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store, en als onderdeel van Ubisoft+.

Start Premier League Darts achter gesloten deuren; in 2022 weer naar Ahoy

De eerste negen speelrondes van de Premier League Darts worden dit jaar in april achter gesloten deuren gespeeld. Normaal is de Premier League een rondreizend dartscircus. Door de coronapandemie is het echter niet mogelijk om deze editie van de Premier League Darts met de aanwezigheid van publiek te starten.

Van 5 tot en met 9 april worden de eerste vijf speelrondes gespeeld in Milton Keynes. Na een onderbreking van een anderhalve week, staan van 19 tot en met 22 april de volgend vier speelrondes op het programma. Na een halve competitie op 22 april vallen de twee slechtst presterende spelers af.

De speeldata voor de tweede seizoenshelft zijn nog niet bekend. Er bestaat een kleine kans dat deze nog met publiek gespeeld gaan worden. De line-up voor de Premier League bestaat dit jaar uit Gerwyn Price, Michael van Gerwen, Peter Wright, Rob Cross, Nathan Aspinall, Gary Anderson, Dimitri van den Bergh, Glen Durrant, Jose de Sousa en Jonny Clayton.

De PDC heeft voorts de speeldata voor 2022 bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat volgend jaar op 24 maart de achtste speelronde in Ahoy Rotterdam wordt gespeeld. De tickets die voor 2020 of 2021 zijn verkocht blijven geldig. De PDC komt te zijner tijd met alle informatie rondom de kaartverkoop. 

Avondklok heeft andere wettelijke verankering

De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben vorige week ingestemd met de Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19 (Tijdelijke wet). Hiermee wordt de wettelijke bevoegdheid om het vertoeven in de openlucht te beperken, nu ook vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Eerder was deze wet al gewijzigd door de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, beter bekend als Twm.

Deze wettelijke bevoegdheid is de basis voor de Tijdelijke regeling landelijke avondklok covid-19. Vandaag is de Tijdelijke wet gepubliceerd in het Staatsblad en direct in werking getreden. De Tijdelijke regeling landelijke avondklok covid-19 blijft ongewijzigd gelden. Daarmee vormen de Wpg en de bestaande regeling het juridische regime van de avondklok vanaf 22 februari 2021 21.00 uur.

Na publicatie van de Tijdelijke wet is via een koninklijk besluit de eerdere juridische grondslag buiten werking gesteld. Dat betekent dat artikel 8, eerste en derde lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) niet meer van kracht is. Hiermee geeft het kabinet uitvoering aan de wens van de Tweede Kamer om door te gaan op het traject van de Tijdelijke wet, en het instellen van de avondklok niet meer via het regime van de Wbbbg te laten lopen.

Omdat artikel 8, eerste en derde lid, Wbbbg buiten werking is gesteld, is de zogenoemde Voortduringswet ingetrokken. Dit wetsvoorstel ging namelijk over het laten voortduren van het genoemde Wbbbg-artikel. Dat is niet meer aan de orde, en daarmee is de noodzaak tot het debat in de Eerste Kamer over de Voortduringswet komen te vervallen.

Clubheld Van der Maarel gaat voor dertiende en veertiende seizoen bij FC Utrecht

Mark van der Maarel heeft maandag een nieuw contract getekend bij FC Utrecht. De 31-jarige verdediger verlengde zijn contract tot de zomer van 2023. Het wordt dan zijn dertiende en veertiende seizoen bij FC Utrecht. 

Zijn contract liep aanvankelijk komende zomer af en Van der Maarel heeft altijd gezegd een nieuwe stap niet uit te sluiten. Zo gung in de zomer van 2019 een overgang naar Fortuna Sittard niet door, toen zijn positie uitzichtloos was bij FC Utrecht. Zoals eigenlijk altijd knokte Van der Maarel zich terug bij de Domstedelingen. En hoewel hij nu weer wekelijks bankzitter is, zag hij voldoende redenen om zijn contract bij FC Utrecht met twee jaar te verlengen.

Er zijn bijna geen spelers meer te vinden die zo lang voor één club spelen. Van der Maarel debuteerde op 20 september 2009 (!) en droeg inmiddels 307 keer het shirt van de club. Maar vijf spelers speelden meer wedstrijden voor FC Utrecht, met Jan Willem van Ede (462 keer) als recordhouder. Van der Maarel werd in 2018 uitgeroepen tot speler van het jaar.

"Mark is een enorm gewaardeerde kracht in onze selectie. We zijn dan ook erg blij dat we een langer contract zijn overeengekomen”, schrijft technisch directeur Jordy Zuidam op de clubwebsite. "Met zijn karakter, ervaring en strijdlust is Mark een voorbeeld in de selectie. Hij blijft zich ook op persoonlijk vlak ontwikkelen, waardoor zijn rol binnen de spelersgroep alleen maar groeit. Erg mooi dat Mark zich ook weer voor de komende jaren aan ons wil verbinden en gelooft in de doelen en ambities die we met elkaar willen bereiken.”


CrossCode DLC-uitbreiding komt op 26 februari

CrossCode krijgt eindelijk de langverwachte uitbreding 'A New Home' op 26 februari. Dat heeft ontwikkelaar Radical Fish aangekondigd. De uitbreiding komt eerst alleen uit op pc. PS4, Xbox One en Switch eigenaren moeten tot later deze zomer wachten. CrossCode is een actie-game met daarnaast Zelda-achtige puzzel dungeons.

De DLC, dat een tientje gaat kosten, voegt volgens Radical Fish acht tot tien uur nieuwe content toe. A New Home komt met de grootste dungeon in de geschiedenis van CrossCode en uiteraard nieuwe vijanden, bazen en muziek. Bekijk anders de trailer hieronder.

Wonder Boy: Asha in Monster World laat gameplay zien

Wonder Boy: Asha in Monster World is een volledige remaster op Wonder Boy IV, de klassieker uit 1994. In de nieuwe onderstaande trailer zien we hoe Asha haar partner Pepelogoo gebruikt om allerlei platforming obstakels te overwinnen. Pepelegoos kunnen tegen extreme hitte en kou, dus hij is extra handig in je avontuur om de vier spirits te bevrijden. Deze klassieke moet deze zomer uitkomen voor PS4, Switch en pc.

Politie lost in ťťn keer 300 fietsdiefstallen op

Even een veer in de reet van de politie in Veluwe-West. Zij hebben namelijk zeven verdachten aangehouden op verdenking van heling en diefstal van elektrische fietsen. Het team stuitte op bijna driehonderd aangiftes door het hele land.

In de zomer van 2020 merkte het team (Harderwijk, Ermelo, Putten) een flinke toename in aangiftes. Op basis van die aangiftes konden hotspots ontdekt worden: plekken waar de meeste elektrische fietsen gestolen werden. Er werd een lokfiets geplaatst bij het station in Ermelo en nog geen twee uur later werd deze opgepikt door een man.

De fiets werd in een busje geladen en bij een pand afgezet. Dat pand is onderzocht en hier waren alle middelen aanwezig die nodig zijn om een gestolen fiets 'om te katten': van nieuwe stickers met framenummers tot nieuwe sloten en accu’s. Een gestolen fiets is dan als nieuw en kan weer doorverkocht worden.

'Helers en stelers'
Diezelfde dag is een 33-jarige man uit Ermelo op heterdaad aangehouden. Hij wordt verdacht van heling. En dit was nog maar het topje van de ijsberg want er stonden nog veel meer gestolen fietsen.

De recherche heeft allerlei communicatiemiddelen onderzocht en stuitte op nog twee verdachten. Zij worden ervan verdacht fietsen te hebben gestolen. Ook deze twee zijn opgespoord en aangehouden: een 36-jarige man uit Nijmegen en een 34-jarige man uit Arnhem.

Grootschalige en georganiseerde diefstal
Het onderzoek leidde rechercheurs steeds verder door het hele land. Friesland, Noord-Holland, Midden-Nederland; overal doken aangiftes op. Het was wel duidelijk dat het om een flink lucratieve, georganiseerde handel ging. Het team wist bijna driehonderd aangiftes door heel Nederland aan hun onderzoek te koppelen.

Er werden nog eens vier verdachten aangehouden. Bij diverse huiszoekingen werden niet alleen enkele elektrische fietsen en fietsaccessoires gevonden, maar ook drugs, een vuurwapen en contant geld. Alles is in beslag genomen.

Aangevers worden waar mogelijk geïnformeerd
Het onderzoek is na ongeveer een half jaar inmiddels in een afrondende fase. En hoe loopt het dan af met al die gestolen fietsen en aangiftes? Gelukkig heeft de politie een aantal aangevers blij kunnen maken: hun fiets is teruggevonden.

Helaas kunnen niet alle fietsen teruggevonden worden, het omkatten en doorverkopen van een gestolen fiets gaat immers erg snel. De politie is op dit moment nog druk bezig met het informeren van alle aangevers.

Werknemers bij Coca-Cola moeten 'minder wit zijn'

Een presentatie die gebruikt werd bij diversiteitstraining voor werknemers van Coca-Cola is in het nieuws gekomen vanwege discriminerend taalgebruik richting de blanke werknemers van het frisdrankconcern.


Unwoke activiste Karlyn Borysenko legt uit (Bron: YouTube)

De presentatie is gemaakt door anti-racisme-activiste Robin DiAngelo en bevatte vage termen als 'probeer minder blank te zijn'. De enigszins bijzondere DiAngelo vindt dat blanken zich sowieso niet moeten afvragen óf ze racistisch zijn, maar vooral hóé ze racistisch zijn. 

"In de Verenigde Staten en Westerse landen zijn blanken zo getraind dat ze zichzelf inherent superieur voelen", aldus de vrouw, die met haar racisme-trainingen inmiddels best rijk is geworden en nu dus zelfs met haar racistische meuk bij Coca-Cola aan de bak komt. "Rond de leeftijd van 3 á 4 jaar oud weten kinderen al dat het beter is om blank te zijn."

Maar goed, de werknemers van de frisdrankgigant kregen gelukkig ook te horen hoe ze dan minder blank konden zijn, hieronder volgen een aantal bruikbare tips voor alle blanken. "Wees minder dominant, wees minder overtuigd van je gelijk, stel je minder verdedigend op, gedraag je nederig, luister, geloof anderen, breek met de apathie en breek met de blanke solidariteit." Goede raad, maar niet alleen voor blanken.

Zwarten kunnen blijkbaar niet racistisch zijn, want die kwamen niet aan bod tijdens deze diversiteitstraining. Mevrouw DiAngelo is echter wel voor discriminatie, maar dan vooral voor positieve discriminatie, maar "Dat is inmiddels volledig afgebroken", stelt ze sneu.

Als mensen zeggen: "Ja maar, ik heb geleerd dat ik iedereen hetzelfde moet behandelen", dan betekent dat dat die persoon niet zelfbewust is en cultuur niet begrijpt. Aldus DiAngelo. Het is namelijk niet genoeg om aardig tegen zwarten te zijn. "Aardig zijn is niet anti-racisme. Als je alleen maar aardig bent vererger je juist het racisme in de wereld", aldus de bijzonder doordachte gedachtekronkel van DiAngelo.

Rechtzaken
Experts verwachten dat Coca-Cola met het binnenhalen van deze extremist wel eens een groot aantal rechtzaken tegemoet kan zien. Vele werknemers voelen nu dat ze hun promotie misschien aan hun neus hebben zien voorbijgaan puur vanwege hun huidskleur.

Ganna wint tijdrit in UAE Tour, Pogacar nieuwe leider

Filippo Ganna heeft de tweede rit in de UAE Tour gewonnen. In de individuele tijdrit was de Italiaanse wereldkampioen de beste over dertien kilometer. Hij won met 14 seconden voorsprong. In het algemeen klassement neemt Tadej Pogacar de leiding.

Pogacar reed een sterke tijdrit en zou het uiteindelijk als vierde eindigen in de individuele tijdrit over dertien kilometer. De Sloveen nam de leiderstrui over van David Dekker, die de leiderstrui aan mocht trekken doordat Mathieu van der Poel niet meer mocht starten nadat een staflid in zijn ploeg positief was getest op corona.

Filippo Ganna won de tijdrit. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden noteerde over de dertien kilometer lange tijdrit een tijd van dertien minuten en 56 seconden en was daarmee veertien seconden sneller dan de Zwitser Stefan Bissegger. Mikkel Bjerg klokte de derde tijd en Pogacar was met een vierde tijd de beste van de klassementsrenners.

In het algemeen klassement heeft Pogacar nu een voorsprong van vijf seconden op Joao Almeida.

Ajax verwacht binnen enkele maanden uitspraak Onana

Ajax en André Onana verwachten dat het sporttribunaal CAS al voor de zomer een uitspraak zal doen over het besluit van de UEFA om Onana voor 12 maanden te schorsen. De doelman is sinds begin februari geschorst voor het overtreden van de dopingregels en is hiertegen in beroep gegaan. Zo meldt AT5.

Dat vertelt advocaat Dolf Segaar vandaag aan de NOS. Hoewel er nog geen appèl is gemaakt bij de CAS - ze hebben nog tot 8 maart - gaat het juridische team van Ajax ervan uit dat de uitspraak snel zal komen. 'Het zal geen jaar duren. Voor de zomer moet die er wel zijn.'

Ook denkt Segaar dat de straf voor Onana mogelijk verminderd zal worden: 'Het CAS mag alles opnieuw zelf bekijken en de kans bestaat dat zij andere waardes hebben dan de UEFA.'

'Aspirientje'
Op 30 oktober vorig jaar werd het plasmiddel Furosemide in Onana's urine aangetroffen tijdens een onaangekondigde dopingcontrole. Naar eigen zeggen had hij per ongeluk een medicijn van zijn vrouw genomen in plaats van een tabletje toen hij zich niet zo lekker voelde.

'Iedereen weet dat ik een heel gezond leven leidt. Ook heb ik me altijd sterk tegen doping uitgesproken. Ik heb de laatste jaren bijna geen minuut gemist bij Ajax en bij Kameroen. Ze noemen me de beste doelman van Nederland. Ik heb echt geen doping nodig', zei hij eerder in een verklaring.

De gevolgen waren groot: de 24-jarige doelman werd begin februari geschorst. Sindsdien mag hij niet meetrainen en geen wedstrijden spelen. Wel traint hij nog individueel met een personal trainer.

Eigen plicht
De Europese voetbalbond zei op grond van de geldende anti-dopingregels te vinden dat een atleet zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen.


De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter

KHN is absoluut niet te spreken over de uitspraken die minister De Jonge afgelopen zaterdag in De Telegraaf deed over het testplan. De sector zou volgens De Jonge opnieuw achteraan moeten sluiten, terwijl de horeca een ontzettend belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult. Het achterstellen van horecaondernemers - zonder deugdelijke onderbouwing - gaat onverminderd door en is onacceptabel. Opnieuw is er nul perspectief voor de horeca. Daarom stapt KHN naar de rechter om heropening en meer steun af te dwingen.

Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer. In de dagvaarding wordt door KHN ingezet op twee sporen: schadevergoeding voor haar leden en een spoedvoorziening om als horecabranche zo snel mogelijk weer open te kunnen.

KHN start bodemprocedure én vraagt rechter om spoedvoorzieningen
De steunmaatregelen zijn welkom, maar de NOW- en lastenverlichtingsregeling dekken bij lange na niet de vaste lasten van de horecaondernemers. De verliezen lopen dus op. De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen. KHN start daarom samen met een representatieve groep horecaondernemers een bodemprocedure. In de vorderingen wordt de rechter gevraagd voor recht te verklaren dat de Staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers zo ernstig te schenden zonder de noodzaak daarvan behoorlijk te onderbouwen én zonder de schade te vergoeden. KHN heeft het gerenommeerde advocatenkantoor NautaDutilh gevraagd om haar bij te staan.

Wetenschappelijke onderbouwing
Tegelijkertijd wordt de rechter gevraagd spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te heropenen en om inzage te krijgen in de adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid heeft ter onderbouwing van de maatregelen voor de horeca. Daarbij wil KHN ook weten wat de overheid heeft gedaan met betrekking tot onderzoeken en beleidsafwegingen die in het buitenland hebben plaatsgevonden. Het tot de horeca te herleiden aantal besmettingen is altijd, ook toen de horeca met strikte maatregelen open was, relatief heel laag geweest. Daarom is het nut van een volledige horecasluiting niet evident. Sinds medio vorig jaar heeft KHN herhaaldelijk gevraagd om een concrete wetenschappelijke onderbouwing voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar deze blijft tot op de dag van vandaag uit. Dat dit na ruim 11 maanden nog niet op orde is, is niet uit te leggen. Niet aan de horecaondernemers, maar ook niet aan het publiek.

Perspectief blijft keer op keer uit
De door de volledige Kamer aangenomen motie Dijkhoff, met de oproep om te kijken hoe versoepelingsruimte beter verdeeld zou kunnen worden, gaf een klein sprankje hoop. Maar in het interview in De Telegraaf gaf minister De Jonge aan dat het kabinet de testpaspoorten beperkt wil inzetten en dat de testsamenleving voor de horeca nog geen verbetering betekent. Volgens de minister gaat het om de epidemiologische ruimte die je te verdelen hebt en verdwijnt met het heropenen van de horeca alle ruimte, waardoor hij verwacht dat er de komende weken, misschien zelfs maanden nog weinig mogelijk is voor de sector.

De onderste steen boven
KHN wil middels deze uitvoerige bodemprocedure recht doen aan het gevoel van onrecht dat bij veel horecaondernemers leeft. KHN wil daarom het onderzoek inzien waarop het kabinet baseert dat er geen versoepelingen mogelijk zijn. De rekening wordt op dit moment bijna volledig bij mkb-ondernemers – waaronder de horeca – neergelegd, maar het is onduidelijk hoe de bewindspersonen tot hun beslissingen komen en vooral welke feiten daaraan ten grondslag liggen. KHN wacht niet tot een mogelijke parlementaire enquête om de waarheid boven tafel te krijgen, maar neemt zelf het initiatief.

Diep teleurgesteld
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'We zijn diep teleurgesteld in dit kabinet. Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd regelmatig wisselen. Ondertussen gaat de horeca naar de klote. Er worden moties aangenomen die feitelijk niet worden uitgevoerd. We hebben tot op het laatst geprobeerd om in overleg tot een andere kijk en strategie te komen door te kijken naar wat er wél kan in plaats van alles hermetisch op slot te houden. De situatie is uitzichtloos en elke hoop op perspectief wordt horecaondernemers keer op keer ontnomen. Het is dan ook onacceptabel als er vanaf 2 maart geen versoepelingen voor de horeca mogelijk zijn.'

"Genoeg is genoeg"
'De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100% van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen - zowel zakelijk als privé - van dien. Bovendien is er voor bepaalde groepen ondernemers, waaronder starters, helemaal geen compensatie. Dit is niet meer uit te leggen en kan zo niet langer doorgaan, genoeg is genoeg! We stappen daarom naar de rechter om meer steun en heropening af te dwingen.'

Iconische dance-act Daft Punk stopt na 28 jaar

Het Franse electropopduo Daft Punk is na 28 jaar uit elkaar. In een acht minuten durende video met de titel Epilogue kondigden de twee vandaag aan ermee te stoppen. ,,1993-2021", schreven ze erbij. Zo meldt de Stentor.

Daft Punk is in 1993 opgericht door Thomas Bangalter en Guy Manuel de Homem-Christo. Ze verwierven grote bekendheid in de Franse housescene (en daarbuiten) in de jaren 90. Het duo werd gezien als een van de meest invloedrijke groepen die in de afgelopen dertig jaar is ontstaan. Ze scoorden hits met Around the World, Get Lucky, One More Time en Harder, Better, Faster, Stronger.

  

COVID-19: 4217 nieuwe besmettingen en 32 doden, totaal 1.060.801 en 15.249

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4217 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.060.801 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 122 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1347 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 561 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 32 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.249 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Herder in Balloo onderschatte piepjonge maar hitsige ram: 'Nu al 20 lammetjes'

Veel geblaat, weinig wol. Dat spreekwoord is zeker niet van toepassing op een jong rammetje in een Drentse schaapskudde. Het dier deed zich voor als onschuldig moederskindje en legde zo de herder van dienst in de luren. Zo meldt DvhN.

Normaal zie je pas lammetjes in april of mei maar deze winter blijken al zeker twintig ooien van het Drentse kudde in Balloo bevrucht. Dit zijn ooien van het ras Drents heideschaap, dat streng wordt beschermd. Om ongelukken te voorkomen worden jonge rammen vanaf zes maanden bij hun moeders weggehaald.

'Maar dit ramlammetje liep nog zo druk te drinken bij zijn moeder dat ik dacht dat hij nog wel bij de kudde kon blijven', vertelt schaapsherder Marianne Duinkerken. 

Een zware onderschatting; de ram bleek een wolf in schaapskleren. Vorige week werd Duinkerken ineens geconfronteerd met ’iets zwarts’ dat rondliep in de wei. Daarna volgde het ene lammetje na de ander. Ze hebben bijna allemaal de zwarte kleur van hun vader, waardoor de schuldige al snel bekend was. 

Vermoedelijk is de geboortegolf nu voorbij. Volgens Duinkerken is er door het vroege lenteweer genoeg te eten voor de dieren dus is het vroege lammeren is geen groot probleem.

Het nutteloze feitje van de dag: interlandvoetbal in Vaticaanstad

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tijdens periodes van interlandvoetbal zie je soms de meest kleine landen voorbij komen zoals San Marino en Gibraltar, maar wist je dat zelfs Vaticaanstad interlands heeft gespeeld? Onder het toeziend oog van voetballiefhebber Paus Johannes Paulus II werd uit de leden van de Zwitserse Garde een nationaal elftal voor het heiligdom samengesteld. Na een eerste oefenwedstrijd tegen een team uit San Marino werd in 2002 de eerste interland tegen het nationale team van Monaco gespeeld, de wedstrijd eindigde in 0-0.

Prins Albert van Monaco schud de spelers van het Vaticaan de hand voor de wedstrijd (WikiCommons/InfattiVedeteCheViDice)
Prins Albert van Monaco schud de spelers van het Vaticaan de hand voor de wedstrijd (WikiCommons/InfattiVedeteCheViDice)

Berkelland fel tegen Duitse plannen ondergrondse opslag kernafval

Onwenselijk en onverantwoord: zo bestempelt de gemeenteraad van Berkelland het plan van de Duitse overheid om vlak over de grens hoogradioactief kernafval ondergronds op te slaan. De raad wil Duitsland een halt toeroepen. Zo meldt Tubantia (premium).

Duitsland is naarstig op zoek naar locaties om bijna tweeduizend vaten radioactief afval op te slaan, dit moet ondergronds gebeuren. Het land gaat stoppen met het produceren van kernenergie. Het afval uit de kerncentrales moet nog ergens ondergronds worden opgeslagen, voor een periode van een miljoen jaar. Deze opslag gebeurt nu nog bovengronds.

De bodem van het Duitse grensgebied dat tegen de Achterhoek aan ligt is in beeld voor de opslag van radioactief afval. Volgens een eerste analyse van de Duitse overheid is de ondergrond van het westelijke Münsterland zeer geschikt voor het ondergronds opslaan van kernafval.

Elf verdachten gepakt voor miljoenendiefstallen op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft in een maandenlang onderzoek elf verdachten aangehouden voor twee diefstallen van grote ladingen iPhones uit bedrijven op Schiphol. De telefoons hebben een waarde van zo'n 19 miljoen euro, aldus de marechaussee. Zo meldt AT5.

De marechaussee startte maart vorig jaar een onderzoek naar de diefstal van een iPhones met een waarde van zo'n drie miljoen euro. De afgelopen maanden werden in dat onderzoek zes verdachten aangehouden, waaronder twee Amsterdammers. De laatste aanhouding gebeurde vorige week.

Vervolgens startte een ander rechercheteam in december een onderzoek naar diefstal van een lading iPhones met een waarde van maar liefst zestien miljoen euro. Die lading was weggenomen uit een loods van een bedrijf op Schiphol Oost. In dat onderzoek zijn vijf verdachten naar voren gekomen, waaronder een Amsterdammer.

Tijdens diverse zoekingen bij bedrijven in Haarlemmermeer en Duitsland werden onder meer 9200 gestolen iPhones teruggevonden. Ook zijn meerdere goudstaven en 141.000 euro aan contant geld bij een van de verdachten in beslag genomen. Verder zijn een Audi, diverse telefoons en administratie in beslag genomen.

Een van de aangehouden personen wordt verdacht van beide diefstallen. Drie van de verdachten zijn werknemers bij de bedrijven waar de telefoons zijn gestolen. De marechaussee doet verder onderzoek.

AstraZeneca levert minder vaccins dan beloofd

Farmaceut AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan beloofd. Voor Nederland gaat het om ruim 217.000 doses, die later zullen arriveren. De oorzaak van de vertraging heeft de vaccinmaker niet meegedeeld, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS.

Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het RIVM geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, huisartsen en instellingen in de ggz. Reeds geplande prikafspraken, tot en met 14 maart, blijven staan. Nieuwe afspraken worden voor deze periode voorlopig niet ingepland, aldus het RIVM. Volgens het instituut komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca. Meer hierover in Skipr.

De Jonge: VWS moet weer centrale regie krijgen in de gezondheidszorg

De overheid moet in de gezondheidszorg weer de centrale regie gaan voeren, vindt CDA-zorgminister Hugo de Jonge. Het huidige zorgstelsel, waarin de zorgverzekeraars de zorg verdelen, heeft in de coronacrisis de test niet doorstaan, zegt hij maandag in dagblad Trouw.

'De coronacrisis laat nu al zien wat de richting moet worden. Concurrentie is van vroeger, samenwerken is de toekomst. Minder aan het belang denken van je eigen zorginstelling en meer elkaar vinden', vertelt De Jonge.

Gebrek aan centrale regie was het afgelopen jaar een groot probleem, volgens De Jonge in Trouw. Bij het organiseren van bedden, testen of het verdelen van mondkapjes en vaccins, moest het ministerie de regie nemen. Dat gebeurde vaak zonder dat hij de bevoegdheid had. Die bevoegdheden moeten er alsnog komen, stelt hij. 'De markt kon het niet oplossen, dat is een van de lessen van de coronacrisis.' Zo meldt Skipr.

Levende baby aangetroffen in ondergrondse container

In een ondergrondse container op het Meernhof in Amsterdam Holendrecht is zondagavond een levende baby gevonden. De baby is meteen naar het ziekenhuis gebracht, zo meldt AT5

Rond 22.45 uur werd de brandweer opgeroepen om de politie te assisteren. Zo'n tien minuten later werden er een traumateam en een ambulance opgeroepen.

'De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en roept mensen op die informatie hebben hierover dit te delen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000', laat de politie weten. Een woordvoerder zegt dat de agenten die op het Meernhof waren geschokt zijn door de vondst van de baby.

De omgeving is afgezet. Agenten doen onderzoek bij de ondergrondse container. Ook zijn ze een buurtonderzoek begonnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #246
special
Random Pics van de Dag #245
review
Blu-ray: Honest Thief
special
Weekend gifdump #5
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #42
special
VrijMiBabes #42 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.