Stoch wint Vierschansentournee voor derde keer

Schansspringer Kamil Stoch heeft voor de derde keer in zijn carrière de prestigieuze Vierschansentournee gewonnen. In het Oostenrijkse Bischofshofen werd woensdag de vierde en laatste wedstrijd gesprongen en daar gaf de Pool, ook al winnaar in 2017 en 2018, de leiding niet meer uit handen.

In de eerste ronde haalde tourneeleider Stoch direct snoeihard uit: hij liet veruit de beste sprong zien en vergrootte zijn voorsprong in het klassement nog maar eens. Karl Geiger sprong naar de tweede plek en wipte in het klassement zo over zowel David Kubacki als Halvor Egner Granerud heen, die de eerste ronde afsloten als twaalfde en negende. Marius Lindvik deed op plek drie nog mee om de dagzege.

Titelverdediger Kubacki kon in de tweede ronde geen stuntvlucht neerzetten en viel zelfs drie plekken terug, Granerud leverde vier plekken in en kwam een half punt tekort om in het klassement voorbij Kubacki te gaan. Lindvik, die door een tandprobleem de vorige twee wedstrijden moest missen, liet een geweldige sprong zien en verzekerde zich in elk geval van een podiumplek in de slotwedstrijd.

Geiger kwam achter Lindvik terecht, maar sprong wel goed genoeg om zijn tweede plek in het tourneeklassement veilig te stellen, nadat hij de dag als nummer vier begon. Stoch had alleen nog een normale sprong nodig en die kwam er niet...hij liet namelijk een fantastische sprong zien en won de wedstrijd én de Vierschansentournee met grote overmacht.

Stoch deelt het aantal zeges met de Noor Bjørn Wirkola en de Duitser Helmut Recknagel, actief in de jaren vijftig en zestig. Jens Weissflog won er tussen 1984 en 1996 vier, de Fin Janne Ahonen was tussen 1999 en 2008 vijf keer de beste.