CD: 13 Steps - Heaven Descent

13 Steps is een ouderwets klinkende metalcore band uit Leeuwarden die al een jaar of zes meeloopt in de Friese scene en die in die jaren al behoorlijk naam hebben weten te maken met hun eigenzinnige geluid. Zo was de band zo ongeveer op elk goed podium in het noorden al eens te aanschouwen en verschenen er ook al een drietal EP's van 13 Steps. Heel erg leuk zo'n EP maar altijd net iets te kort. Wat dat aangaat waren we dan ook aangenaam verrast dat er nu dan eindelijk een volledig album van de Leeuwarders is verschenen.

13 Steps 1

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van Heaven Descent is namelijk dat 13 Steps muzikaal gezien toch wel minstens 13 stappen voorwaart heeft gezet en op dat gebied dan ook stevig doorgegroeid is. Zo klinken de dertien tracks op deze plaat bruter, lomper en harder dan al het voorgaande werk van de band. We noemden 13 Steps hierboven al een metalcore band maar daarmee doen we de mannen eigenlijk flink tekort. Zo zijn er op deze divers klinkende schijf ook de nodige invloeden terug te horen uit onder meer de black metal en death metal en her en der zelfs een snufje ouderwetse thrash en grindcore.

Na een kort duister intro barst het album los met het woeste titelnummer, waarin we direct goed te horen krijgen waarom deze band gebruik maakt van twee zangers. Zo moeten we dan ook regelmatig even denken aan bands zoals Extreme Noise Terror. Heaven Descent werd grotendeels opgenomen in de studio van Double Impact Productions van WD Glashouwer en Pieter Tjeerdsma, die eveneens zorgden voor het afmixen en masteren van de elf gloednieuwe eigen tracks en een explosieve cover van 'From Heaven We Fall' van Arkangel, welke absoluut niet onderdoet voor de originele uitvoering. Een studio die we ook kennen van onder meer de bands Coldblooded, Stonehawk en Chelsea Smile. Het resulteerde in elk geval in een heerlijke bak melomaan geweld die moddervet de speakers uit komt knallen.

13 Steps
13 Steps

Wil je dus wel eens weten wie we momenteel tot de top van de metalscene in het Hoge Noorden rekenen ga dan even bij de website van 13 Steps langs waar je ook nog eens voor niks nakkes nada dit gloednieuwe album van 13 Steps kunt downloaden. Al heb je er dan niet het fraai uitgevoerde cd-boekje erbij. 13 Steps is een band die het verdient om door een grote platenmaatschappij te worden ontdekt.