Pechtold houdt vast aan GroenLinks

D66-leider Alexander Pechtold houdt vast aan zijn voorkeur voor een coalitie met daarin ook GroenLinks. Dat heeft Pechtold donderdag laten weten na zijn gesprek met de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink.

Eerder mislukten onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over een nieuw kabinet. Pechtold sluit niet uit dat onder de nieuwe informateur de gesprekken misschien toch kunnen worden hervat.

"Er zijn vijf partijen, waaronder GroenLinks, uitgenodigd. Mijn inzet is een kabinet dat progressief en conservatief verbindt. Daar beantwoordt een kabinet met GroenLinks wel aan", aldus Pechtold. Hij ziet zelf geen aanleiding om nog een keer met de ChristenUnie te gaan praten. Vorige week liep het tijdens een verkennend gesprek tussen D66 en de christelijke partij al fout.

Hij voegde daaraan toe dat hoewel GroenLinks nog steeds zijn voorkeur heeft, er ook moet worden gekeken of de informateur uit de telefoongesprekken met andere politiek leiders nog andere ideeën heeft opgedaan. Volgens hem is tijdens zijn gesprek met Tjeenk Willink nog niet over nieuwe varianten gesproken.

Ook Jesse Klaver was vandaag te gast bij de informateur. De inhoudelijke verschillen tussen de partijen waren en zijn nog steeds 'heel groot',zei Klaver; "Het is aan deze informateur om te kijken of hij misschien toch nog lichtpuntje ziet waardoor het mogelijk zou zijn uit deze inhoudelijke impasse te komen."

Hij wilde verder niet ingaan op het gesprek om Tjeenk Willink 'niet voor de voeten te lopen'. Klaver vindt het wel tijd worden dat er weer een nieuw kabinet wordt gevormd.

Pechtold houdt vast aan GroenLinks
Pechtold houdt vast aan GroenLinks (Foto: ANP)