Nexomon: Extinction

Het fenomeen Pokémon is al lange tijd gaande. Een langlopende animeserie, films, spellen en dan heb ik het nog niet over alle merchandise. Zoveel concurrentie hebben ze na al die tijd nog steeds niet, ondanks vele pogingen. VEWO Interactive wil het ook eens proberen. Samen met PQube brengen ze Nexomon naar PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

Enorme Nexomon genaamd Tyrants vallen niet alleen elkaar maar ook dorpen aan. Elke Tyrant wil zichzelf kronen als de nieuwe King of Monsters. Om deze monsters te bestrijden, trainen zogenaamde Guild Tamers hun eigen Nexomon om een manier van verdedigen te hebben. Jij speelt een jong weeskind. Je droomt ervan om een Nexomon Tamer te worden, en jee, wat een toeval, die kans krijg je vrij snel.

Nexomon: Extinction - Map (Foto: PQube)

Waar de makers van Nexomon hun inspiratie vandaan hebben gehaald is meteen duidelijk. Je verzamelt monsters en je kunt met maximaal zes monsters op pad. Elk monster heeft, je raadt het nooit, vier skill-slots tot zijn beschikking. Door middel van turn-based gevechten geef je je beesten ervaringspunten, zodat ze nieuwe bewegingen leren en evolueren naar een krachtigere nexomon. Elk type nexomon heeft zijn eigen sterke en zwakke punten ten opzichte van andere typen nexomon. Waar hebben we dat eerder gezien? De vraag is dan ook of Nexomon iets te bieden heeft wat Pokémon niet heeft.

Alle nexomon zijn te groeperen in negen elementaire typen. De designs zijn meer als de oude Pokémon-games, herkenbare dieren in plaats van de wel erg fantasierijke pokémon die we in latere games tegenkomen. Wat opvalt is dat de makers er een beetje vanuit gaan dat je de basis al kent. Dat scheelt heel veel dialogen en tutorials. Na de eerste paar minuten ben je al klaar met het kiezen van een van de negen starter-nexomon en kun je je team gaan bouwen. Je keuze maakt overigens niet veel uit: ze zijn allemaal in het wild te vinden.

Alles gaat ook wat sneller. Het laden naar een gevecht, het genezen van je nexomon in een Pokémon Centre en de animaties van de verschillende moves zijn zonder poespas. Wat Nexomon ook aanpakt is de eenkennigheid van Pokémon. Daarin kun je met gemak bij een pokémon blijven en die zo sterk maken dat hij het merendeel op zijn sloffen wint. De rest pakte dan een ander pokémon in je team op. In Nexomon heeft elk wezen een staminabar in plaats van een x aantal moves. Hoe sterker de skill die je gebruikt, des te meer gaat er van die staminabar af. Daardoor moet je wel wisselen in een gevecht, want je nexomon raken uitgeput.

Nexomon: Extinction - Battle (Foto: PQube)

Dat sterke punt heeft ook een nadeel. Ze zijn wel erg snel uitgeput en na een twee a drie matches ben je alweer terug naar het centre om ze op te laden. Het is ook niet dat je veel items kunt krijgen. In Pokémon vliegen de healing potions en meer om je oren, maar niet in Nexomon. Dus je moet vaak terugwandelen. En als je dan toch weer in een dorp bent, koop meteen wat Nexomon Traps, de pokéballs van deze game, want die liggen ook niet voor het oprapen. En dan zijn er 380 monsters te vangen, en dat kost je meer moeite dan ooit tevoren. Naast de healthbar moet je ook het favoriete voedsel bij je hebben om meer kans te hebben. Het is een minigame op zich, maar wel een waar je meer controle hebt dan de grote concurrent.

De enorme soorten monsters brengt wel een probleem met zich mee: er zijn genoeg monsters van wie de move-set op elkaar lijken. Het is ook jammer dat een ‘super-effective’ move tegen een nexomon eigenlijk niet zo veel uitmaakt. De damage is niet enorm veel meer waardoor je op een gegeven moment niet eens meer kijkt welke zwakte een tegenstander heeft. Andere tamers zijn er ook te vinden, maar als je ze verslaat dan duurt het niet heel lang voordat ze een rematch willen. Waar Nexomon zeker tekortschiet: er is geen multiplayer. Er is geen manier om tegen andere menselijke Tamers te vechten, je zult het moeten doen met de NPC’s in de game.

Nexomon doet niets nieuws in het genre. Ze pakken wat welbekende issues van de grote concurrent Pokémon aan, maar maken zelf nieuwe issues. De staminabar is een goede oplossing om te zorgen dat je heel je team gebruikt, maar die gaat weer erg snel leeg. Het verhaal is leuk en drijft af en toe ook de spot met zichzelf, het is gericht op een wat ouder publiek. Dat er geen multiplayer ondersteund wordt is jammer. Een groot voordeel, Nexomon kost zo ongeveer de helft van de nieuwe Pokémon-games op Switch. Daar krijg je een leuke game voor terug. Met wat kleine gebreken, maar nu kunnen mensen zonder Nintendo-console ook eens wat vangen.