Tong's voetbalverhalen #30

Mei 1985. De dag dat de voetbalwereld de adem inhield. Voor de EC-1 finale live in beeld in miljoenen huiskamers. In Brussel de finale tussen Juventus en Liverpool. twee gerenomeerde clubs. Iedereen verwachtte een voetbalfeest. Het werd het tegenovergestelde. Eén van de grootste voetbaldrama's zou er plaatsvinden.

In mei 1985 was Liverpool de nummer 1 van Europa, en had het in de voorgaande acht seizoenen vier keer de Europacup gewonnen. Het team bereikte in 1985 opnieuw de finale en stond voor de taak om de titel te verdedigen die ze het jaar daarvoor van Roma had gewonnen. Ook deze keer moesten ze het opnemen tegen een Italiaanse club: Juventus was op dat moment de houder van de Europacup II, en het team bestond grotendeels uit voetballers die hadden meegedaan aan het Wereldkampioenschap voetbal in 1982, dat door Italië was gewonnen. Daarnaast maakte de Franse sterspeler Michel Platini, die in 1983 en 1984 was benoemd tot Europees voetballer van het jaar, deel uit van het team.

Het is allemaal te veel om op te noemen. Het Heizelstadion was verouderd, de brokstukken lagen klaar. De politie bestond uit twee delen en functioneerde daarom niet. Dronken Liverpool-supporters waren in het neutrale vak. Een vak om de supporters juist te scheiden. Maar de zwarte markt hield daar geen rekening mee.

Liverpoolers vielen het Juventus-vak aan. Ze vluchtten en zochten een uitweg. Het hek was dicht en diegenen die het probeerden te ontvluchten werden door de Belgische politie terug het vak ingeslagen.

De Berlijnse muur viel met minder doden. In Brussel was het die avond de hel, of Heils op aarde. 39 doden door een omvallende muur en 400 gewonden.

Live op tv. De Engelsen werden jaren teruggeworpen.

De Engelse clubs en Football Association besloten zeer kort nadien om alle clubs uit die competitie voor vijf jaar uit te sluiten van de Europese competities, een beslissing die later door de UEFA werd bekrachtigd. Vanwege het feit dat Liverpoolsupporters de oorzaak waren van de ramp werd Liverpool nog een extra jaar uitgesloten van Europees voetbal.

Voetbal stierf een beetje. Football was not coming home.