Ex-PvdA'er Monasch begint eigen partij

Het uit de PvdA-fractie gestapte Tweede Kamerlid Jacques Monasch begint een eigen partij. Met Nieuwe Wegen wil Monasch een streven naar een sociale economie combineren met een strenger immigratiebeleid en oog voor "onze normen en waarden", liet hij maandag weten.

Op Facebook plaatste hij het volgende persbericht: "Nederland is klaar met het wegkijken van links bij integratie- en immigratie problemen; Nederland wil vaste banen in plaats van de losse baantjes en flexcontracten die rechts bepleit; Nederland is het discrimineren van hardwerkende nieuwkomers meer dan zat; Nederland heeft genoeg van het buitensluiten van de burger, zelfs na referenda, door de gevestigde politiek.
Het is tijd voor een doorbraak in de Nederlandse politiek. Tijd voor een partij die economisch sociaal is, de menselijke maat centraal stelt en grenzen stelt aan immigratie, illegaliteit en de inbreuk op onze normen en waarden. Dat brengen we samen in een programma en een partij die wij vandaag presenteren met de naam: ‘NIEUWE WEGEN’."

Monasch zou meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA, maar trok zich terug en keerde de Tweede Kamerfractie en de partij de rug toe. De PvdA zou volgens hem de belofte van een open verkiezing hebben geschonden en hem daardoor geen eerlijke kans bieden. Volgens 1Vandaag mikt Monasch met zijn nieuwe beweging op twintig zetels.

Ex-PvdA'er Monasch begint eigen partij
Ex-PvdA'er Monasch begint eigen partij (Foto: ANP)