FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 juni 2020

RB Salzburg weer kampioen van Oostenrijk

Red Bull Salzburg is voor de zevende keer op rij kampioen van Oostenrijk geworden. Het won vandaag in de kampioenspoule met 3-0 van TSV Hartberg en is daardoor met nog twee speelrondes te gaan niet meer in te halen.

Salzburg sloot de reguliere competitie eerder niet af als koploper, dat was namelijk LASK Linz. Die ploeg kreeg echter vervolgens vier punten aftrek omdat het te vroeg met de groepstraining begon en dat was tegen de coronaregels. In de kampioenspoule won LASK vervolgens slechts drie van de acht duels. 

Voormalig Commandant der Luchtstrijdkrachten Alexander Schnitger overleden

Op zaterdag 27 juni 2020 is luitenant-generaal b.d. Alexander Schnitger overleden. Luitenant-generaal Schnitger vervulde van 2012 tot en met 2016 de functie van Commandant der Luchtstrijdkrachten. Zijn overlijden raakt Defensie, en de Koninklijke Luchtmacht in het bijzonder. diep.

Het nieuws over zijn overlijden komt voor velen binnen én buiten de Koninklijke Luchtmacht als een klap. Door zijn betrokkenheid en hoge mate van authenticiteit was hij welbekend binnen de Nederlandse krijgsmacht.

Opleiding
Alexander Schnitger, ook bekend als Sander Schnitger, volgde na de Koninklijke Militaire Academie de opleiding tot vlieger in de Verenigde Staten. Hij rondde die af in 1984. In zijn periode als vlieger van de NF-5 op Vliegbasis Eindhoven bij het 314 squadron was hij ook teamleider van het NF-5 demoteam genaamd “Double Dutch”. Vanaf 1990 heeft hij gevlogen op de F-16 vanaf de vliegbasis Volkel bij het 312 squadron.

Loopbaan
In 2001 werd Schnitger planner op het ministerie in Den Haag, waarna hij via een korte plaatsing in Duitsland in 2005 commandant werd van vliegbasis Volkel. Vanaf 2008 keert hij terug op het Ministerie en bekleedde hij 2 functies in de rang van commodore en generaal-majoor. In 2012 werd hij Commandant Luchtstrijdkrachten.

'People matter'
In zijn periode als luchtmachtbaas zette luitenant-generaal Schnitger zich in om het personeel en de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht zo sterk mogelijk door de bezuinigingsrondes van 2012 te leiden. Met zijn persoonlijke motto, People Matter, zette Schnitger de mens centraal in de organisatie en stimuleerde hij vertrouwen en pioniersgeest, ruimte en samenhang en authenticiteit en diversiteit in leiderschap.

Daarnaast richtte hij zich op het ontwerpen van een relevante, maar ook betaalbare luchtmacht voor de toekomst. Schnitger investeerde hiervoor in hechte samenwerkingsverbanden met partnerluchtmachten, kenniscentra en de industrie.

Authenticiteit
In 2016 ging de luitenant-generaal met leeftijdsontslag en werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

Na zijn functioneel leeftijdsontslag werd hij lid van de raad van toezicht van de luchtverkeersleiding Nederland, lid van de Raad van Commissarissen van Aviolanda en Bestuursvoorzitter van de Dutch Aviation Group. Vanaf 2017 werkte hij voor Boeing als Vice President Globals Services Europe & Israel.

Sander Schnitger (foto: Ministerie van Defensie)
Sander Schnitger (foto: Ministerie van Defensie)

Bananen bij rechtbanken vanwege verbod op demonstratie tegen coronabeleid

Voor de ingang van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam lagen vanavond bananen. Het fruit werd neergelegd als statement tegen het verbod op de demonstratie tegen het coronabeleid.

Willem Engel van Viruswaanzin deed gisteravond via een video op Facebook de oproep aan zijn volgers om een filmpje van zichzelf op te nemen waarin ze vertellen wat ze missen aan het 'oude normaal'. Ook werd hen gevraagd om bananen neer te leggen bij de andere rechtbanken in Nederland.

Daar werd gehoor aan gegeven, want behalve in Amsterdam zijn ook bij de rechtbanken in Rotterdam en Den Haag zijn bananen tegen het glas van de deur geplakt.

Verboden demonstratie-rave
Zaterdag was er veel politie aanwezig op de Dam omdat daar ook een demonstratie tegen de coronamaatregelen was verboden. Omdat er mogelijk toch demonstranten zouden komen had de politie daar tientallen politiebussen klaar gezet. Maar er kwam nauwelijks iemand opdagen.

Arsenal en Chelsea naar halve finales FA Cup

Arsenal en Chelsea hebben zondag de halve finales van de FA Cup bereikt. Uit bij Sheffield United won Arsenal met 1-2. Chelsea was met 0-1 te sterk voor Leicester City.

De wedstrijd tussen Sheffield United en Arsenal leek lange tijd uit de monden in een 0-1 overwinning voor de bezoekers. In de slotfase kwam Sheffield langszij. Dani Ceballos zorgde in blessuretijd voor de winnende treffer.

Het duel tussen de nummer drie en vier van de Premier League werd pas in de tweede helft beslist. Na ruim een uur spelen maakte Ross Barkley het enige doelpunt van de wedstrijd.

Update 21.29 uur
In het vierde kwartfinale duel won Manchester City met 0-2 bij Newcastle United. In de rust van deze wedstrijd werd geloot voor de halve finales.

Halve finales
Manchester United - Chelsea (18 juli)
Arsenal - Manchester City (19 juli)

HSV blijft in 2. Bundesliga na totale afgang tegen Sandhausen

Hamburger SV is nog minimaal één seizoen in de 2. Bundesliga te vinden. De ploeg van trainer Dieter Hecking verloor op beschamende wijze van SV Sandhausen en liet een uitgelezen mogelijkheid liggen om de derde plek over te nemen. Het werd 1-5. Heidenheim zal het nu opnemen tegen Werder Bremen voor het laatste ticket voor de Bundeslga.

HSV had het zichzelf vorige week al heel moeilijk gemaakt door de strijd met directe concurrent Heidenheim in de slotfase te verliezen (2-1). Daardoor nam Heidenheim de derde plek over en was VfB Stuttgart zo goed als zeker van directe promotie. HSV had het bereiken van de play-offs niet meer in eigen hand en was daarvoor afhankelijk van wat Heidenheim zou doen op bezoek bij kampioen Arminia Bielefeld.

Zowel Bielefeld als Sandhausen speelden eigenlijk nergens meer om, maar wilden het seizien positief afsluiten. Bijna gelijktijdig kwamen HSV en Heidenheim op achterstand. Rick van Drongelen, die het achterin moest doen zonder Timo Letschert, raakte een inzet van Kevin Behrens als laatste: 0-1. Ook bij de 0-2 van Kevin Behrens in de 21e minuut ging Van Drongelen niet vrijuit. De verdediger besloot zijn ongelukkige middag, met een op het oog zware knieblessure, kort voor rust. 

Pas na ruim een uur spelen kwam HSV terug in de wedstrijd na een gemakkelijk gegeven penalty. Met de tussenstand in Bielefeld in gedachten was een gelijkspel voor HSV genoeg om de derde plek over te nemen. Dat lukte echter niet. Sterker nog, de middag werd nog pijnlijker voor de thuisploeg. Behrens zorgde met een rake strafschop voor 1-3, invaller Mario Engels (ex-Roda JC Kerkrade) maakte er 1-4 van en het slotakkoord was aan Denis Linsmayer: 1-5.

Heidenheim strijdt op 2 en 6 juli met Werder Bremen, dat zaterdag als zestiende eindigde in de Bundesliga, voor een plaats op het hoogste niveau.

Alkmaarder slachtoffer van zware mishandeling

Zaterdagavond is een 47-jarige Alkmaarder op de Wielingenweg gewond geraakt nadat hij door een groepje jongeren is mishandeld.

Rond 23.15 uur sprak de Alkmaarder de groep aan met de vraag wat er kort daarvoor op de Zandkreek was gebeurd, en of iemand iets wist van het slaan van zijn zoon. De groep jongeren mishandelde hierop de Alkmaarder vrijwel direct, en werd hij onder meer met stokken geslagen. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht. Door de forensische opsporing is op de Wielingenweg sporenonderzoek gedaan. De recherche komt graag in contact met getuigen.

Heb je iets gezien, of heb je informatie? Bel dan met 0900-8844. Liever anoniem melden? Bel dan met 0800-7000.

John Wayne op 'dodenlijst' entertainmentpurge

De door de 'Amerikaanse liberals' zelfbenoemde 'beeldenstorm', die momenteel wereldwijd zorgt voor het verdwijnen van allerlei vormen van geschiedenis, en waar geschiedenis dient te wijken voor persoonlijke, subjectieve gevoelens en vernielzucht - onder het mom van 'antiracisme' - heeft een nieuw doelwit op het oog in de entertainmenthoek.

Vielen eerder al series als Scrubs, The Office, Community, The Golden Girls en legendarische films als Gone With The Wind ten prooi aan de drang het verleden uit te wissen en te herschrijven lijkt het nu de beurt te zijn aan filmlegende John Wayne.

De acteur die vooral in Amerika bekend werd voor zijn rollen in westerns en oorlogsfilms had namelijk meningen die 50 jaar later niet meer binnen de huidige tijdsgeest passen. En als iemand, nu of ooit in het verleden, een mening had die niet strookt met die van de Amerikaanse 'liberals' anno 2020 dan dient dit vanzelfsprekend uitgewist te worden. Gecancelled.

Zo willen de democraten dat onder meer het standbeeld van John Wayne in Orange County, California wordt neergehaald. Ook het vliegveld dat zijn naam draagt zou hernoemd moeten worden.

Dat de man er vreemde ideeën op nahield blijkt uit een interview dat hij in 1971 op 64-jarige leeftijd hield met Playboy. Zo vertelde hij dat hij zich niet schuldig voelde over het feit dat deze mensen vijf of tien generaties geleden slaven waren, omdat hij er zelf nooit iets mee te maken heeft gehad. Ook stelde hij te geloven in blanke-superioriteit totdat de zwarten geschoold genoeg zijn verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor hun daden.

Gevraagd naar welke films hij het meest pervers vond antwoordde hij 'Easy Rider' en 'Midnight Cowboy'. Als overtuigd Christen had hij het, net als heel veel religieuze mensen, niet op de homoliefde.

Zijn nuancerende uitspraken in het interview worden voor het gemak door de beeldenstormers echter weggelaten, omdat context anno 2020 niet langer belangrijk is.

Toch stelt hij daarin onder meer dat zwarten terecht boos zijn. Als regisseur huurde hij zwarte acteurs voor zwarte rollen in en vond hij dat zwarten net zoveel recht hadden op een plek in een universiteit als blanken, onder dezelfde voorwaarden.

Voor zijn volledige verhaal zie hier het volledige interview (pdf)

COVID-19: 74 nieuwe besmettingen en 0 doden, totaal 50.147 en 6105

Tot en met 28 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 50.147 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 74 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.871 (+3) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update geen patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6105 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dagelijkse update stopt
Vanaf 1 juli publiceert het RIVM niet meer dagelijks de toename van het aantal positief geteste COVID-19 patiënten, het aantal in het ziekenhuis opgenomen en aantal overleden COVID-19 patiënten. Hiervoor in de plaats komt een wekelijkse update op dinsdag. Op 7 juli verschijnt de eerste wekelijkse update.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.

Herstel eeuwenoude pingoruïnes in Groningen

Landschapsbeheer Groningen gaat de komende drie jaar vijftien pingoruïnes herstellen in de omgeving van Haren en Glimmen. Dat doet de organisatie samen met een groep enthousiaste vrijwilligers, in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe.

Het herstel is mogelijk door subsidie van in totaal bijna € 250.000 van de gemeente en de provincie Groningen, het Prins Bernard Cultuurfonds en Gebiedsfonds Drentsche Aa. Een pingoruïne ziet er uit als een soort ringvormige krater en is om meerdere redenen waardevol. Ze zijn beeldbepalend voor het landschap, ze bevatten archeologische informatie en het zijn bij uitstek waardevolle plekken voor de biodiversiteit.

Pingo betekent ‘heuvel die groeit’. Een pingo is een heuvel in het landschap waaronder zich een ijslens bevindt die ontstaan is in de laatste ijstijd. Na deze ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, werd het klimaat warmer en smolten de ijslenzen. Hierdoor bleven laagtes achter in het landschap. De restanten van deze pingo’s worden pingoruïnes genoemd. In de overgebleven laagtes kwam veenvorming op gang. In dit veen is veel materiaal en informatie te vinden over bijvoorbeeld de vegetatie, het klimaat en de landbouw van toen. Daarnaast zijn de ruïnes een oase voor de vlinders, bijen, andere insecten en vogels.

Bijzondere waarde
Om te weten of een element een pingoruïne is, is het nodig om bodemonderzoek te doen. Alleen door bodemonderzoek kan het onderscheid gemaakt worden met andere landschapselementen. Dit is van belang omdat pingoruïnes anders worden beheerd dan bijvoorbeeld een poel. Door het op de juiste wijze herstellen, beheren en beschermen van deze unieke landschapselementen behouden we de historische en karakteristieke waarde van het gebied.

Wandelroute
Wie een pingoruïne van dichtbij wil bekijken, kan dat bijvoorbeeld doen via wandelroutes rondom en door het bosgebied Appelbergen. De routes starten en eindigen in Glimmen: www.visitgroningen.nl of Wandelroutes Groningen. De tweede route geeft veel aardkundige informatie over het gebied.

Pingoruïne (foto: Provincie Groningen)
Pingoruïne (foto: Provincie Groningen)

FOK! Wat eten we vandaag? #Sushi

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met Sushi! Wikipdeia: "Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere ingrediënten (ネタ, neta) zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen sterk uiteenlopen, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeenschappelijk hebben is rijst (ook bekend als shari (しゃり) of sumeshi (酢飯))."

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete sushihapje?

Sushi (Afbeelding: Pixabay)
Sushi (Afbeelding: Pixabay)

Drietal vast na vechtpartij, twee alarmrevolvers gevonden

Aan het Philomenahof in Hoogerheide ontstond zaterdagavond een vechtpartij. De politie wist twee jongens en een man te arresteren, een auto en twee alarmrevolvers werden in beslag genomen.

Om 20.35 uur kreeg de politiemeldkamer een melding van een flinke vechtpartij. Meerdere eenheden van politie en Koninklijke Marechaussee gingen ter plaatse. Op de Scheldeweg troffen agenten een jongen aan. Hij bleek een revolver bij zich te hebben. De 15-jarige jongen uit Roosendaal werd aangehouden. De revolver bleek een alarmrevolver te zijn, welke in beslag werd genomen.

Hierna trof de politie op het Philomenahof een tweede jongen (15) uit Roosendaal aan. Hij was gewond in zijn gezicht. De jongen werd aangehouden. Tevens stond daar een auto met een Belgisch kenteken, waarvan meerdere ruiten waren vernield. In het voertuig trof de politie een revolver aan. Ook dit bleek te gaan om een alarmrevolver. De bestuurder, een 27-jarige man uit Etten-Leur werd gearresteerd. De auto werd voor verder onderzoek door een bergingsbedrijf weggetakeld.

Het drietal werd voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Het drietal zit nog vast en wordt zondag verhoord. Tevens werd nog een jongeman uit Huijbergen aangehouden. Deze werd even later weer in vrijheid gesteld, hij bleek niet bij de vechtpartij betrokken te zijn. De politie onderzoekt de aanleiding van de vechtpartij.

NASCAR: Double header op Tricky Triangle afgetrapt, 39 keer is scheepsrecht

Een heuse double header in de NASCAR Cup Series: twee races op de altijd lastige driehoek van de Pocono Raceway. Zaterdagavond stond de eerste race op het programma, zondagavond volgt er nog één, vanaf tien uur live te zien op Ziggo Sport.

Na een dik uur vertraging wegens de regen kon het groen gezwaaid worden op de Tricky Triangle, met Aric Almirola op poleposition. Na twaalf ronden volgde de competition caution om de boel wat af te stellen op de omstandigheden, zonder dat er veel gebeurde: Almirola ging aan de leiding, Joey Logano en Ryan Blaney volgden.

Kort na de herstart kwam Quin Houff in beeld, dan weet je het wel: caution, want de jongeman was gespind. De rest van de eerste stage werd gedomineerd door Logano, die de stagewinst dan ook pakte. De volgende caution kwam richting het einde van stage twee: John Hunter Nemechek ging ietwat overenthousiast langs JJ Yeley, waarbij hij diens band kapot sneed.

Vrij snel daarna konden we door, maar dat duurde niet lang: Erik Jones moest bij het inhalen van een achterblijver wat van zijn gas, wat ervoor zorgde dat rookie Tyler Reddick hem raakte, met een flinke klap voor beiden tot gevolg. Almirola had ondertussen de leiding weer in handen en zijn eerste stagewinst van het jaar kwam niet meer in gevaar, voor Logano en Martin Truex.

Jones en Reddick in de problemen

Met Almirola en Logano op de voorste rij gingen de laatste vijftig ronden van start. Logano viel al snel wat terug, terwijl alleen Kevin Harvick echt bij Almirola kon blijven, met de ietwat verrassende Matt DiBenedetto daar weer achter. Iets minder dan veertig ronden voor de finish maakte het gros van de heren een in principe laatste pitstop, een klein groepje kon nog wat langer op de baan blijven.

Nadat iedereen binnen was geweest, had Harvick de leiding in handen, voor Hamlin. Almirola had als enige topper noodgedwongen vier in plaats van twee nieuwe banden gehaald, wat hem zoveel tijd kostte dat de voorste twee mannen langzaam uit beeld verdwenen. Die twee streden in de laatste ronden om de winst, hoewel Hamlin vooral een fout van Harvick nodig had. Die kwam er niet en dus pakte Harvick na 38 mislukte pogingen eindelijk voor het eerst de winst in Pocono.

In zijn 39e race op Pocono wint Harvick eindelijk

HET IS VANDAAG..

GOEDE OCHTEND. HET IS VANDAAG 28 JUNI, INTERNATIONALE CAPSLOCK DAG. OOK IS HET VANDAAG TAU-DAG. UITERAARD ZIJN ER OOK WEER JARIGEN VANDAAG, ZO VIEREN KEVIN DE BRUYNE EN ELON MUSK HUN VERJAARDAG.

INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG.

HET WORDT GEZIEN ALS IRRITANT, SCHREEUWERIG EN EIGENLIJK HEEFT DE KNOP GEEN NUT, DE CAPSLOCK. DEZE KNOP ZORGT ER VOOR DAT JE NIET CONSTANT DE SHIFT TOETS IN HOEFT TE DRUKKEN EN JE ONGEGENEERD ER OP LOS KAN "SCHREEUWEN". OP SOCIAL MEDIA IS DEZE DAG OOK POPULAIR ZOALS OP FACEBOOK EN TWITTER. DEZE DAG IS TWEEMAAL PER JAAR, GEWOON, OMDAT HET KAN.

INTERNATIONALE TAU-DAG.

TAU IS EEN WISKUNDIGE BEREKENING OM CIRKELS UIT TE METEN. NU ZAL JE DENKEN, MAAR DAT IS ER AL MET PI TOCH? DAT KLOPT, ECHTER ZIJN WETENSCHAPPERS HET ER NIET GEHEEL MEE EENS. TAU STAAT VOOR 6.28 EN WORDT DAAROM DAN OOK VANDAAG GEVIERD. MOCHT JE WILLEN WETEN HOE TAU TE GEBRUIKEN, DEZE THUISSTUDIE HELPT JE OP WEG. 

de schreeuwknop (Foto: _UserName_ )
de schreeuwknop (Foto: _UserName_ )

Coronacrisis dwingt tot hervorming vee-industrie

De coronacrisis dwingt ons tot herziening van de wijze waarop we met onze vee-industrie omgaan, stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Want hoewel corona en intensieve veehouderij geen direct verband hebben, hebben andere gevaarlijke zoönosen en de intensieve veehouderij dat wel. Corona geeft ons een onheilspellende waarschuwing.

Gevaarlijke zoönosen zijn geen exclusief Chinese aangelegenheid. Een nieuw virus kan overal ter wereld ontstaan. En zich razendsnel verspreiden door onze geglobaliseerde economie. Het is niet de vraag of maar wanneer de volgende pandemie uitbreekt. En de intensieve veehouderij speelt hierin een belangrijke rol.

Veeteelt en ontbossing
We houden ongelofelijk veel vee. Alleen al in Nederland leven er op dit moment 3,8 miljoen runderen, 12,3 miljoen varkens en 101,7 miljoen kippen. En al deze miljoenen dieren moeten eten. Mondiaal wordt driekwart van alle landbouwgrond gebruikt voor de productie van veevoer, zoals soja. Er wordt wereldwijd op grote schaal bos (regenwoud) gekapt om al dat voer te verbouwen. Zo trekken mensen steeds verder het leefgebied van wilde dieren in.

Door die toegenomen interactie met wilde dieren komen mensen ook vaker in contact met nieuwe ziekten. Een derde van de zoönose-uitbraken werd veroorzaakt door de gevolgen van ontbossing. Zo sloeg het Nipahvirus over van vleermuizen naar varkens toen het bos werd gekapt en zij met elkaar in contact kwamen. Daarna sprong het virus over van varkens op mensen, met vele zieken en doden tot gevolg.

Broedplaats
En dan is er nog de vee-industrie zelf. Experts waarschuwen al jaren voor het risico op het ontstaan van gevaarlijke zoönosen in de veehouderij. En zoals viroloog Peter Rotier het onlangs formuleerde: ‘Ook in onze eigen veestallen feesten de virussen’. Eigen veestallen, daar hebben we er nogal wat van.

Vee speelt een grote rol bij de overstap van ziekteverwekkers van wilde dieren naar mensen. Kippen, koeien en varkens vormen een soort brug naar ons. Dit geldt zeker voor dieren in de intensieve veehouderij, omdat die dieren elkaar gemakkelijk besmetten in overvolle stallen en het virus zich zo snel verspreidt.

Dieren in de intensieve veehouderij zijn veel vatbaarder voor ziekten. Melkkoeien zijn gefokt op hoge productie, kippen en varkens zijn gefokt op snelle groei, niet op een goede weerstand. De weerbaarheid wordt verder verkleind door slechte leefomstandigheden en chronische stress. Bovendien is er weinig sprake van genetische variatie tussen de dieren, wat de verspreiding in een stal vergemakkelijkt. De intensieve veehouderij is een broedplaats voor potentieel gevaarlijke zoönosen.

Hervorming nodig
De coronacrisis toont aan dat we spelen met vuur. Wereldwijd, maar ook in Nederland. We moeten de druk op de aarde verminderen, daarom het is belangrijk dat we veel minder vlees gaan eten. Minder vlees betekent minder dieren en minder ontbossing. Daarnaast moeten we aan de slag met ons eigen broeinest: de intensieve veehouderij. Er is een stevige hervorming nodig naar gezonde kringlooplandbouw: minder dieren, sterkere dieren en meer ruimte.

Het roer moet om. Zowel de overheid als de agro-foodsector zijn extreem gericht op de korte termijn. De intentie om minder vlees te eten wordt zelfs actief tegengewerkt door subsidies en vleesstunts. De huidige crisis biedt een uitgelezen kans om het anders te doen en over te stappen naar een veilige en toekomstbestendige veehouderij. Dat is beter voor de dieren, beter voor de wereld, en beter voor onszelf aldus Wakker Dier. 

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt en enkele buien

Vandaag is er aanvankelijk vrij veel bewolking en komen er verspreid over het land enkele buien voor. In de loop van de middag trekken de meeste buien oostwaarts weg en laat de zon zich van het westen uit steeds vaker zien. De middagtemperatuur blijft landinwaarts steken bij 22°C, in de kustprovincies bij 19°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee krachtig.

Komende nacht komen er in de oostelijke helft eerst opklaringen voor en is het droog. Van het westen uit neemt de bewolking geleidelijk toe en daar kan in de loop van de nacht ook een bui of regen voorkomen. De wind is zuidwestelijk en overwegend matig, in de kustgebieden matig tot vrij krachtig. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind krachtig, 6 Bft. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C.

Maandag overdag is er aanvankelijk vrij veel bewolking en verspreid over het land kan er wat lichte regen vallen. In de loop van de middag wordt het meest droog en komt er meer ruimte voor de zon. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, in de kustgebieden overwegend matig. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. De middagtemperatuur varieert van 21°C in het zuidoosten tot 18°C in de kustprovincies. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

2 verliefde zwanen (Foto: Klapmongeaul)
2 verliefde zwanen (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Man en vrouw gewond bij steekincident, beiden opgepakt

Bij een steekincident zaterdagavond in een woning aan de Brouwersstraat in Geleen is de bewoner van het pand gewond geraakt. Ook een vrouw die op dat moment in de woning van de man was, bleek achteraf verwondingen te hebben opgelopen.

De bewoner van het pand is voor behandeling van zijn verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De 41-jarige vrouw kon even later in de omgeving worden aangehouden. en is ook voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Beide personen zijn aangehouden, omdat nog onduidelijk is wat de exacte toedracht van het incident is geweest.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #41
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #8
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
VrijMiBabes #8 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #40
©FOK.nl e.a.