Herder in Balloo onderschatte piepjonge maar hitsige ram: 'Nu al 20 lammetjes'

Veel geblaat, weinig wol. Dat spreekwoord is zeker niet van toepassing op een jong rammetje in een Drentse schaapskudde. Het dier deed zich voor als onschuldig moederskindje en legde zo de herder van dienst in de luren. Zo meldt DvhN.

Normaal zie je pas lammetjes in april of mei maar deze winter blijken al zeker twintig ooien van het Drentse kudde in Balloo bevrucht. Dit zijn ooien van het ras Drents heideschaap, dat streng wordt beschermd. Om ongelukken te voorkomen worden jonge rammen vanaf zes maanden bij hun moeders weggehaald.

'Maar dit ramlammetje liep nog zo druk te drinken bij zijn moeder dat ik dacht dat hij nog wel bij de kudde kon blijven', vertelt schaapsherder Marianne Duinkerken. 

Een zware onderschatting; de ram bleek een wolf in schaapskleren. Vorige week werd Duinkerken ineens geconfronteerd met ’iets zwarts’ dat rondliep in de wei. Daarna volgde het ene lammetje na de ander. Ze hebben bijna allemaal de zwarte kleur van hun vader, waardoor de schuldige al snel bekend was. 

Vermoedelijk is de geboortegolf nu voorbij. Volgens Duinkerken is er door het vroege lenteweer genoeg te eten voor de dieren dus is het vroege lammeren is geen groot probleem.