Koreaans goud en spannende eindsprint op WK zomerbiatlon

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is vrijdag het wereldkampioenschap zomerbiatlon van start gegaan. Dat is niet al te ingewikkeld: het is gewoon biatlon, maar dan met rollerski's in plaats van de ski's die in de sneeuw gebruikt worden.

Op de eerste dag stonden de supersprints op het programma, een vrij nieuw onderdeel, dat in de World Cup nog niet gehouden wordt. Het format is niet heel moeilijk: iedereen start in de kwalificatie, waarin men één voor één start en er twee schietbeurten zijn, één liggend en één staand. De atleten hebben drie extra patronen die gebruikt mogen worden, vergelijkbaar met het systeem in de estafettes. De beste dertig plaatsen zich vervolgens voor de finale van later op de dag, waarin het een massastart betreft met vier schietbeurten. De rondjes zijn uiteraard beduidend korter dan normaal, vandaar de term supersprint.

Mannen
Bij de mannen was er maar één de baas en dat was de Russische Zuid-Koreaan Timofei Lapshin, die sinds de aanloop naar de Olympische Spelen van Pyeongchang voor de Aziaten uit is gaan komen. Hij had alleen bij zijn derde schietbeurt een extra patroon nodig, maar had alles keurig in de hand en won met vijftien tellen voorsprong op Klemen Bauer. De Sloveen zelf had dan weer een ruime voorsprong op de Rus Eduard Latypov, die vooral dankzij twee strafrondjes na de tweede schietbeurt niet echt mee kon doen om de eerste twee plekken. Overigens is het zomerbiatlon vaak een Oost-Europees feestje en dat was te merken: Mario Dolder uit Zwitserland was op de dertiende stek de eerste die niet in Oost-Europa is geboren.

België was met twee man vertegenwoordigd en die deden het prima: Florent Claude werd achttiende, Tom Lahaye-Goffart eindigde als 27e, met respectievelijk twee en drie strafrondjes.

Vrouwen
De Chinese Tang Jialin leek de vrouwenwedstrijd in haar zak te hebben, tot ze bij de laatste schietbeurt flink wat tijd verloor en ook nog eens een extra patroon nodig had. De achtervolgers namen de touwtjes in handen en dat ontaardde in een fraaie eindsprint tussen drie dames. Valj Semerenko uit Oekraïne pakte de winst, vlak voor de Tsjechische Lucie Charvatova en de Russische Ekaterina Glazyrina. Dat de Chinese dames eraan zitten te komen liet Zhang Yan zien: zij werd achtste, Tang viel terug naar plek elf.

Junioren
Ook de junioren komen in actie in Minsk en daar konden de thuisfans juichen: Mikita Labastau won de wedstrijd bij de mannen door de Tsjech Vitezslav Hornig ondanks een extra strafrondje op een paar tellen te kloppen. De Rus Igor Malinovskii completeerde het podium, vlak voor de verrassende Roemeen Raul Antonio Flore. De Belg Cesar Beauvais eindigde als dertigste.

De Oekraïnse Anna Kryvonos leek de beste papieren voor de junioren dames te hebben, maar zij ging bij de derde schietbeurt de mist in en moest genoegen nemen met brons, tien tellen achter Chu Yuanmeng. De Chinese was dan weer net niet opgewassen tegen de Russische winnares - en vooraf ook wel de favoriete - Valeriia Vasnetcova, maar Chu was toch dolgelukkig met haar zilveren medaille.

Het WK is zaterdag en zondag live te zien op Eurosport, dan zijn de sprints en achtervolgingen.