Australian Open: de laatste 16 vrouwen

Wat voor het mannentoernooi op de Australian Open geldt is voor de dames niet heel anders: van de 128 speelsters die een week geleden van start gingen zijn er nog zestien over. Bij de mannen zijn drie toptienspelers uitgeschakeld, van de tien beste vrouwen ter wereld zijn er vier niet tot de laatste zestien gekomen. 

Sectie 1: Angelique Kerber - Coco Vandeweghe
De Duitse nummer één van de wereld heeft twee pittige wedstrijden achter de rug, maar Angelique Kerber staat gewoon in de achtste finales. Vorig jaar was Melbourne het toneel van haar eerste Grand Slam-titel ooit en dit jaar hoopt ze uiteraard haar titel te verdedigen.

De 25-jarige Coco Vandeweghe lijkt al jaren een talent, maar het komt er nooit echt helemaal uit bij de Amerikaanse. Ze staat nu voor de derde keer in haar loopbaan bij de laatste zestien en wil voor de tweede keer op een Grand Slam de kwartfinales halen.

Sectie 2: Sorana Cirstea - Garbiñe Muguruza
De 26-jarige Roemeense Sorana Cirstea kent het toernooi van haar leven. De nummer 79 van de wereld overtuigt al een week en sloeg onder meer Carla Suarez-Navarro naar huis. Na tien jaar proberen staat ze voor het eerst in de achtste finales van een Grand Slam.

Garbiñe Muguruza is als nummer zeven van de wereld wat minder verrassend, maar de 23-jarige Spaanse staat wel uitstekend te spelen. Ze hoopt in Melbourne voor het eerst voorbij de vierde ronde te komen, nadat ze in 2014 en 2015 bij de laatste zestien strandde.

Sectie 3: Mona Barthel - Venus Williams
Mona Barthel sloeg in de tweede ronde olympisch kampioene Monica Puig terug naar Puerto Rico. Dat ze daarna ook thuisfavoriete Ashleigh Barty uitschakelde vonden de fans niet zo leuk, zeker niet nadat ze in ronde één al de 16-jarige Australische Destanee Aiava uit het toernooi sloeg.

Eerdergenoemde Aiava was overigens nog lang niet geboren toen Venus Williams in Melbourne al in de kwartfinales stond. In 1998 deed ze dat namelijk voor het eerst en twee jaar geleden gebeurde het vooralsnog voor het laatst. De mondiale nummer dertien staat ze weer flink te raken en heeft tegen Barthel een prima kans.

Sectie 4: Anastasia Pavlyuchenkova - Svetlana Kuznetsova
Anastastia Pavlyuchenkova heeft naast een lange naam ook al een lange tijd achter de rug waarin ze toch best wel als grote belofte werd gezien. Op drie kwartfinalesplekken na maakte ze het nog nooit helemaal waar, maar wellicht dat er dit keer verandering in kan komen.

Het wordt een Russisch onderonsje, want de ervaren Svetlana Kuznetsova staat ook in de achtste finales. Dat was wel alweer sinds 2013 geleden in Melbourne, maar ze staat prima te ballen en heeft alle kansen op de kwartfinales.

Angelique Kerber hoopt haar titel in Melbourne met succes te verdedigen en is goed onderweg (PROSHOTS/Action Images)
Angelique Kerber hoopt haar titel in Melbourne met succes te verdedigen en is goed onderweg (PROSHOTS/Action Images)

Sectie 5: Karolina Pliskova - Daria Gavrilova
Karolina Pliskova is dan wel de nummer vijf van de wereld, het is pas de tweede keer in haar loopbaan dat ze de laatste zestien van een Grand Slam-toernooi bereikt. Vorig jaar stond ze op de US Open in de finale en dat deed haar stevig stijgen op de ranglijst, vandaar de vijfde plek. Toch is ze uitstekend bezig en een kwartfinale behoort zeker tot de mogelijkheden.

Met Daria Gavrilova staat een importaustralische in de achtste finales. De geboren Russische kwam vorig jaar in Melbourne ook tot de vierde ronde, haar eerste en tot nu toe enige keer. Een knappe overwinning op Timea Bacsinszky bracht Gavrilova tot dit punt.

Sectie 6: Jennifer Brady - Mirjana Lucic-Baroni
De 21-jarige Amerikaanse Jennifer Brady overleefde het kwalificatietoernooi, maar daar bleef het niet bij. Onder meer wereldtopper Elena Vesnina ging eraan en dus kent Brady de week van haar sportieve leven. Ze zal haar stekje rond de 115e plaats sowieso inruilen voor een plek in de top-80 van de wereld, maar bij winst in de achtste finales gaat ze al richting de top-60.

Dan moet ze wel langs Mirjana Lucic-Baroni, die in de tweede ronde Agnieszka Radwanska verrassend naar huis stuurde. De 34-jarige Kroatische zou voor een prachtige prestatie kunnen zorgen. Als ze Brady verslaat staat ze voor de tweede keer in haar loopbaan in de kwartfinale van een Grand Slam, na Wimbledon....1999! Daar haalde ze zelfs de halve finale, maar in de vele jaren daarna kwam ze maar één andere keer tot een vierde ronde.

Sectie 7: Ekaterina Makarova - Johanna Konta
De Russische Ekaterina Makarova, halvefinaliste van 2015, schakelde met Dominika Cibulkova de mondiale nummer zes uit. Ze speelt uitstekend in Melbourne en zou zomaar richting de kwartfinales kunnen kijken.

Dan wacht wel eerst de Britse Johanna Konta, de mondiale nummer negen. Ze heeft nog geen set verloren en is verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kirsten Flipkens en Caroline Wozniacki. De Australian Open was vorig jaar het hoogtepunt van haar carrière: Konta kwam er tot de halve finales.

Sectie 8: Barbora Strycova - Serena Williams
Barbora Strycova is de nummer zestien van de wereld, maar de Tsjechische heeft het nog nooit heel ver geschopt op een Grand Slam. Eén kwartfinale op Wimbledon en een keer de vierde ronde in Melbourne, vorig jaar. Na drie keer met 2-0 gewonnen te hebben zal ze nu toch enige hoop hebben.

Die hoop kan voor een deel weer de kast in, want Strycova speelt tegen Serena Williams. Ze is inmiddels niet meer zo oppermachtig als ooit, maar het is niet bepaald lekker om tegen haar te moeten spelen. Dat ondervonden Belinda Bencic, Lucie Safarova en Nicole Gibbs deze week ook al en het lijkt erop dat Williams voor de zoveelste keer richting de eindfase van een Grand Slam gaat.

Mirjana Lucic-Baroni, na 1999 eindelijk weer in de kwartfinales van een Grand Slam? (PROSHOTS/Action Images)
Mirjana Lucic-Baroni, na 1999 eindelijk weer in de kwartfinales van een Grand Slam? (PROSHOTS/Action Images)