'Mantelzorgboete' komt er definitief niet

Ouderen met een AOW die bij hun kind inwonen worden in de toekomst niet gekort op hun uitkering. De omstreden kostendelersnorm is van de baan, meldt een ingewijde donderdag. De maatregel zou in 2019 ingaan.

Het intrekken van de zogenoemde mantelzorgboete blijkt uit de Voorjaarsnota, die donderdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Op het plan was veel kritiek. In plaats van 70 procent van het minimumloon zouden AOW'ers die hun hele leven premie hebben betaald nog maar 50 procent krijgen als ze bij een van hun kinderen wonen en door hem of haar worden verzorgd.

De kostendelersnorm werd eerder al uitgesteld, maar is nu dus definitief van de baan. Voor de 214 miljoen euro die de maatregel zou hebben opgeleverd is elders op de begroting dekking gevonden.

Ouderenbond ANBO is blij dat de maatregel van tafel is. "Al vanaf de eerste contouren van dit plan heeft ANBO bepleit dat de kostendelersnorm haaks staat op de gedachte van de zelfredzaamheid die ditzelfde kabinet heeft geïntroduceerd", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Het kan dan niet zo zijn dat iemand die eigen regie neemt en vanuit een mantelzorgbehoefte gaat samenwonen, daarvoor een lagere AOW gepresenteerd krijgt."

'Mantelzorgboete' komt er definitief niet
'Mantelzorgboete' komt er definitief niet (Foto: ANP)