FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 juni 2016

Tim Hofman aan het woord in drugsdebat

BNN-presentator Tim Hofman van Spuiten en Slikken nam woensdagavond in de Tweede Kamer plaats achter het sprekersgestoelte om in felle bewoordingen te pleiten voor een openlijker debat over het drugsgebruik en een minder strikt beleid. Gestoken in een zwart T-shirt bezwoer hij de Kamer dat het uit de criminele hoek halen van drugsgebruik bijdraagt aan de vermindering van de gevaren ervan.

Volgens Hofman, die zichzelf een 'fervent non-drugsgebruiker' noemde, durven festivalgangers bijvoorbeeld nu niet zou gauw naar de EHBO als ze zich niet goed voelen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen.

Het bezit van meer dan één xtc-pil kan je nu nog steeds een strafblad bezorgen. Spuiten en Slikken verzamelde 41.000 handtekeningen om het onderwerp via een zogenoemd burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. In het 'vastgeroeste' debat over drugs wordt volgens Hofman 'gestunteld'.

Strafblad
Justitieminister Ard van der Steur schreef vorig jaar september al naar aanleiding van het burgerinitiatief dat hij geen aanleiding zag het beleid te veranderen en daar blijft hij bij. Hij heeft genoeg medestanders in de Kamer, waaronder het CDA. Dat er gebruikt wordt, is ook voor deze partij echt geen aanleiding voor aanpassingen. "Er rijden ook mensen door rood."

Ook de vrees dat iemand door het bij zich hebben van een paar pillen nooit een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer zou kunnen krijgen, is niet terecht. Daarbij wordt immers gekeken naar wat werd misdreven op welke leeftijd en wat dat betekent voor de baan waarvoor de verklaring is gevraagd. Ook iemand mét een strafblad kan dus gewoon een VOG krijgen.

Tim Hofman aan het woord in drugsdebat
Tim Hofman aan het woord in drugsdebat (Foto: BuzzE)

Nieuwe Volvo Ocean Race langer en zwaarder

De komende editie van de Volvo Ocean Race zal de zeilers nog meer op de proef gaan stellen. De zeebonken moeten 45.000 zeemijlen (83.000 kilometer) rond de wereld af gaan leggen in acht maanden tijd. De wedstrijd die op 18 juni 2018 finisht in Den Haag gaat over elf steden op vijf continenten. Eind volgend jaar is de start in het Spaanse Allicante.

De vorige editie was met negen maanden en bijna 40.000 zeemijlen al de langste ooit, maar deze editie gaat dit qua moeilijkheidsgraad ruimschoots overtreffen, zo wist racedirecteur Mark Turner te melden. Het zwaartepunt ligt in de zuidelijke oceanen waar 12.500 zeemijl afgelegd moet worden. Deze oceanen staan bekend om hun hoge golven en harde winden. De eerste etappe voert naar Lissabon, waarna Kaapstad (Zuid-Afrika), Hongkong, Guangzhou (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Cardiff (Groot-Brittannië), Göteborg (Zweden) en tot slot Den Haag volgen.

Turner: "Meer actie, meer snelheid, meer zware mijlen en meer havens, maar ook een kortere duur. Dit is de juiste koers en brengt de race dichter bij zijn oorspronkelijke karakter." Toch wordt de veiligheid niet uit het oog verloren, want de modernste middelen worden ingezet om de boten de ergste gevaren te laten vermijden.

Jattend en liegend CDA-raadslid vertrekt

Raadslid Mark Meijer uit Kerkrade stapt op. Hij geeft zijn zetel terug aan de CDA-fractie. Meijer is in opspraak gekomen nadat hij op Pinkpop werd gearresteerd op verdenking van diefstal.

Woensdagavond maakte de CDA'er zijn vertrek bekend, aldus nieuwssite 1Limburg. "Leven en toekomst vliegen aan mij voorbij door een domme daad. Ik wil het niet bagatalliseren. Ik neem verantwoordelijkheid en aanvaard de straf," verklaart hij.

In eerste instantie deed het raadslid de zaak af als een 'onschuldige kwajongensstreek'. Hij zou in een dronken bui een zitzak van een bierbrouwer mee hebben willen nemen naar een afterparty op de camping bij het festival. Later werd bekend dat de buit aanzienlijk groter was: het raadslid zou meerdere zitzakken en 'een grote hoeveelheid drank' achterover gedrukt hebben. Een zaak die het Openbaar Ministerie afdoet met een schikkingsvoorstel van 500 euro.

In een toelichting op zijn aftreden licht Meijer zijn leugen toe: "Door de eerste verklaring lijk ik nu een leugenaar. Geen details genoemd, diefstal is diefstal. Ik zei het om vrienden te beschermen. Ik heb er spijt van dat ik jullie vertrouwen heb geschaad. Ook excuses aan de organisatie van Pinkpop."

 Pinkpop (Foto: ANP)
Pinkpop (Foto: ANP)

Pirelli: F1-wagens in 2017 tot 5 seconden sneller

Pirelli-baas Marco Tronchetti Provera denkt dat de Formule 1-wagens volgend jaar vier tot vijf seconden sneller zullen zijn dan dit jaar. De bandenfabrikant verlengde onlangs haar contract met drie jaar en zal tot en met 2019 de exclusieve bandenleverancier voor de Formule 1 zijn.

"Voor ons is het een dubbel succes," aldus Tronchetti Provera tegenover La Gazzetta dello Sport. "Het is goed voor onze reputatie en we hebben laten zien dat we de technologie in huis hebben om te voldoen aan alle eisen. Volgend jaar zullen de wagens vier tot vijf seconden sneller zijn. De banden dragen hier voor 2,5 seconden aan bij, wat laat zien hoe belangrijk ze zijn."

Vanaf 2017 zullen de Formule 1-teams rijden met bredere banden die moeten zorgen voor meer grip. De breedte van de voorband zal toenemen van 245mm naar 305mm en de achterband van 325mm naar 405mm. De diameter wordt 670mm tegenover 660mm nu.

Poetin verlengt ban op voedselimport

De Russische president Vladimir Poetin heeft de ban op voedselimport uit het Westen woensdag verlengd. Tot eind volgend jaar komen er geen levensmiddelen uit de 28 EU-landen en een aantal andere westerse naties de grens over.

Het Kremlin nam de maatregel in 2014 als reactie op de sancties die westerse landen troffen wegens de rol van Rusland in de Oekraïne-crisis.

Poetin verlengt ban op voedselimport
Poetin verlengt ban op voedselimport (Foto: ANP)

'Paul Simon denkt aan stoppen'

Paul Simon speelt met de gedachte om volgend jaar met pensioen te gaan. De 74-jarige zanger zegt in The New York Times dat showbizz hem niet meer kan boeien.

De singer-songwriter vindt het toeren fysiek steeds zwaarder worden. Tussen de optredens door moet hij veel rusten om de tournee vol te houden. Momenteel reist Simon met zijn band door de Verenigde Staten, om aansluitend een aantal concerten in Europa te geven.

Of er echt een eind komt aan de 61 jaar lange zangcarrière van Simon, is nog de vraag. "Er is moed nodig om het los te laten", zegt de zanger. "Ik ga kijken wat er gebeurt als ik dat doe. Dan zal ik zien wie ik echt ben. Of ben ik alleen de persoon die werd gedefinieerd door wat ik deed? En als dat wegvalt, als je op jezelf bent teruggeworpen, wie ben je dan?"

Symbolisch of niet, Paul Simon's laatste Amerikaanse optreden dit jaar is in Queens in New York, op dezelfde plek waar hij voor het laatst met Art Garfunkel op het podium stond. Daarna steekt hij over naar Europa, waar hij op 31 oktober de Ziggo Dome in Amsterdam aandoet en in november de tournee afsluit in de Ierse hoofdstad Dublin.

'Paul Simon denkt aan stoppen'
'Paul Simon denkt aan stoppen' (Foto: BuzzE)

Klokkenluiders LuxLeaks veroordeeld

Een rechtbank in Luxemburg heeft woensdag twee voormalige accountants veroordeeld omdat zij gegevens over deals van Luxemburgse banken met grote bedrijven hebben onthuld. De Franse klokkenluiders Antione Deltour en Raphaël Halet kregen respectievelijk twaalf en negen maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd, alsmede boetes van 1500 en 1000 euro.

De Franse televisiejournalist Edouard Perrin, die de affaire 'LuxLeaks' in 2012 wereldkundig maakte, werd vrijgesproken.

Het duo Deltour en Halet was in dienst van het internationale advies- en accountantsbureau PwC ten tijde van de onthulling. De rechtszaak en uitspraak werden algemeen beschouwd als een lastige zaak voor de rechter, die tegelijk de belangen van de banken en de bescherming van de klokkenluiders in de gaten moest houden. De openbaar aanklager had om achttien maanden celstraf en een boete tegen de accountants gevraagd.

Tot de bedrijven waarover het tweetal lekten, behoorden PepsiCo, verzekeraar AIG en Deutsche Bank.

De veroordeling kon op forse kritiek rekenen vanuit het Europese Parlement. De Groenen noemen de veroordeling in een reactie ,,betreurenswaardig". De fractie van socialisten en democraten noemt het een ,,schande" dat de zaak überhaupt aan de rechter is voorgelegd. De linkse fractie GUE/NGL laat weten het onbegrijpelijk te vinden dat de twee klokkenluiders zijn veroordeeld en dat belastingfraudeurs vrijuit gaan.

Klokkenluiders LuxLeaks veroordeeld
Klokkenluiders LuxLeaks veroordeeld (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Oostenrijk

Header

Na een matig boeiende vertoning in Azerbeidzjan, gaat het Formule 1-seizoen deze week verder in Oostenrijk. Op de Red Bull-ring zal klassementsleider Nico Rosberg proberen om zijn voorsprong op teamgenoot Lewis Hamilton te verdedigen. De voortekenen voor de Duitser zijn uitstekend te noemen want de afgelopen twee jaar wist hij de race te winnen. Hamilton won daarentegen nog nooit in Oostenrijk, al moet daarbij vermeld worden dat hij daar slechts twee kansen voor heeft gehad. Na een lange afwezigheid kwam de race immers pas in 2014 weer terug op de kalender. 

De Grand Prix van Oostenrijk kent echter wel een lange historie. In 1970 stond het Alpenland reeds voor het eerst op het Formule 1-menu. De Belg Jacky Ickx zegevierde op de inmiddels legendarische Österreichring. De hogesnelheidsbaan werd in de jaren die volgden populair bij rijders en fans door diens grote hoogteverschillen en waanzinnige bochtensnelheden. Critici meenden echter dat de baan te gevaarlijk was en in 1987 kregen zij gelijk na een reeks zware ongevallen. 

Het circuit werd in de ban gedaan, van de kalender gehaald en onderging een flinke facelift. Architect Hermann Tilke kortte de baan in tot 4,3 kilometer en het bochtenaantal werd verlaagd van achttien naar negen. De bochten die overbleven werden korter en strakker en de hoge snelheden werden daarmee omlaag gebracht. Het circuit werd omgedoopt tot A1-ring, kwam in 1997 terug op de kalender, maar werd er in 2003 andermaal afgehaald. Twee jaar later kocht Red Bull-opperhoofd Dietrich Mateschitz het op. De plannen om een deel van de oude Österreichring in ere te herstellen haalden het niet, maar in 2014 maakte de Formule 1 alsnog zijn langverwachte rentree. 

Max Verstappen deed het vorig jaar uitstekend in Oostenrijk: met zijn Toro Rosso kwalificeerde hij zich als zevende en beëindigde hij de race als achtste. In beide sessies troefde hij daarmee de Red Bulls af. Of hij dit jaar weer zal vlammen valt nog te bezien. Ondanks het feit dat de huidige baan een stuk langzamer is dan de oorspronkelijke Österreichring is het nog altijd een hogesnelheidscicrcuit. Zoals gezegd telt de baan immers slechts negen bochten en dat geldt als nadeel voor de Red Bull van Verstappen. De Nederlander zal dan ook alles uit de kast moeten halen om op het thuiscircuit van zijn werkgever zijn zesde plek in het WK vast te houden.


Kopje


CircuitFIA Grand Prix van Oostenrijk Informatie


Kopje

Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australië Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00


Kopje


Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 141
2 Lewis Hamilton Mercedes 117
3 Sebastian Vettel Ferrari 96
4 Kimi Räikkönen Ferrari 81
5 Daniel Ricciardo Red Bull 78
6 Max Verstappen Red Bull 54
7 Valtteri Bottas Williams 52
8 Sergio Perez Force India 39
9 Felipe Massa Williams 38
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 22
11 Romain Grosjean Haas 22
12 Nico Hülkenberg Force India 20
13 Fernando Alonso McLaren 18
14 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 18
15 Kevin Magnussen Renault 6
16 Jenson Button McLaren 5
17 Stoffel Vandoorne McLaren 1
18 Esteban Gutiérrez Haas 0
19 Jolyon Palmer Renault 0
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Felipe Nasr Sauber 0
22 Pascal Wehrlein Manor 0
23 Rio Haryanto Manor 0


Constructeur:


# Team Punten
1 Mercedes 258
2 Ferrari 177
3 Red Bull 140
4 Williams 90
5 Force India 59
6 Toro Rosso 32
7 McLaren 24
8 Haas 22
9 Renault 6
10 Sauber 0
11 Manor 0


Kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 01 Juli Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
Zaterdag 02 Juli Vrije training 3 11:00 -12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
Zondag 03 Juli Race 14:00

Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 01 Juli Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 02 Jujli Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 03 Juli Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

Kopje

Weer


Het actuele weer

Bekijk de eerste 10 minuten van de verlengde Batman v Superman

Nu de zomer is aangebroken is het tijd voor de films die in de lente in de bioscoop waren, om op home video te verschijnen. Batman v Superman: Dawn of Justice is in de VS al verschenen op streamingdiensten, en zal daar medio juli op blu-ray worden uitgebracht. Om dit te promoten is de opening van de film online vrijgegeven.

Het gaat om de eerste tien minuten uit de 'extended cut' van de film, die grofweg een half uur langer is dan de versie die in de bioscoop te zien was. Volgens sommige FOK!kers is deze versie al merkbaar beter dan de bioscoopversie, en een glimp daarvan is te zien in deze video. De credits zijn uitgebreid met onder andere Jena Malone, wiens rol in de bioscoopversie niet voorkwam, en de twee scènes die getoond worden kennen een klein aantal momenten extra ten opzichte van die versie.

De extended cut van Batman v Superman: Dawn of Justice heeft, naast de langere film, 2 uur aan extra's. In Nederland is de release op 3 augustus.

Bouterse blokkeert Decembermoordenproces

De Surinaamse president Desi Bouterse blokkeert de hervatting van het Decembermoordenproces met een beroep op de staatsveiligheid. Dat heeft de Surinaamse minister van Justitie woensdag laten weten.

Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos doet de president een beroep op artikel 148 van de grondwet. Dat geeft de regering de mogelijkheid strafvervolging te stoppen als de nationale veiligheid in het geding is. De Justitieminister stond de pers te woord na een vergadering van Bouterse met de ministerraad.

Bouterse gaat woensdag achter gesloten deuren in conclaaf met het parlement. Hij kondigde eerder aan de volksvertegenwoordiging meer informatie te geven over de constitutionele crisis waarin Suriname volgens hem verzeild is geraakt.

Bouterse blokkeert Decembermoordenproces
Bouterse blokkeert Decembermoordenproces (Foto: ANP)

Aboutaleb doet niet mee aan verkiezing

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet niet mee aan de verkiezing van de PvdA om tot een lijsttrekker te komen. Dat zei hij woensdag op RTL Nieuws. "Ik doe niet mee aan lijsttrekkersverkiezingen en de PvdA organiseert verkiezingen om tot een lijsttrekker te komen", aldus Aboutaleb. "Volgens mij is daar veel mee gezegd, toch?"

Eerder zei hij dat hij niet zou meedoen als de huidige leider Diederik Samsom opnieuw kandidaat zou zijn. Maar nu lijkt het er dus op dat hij helemaal niet opgaat voor het lijsttrekkerschap als hij tegen iemand in het strijdperk moet treden op de manier waarop de PvdA zich die nu voorstelt.

Aboutaleb doet niet mee aan verkiezing
Aboutaleb doet niet mee aan verkiezing (Foto: ANP)

BelgiŽ sleept Facebook voor EU-hof om privacy

België sleept Facebook voor het Europese Hof van Justitie omdat de socialenetwerksite het internetgedrag volgt van niet-gebruikers die Facebookpagina's bezoeken. De Belgische rechter oordeelde woensdag dat hij niet bevoegd is Facebook op de vingers te tikken omdat het bedrijf gegevens uit Europa vanuit Ierland beheert.

Facebook mag het gewraakte cookie door de uitspraak van de rechter van woensdag voorlopig blijven gebruiken. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil nu duidelijkheid over wie er dan wel bevoegd is Facebook tot de orde te roepen. Hij sluit zich daarom aan bij een verzoek van een Duitse rechter aan het hof om zich over de kwestie uit te spreken.

De Belgische Privacycommissie, die de zaak voor de rechter had gebracht, noemde het volgen van niet-gebruikers kwalijk, omdat die praktijk de privacy zou aantasten van mensen die niet met de gebruikersvoorwaarden van Facebook hebben ingestemd. Facebook hield vol dat het cookie nodig is om het sociale netwerk te beschermen tegen onder meer cybercriminelen.

België sleept Facebook voor EU-hof om privacy
België sleept Facebook voor EU-hof om privacy (Foto: BuzzT)

Sijsling onderuit tegen Vesely

Tennisser Igor Sijsling heeft de eerste ronde op Wimbledon niet overleefd. De Nederlander (ATP-118) kwam via het kwalificatietoernooi het hoofdschema binnen, maar moest daarin direct het hoofd buigen voor de Tsjech Jiri Vesely (ATP-64): 6-2, 6-4 en 7-6(7).

De wedstrijd van Sijsling werd vanwege de regen gespeeld over twee dagen. Gisteren in de eerste set ging de Nederlander op de stand van 2-3 in het voordeel van Vesely onderuit, waarna behandeling aan zijn knie noodzakelijk was. Ondanks dit kreeg hij kansen op de service van de Tsjech, maar leverde de set vrij eenvoudig in. Ook in de tweede set lagen er kansen voor de Nederlander, maar bleek Vesely op de beslissende momenten net iets sterker te zijn.

Bij de stand van 1-1 in de derde set werd de partij voor de eerste maal onderbroken door regen. Vandaag werd het duel hervat, maar halverwege de set nogmaals onderbroken door regenval. Servicebreaks vielen er niet, maar Sijsling kreeg in de tiebreak kansen om de set naar zich toe te trekken. De Nederlander kwam 6-2 voor te staan, maar wist zijn vier setpoints niet te benutten, waarna Vesely aan het langste eind trok.

Robin Haase en Kiki Bertens zouden vandaag voor hun partij in de tweede ronde in actie komen. Beide Nederlanders zagen hun partij door de overvloedige regenval uitgesteld worden naar morgen.

'Turkse vlag is het DENK-effect'

De heren en dame van DENK zijn er opnieuw in geslaagd de lachers op hun hand te krijgen. De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam hebben -naar aanleiding van de islamitische aanslag in Istanboel – besloten de Turkse vlag halfstok te hangen. Een sympathiek en logisch gebaar. De denkers van DENK suggereren echter dat het door iets anders komt; het zou te wijten zijn aan hun politieke en maatschappelijke inzet voor polarisering dat de Türk bayrağı vandaag wapperde bij de gemeentehuizen.

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu noemt het een 'geweldig gebaar'. "Waar een paar maanden geleden de Tweede Kamer de aanslag in Istanbul niet wenste te herdenken, zien wij dat de grote steden vandaag en de Tweede Kamer morgen wel willen herdenken", aldus Kuzu met een verfijnd gevoel om toch nog een beetje in de gewenste slachtofferrol te kunnen kruipen. “Dat is het DENK-effect", vervolgt hij .“"Want de vreselijke aanslag in Istanbul raakt heel veel Nederlanders diep in het hart".

"Alleen samen kunnen wij terrorisme verslaan. Schouder aan schouder, zij aan zij", waarmee de politicus een songtekst van John Ewbank lijkt op te dreunen.

Of het hijsen van de Turkse vlag daadwerkelijk iets met de beweging te maken heeft, wordt door veel mensen betwijfeld. Op Twitter is de hashtag #denkeffect dan ook kokend heet. Veel mensen nemen de moeite om andere gebeurtenissen eveneens toe te schrijven aan DENK. Er zijn zelfs boze tongen die beweren dat DENK op deze wijze het drama van de aanslag op het vliegveld voor politiek gewin misbruikt. Anderen zien de uitleg van Kuzu een duidelijk signaal dan de 'denkers' eerder een Turkse partij dan een Nederlandse partij te noemen is.

WoensdagCulinair #49 Smoothies

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Lekkere sapjes en ook nog eens gezond. 

   

 3 Ingrediënten smoothies

   

Eenvoudige smoothies

   

Ontbijt smoothie

   

Hartige tomaat paprika smoothie

   

Groene smoothie


   


Monopoly komt met Final Fantasy-editie

Pokémon, Grand Theft Auto, World of Warcraft: als je er tegenwoordig bij wilt horen als game-franchise is het vooral belangrijk dat je ook je eigen monopoly-bordspel hebt. Nadat veel games omgezet waren naar een bordspel dat garant staat voor gesneuvelde vriendschappen, is het nu de tijd voor Final Fantasy om een monopoly-versie te krijgen.

Het gaat hier specifiek om Final Fantasy VII (volgens ondergetekende nog steeds het beste deel uit de serie). Het bordspel wordt geproduceerd door Merchoid, die al ervaring heeft met game-merchandise. Het bordspel kost 35 pond en zal uitkomen op 14 april 2017.

Over Final Fantasy VII gesproken, er staat een remake gepland exclusief voor de PlayStation 4 met een tot nu toe onbekende releasedatum. 

MPFF
Monopoly komt met Final Fantasy-editie

Oma Hardwell mist passagiers in privťjet

Hardwell vloog dinsdag met een bijzondere gast naar Ibiza voor de opening van het zomerseizoen. Zijn oma ging met Robbert van de Corput, beter bekend als Hardwell, mee.

"Ze had nog nooit gevlogen", vertelde Robbert aan RTL Boulevard over de reis van zijn oma. "Ze zat in een privéjet en begreep totaal niet waar de andere passagiers waren." Zijn oma is volgens Robbert zijn grootste fan. "Ze heeft wel veertig plakboeken vol, ze bewaart alles. Het is superleuk dat ze er zo bij betrokken is."

Oma keek vanaf het vipdek toe terwijl Hardwell het publiek in de Ushuaïa Beach Club om zijn vinger wond. "Het is zeker spannend. Een opening is altijd zo'n speciale avond." Hardwell staat deze zomer elke dinsdagavond in de club. Bezoekers kunnen 'heel veel nieuwe muziek' verwachten. "Ik ben al begonnen aan mijn tweede album en wil veel dingen testen. Ik wil het dansen terugbrengen, in plaats van al dat gespring."

Oma Hardwell mist passagiers in privéjet
Oma Hardwell mist passagiers in privéjet (Foto: BuzzE)

Goedkopere smartphone voor Amazon-klanten

Amazon gaat Prime-abonnees flinke kortingen aanbieden op een aantal Android-smartphones. Amerikaanse klanten van het bedrijf kunnen binnenkort een Motorola Moto G of een BLU R1 HD bestellen met kortingen tot wel 50 procent. In ruil daarvoor gaat Amazon reclames tonen op het startscherm van de Android-apparaten.

Amazon hoopt met de nieuwe actie meer voet aan de grond te krijgen in de Android-wereld. Het bedrijf bracht eerder zelf al eens de Fire Phone uit, maar dat liep uit op een flop. Door populaire lowbudgettoestellen van andere merken aan te bieden, hoopt de onlineretailer meer succes te behalen. Exacte prijzen en kortingstarieven zijn nog niet bekend, maar de BLU R1 HD zou uiteindelijk zo'n 50 dollar moeten gaan kosten, omgerekend net geen 45 euro.

De reclameboodschappen van Amazon komen op het notificatiescherm te staan. Als je bijvoorbeeld een Gmail-bericht krijgt en daarvan een notificatiebericht op je scherm ziet verschijnen, pusht Amazon er meteen een tweede notificatie achteraan waarin reclame staat. Het is niet duidelijk of die reclame gekoppeld wordt aan de inhoud van je notificaties. In dat geval zou het behoorlijke consequenties hebben voor je privacy.

In Nederland is de kortingsactie nog niet beschikbaar. Amazon verkoopt in ons land alleen e-books.

Goedkopere smartphone voor Amazon-klanten
Goedkopere smartphone voor Amazon-klanten (Foto: BuzzT)

Liam Fox wil Cameron opvolgen

De Britse Conservatieve voormalig minister van Defensie Liam Fox wil zijn partijgenoot David Cameron opvolgen als eerste minister van Groot-Brittannië. In een vraaggesprek met de BBC zei hij woensdag dat hij zijn kandidatuur donderdag officieel zal bekendmaken.

Fox (54) is de tweede kandidaat na de minister van Werkgelegenheid en Pensioen Stephen Crabb, die zich eerder woensdag opwierp als opvolger van Cameron. Boris Johnson, leidende voorstander van een brexit, wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste kandidaat, maar hij heeft nog niets over de opvolging gezegd.

Premier David Cameron had vrijdag, daags na het beslissende referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, verklaard dat hij zal aftreden.

Liam Fox wil Cameron opvolgen
Liam Fox wil Cameron opvolgen (Foto: ANP)

Vrouw Dennis Quaid vraagt weer scheiding aan

Het huwelijk van acteur Dennis Quaid lijkt toch te zijn gestrand. Zijn echtgenote Kimberly Quaid heeft opnieuw een scheiding aangevraagd.

Dennis en Kimberley lieten TMZ weten 'na zorgvuldig beraad' een punt te zetten achter hun huwelijk van twaalf jaar. "Die beslissing werd in der minne en met wederzijds respect voor elkaar gemaakt."

De scheiding zou achter de schermen al grotendeels geregeld zijn. Zo willen de twee hun achtjarige tweeling, Thomas en Zoe, samen blijven opvoeden. "We zullen altijd goede vrienden en toegewijde partners blijven in de opvoeding van onze kinderen."

Kimberley vroeg in maart 2012 ook al eens een scheiding aan. Een paar maanden later kwam ze echter weer terug op haar besluit. In december 2012 was het Dennis die met scheidingpapieren in de weer was. Ook hij kwam daarop terug, maar omdat beide echtelieden al een krabbel hadden gezet, moesten ze toch naar de rechter. In maart 2013 verklaarde een rechter de scheidingsaanvraag niet-ontvankelijk.

Vrouw Dennis Quaid vraagt weer scheiding aan
Vrouw Dennis Quaid vraagt weer scheiding aan (Foto: BuzzE)

RMP: 'Republiek Nederland is nabij na Brexit'

Volgens Ben van Herwijnen zal Brexit de terugkeer van de Republiek Nederland bespoedigen, aangezien de 'Oranjes zaten en zitten hier alleen maar dankzij de steun van de Britten', zo valt te lezen op zijn blog.

Ben schrijft verder: "Het waren de Britten die een van Oranje Nassau hier tot Koning hebben gebombardeerd in 1813. Het Britse vertrek uit de EU betekent dat van Oranje Nassau nu alleen staat in Nederland en in de EU. Ze zullen het verder zonder de steun van de Britten moeten stellen. Een essentiële verzwakking van hun positie in ons land."

Volgens van Herwijnen staat zijn partij klaar om de republiek in te voeren zodra er een raadgevend referendum heeft plaatsgevonden.Om zijn woorden kracht bij te zetten, haalt hij ook nog een chinees spreekwoord aan: "Zij die denken dat het onmogelijk is, moeten plaatsmaken voor hen die er mee bezig zijn".

Dus mensen, allemaal ruim baan voor deze Republikein!!  


Brexit is leve de republiek!

Paralympics 2016: Hoe en wat? Deel I: Kanovaren & Rolstoelbasketbal

Woensdag 7 september zullen de Paralympische Zomerspelen van start gaan. Maar hoe werkt het op deze Spelen? Net als tijdens de Winterspelen in Sochi zal in deze specialreeks worden uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Spelen kennen 22 sporten: atletiek, bankdrukken, basketbal, boccia, boogschieten, voetbal 5-tegen-5, voetbal 7-tegen-7, goalball, judo, kanovaren, paardensport, rugby, roeien, schermen, schietsport, tafeltennis, tennis, triatlon, volleybal, wielrennen, zeilen en zwemmen. Deze week gaat het over kanovaren en rolstoelbasketbal. 

Calvin Harris datet geen sterren meer

Calvin Harris wil na zijn recente breuk met Taylor Swift geen dates meer met beroemdheden. Hij geeft nu de voorkeur aan een normale vrouw, zeggen bronnen dichtbij de dj tegen TMZ.

Volgens Calvin zijn sterren nogal egoïstisch en wil hij daarom liever een doorsnee meisje. Zo zou Taylor tijdens hun relatie alleen maar met zichzelf bezig zijn geweest. De zangeres is zo geobsedeerd door haar eigen leven en carrière dat alles daarvoor moet wijken, aldus de dj. Ook vindt Calvin het onbegrijpelijk dat ze hem liet zitten nadat hij een auto-ongeluk kreeg in mei en er in de tussentijd met een ander vandoor ging.

In tegenstelling tot Taylor, die nu datet met acteur Tom Hiddleston, hoeft Calvin zelf voorlopig geen nieuwe relatie. Hij ontkent dan ook dat hij iets heeft met realityster Megan Rees.

Calvin Harris datet geen sterren meer
Calvin Harris datet geen sterren meer (Foto: BuzzE)

'Noodweer is nationale ramp'

Dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen dat de overheid het noodweer van vorige week beschouwt als nationale ramp. Zij hebben een brief van die strekking woensdag overhandigd aan staatssecretaris Martijn van Dam, die een bezoek brengt aan het getroffen gebied.

Zij noemen het noodweer van begin juni en ook dat van 23 en 24 juni 'zeer extreem'. Burgers en agrarische ondernemers zijn zwaar getroffen, schrijven de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep, Bergen, Venray, Venlo, Horst a/d Maas, Beesel, Leudal, Peel en Maas, Weert, Nederweert, Maasgouw en Roermond in de brief.

Zij vinden het 'meer dan redelijk' dat de Wet tegemoetkoming van schade bij rampen in werking treedt. "Vanwege de omvang van de schade vrezen wij dat anders vele gezonde bedrijven in onze regio's in financiële problemen komen en mogelijk bezwijken, met alle gevolgen van dien", aldus de brief.

13 gemeenten: noodweer is nationale ramp
'Noodweer is nationale ramp' (Foto: ANP)

Carlos Sainz bevestigd bij Toro Rosso voor 2017

Goed nieuws voor Toro Rosso-coureur Carlos Sainz. Christian Horner heeft vandaag namelijk bekend gemaakt dat het contract van de Spanjaard bij Red Bull is met een jaar verlengd. Aangezien de zitjes bij Red Bull al bezet zijn door Daniel Ricciardo en Max Verstappen, rijdt Sainz ook komend seizoen bij Toro Rosso.

Sainz debuteerde vorig jaar samen met Verstappen bij Toro Rosso, beiden voor twee jaar. Verstappen kreeg eerder dit seizoen bij zijn promotie naar Red Bull al een contractverlenging, en door de goede prestaties van Sainz kon ook bij hem een contractverlenging niet uitblijven. Het enige zitje bij de twee Red Bull teams die nog niet vergeven is, is die van Daniil Kvyat bij Toro Rosso, maar volgens Horner zal ook hij gewoon bij Toro Rosso blijven rijden volgend jaar.

Zwangere tokkie (18) rookt pakje per dag

Sharona is een ware tokkie. Niet alleen omdat ze op haar achttiende al hoogzwanger is, ook blijft ze stevig doorpaffen. Ze rookt zelfs bijna een pakje per dag.

De Nederlandse met de volkse naam is inmiddels 27 weken zwanger. Toch kan ze haar peuken niet missen. Ze rookt er dan ook zeker vijftien stuks per dag.

Eenmaal met jong geschopt, probeerde Sharona te stoppen. De eerste twee maanden nam ze dan ook geen enkel trekkie van haar sjekkie. Maar inmiddels is ze weer in haar oude patroon komen te vervallen. "Ik voel me schuldig, maar stoppen kan niet", bekent ze.

"Toen ik 14 weken zwanger was, stak ik de zoveelste sigaret op en dacht ik: ik zou moeten stoppen", vertelt Sharona aan RTL Nieuws. Haar gynaecoloog verwees haar daarom door naar een anti-rookcoach. Maar het stoppen met roken bleek te heftig. "Ik kreeg er zo veel stress van. Ik trilde veel, lag 's nachts wakker, was continu onrustig."

Dat haar hele omgeving een tokkie is, helpt ook niet mee natuurlijk. "Iedereen rookt namelijk. Zat ik daar, tegenover mijn vriend aan de keukentafel. Hij was lekker aan het roken, en ik niet." Ze weet dat het slecht is en voelt zich schuldig, maar ze trekt zich op aan het feit dat de kleine er op de echo's nog goed uitziet.

Het verhaal van Sharona staat niet op zichzelf. Daarom heeft staatssecretaris Van Rijn vandaag 'Taskforce Rookvrije Start'. Deze moet aanstaande moeders helpen met het stoppen met roken.

Update 17.40 uur:
En we hebben beeld, met dank aan Ayreon84! Filmpje van Sharona is hier te zien!

Mogelijk acties bij IKEA

Vakbond FNV is niet akkoord met de onlangs gesloten cao bij IKEA en sluit niet uit dat er protestacties zullen volgen. Dat zei FNV-bestuurder Marian Beldsnijder woensdag in een reactie op het akkoord tussen IKEA en de 'eigen' bond WIM. De FNV kan vooral niet leven met de afspraken over de pensioenregelingen en de versoberde regeling voor toeslagen voor werken op koopavonden en op zaterdag.

"De slogan 'Aandacht maakt alles mooier', geldt absoluut niet voor de eigen medewerkers", aldus Beldsnijder. FNV legt het advies negatief voor aan de leden en maakt de komende twee weken een 'rondje langs de velden' om de geluiden vanaf de werkvloer op te vangen.

IKEA telt in Nederland circa 5000 medewerkers. Zo'n 600 van hen zijn aangesloten bij FNV. Van WIM zijn naar schatting 2000 tot 3000 werknemers lid.

Mogelijk acties bij IKEA
Mogelijk acties bij IKEA (Foto: ANP)

Hans Klok wil geen relatie met Gerard Joling

Hans Klok is goed bevriend met Gerard Joling maar meer dan dat zal het niet worden. "Ik vind Gerard echt een hele knappe man. Maar we zijn gewoon goede vrienden", aldus de illusionist in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL. "We kennen elkaar al ons hele leven, de families zijn zelfs bijna verweven met elkaar."

Hans en Gerard worden desondanks regelmatig aan elkaar gekoppeld. Zelf moeten ze daar wel om lachen. "We voeden het inderdaad vaak ook wel voor de grap. Als wij samen naar de kermis in Schagen gaan weten we al: daar wordt morgen over geschreven. We liggen er niet wakker van."

De illusionist vindt het dan ook geen probleem dat er regelmatig over zijn liefdesleven wordt geschreven. "Ik heb daar eigenlijk helemaal geen moeite mee of last van", zegt hij. "Mijn broer zegt altijd: geen betere pers dan over je liefdesleven want dan heb je sowieso een bericht dat het aan is, eentje dat het moeilijk gaat en ook weer een artikel als het uit is. Ik heb de pers ook gewoon nodig, daar moet je dan ook eerlijk over zijn. Ze schrijven uiteindelijk ook weer iets over je show."

Hans Klok wil geen relatie met Gerard Joling
Hans Klok wil geen relatie met Gerard Joling (Foto: BuzzE)

Mosselen in deel Oosterschelde nog giftig

In de mosselen en oesters in het oostelijk deel en noordelijke tak van de Oosterschelde is opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.

Tetrodotoxine (TTX) is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in uiterste geval de dood tot gevolg.

Volgens de NVWA zijn mosselen en oesters uit andere gebieden in de Zeeuwse wateren veilig voor de consument. "Ze worden getest voordat ze in de handel komen."

Mosselen in deel Oosterschelde nog giftig
Mosselen in deel Oosterschelde nog giftig (Foto: ANP)

'Samsung verdient aan eerste oled-iPhones'

Apple maakt in 2017 waarschijnlijk de switch van ledbeeldschermen in iPhones naar oledbeeldschermen en volgens DigiTimes gaat vooral Samsung daar flink aan verdienen. Apple gaat de schermpjes namelijk deels inkopen bij de Koreaanse techreus.

DigiTimes verwacht dat Apple minstens 40 miljoen schermpjes bij Samsung gaat bestellen in 2017. Later loopt de vraag mogelijk op naar 120 miljoen schermen. Naast Samsung zijn ook LG, AU Optronics, Japan Display en Sharp in de race om oledpanelen aan Apple te mogen leveren.

Dat Apple vooral bij Samsung gaat shoppen, heeft te maken met het succes van Samsungs Galaxy-serie. De Galaxy-toestellen worden door velen geroemd om hun uitzonderlijk goede displays.

'Samsung verdient aan eerste oled-iPhones'
'Samsung verdient aan eerste oled-iPhones' (Foto: BuzzT)

Passenger trots op 'concertupgrade'

De Britse singer-songwriter Passenger was blij verrast toen hij hoorde dat zijn concert in de Heineken Music Hall is verplaatst naar de veel grotere Ziggo Dome. "Het is echt te gek", laat hij weten aan BuzzE.

"Ik herinner me nog mijn eerste optreden in Nederland. Dat was in 2012 in Paradiso. Toen stonden er tweehonderd mensen en nu ga ik naar een zaal waar er 17.000 in passen. Dat is niet te geloven", zegt hij enthousiast.

Volgens Passenger, de artiestennaam van Mike Rosenberg, is Nederland altijd al goed voor hem geweest. Zo werd Let It Go hier als eerste een hit en kan hij altijd rekenen op zijn trouwe Nederlandse fans. "Holland is altijd heel speciaal voor mij. Het publiek is hier veel groter dan op andere plaatsen waar ik optreed. Meestal speel ik voor 3000 tot 5000 man maar in Amsterdam is dat straks bijna het driedubbele."

Datzelfde geldt ook voor de verrassingsoptredens die Mike regelmatig geeft. Afgelopen weekeinde stond hij voor enkele duizenden mensen in het Vondelpark in Amsterdam. "Geweldig dat er zoveel mensen waren. Vorige week in Parijs deed ik hetzelfde, toen kwamen er maar iets van vijftig mensen op af."

Bedankje
Mike speelde voor zijn grote doorbrak regelmatig op straat en gaat daar gewoon mee door zolang dat kan. "Het is precies waar Passenger voor staat. Ik zou het missen als ik het niet meer deed", zegt hij. "Het is nu bovendien een manier waarop ik mijn fans kan bedanken."

Passenger gaf twee jaar geleden ook al een verrassingsoptreden in het Vondelpark. De show in de Ziggo Dome staat voor 26 oktober gepland. Een maand eerder komt zijn nieuwe album Young as the Morning, Old as The Sea uit.

Passenger trots op 'concertupgrade'
Passenger trots op 'concertupgrade' (Foto: BuzzE)

Kopstuk Satudarah aangehouden op luchthaven

De politie heeft dinsdagmiddag een kopstuk van de motorclub Satudarah aangehouden op het vliegveld in Eindhoven op verdenking van witwassen. De 51-jarige man uit Etten-Leur, wiens 34-jarige echtgenote eveneens werd gearresteerd, is volgens de politie prominent lid van de motorclub. Het echtpaar kwam terug van een vakantie.

De aanhoudingen zijn het gevolg van onderzoek naar verdachte geldtransacties door de Financial Intelligence Unit Nederland van de politie. Uit naspeuringen in samenwerking met de Belastingdienst bleek dat het tweetal op papier nauwelijks inkomsten had, maar er een luxe levensstijl op nahield.

Na de arrestatie werd de woning van het echtpaar in Etten-Leur doorzocht. Onder leiding van de rechter-commissaris werden bij die huiszoeking nieuwe gsm's, enkele tientallen xtc-pillen, een paar duizend euro in contanten en twee dure auto's in beslag genomen.

Kopstuk Satudarah aangehouden op luchthaven
Kopstuk Satudarah aangehouden op luchthaven (Foto: ANP)

Arjen Lubach ook in Zomergasten

Arjen Lubach is een van de zes Zomergasten. Hij schuift zondag 7 augustus aan in het drie uur durende liveprogramma van de VPRO.

Na minister-president Mark Rutte en de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck is Lubach de derde gast die presentator Thomas Erdbrink deze week prijsgaf op de Facebookpagina van VPRO Zomergasten.

Arjen Lubach geeft alvast een waarschuwing af aan de nieuwe presentator, die correspondent is in Iran. "Ter voorbereiding ben ik vast Fârsi aan het leren, om waar nodig Thomas tot de orde te roepen", grapt Lubach.

De schrijver, cabaretier en televisiepresentator won afgelopen maand met zijn satirische talkshow Zondag met Lubach de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma. Met zijn burgerinitiatief om Farao der Nederlanden te worden protesteerde hij tegen de monarchie.

Arjen Lubach ook in Zomergasten
Arjen Lubach ook in Zomergasten (Foto: BuzzE)

SGP vindt compromis over bouw moskee

De strengchristelijke SGP heeft een compromis gevonden voor haar raadsleden die moeite hebben met de bouw van een moskee in de gemeente. De partij adviseert de raadsleden een kritische stemverklaring af te laten leggen.

Daarin kunnen de SGP'ers aangeven dat de islam "zich keert tegen de Bijbelse boodschap", en dat ze moeite hebben met de verbreiding van de islam. Het advies staat in een nota waaraan de partij (drie zetels in de Tweede Kamer) ruim zeven jaar heeft gewerkt. Volgens het Reformatorisch Dagblad woensdag spreekt het SGP-partijbestuur positiever over godsdienstvrijheid en democratie dan zij in het verleden deed.

De oplossing voor de raadsleden moest worden bedacht omdat de grondwet het voor een SGP-raadslid onmogelijk maakt om tegen de bouw van een moskee te stemmen, behalve als er bijvoorbeeld problemen zijn op het gebied van de ruimtelijke ordening.

SGP vindt compromis over bouw moskee
SGP vindt compromis over bouw moskee (Foto: ANP)

'Three amigos' bijeen in Ottawa

In de Canadese hoofdstad Ottawa is woensdag een topconferentie van Canada, Mexico en de VS die de top van de 'Three Amigos' wordt genoemd. De 'drie vrienden' zijn gastheer premier Justin Trudeau, de Amerikaanse president Barack Obama en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Trudeau heeft kort voor de top bekendgemaakt dat Mexicaanse bezoekers vanaf 1 december geen visum meer voor Canada nodig hebben.

Het is voor het eerst dat de Noord-Amerikaanse top in Ottawa wordt gehouden. De leiders komen bijeen in een kunstmuseum, de National Gallery of Canada.

De combinatie van Engels en Frans in de naam van deze top herinnert eraan dat veel Noord-Amerikanen Spaans spreken. Van de naar schatting 470 miljoen mensen in de drie landen zijn er meer dan 160 miljoen Spaanstalig, onder wie naar schatting 45 miljoen Spaanstaligen in de VS.

'Three amigos' bijeen in Ottawa
'Three amigos' bijeen in Ottawa (Foto: ANP)

Tientallen bedrijven ontsnapt aan mailfraude

Snel optreden van de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), de banken en de Fraudehelpdesk heeft enkele tientallen Nederlandse bedrijven behoed voor zogenoemde CEO-fraude. Dat lukte na een tip dat er tientallen fraudemails naar bedrijven waren gestuurd, meldt de Fraudehelpdesk.

Bij CEO-fraude sturen criminelen uit naam van de directeur van een bedrijf (CEO) een mail aan een financieel leidinggevende van een ander bedrijf met de vraag of er met spoed een rekening kan worden betaald. Het gaat meestal om flinke bedragen en valse rekeningen.

De mails worden verstuurd vanaf een domeinnaam die sterk lijkt op die van legitieme bedrijven. Ze zijn erg geloofwaardig, aldus de Fraudehelpdesk.

Alert

Een groot aantal ondernemingen had de mails herkend als frauduleus, maar volgens de politie hadden enkele bedrijven al betalingen klaarstaan. Die konden nog worden geannuleerd.

"Het is belangrijk dat bedrijven alert blijven, want de fraudemails zijn nog steeds in omloop", benadrukt de Fraudehelpdesk.

Tientallen bedrijven ontsnapt aan mailfraude
Tientallen bedrijven ontsnapt aan mailfraude (Foto: BuzzT)

Populariteit biologisch eten blijft groeien

Biologische koekjes, biologisch fruit, biologisch vlees, dit soort producten is de laatste jaren fors in populariteit toegenomen. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO geven Nederlanders steeds meer uit aan biologische voeding.

Vorig jaar telden consumenten hiervoor in totaal bijna 1,1 miljard euro neer, vooral voor biologische koffie, thee, koek en cacao. Daarmee was 'biologisch' goed voor een kleine 3 procent van ons totale budget voor voeding. De verwachting is dat dit aandeel komende jaar verder groeit naar 5 procent.

De vraag naar wat luxer eten neemt toe, nu het met de economie weer wat beter gaat en mensen meer letten op hun gezondheid. De laatste jaren zijn de bio-bestedingen telkens met bijna een tiende (9 procent) toegenomen. De economen van ABN AMRO denken dat de bio-omzet voorlopig in de lift blijft zitten, met een gemiddelde groei van 7 procent per jaar.

Maar om dit alles mogelijk te maken moet er wel voldoende biologisch voedsel geproduceerd worden. Volgens ABN AMRO valt hiervoor in Nederland nog wel een inhaalslag te maken. Nu gebeurt circa 2,9 procent van de voedselproductie in ons land op biologische wijze. Een groot deel daarvan is bestemd voor export naar het buitenland.

Dat betekent dat Nederland om aan de eigen vraag naar bio-producten te voldoen nu veel moet importeren uit het buitenland. Veel grondstoffen voor biologische koekjes komen bijvoorbeeld uit Oost-Europa, biologisch fruit halen we veelal uit Spanje of Italië, aldus ABN AMRO.

Biologisch is overigens een wettelijk beschermde term, en moet niet verward worden met andere duurzaamheidsartikelen zoals vlees of vis met een bepaald keurmerk. Een biologisch product moet volgens bepaalde voorschriften zijn gemaakt. Daarbij wordt wel zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens.

Populariteit biologisch eten blijft groeien
Populariteit biologisch eten blijft groeien (Foto: ANP)

ABN AMRO verwacht flinke groei woningverkopen

Het aantal woningverkopen valt in 2016 fors hoger uit dan aanvankelijk gedacht. Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorspelt dat dit jaar 15 procent meer huizen van eigenaar wisselen dan in 2015. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De economen gingen in maart nog uit van een toename van 10 procent. Voor 2017 verwacht ABN AMRO een verdere stijging van 5 procent. Volgens de bank hangt de groei samen met de lage hypotheekrente. Maar de doorstroming komt volgens de kenners ook op gang omdat steeds minder woningen 'onder water' staan.

Verder profiteren tweeverdieners van verruimde regels, waardoor velen van hen een hogere hypotheek kunnen krijgen. "Alle verwachtingen van het Economisch Bureau over de woningmarkt worden momenteel overtroffen", aldus ABN AMRO.

ABN AMRO verwacht flinke groei woningverkopen
ABN AMRO verwacht flinke groei woningverkopen (Foto: ANP)

Proeftijd zit erop voor Justin Bieber

Na twee jaar zit de proeftijd voor Justin Bieber er eindelijk op. De rechter is tevreden over zijn voorbeeldige gedrag en heeft hem daarom zelfs een maand eerder uit zijn proeftijd gehaald, meldt TMZ.

Justin werd in januari 2014 gestraft voor een incident waarbij hij zijn buren bekogelde met eieren. Hij werd veroordeeld tot 40 uur werkstraf en moest in therapie om zijn agressie te beheersen. Ook moest hij een schadevergoeding van 80.900 dollar (73.400 euro) betalen.

Het goede gedrag van Justin viel zijn begeleiders ook op. Zijn advocaten besloten daarom een maand voor zijn proeftijd afliep al naar de rechter te gaan om te vragen er een einde aan te maken.

Proeftijd zit erop voor Justin Bieber
Proeftijd zit erop voor Justin Bieber (Foto: BuzzE)

Noodweer blust brand

Noodweer heeft rond het Griekse Athene niet alleen schade aan landbouwgebied aangericht, er werd ook een al vier dagen woedende brand geblust. Dat meldde de brandweer.

Het vuur woedde sinds zondag in bossen ten noorden van de Griekse hoofdstad en de brandweer zag geen kans de brand te bestrijden. Moeder natuur hielp een handje met zware regenbuien en waardoor het vuur doofde. Uiteindelijk ging 100 hectare bos in vlammen op.

Elders in Griekenland ontstond door het noodweer schade aan katoenplantages en maïsvelden.

Noodweer blust brand Athene
Noodweer blust brand (Foto: ANP)

D66: drie xtc-pillen op zak moet kunnen

Het hebben van drie xtc-pillen voor eigen gebruik moet niet meer worden bestraft. Dat bepleit Vera Bergkamp van D66 woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer.

Het bezit van meer dan één pil kan je volgens haar nu nog steeds een strafblad bezorgen. "Laat het bezit van maximaal drie pillen onbestraft. Voorkom daarmee dat festivalbezoekers bijvoorbeeld meerdere pillen tegelijkertijd nemen omdat ze op een controle stuiten."

Volgens het Kamerlid wijst wetenschappelijk onderzoek ook uit dat xtc minder schadelijk is dan alcohol en tabak. "D66 wil een beleid gebaseerd op feiten en niet op politieke onderbuikgevoelens." D66 wil verder dat het testen van pillen beter geregeld wordt.

Het debat is het gevolg van een zogenoemd burgerinitiatief om iets op de agenda van de Kamer te krijgen. Het BNN-programma Spuiten en Slikken begon ermee en wist er 41.000 handtekeningen voor te vergaren, meer dan noodzakelijk is om iets in het parlement aan de orde te laten stellen.

Justitieminister Ard van der Steur heeft al laten weten dat hij niks voor ander beleid voelt.

D66: drie xtc-pillen op zak moet kunnen (Foto: ANP)
D66: drie xtc-pillen op zak moet kunnen (Foto: ANP)

Toyota roept 1,43 miljoen auto's terug

Het Japanse autoconcern Toyota Motor roept wereldwijd 1,43 miljoen hybride auto's terug vanwege mogelijk defecte airbags. Dat maakte het bedrijf in de nacht van dinsdag op woensdag bekend. Het gaat om de Prius en de Lexus CT 200h die uit de periode 2010-2012 stammen.

Volgens het autobedrijf zit er mogelijk een scheur in de opblaasinrichting van de airbags, waardoor de airbag niet goed wordt opgeblazen. De kans op letsel wordt door het defect vergroot, meldt het bedrijf. In de VS gaat het om 482.000 auto's, die het bedrijf terug haalt. Om hoeveel auto's het in Nederland gaat is niet bekend.

Toyota roept 1,43 miljoen auto's terug
Toyota roept 1,43 miljoen auto's terug (Foto: ANP)

Muggenradar voorspelt overlast muggen

De overlast door muggen is vanaf woensdag beter te voorspellen en te meten. Muggenradar.nl van Wageningen Universiteit en Buienradar.nl zijn hiervoor een samenwerking aangegaan om de overlast continu te meten.

De Wageningen Universiteit krijgt in deze tijd van het jaar veel vragen over hoe staat met de muggenoverlast en of er een muggenplaag aankomt. Omdat er een landelijke meetnet ontbreekt, was daar geen duidelijk antwoord op te geven.

Mensen kunnen via muggenrader.nl doorgeven hoeveel last ze van de muggen hebben. Buienradar combineert de actuele weergegevens en weersverwachtingen met verwachte muggenactiviteit om tot een betrouwbare vijfdaagse verwachting te komen. De vliegactiviteit van steekmuggen wordt in belangrijke mate bepaald door de actuele weersomstandigheden.

Het is de bedoeling dat de muggenradar op korte termijn ook een app krijgt. Hiervoor loopt nu een crowdfunding actie.

Muggenradar voorspelt overlast muggen
Muggenradar voorspelt overlast muggen (Foto: ANP)

Man overleden na steekpartij in Den Bosch

Bij een steekpartij woensdagochtend vroeg in Den Bosch is een man om het leven gekomen. Een vrouw is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de politie vond het incident plaats bij twee huizen in de Wilgenstraat. De toedracht van de steekpartij is nog niet bekend. "We zijn aan het onderzoeken wat er precies is gebeurd", aldus een woordvoerder. Er is nog niemand aangehouden.

Man overleden na steekpartij in Den Bosch
Man overleden na steekpartij in Den Bosch (Foto: ANP)

Rechter ziet niks in massaclaim tegen Rabobank

De rechtbank in Den Bosch heeft een massaclaim van ondernemers tegen Rabobank van tafel geveegd. De mkb'ers raakten veel geld kwijt door rentederivaten van de bank, maar volgens de rechter zijn de zaken te uiteenlopend om in één grote zaak te behandelen.

De Stichting Renteswapschadeclaim die de zaak namens de ondernemers aanspande, is volgens de rechter niet ontvankelijk. Directeur Pieter Lijesen zou te veel macht uitoefenen, waardoor niet duidelijk is of hij uit eigen belang handelt of namens zijn klanten. De ondernemers kunnen wel individueel procederen tegen Rabobank.

Derivaten of renteswaps zijn bedoeld om te risico's van een dalende rente af te dichten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde eerder al vast dat Rabobank en een aantal andere banken daarbij niet helder waren over de risico's van de ingewikkelde financiële producten.

Rechter ziet niks in massaclaim tegen Rabobank
Rechter ziet niks in massaclaim tegen Rabobank (Foto: ANP)

Arts Radboudumc niet vervolgd om kinderporno

De kinderarts van het Radboudumc in Nijmegen die wordt verdacht van het bezit van kinderporno, wordt niet vervolgd. Hij krijgt wel een proeftijd van drie jaar, heeft het Openbaar Ministerie besloten.

De politie pakte de dokter op 5 oktober vorig jaar op. Hij werkte toen als arts op de kinder-intensive care van het ziekenhuis. De specialist werd direct door het ziekenhuis op non-actief gesteld.

Tijdens het onderzoek is er geen kinderporno aangetroffen op zijn werkcomputer. Er bleek geen relatie tussen zijn werk als kinderarts en de verdenking.

Arts Radboudumc niet vervolgd om kinderporno
Arts Radboudumc niet vervolgd om kinderporno (Foto: ANP)

Plasterk onder het mes wegens hartklachten

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wordt volgende week geopereerd wegens hartklachten. Hij wordt vanaf deze woensdag vervangen door minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).

Dat maakte een woordvoerder van Plasterk woensdag bekend. Hij spreekt over "recent gebleken hartklachten."Blok zal Plasterk de hele zomer vervangen.

Plasterk onder het mes wegens hartklachten
Plasterk onder het mes wegens hartklachten (Foto: ANP)

Streep door gaswinning in Waddenzee

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil geen gasboringen meer toestaan in de Waddenzee en op de Waddeneilanden en omliggende natuurgebieden. Maar vlak buiten die natuurgebieden moet dat van PvdA'er Jan Vos wel kunnen.

Vos zei dat woensdag in een Kamerdebat over aanpassing van de door minister Henk Kamp (Economische Zaken) voorgestelde Mijnbouwwet. Die wet wil de Kamer zo aanpassen dat gasboringen bij Schiermonnikoog en Terschelling onmogelijk worden.

Vos: "Je mag niet naar gas boren in de Waddenzee, op de Waddeneilanden mogen geen nieuwe boorinstallaties worden gebouwd en er mag niet meer worden geboord in natuurgebieden aan de Noordzeekant van de eilanden. Maar daarbuiten mag dat wel. Als zo'n veld doorloopt onder de eilanden, dan kan het zijn dat het gas zo via de boorinstallatie naar boven wordt gehaald."

Streep door gaswinning in Waddenzee
Streep door gaswinning in Waddenzee (Foto: ANP)

Verloren nummer Andrť Hazes terecht

Een jarenlang onvindbaar nummer van André Hazes is boven water. De single 'Op de schoorsteen staat een foto' uit 1980 wordt ter gelegenheid van zijn 65e geboortedag alsnog uitgebracht. De première is donderdagavond in RTL Late Night, zo laat RTL weten.

Hazes schreef het nummer met zijn neef Tony Le Roy. De single was eigenlijk bedoeld voor het album 'n Vriend, maar haalde de uiteindelijke selectie niet. Het liedje zou niet bij de sfeer van het album hebben gepast. De opnames waren jarenlang onvindbaar en werden eigenlijk als verloren beschouwd.

RTL Late Night staat donderdag uitgebreid stil bij het leven van de Amsterdamse volkszanger, die in 2004 overleed. Onder meer zijn dochter Roxeanne, platenbaas Kees de Koning en André's producer John van de Ven schuiven aan bij presentator Humberto Tan. Douwe Bob en Guus Meeuwis treden op in de studio met hun favoriete Hazes-nummer.

Verloren nummer André Hazes terecht
Verloren nummer André Hazes terecht (Foto: BuzzE)

Relatie Verstappen gecrasht

De relatie tussen Max Verstappen en de Zweedse Mikaela Ahlin-Kottulinsky is voorbij, zo laat Shownieuws weten. De twee coureurs hadden sinds september 2015 een relatie.

Ahlin-Kottulinsky, die voor Audi racet, vloog regelmatig naar Monaco (de woonplaats van Verstappen) en de Nederlander was wanneer het kon in Zweden te vinden. Dat de breuk officieel is kunnen we opmaken uit een verklaring van het management van de blonde Zweedse, in het statement dat werd afgegeven werd echter geen reden van de breuk gegeven.

Hier zagen we de 18-jarige Nederlander en 23-jarige Ahlin-Kottulinsky in gelukkigere tijden:

Weer reddingsactie Nederlands fregat

Het Nederlandse fregat Van Amstel heeft opnieuw een grote groep vluchtelingen gered op de Middellandse Zee. De 175 migranten zijn woensdagmorgen afgezet op het Italiaanse eilandje Lampedusa.

Het grootste deel werd dinsdagmiddag voor de kust van Libië van een overbeladen rubberboot gehaald, die bijna geen brandstof meer had. Aan boord waren 142 mensen, onder wie 6 kinderen en 21 vrouwen. Zes van de vrouwen waren zwanger. Meteen daarna nam de Van Amstel ook nog 33 mensen aan boord die waren opgepikt door een boot van de organisatie Sea Watch.

Het is de vierde reddingsactie van het Nederlandse fregat in veertien dagen tijd. In totaal heeft de Van Amstel 733 mensen gered.

Weer reddingsactie Nederlands fregat
Weer reddingsactie Nederlands fregat (Foto: ANP)

Aannemers schrikken van 'stevige' conclusies

De conclusies in het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad van Veiligheid naar het plaatsen van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn hard aangekomen bij de betrokken aannemers. "We gaan met de aanbevelingen aan de slag, maar zijn ook geschrokken van de stevige conclusies van de Onderzoeksraad", aldus de aannemerscombinatie Mourik Infra/BSB Staalbouw/Peinemann.

Volgens de OVV hebben de bedrijven zich zeer slecht voorbereid op de plaatsing van het nieuwe brugdek vorig jaar augustus. "Het rapport levert belangrijke inzichten op voor zowel de bouwcombinatie als de werkwijze in de gehele sector. De aanbevelingen van de raad worden ter harte genomen en de betrokken bedrijven hebben in de tussentijd ook niet stilgezeten en al diverse verbeteringen doorgevoerd in hun bedrijfsvoering."

Directeur Jaap Kruijt van Mourik Groot-Ammers BV biedt namens zijn bedrijf nogmaals verontschuldigingen aan de gedupeerden aan.

Aannemers schrikken van 'stevige' conclusies
Aannemers schrikken van 'stevige' conclusies (Foto: ANP)

Poetin accepteert verontschuldiging Erdogan

Rusland en Turkije zijn weer 'on speaking terms'. President Vladimir Poetin heeft woensdag in een telefonisch gesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan afgesproken de samenwerking te hervatten. Volgens het Kremlin zijn beide leiders ook weer bereid tot een persoonlijke ontmoeting.

Poetin liet weten dat de brief die Erdogan hem deze week stuurde om verontschuldigingen aan te bieden voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig de voorwaarden heeft geschapen om "dit hoofdstuk van crisis in de wederzijdse betrekkingen te sluiten".

Poetin zal zijn regering opdracht geven het overleg met Turkije over de onderlinge handelsrelatie te hervatten. Ook worden de restricties voor het Russische toerisme naar Turkije opgeheven.

Poetin accepteert verontschuldiging Erdogan
Poetin accepteert verontschuldiging Erdogan (Foto: ANP)

Griffioen: 'Wimbledon nu belangrijkste Grand Slam'

Tot aan dit jaar was Wimbledon het minst prestigieuze grandslamtoernooi voor de rolstoeltennissers, omdat er voor de tennissers slechts een dubbelspeltitel te behalen was. Vanaf dit jaar is daar verandering in gekomen en voor het eerst staat er op het heilige gras in Londen ook het enkelspel op het programma. “Er komt ineens een ontzettend mooie titel bij”, zegt nummer 1 van de wereld, Jiske Griffioen.

“Het was altijd raar dat Wimbledon alleen maar dubbelspel was”, erkent Griffioen. “Het was daardoor het minst belangrijke grand slam. Nu is dat in één klap anders. Voor veel spelers staat dit toernooi ineens bovenaan hun verlanglijstje. Het wordt een heel zwaar toernooi. Fysiek, omdat gras nog zwaarder rolt dan gravel; je zakt met je wielen iets verder in het gras. Toen we voor het eerst gingen dubbelen op Wimbledon, waren er bedenkingen of het wel kon. Dat is nu net zo bij het enkelspel. Ook mentaal wordt het een mooie testcase: wie gaat het beste met de druk om? Singelen op gras is voor iedereen nieuw. Wie kan er tactisch het beste met die omstandigheden omgaan?”

Niet alleen het enkelspel is nieuw, ook de prijzenpot is gestegen. Doordat nu het enkelspel is toegevoegd, betekent dat dat er nu 200.000 Britse pond (253.000 euro) te winnen valt door de rolstoeltennissers. Daarmee is Wimbledon nu in één klap het bestbetalende tennistoernooi van het jaar. “Ik tennis in de eerste plaats niet voor het geld, maar prijzengeld is ontzettend belangrijk”, zegt Griffioen. “Tennis is duur. Je hebt de kosten voor je trainingen, coaches die meegaan naar toernooien, tickets, hotels en ga zo maar door. Natuurlijk komt er ook geld binnen via sponsoren, maar vooral ook het prijzengeld geeft me ruimte om te investeren om beter te blijven worden.” 

Griffioen steekt net als haar valide collega's ontzettend veel tijd in haar sport. In trainingsweken staat de 31-jarige Woerdense vijf tot zes dagen per week op de baan. Daarnaast is ze vijftien tot twintig weken van huis om toernooien te spelen. “Tennis gaat altijd door. Alleen rond de kerstdagen zijn er drie weken geen toernooien, maar zijn we wel vol in voorbereiding op de toernooien in Australië”, aldus Griffien. “Er is weinig ruimte om overwinningen te vieren, omdat je meteen begint met de voorbereiding op het volgende toernooi. Ik speel niet heel veel toernooien, omdat ik merk dat ik na drie, vier weken gewoon minder begin te spelen. Veel reizen, uit de koffer leven, tijdsverschillen; dat is mentaal zwaar. Afgelopen jaar heb ik een aantal toernooien laten schieten – die luxe had ik ook gezien mijn positie op de wereldranglijst – en dat is goed bevallen. Dus waarom zou ik dat dan dit jaar niet doen? Ik wil fit en fris in mijn hoofd naar de Paralympische Spelen reizen. Dat is dit jaar het allerbelangrijkste.”

Jiske Griffioen in actie op de Australian Open 2016 (Foto: Getty Images)

Bouhanni mist Tour door vechtpartij

Nacer Bouhanni zal niet deel gaan nemen aan de Tour de France. De sprinter van Cofidis kampt met een handblessure die hij opliep vlak voor het Franse wegkampioenschap na een handgemeen met een luidruchtige hotelgast. Nicolas Edet zal hem gaan vervangen.

Bouhanni wilde zijn rust pakken voor de belangrijke wedstrijd, maar kon dit niet door drie dronken mannen. Daarop ging de sprinter verhaal halen, wat uiteindelijk uitliep op een vechtpartij. De Cofidis-coureur sloeg hierbij een van de mannen een gebroken tand, maar liep zelf ook een blessure op. Hierbij moesten vier hechtingen gezet worden.

Tijdens het Franse kampioenschap ging Bouhanni nog wel van start, maar de streep haalde hij niet. Cofidis besloot hem uit de Tourselectie te laten. "We willen geen enkel risico met hem nemen. Hij moet nu rusten en zich gaan richten op nieuwe doelen."

Artsen blij met spectaculaire heliumvondst

De medische wereld is ingenomen met de ontdekking van een grote voorraad helium in Tanzania. Het gas wordt onder meer gebruikt voor MRI-scanners en medisch-wetenschappelijk onderzoek, en geldt als onvervangbaar. Helium wordt steeds schaarser. De prijs is de afgelopen vijftien jaar met 500 procent gestegen.

Helium kent naast medische veel variabele toepassingen: als koelmiddel, in de zuurstoftanks van duikers en om druk op vaten te zetten. Tot grote ergernis wordt het gas, dat lichter is dan lucht, ook in kinderballonnen gepompt. De Nobelprijswinnaar Robert Richardson zei ooit dat wat artsen betreft een ballon met helium eigenlijk 90 euro zou moeten kosten.

De vondst in Oost-Afrika door Britse en Noorse onderzoekers is een uitkomst voor medici. Het veld is zo groot dat er 1,2 miljoen MRI-scanners mee kunnen worden gevuld, meldt The Guardian.

Artsen blij met spectaculaire heliumvondst
Artsen blij met spectaculaire heliumvondst (Foto: ANP)

'Wenger topkandidaat bij FA'

Nu Roy Hodgson is opgestapt als bondscoach van de Engelsen, is de FA druk op zoek naar iemand die zijn taken wil overnemen. Samen met de functie van Prime-Minister is het bondscoachschap van de Engelse voetbalploeg het meest besproken beroep van Engeland. Roy Hodgson trok na de blamage tegen IJsland zijn conclusies en dus moet er een nieuwe keuzeheer komen.

Arsenal-manager Arsène Wenger is volgens The Daily Star topkandidaat bij de Engelse voetbalbond. De Franse oefenmeester staat al sinds 1996 voor de groep bij The Gunners en beschikt over genoeg ervaring.

De FA ziet in Wenger de ideale persoon om de talentvolle selectie van The Three Lions naar succes te leiden, aangezien hij bij Arsenal ook veel met jonge talenten werkt.

Woede over 'coup' Juncker rond handelsverdrag

De SP is "woedend" dat de Europese Commissie de nationale parlementen buitenspel wil zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag met Canada, CETA. Minister Lilianne Ploumen (Handel) is ontstemd en uit onder meer Duitsland klinken ook kritische geluiden.

Volgens SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is het verdrag ,,te ingrijpend" om de inbreng van de Tweede Kamer te negeren. Het kabinet meent dat verscheidene onderdelen van CETA onder de bevoegdheden van de lidstaten vallen, zegt Ploumen. Zij gaat proberen haar Europese collega's aan haar kant te krijgen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt volgende week met een voorstel om ratificatie van het verdrag in handen te leggen van het Europees Parlement en een meerderheid van de handelsministers van de EU-landen.

Door de nationale parlementen te passeren kan het geen onderwerp van een referendum worden. In Nederland is al een initiatief gaande voor een referendum over CETA en TTIP, het voorgenomen handelsverdrag met de VS.

Woede over 'coup' Juncker rond handelsverdrag
Woede over 'coup' Juncker rond handelsverdrag (Foto: ANP)

Massa vreest verdwijnen Braziliaanse Grand Prix

Felipe Massa vreest dat de Grand Prix van Brazilië op korte termijn van de Formule 1-kalender zal gaan verdwijnen. De race op Autódromo José Carlos Pace in São Paulo heeft een contract voor de komende jaren op zak, maar de financiële problemen die Brazilië momenteel teisteren kunnen roet in het eten gooien.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone uitte eerder al zijn zorgen over de race, terwijl de organisatoren van het evenement volhouden dat ze aansturen op contractverlenging. Omdat Massa Braziliaan is en weet hoe de zaken er aan toe gaan in zijn land is hij bezorgd over de toekomst van de wedstrijd.

Massa: "Als je weet hoe het land is en hoe het er nu aan toe is, dan weet je dat er een gebrek aan geld is en dat het zware tijden zijn. Ik weet dat wij niet een heel erg georganiseerd land zijn en het kan zomaar zijn dat we de race kwijtraken. Het kan gebeuren. Zelfs als we een contract op zak hebben is het mogelijk. Ik hoop het niet, want ik ben een Braziliaan en als ik volgend jaar race, dan wil ik natuurlijk graag mijn thuisrace rijden. We moeten afwachten en Bernie heeft er het beste zicht op, niet ik."

Ebru Umar slachtoffer klaagterrorist

Goedmensch Frank van der Linde heeft ongevraagd namens een groep kutmarokkanen aangifte gedaan tegen Ebru Umar. Tijdens haar gedwongen verhuizing werd Ebru lastiggevallen en beroofd van haar telefoon. Het feit dat Ebru daar wat van gezegd heeft tegen de groep kutmarokkanen is voor de beroepsklager aanleiding om aangifte te doen.

Ebru, die moet verhuizen naar Rotterdam wegens terreur op haar huidige stek door Erdogan-moslims, werd eerst gefilmd door het mocrotuig, toen ze de mocro’s begon te filmen sloegen deze de telefoon uit haar hand waarna deze werd gejat. Daarop liet Ebru weten het geheel met Geert eens te zijn qua minder Marokkanen en dat ze het liefst zelfs nul Marokkanen zou zien in Nederland.

Uiteraard is de actie van klaagmans naar goed hedendaags gebruik een reden om hem te bedreigen. Ook kreeg hij kritiek voor het trekken van de racismekaart, onder andere GeenStijl bestempelende hem als lijkenpikker.

Echter is zijn ongevraagde heroïsche strijd tegen racisme en vóór bescherming van kutmarokkanen beloond, het Openbaar Ministerie neemt zijn aanklacht serieus. Ebru zegt verder nog niets gemerkt te hebben van de aanklacht van ridder Frank en wacht het wel af.

Amsterdam mocht verwijzen naar 'bed-bad-brood'

De gemeente Amsterdam mocht zes uitgeprocedeerde vreemdelingen verwijzen naar de bed-bad-broodvoorziening. Dat heeft de Raad van State bepaald in een procedure waarin de zes hadden gesteld dat de regeling niet toereikend voor ze was.

Vluchtelingen in Amsterdam protesteerden al eerder tegen de regeling omdat die alleen in de nacht voorhanden is, en ze daarom overdag op straat moeten leven. Bovendien zou de opvang soms vol zitten.

Maar de Raad van State vindt dat Amsterdam helemaal niet verplicht is om de bed-bad-brood-regeling aan te bieden. De rijksoverheid voorziet namelijk al in opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen. Dat de gemeente de nachtopvang toch aanbiedt, hoeft niet te betekenen dat de gemeente ook moet bekijken of de opvang toereikend is, zo staat in de uitspraak.

Amsterdam mocht verwijzen naar 'bed-bad-brood'
Amsterdam mocht verwijzen naar 'bed-bad-brood' (Foto: ANP)

Machinist bij Nijverdal was onder invloed

Het incident met een trein in mei in de Salland-Twentetunnel bij Nijverdal was het gevolg van beneveling van de machinist. De Nederlandse Spoorwegen zeiden eerst dat het een technische storing betrof, maar een woordvoerster erkende woensdag na berichtgeving van dagblad Tubantia dat de bestuurder het zerotolerancebeleid van de NS over alcohol en drugs heeft geschonden.

Bronnen bij de NS zeiden tegen Tubantia dat de machinist cocaïne had gebruikt, maar de NS wil omwille van de privacy niet in detail treden.

De machinist, die op staande voet is ontslagen, werd op 5 mei onwel, waardoor de veiligheidssystemen op het spoor automatisch in werking traden. Het plotseling stilzetten van de volle trein in de spoortunnel bij Nijverdal om half zeven 's avonds op Bevrijdingsdag leidde tot paniek onder reizigers en de hulpdiensten rukten massaal uit.

Machinist bij Nijverdal was onder invloed
Machinist bij Nijverdal was onder invloed (Foto: ANP)

Albert Heijn schokt met pro-slavernijposter

Albert Heijn heeft zich mogelijk de woede van Sylvana 'trap er niet in' S. op de hals gehaald. Op een van hun abri-posters is namelijk te zien hoe een blanke dame een donkergekleurde man een bak boodschappen de trap op laat sjouwen en dat kan weleens niet worden gewaardeerd door Sylvana, Quinsy en een handvol andere 'activisten'.

Deze overduidelijke oprakeling van ons slavernijverleden kán bijna niet anders dan S. in het verkeerde keelgat schieten.

De racistische poster staat hieronder. Niet geschikt voor gevoelige mensen!

Albert Heijn's pro-slavernijposter
Albert Heijn's pro-slavernijposter

Muziektrap in Rotterdam Centraal Station

Nadat eerder De Trap voor het Groot Handelsgebouw in Rotterdam een groot succes werd, wordt er nu een muziektrap aangelegd in het station zelf. De trap werkt met speciale sensoren die ervoor zorgen dat er een melodietje wordt afgespeeld zodra men over de trap loopt. 

Het idee erachter is dat mensen op die manier worden gestimuleerd om de roltrap links te laten liggen en in beweging te komen. De muziektrap wordt donderdag al in gebruik genomen. Eerder werden dergelijke trappen aangelegd in Stockholm, Ankara en Milaan. 


Music Maestro!

Racistische aanval op James blijkt hoax

De 17 jarige James werd op 6 juni op racistiche wijze in elkaar getrapt door zo'n veertien roomblanke Hollandse kankerlullen kutracisten, zo wist hij te vertellen. Hij deed aangifte van mishandeling en - jawel - discriminatie. Hij zou zijn aangevallen, gekopschopt en uitgescholden voor 'vieze kankerneger'. De politie zocht destijds getuigen van deze laffe, racistische aanval.

Na uitgebreid onderzoek - want hatecrime - komt de politie vandaag met onderstaande conclusie, integraal overgenomen van hun eigen persbericht. Sylvana S. heeft zover bekend nog niet gereageerd.

Een 17-jarige jongen uit Almelo deed op 6 juni 2016 aangifte van mishandeling en discriminatie. De jongen verklaarde bij de politie dat hij letsel aan zijn gezicht had opgelopen en dat het motief van de mishandeling mogelijk racistisch zou zijn. Dit zou hebben plaatsgevonden op 4 juni 2016 tijdens het feestweekend/kermis in Geesteren (O). Het letsel is waarschijnlijk veroorzaakt doordat de 17-jarige aangever, die onder invloed verkeerde, van zijn fiets is gevallen.

Dit incident werd door diverse media gepubliceerd nadat de broer van de 17-jarige jongen foto’s van het letsel en daarbij een tekst op Facebook had geplaatst. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat er een incident is geweest, doordat de aangever betrapt werd bij het wegnemen van flessen drank. Hierop is over en weer geduwd en getrokken, zonder dat hieruit letsel is ontstaan. Hierbij is tevens gescholden en zijn beledigende woorden geuit. Het is verder aannemelijk geworden dat het letsel bij aangever is ontstaan door een val van zijn fiets op een later moment, op een andere locatie, zonder dat daar anderen bij betrokken waren. De jongen verkeerde onder invloed van alcohol en was onvoldoende in staat zijn fiets te besturen.

De politie heeft de uitkomst van het onderzoek afgelopen maandag 27 juni besproken met de 17-jarige jongen en zijn ouders.

Van z'n fiets gevallen
Van z'n fiets gevallen

Brock Lesnar op de cover van WWE 2K17

2K heeft aangekondigd dat Brock Lesnar de Cover Superstar zal zijn voor WWE 2K17, de aankomende release in de WWE-gamefranchise.

Daarnaast zal de 'onverslaanbare, gevestigde burgemeester van Suplex City' de wereldwijde marketingcampagne van de game inluiden, waarbij fans uitgenodigd worden om een nieuwe zijde van Lesnars inspirerende wereld te ontdekken terwijl ze meer te weten komen over de game. Onlangs heeft Lesnar aangekondigd dat hij terugkeert naar UFC om het op te nemen tegen Mark Hunt in een eenmalige zwaargewicht-wedstrijd tijdens UFC 200 op 9 juli 2016. Daarnaast heeft Lesnar bevestigd dat zijn volgende WWE-wedstrijd plaatsvindt tijdens SummerSlam op 21 augustus 2016. Druk mannetje dus, die Lesnar.

WWE 2K17 komt in oktober 2016 uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

Apple wil camera bij concert blokkeren

Apple heeft patent aangevraagd en gekregen op een techniek die de camera van het toestel kan blokkeren bij bijvoorbeeld concerten of in bioscopen. Dat meldt Patently Apple. Er wordt gebruik gemaakt van infraroodtechnologie.

In de patentaanvraag staat beschreven dat de camera een infraroodsignaal kan opvangen en de data van het signaal vervolgens kan verwerken. Daarmee kan vervolgens de camera worden uitgeschakeld. Het systeem kan echter ook anders gebruikt worden, bijvoorbeeld in musea. Via een infraroodsignaal kan bijvoorbeeld meer informatie worden gegeven over een kunstwerk.

Het is de vraag in hoeverre het patent, dat in 2011 werd aangevraagd, nog relevant is: inmiddels zijn er ook mogelijkheden op basis van bluetooth om meer informatie te versturen naar telefoons.

'Apple wil camera bij concert blokkeren'
'Apple wil camera bij concert blokkeren' (Foto: BuzzT)

Gelijke basiszekerheden voor alle werkenden

Alle mensen die werken moeten dezelfde basiszekerheden krijgen voor scholing, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Of ze een vast contract hebben of niet mag daarbij niet uitmaken. Dat stellen vijf arbeidsmarktorganisaties, waaronder uitzendbranchevereniging ABU, in een woensdag gepubliceerd rapport.

De Nederlandse arbeidsmarkt zou profiteren als het socialezekerheidsstelsel wordt omgevormd naar een systeem waarin sociale zekerheden en contractvorm worden ontkoppeld. Nu functioneert de markt nog onvoldoende en staan er 1,5 miljoen mensen aan de zijlijn, vinden de organisaties. De politiek wordt daarom opgeroepen de arbeidsmarkt vlot te trekken.

Verder menen de organisaties dat mensen zo lang mogelijk inzetbaar moeten zijn en blijven. Een leven lang leren moet de nieuwe norm worden voor werkenden en niet-werkenden. Daarbij kan een persoonlijk ontwikkelingsbudget helpen.

'Gelijke basiszekerheden voor alle werkenden'
'Gelijke basiszekerheden voor alle werkenden' (Foto: ANP)

Lochte grijpt wederom naast olympisch ticket

Op de Amerikaanse trials in Omaha, het olympisch kwalificatietoernooi voor de zwemmers, is topzwemmer Ryan Lochte er wederom niet in geslaagd om een ticket te veroveren op een individueel nummer. Nadat hij al eerder de boot miste op de 400 meter wisselslag, waar hij regerend olympisch kampioen op is, ging het vandaag niet beter op de 200 meter vrije slag. Zijn tijd van 1:46,62 was slechts genoeg voor een vierde plaats. 

Lochte eindigde hiermee achter Townley Haas en Conor Dwyer, die zich wel hebben geplaatst voor de Spelen in Rio. Doordat Lochte vierde is geworden heeft hij zich wel weten te kwalificeren voor de 4x200 meter vrije slag. 

Lochte heeft deze week nog vier kansen om zich individueel te kwalificeren. Hij komt nog in actie op de 100 meter vrije slag, de 200 meter rugslag, de 100 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag. 

Ook Missy Franklin is nog steeds niet zeker van een plaats in het Amerikaanse zwemteam. Franklin won in 2012 nog vier gouden medailles, waaronder de 100 meter rugslag. Tijdens de trials eindigde ze slechts als zevende en zal in ieder geval deze titel niet kunnen verdedigen op de Spelen. Olivia Smoliga (59,02) en Kathleen Baker (59,29) plaatsten zich wel voor Rio. 

Michael Phelps plaatste zich wel eenvoudig voor de finales van de 200 meter vlinderslag die morgenavond plaatsvindt. Met 1:55.17 was Phelps ruim een seconde sneller dan de nummer twee, Pace Clark (1:56.27). 

Overwatch Competitive Mode live op pc, lees hier alle details

De competitieve modus van Overwatch is vandaag live gegaan voor pc-spelers. De nieuwe modus, genaamd Competitive Play, zal ook 'spoedig' op Xbox One en PlayStation 4 arriveren. Lees hieronder de details van Competitive Play.

Competitive Play is ontwikkeld als een meer serieuze Overwatch-ervaring. De spelvariant wordt ontgrendeld zodra je level 25 hebt bereikt en is beschikbaar via de gewone Play-knop vanuit het hoofdmenu. Je kunt in je eentje of met een groep de modus starten, en matchmaking is skill-based.

Het is eerst zaak dat je tien placement matches speelt zodat je een rating krijgt tussen 1 en 100, waarbij 100 het best mogelijke is. Jouw ranked game rating verandert na iedere winst of verlies, afhankelijk van je prestaties en de skill rating van je tegenstanders.

Blizzard is van plan om ranked seasons twee en een halve maand te laten duren. Na ieder seizoen worden de stats gereset en is er een week 'pauze' waarna de competitie opnieuw begint. Er zijn een paar dingen die in Competitive Play wezenlijk anders zijn dan in reguliere matches. Zo gaan enkele spelregels over de kop, zijn er nieuwe soorten beloningen en zijn de regels omtrent rage-quitting en idling flink aangescherpt.

Nieuwe spelregels
Sommige regels zijn anders in Competitive Play en dat verschilt per gamemodus. Zo is er in de Control-maps sprake van een best-of-five-format, in plaats van het systeem van drie rondes dat we kennen uit Quick Play. Het team dat als eerst drie punten scoort, wint.

In Escort/Hybrid-maps krijgen teams een punt wanneer een capture point is overgenomen of wanneer de payload een checkpoint bereikt. Beide teams spelen een ronde offense en een ronde defense, en het team met de meeste punten na beide rondes wint. Wanneer de payload niet het eindpunt bereikt, zal de winnaar gebaseerd worden op de afstand die de payload heeft afgelegd. Wanneer op de hybride maps (King's Row, Numbani en Hollywood) niemand het eerste punt verovert, en de eindscore is gelijk, dan geraakt de match in sudden death-modus. Dit verandert later dit jaar nog.

In Assault speelt ieder team eveneens een ronde offense, en het team met de meeste punten na beide rondes wint - maar als het eerste team er niet in slaagt een capture point te veroveren, eindigt de match zodra het tweede team een objective verovert. Wanneer teams gelijk staan na twee rondes, volgt er opnieuw een ronde offense voor beide teams. Echter is er dit keer alleen de tijd over die het team over had op de klok aan het einde van hun vorige ronde. Wanneer beide teams minder dan twee minuten over hadden, zullen hier voor beide teams twee minuten bij opgeteld worden. Wanneer beide teams geen tijd meer hebben, wint het team met de hoogste score. Mochten de score gelijk zijn, dan zal de sudden death geïnitieerd worden.

In sudden death wordt willekeurig het ene team op offense en het andere op defense gezet. Er wordt vervolgens één ronde gespeeld; als het offense-team de objective weet te veroveren voordat de tijd op is, winnen zij de match. In alle andere gevallen wint het defense-team. Dit systeem zal alleen actief zijn tijdens het zomerseizoen van dit jaar.

Beloningen
Alle spelers die de tien placement matches hebben gespeeld ontvangen een speciale spray en player icon. Nieuwe designs worden geïntroduceerd bij elk nieuwe seizoen. Spelers die genoeg competitive points hebben ontvangen via gewonnen matches kunnen gouden skins winnen voor een specifiek personage. Spelers die in de top 500 belanden krijgen een speciale 'flagged' status ingame.

Rage-quitting en idling
Blizzard is zeer streng voor spelers die (competitive) matches verlaten of (30 seconden) AFK gaan. Spelers die een game verlaten of AFK gaan kunnen geen andere potten joinen totdat degene die ze verlaten hebben afgelopen is. Als je gedisconnect of gekickt wordt zonder dat je daar iets aan kon doen, kun je gedurende een minuut lang nog reconnecten naar dezelfde match. Als je terugkomt gaat de match gewoon verder. Als het je niet lukt om te reconnecten krijg je een penalty, en krijgen de overgebleven spelers de keuze om te blijven of de match zonder strafpunten te verlaten. Spelers die herhaaldelijk problemen hebben met reconnecten, of recidiveren qua rage-quitting en idling, zullen een oplopende beperking opgelegd krijgen in de toegang tot Competitive Play. Hoe vaker je de fout in gaat, hoe ernstiger de beperking, met als maximale 'straf' een seizoensverbod.

OVV: omvallen hijskranen Alphen onvermijdelijk

Het plaatsen van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn op 3 augustus vorig jaar had niet goed kunnen gaan. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het onderzoeksrapport over het kraanongeluk bij deze werkzaamheden.

De kranen die op pontons stonden, vielen om bij het neerleggen van het rijdek. Het ongeluk leidde tot een enorme ravage in het centrum van Alphen. Een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn werd verpletterd. Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar. Er vielen geen gewonden.

"De voorbereiding op het plaatsen van het nieuwe brugdek schoot ernstig tekort", stelt de OVV vast.

OVV: omvallen hijskranen Alphen onvermijdelijk
OVV: omvallen hijskranen Alphen onvermijdelijk (Foto: ANP)

IraniŽr, OekraÔener onder doden Istanbul

Onder de 36 mensen die omkwamen door de aanslag op het vliegveld Atatürk in Istanbul zijn in elk geval een persoon uit Oekraïne en een uit Iran. Dat hebben functionarissen van beide landen laten weten.

Onder de 147 gewonden zijn zeven mensen uit Saudi-Arabië. De meeste slachtoffers zijn Turken, zo lieten de autoriteiten eerder al weten. Of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk.

Schippers: geen zwijgcontracten meer

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat zorgbestuurders garanderen dat ze geen afspraken meer maken met patiënten of nabestaanden over het afzien van bijvoorbeeld een (tucht)klacht of een gesprek met lotgenoten.

De Inspectie voor de gezondheidszorg zal komend jaar grondig onderzoek blijven doen en waar nodig optreden tegen deze zwijgcontracten. Als blijkt dat dergelijke overeenkomsten dan nog niet tot het verleden behoren, zal Schippers met een wettelijk verbod komen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

In april riep Schippers mensen op om geheimhoudingsovereenkomsten te melden bij de inspectie. Die heeft 46 meldingen ontvangen. Zes daarvan bevatten "ongewenste elementen"; zo kwam er geld aan te pas of werd geëist niet met media te praten.

Afspraken bedoeld om brokken te verzwijgen zijn volgens de bewindsvrouw ook gewoon nietig.

Schippers: geen zwijgcontracten meer
Schippers: geen zwijgcontracten meer (Foto: ANP)

Call of Duty krijgt draken

Call of Duty: Black Ops III krijgt nog een DLC, namelijk Descent. We gaan onder andere draken tegenkomen in de zombiemodus Gorod Krovi.

Na hun ontsnapping uit de moerassen van Zetsubou No Shima, worden de strijders van Origins doorgestuurd naar een door oorlog verscheurd Stallingrad, verwoest met Element 115. Onze helden moeten zich verzetten tegen de gevaarlijkste vijanden ooit en worstelen zich door de resten van de strijd tussen gigantische mechanische soldaten en ziedende draken, die onder de leiding staan van Group 935. Ja je leest het goed, er zijn draken.

Het Descent DLC-pack bevat vier nieuwe multiplayer maps — Berserk, Cryogen, Rumble en Empire. Daarnaast krijg je Gorod Krovi, Treyarch’s nieuwste hoofdstuk in de Black Ops III-zombieserie voor je kiezen. Descent zal eerst beschikbaar zijn op PlayStation 4, vanaf 12 juli 2016.

FIFA 17 gaat de Japanse toer op

Electronic Arts kondigt aan dat de belangrijkste Japanse voetbalcompetitie, de Meiji Yasuda J1 League, toegevoegd zal worden aan FIFA 17.

De J1 League is een van de meest bekeken competities in Azië. De fans van de FIFA-serie hebben met name gevraagd om deze competitie op te nemen in de game. Naast alle 18 clubs met authentieke logo's, tenues en selecties zal ook het nieuwe Suita City Football Stadium, de thuishaven van Gamba Osaka, beschikbaar zijn in FIFA 17. Content van J1 League-clubs vind je nu ook in FIFA Ultimate Team en andere speltypes.

FIFA 17 komt 29 september uit op PlayStation 4, Xbox One, pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Een uitgebreide preview kun je hier lezen.

Japanse League in FIFA 17

Monsters hakken in God Eater

Bandai Namco heeft vandaag een nieuwe trailer online gezet van God Eater: Resurrection. Het spel zal als een gratis download bijgevoegd worden als je God Eater 2: Rage Burst koopt.

In God Eater moet je  monsters, genaamd Aragami, verslaan. Deze wezens hebben de aarde veroverd. Er zijn mensen die deze monsters bevechten om zo onze planeet weer de onze te kunnen noemen. Deze groep mensen zijn de God Eaters. Zij vechten tegen deze haast onoverwinnelijke monsters met hun God Arc, wapens die daadwerkelijk deze wezens schade doen.

God Eater: Resurrection en God Eater 2: Rage Burst komen 30 augustus uit op pc, PlayStation 4 en PlayStation Vita. Een preview van deel 2 is hier te lezen.

Xbox Games with Gold voor juli bekendgemaakt

De Xbox Games with Gold voor juli zijn bekendgemaakt. Gamers met een Xbox Live Gold-abbonnement kunnen in juli weer aan de slag met vier nieuwe (gratis) games. 

Voor Xbox One komen The Banner Saga 2 (1 juli - 31 juli) en Tumblestone (16 juli - 15 augustus) beschikbaar. Voor Xbox 360 (ook speelbaar op Xbox One) zijn de games Rainbow Six Vegas 2 (1 juli - 15 juli) en TRON: Evolution (16 juli - 31 juli)in aantocht. De games zijn slechts voor een specifieke periode gratis aan je account toe te voegen, dus wees er snel bij!

Zit er iets voor jou tussen?

Xbox Games with Gold juli 2016

Designers niet in rij voor Ghostbusters-ster

Ontwerpers staan meestal in de rij om actrices te kleden voor premières, maar geen van hen leek geinteresseerd in Leslie Jones. De Ghostbuster-actrice liet dinsdag op Twitter weten dat er geen designer was die haar wilde helpen aan een jurk voor de première van de door vrijwel iedereen zwaar verguisde film over twee weken.

De 48-jarige komiek noemde het "grappig" dat er geen animo voor haar was, maar schreef in de tweet ook "Hmm, dat gaat veranderen en ik onthou alles."

Niet lang na haar tweet reageerde designer Christian Siriano, de winnaar van het vierde seizoen van Project Catwalk. Met emoji's liet de ontwerper weten dat Leslie bij hem terecht kan voor een jurk. De actrice reageerde met een uitbundig "YAAAAAASSSSSS".

Ghostbusters moet je overigens gaan kijken. Mensen die nu al zeggen 'm niet te gaan kijken worden gezien als seksist en vrouwenhater.

Designers niet in rij voor Ghostbusters-ster
Designers niet in rij voor Ghostbusters-ster (Foto: BuzzE)

Mobiele eenheid voortaan in het wit

De nieuwe voertuigen van de Mobiele Eenheid zijn voortaan niet meer donkerblauw maar wit. De politie tekent woensdag een overeenkomst met Mercedes-Benz voor de levering van driehonderd nieuwe bussen, die vanaf dit najaar gedurende de komende vier jaar in gebruik worden genomen.

De keuze voor de transformatie van blauw naar wit is volgens een woordvoerster van de politie vooral gebaseerd op de wens uniformiteit uit te stralen. De ME-bussen krijgen de gebruikelijke politiestrepen, waardoor de meeste politievoertuigen nu als zodanig herkenbaar zijn. Daarnaast was een van de redenen dat de blauwe kleur van de oude ME-busjes agressiviteit opriep. De busjes van het type Mercedes-Benz Sprinter kunnen door hun standaardkleur bovendien voor andere doelen worden ingezet.

De nieuwe ME-bussen zijn kleiner dan de huidige versie. Er kunnen maar acht ME'ers in in plaats van elf.

Mobiele eenheid voortaan in het wit
Mobiele eenheid voortaan in het wit (Foto: ANP)

George Baker in tranen bij tweede jawoord

George Baker en zijn vrouw Blanche zijn opnieuw in het huwelijk getreden. Het stel hernieuwde hun trouwbeloften op de 65-jarige verjaardag van Blanche en daarbij hield de zanger het niet droog, biecht hij woensdag op in De Telegraaf.

"Tijdens de ceremonie werd ik zeer emotioneel", aldus George. Hij vond het vooral mooi dat zijn zes kinderen getuigen waren. "Voor de buitenwereld ben ik een stoere man, maar de tranen vloeiden rijkelijk over mijn wangen. Deze dag zal ik nooit vergeten."

George en Blanche zijn dit jaar 30 jaar getrouwd en als het aan de zanger ligt, komt daar opnieuw 30 jaar bij. "Daar ga ik zeker voor. Ik heb mijn 71ste levensjaar nu bereikt, maar zo voel ik mij niet. Alles gaat nog lekker en ik heb geen medische klachten."

Het geheim van zijn gezonde leven, zijn George's kinderen, zegt hij. "Mijn kinderen en kleinkinderen houden mij jong. Voorlopig heb ik helemaal nog geen zin om te stoppen met dit mooie leven en hoop 140 jaar te mogen worden."


George Baker in tranen bij tweede jawoord
George Baker in tranen bij tweede jawoord (Foto: BuzzE)

Oplichters haalden miljoenen op voor nepfilms

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag drie mannen opgepakt die miljoenen inzamelden voor films die niet bleken te bestaan. Volgens de openbare aanklager haalden ze 12 miljoen dollar (bijna elf miljoen euro) op bij investeerders die dachten geld te steken in grote Hollywoodproducties.

De mannen schermden met de namen van onder meer Nicolas Cage, Willie Nelson en Harry Connick jr., die zouden meewerken aan de projecten. De drie logen over de bedragen die al zouden zijn binnengehaald en over hun eigen investering. Ze gebruikten nepdocumenten om die claims te onderbouwen. Het geld dat zij ontvingen ging naar de aankoop van huizen, auto's en het afbetalen van investeerders uit eerdere frauduleuze projecten.

Tegen de mannen zijn aanklachten voor samenzwering en fraude ingediend. Ze kunnen daarvoor volgens New York Daily News flinke gevangenisstraffen krijgen.

Oplichters haalden miljoenen op voor nepfilms
Oplichters haalden miljoenen op voor nepfilms (Foto: BuzzE)

*NSYNC-zanger gaat hotdogs verkopen

Joey Fatone van *NSYNC slaat een nieuwe weg in zijn carrière in. Het voormalig boybandlid gaat hotdogs verkopen.

Joey werkt sinds het einde van *NSYNC vooral als acteur en presentator, onder meer van een aantal culinaire programma's. Hij noemt zijn nieuwe onderneming "een combinatie van wie ik ben, waar ik vandaan kom en waar ik geweest ben".

De zaak krijgt de naam Fat One's, een knipoog naar de niet al te vleiende bijnaam die Joey kreeg als de meest gezette zanger van *NSYNC. Naast hotdogs gaat de kraam ook burgers en ijs verkopen. Een van de gerechten gaat de Boybander heten, en bestaat uit vijf mini-hotdogs. Joey opent de zaak in de Florida Mall in Orlando in augustus. "Fat One's openen in het winkelcentrum waar ik als brugklasser rondhing, voelde zeer gepast voor onze eerste locatie."


*NSYNC-zanger gaat hotdogs verkopen
*NSYNC-zanger gaat hotdogs verkopen (Foto: BuzzE)

Gitarist van Elvis Presley overleden

De vaste gitarist van Elvis Presley is dinsdag in zijn woonplaats Nashville overleden. Scotty Moore stond aan de wieg van het succes van The King, en wordt daardoor gezien als een van de pioniers in de rock-'n-roll.

De muzikant werd begin jaren 50 door platenlabel Sun ingehuurd om het jonge talent Elvis Presley te begeleiden. Hij bleef Elvis' vaste gitarist, ook toen de zanger naar platenmaatschappij RCA overstapte. Moore had ook bijrolletjes in verschillende films waarin Elvis de hoofdrol speelde.

Moore werd afgelopen november vereeuwigd in de Memphis Music Hall of Fame. Door zijn zwakke gezondheid kon hij daar zelf niet bij aanwezig zijn. Keith Richards nam daarom zijn award voor hem in ontvangst. De Rolling Stones-gitarist zei tijdens de ceremonie dat het Moore was die hem inspireerde zijn akoestische gitaar te verruilen voor een elektrische. "Hij sloeg een muzikale weg in die voor mij en velen met mij het startpunt was."

Scotty Moore is 84 jaar geworden.

'Willems ziet niets in overstap naar Monaco'

Jetro Willems ziet een transfer naar AS Monaco niet zitten en heeft besloten te wachten op een aanbieding van een grotere club. Volgens De Telegraaf was de interesse van Monaco zeer concreet. De club uit de Ligue 1 ziet in de Nederlandse international een linksback met doorgroeipotentie.

Willems heeft zelf echter geen trek in een overstap naar de Monegasken en wil wachten op een club uit een grotere competitie, aldus de ochtendkrant. Het contract van de 22-jarige Willems bij PSV loopt door tot medio 2017. Om te voorkomen dat hij volgend seizoen transfervrij de deur uitloopt willen de Eindhovenaren hem deze zomer van de hand doen.

CBS: zorg is koploper ziekteverzuim

De zorg is de sector met het hoogste ziekteverzuim. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg het zogeheten ziekteverzuimpercentage voor de branche in het eerste kwartaal 5,8 procent.

Vooral in verpleeg- en verzorgingstehuizen bleven door de bank genomen veel medewerkers ziek thuis. Ook in de maatschappelijke dienstverlening telde het CBS veel verzuim. In ziekenhuizen speelde het probleem wat minder.

Het landelijk gemiddelde ziekteverzuim lag in de eerste drie maanden van het jaar op 4,3 procent. Dit betekent dat van alle duizend te werken dagen er 43 dagen door medewerkers zijn verzuimd vanwege ziekte. De zorg springt er overigens al langer uit als het om ziekteverzuim gaat. Maar het verschil ten opzichte van het gemiddelde verzuim in Nederland is de afgelopen tien jaar niet zo groot geweest, aldus het statistiekbureau.

CBS: zorg is koploper ziekteverzuim
CBS: zorg is koploper ziekteverzuim (Foto: ANP)

'Meet de bloeddruk van alle twintigplussers'

Alle twintigplussers zouden hun bloeddruk moeten laten meten zodra ze bij de dokter op het spreekuur zijn. Daarvoor pleiten drie internisten en een huisarts in het tijdschrift Medisch Contact woensdag. Als mensen tijdig en adequaat worden behandeld tegen hoge bloeddruk zijn miljarden euro's te besparen, stellen ze.

De artsen denken dat op termijn veel minder mensen een beroerte krijgen en er minder patiënten komen met hartziekten of hartfalen als de bloeddruk bekend is.

Zij vinden in het algemeen dat al eerder behandeling moet worden overwogen. Dat behoedt patiënten voor het later ontstaan van ernstige ontregeling van de bloeddruk en orgaanschade. Ook zouden mensen met een matig verhoogd risico op bloeddrukproblemen leefstijladvies en begeleiding moeten krijgen. Als dat na een jaar niet helpt, moeten die mensen medicijnen gaan slikken.

Zij meet graag uw bloeddruk.. (foto van Getty Images)

Bomaanslag op vliegveld Istanboel, zeker 36 doden

Op de luchthaven Atatürk Airport in het Turkse Istanboel heeft dinsdagavond een aanslag plaatsgevonden. Volgens diverse bronnen zijn er minstens twee explosies gehoord alsmede geweerschoten.

De explosies zouden plaats hebben gevonden in de internationale vertrekhal. Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Turkse autoriteiten houden er rekening mee dat het om een zelfmoordaanslag gaat.

Update 7:41 uur:
Volgens de Turkse premier zijn er 36 mensen gedood en 147 mensen gewond. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op.

Waarschijnlijk zijn er drie zelfmoordterroristen die met de taxi naar het vliegveld zijn gekomen. Eerst openden ze het vuur en bliezen daarna zichzelf op. 

Update 00:27 uur:
Associated Press meldt dat er 50 doden zijn geteld, en mogelijk 100+ gewonden. Tegelijkertijd heeft de Turkse overheid een gedeeltelijke mediastilte ingelast en zijn diverse social media geblokkeerd.

Update 23:36 uur:
Een agent heeft mogelijk erger doen voorkomen door één van de mogelijk drie terroristen neer te schieten. Nadat de terrorist op de grond ligt laat hij nog wel zijn bom ontploffen.


Update 23:08 uur:
Het dodental is nu ook naar boven toe bijgesteld, momenteel worrden er 28 doden gemeld door de gouverneur Vasip Şahin van Istanboel.

Update 22:48 uur:
Het aantal gewonden is gestegen naar 60 waarvan een onbekend aantal nog niet buiten levensgevaar is. Tevens is er een video verschenen van de beveiligingscamera ten tijde van de aanslag.


Update 21:59 uur:
Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ meldt dat er zeker 10 dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Update 21:50 uur:
Diverse bronnen spreken over minstens 40 gewonden, over eventuele dodelijke slachtoffers is nog niks bekend. Een terrorist zou eerst met een kalasjnikov het vuur hebben geopend en vervolgens zichzelf hebben opgeblazen.

Later meer ...

Cher onder vuur na tweet over aanslag Turkije

Een tweet van Cher over de aanslag op het vliegveld van Istanboel is bij veel mensen verkeerd gevallen. De popster wilde dinsdag haar steun betuigen, maar gebruikte daarbij emoji's die door veel van haar volgers als ongepast werden gezien.

"We bidden allemaal voor de onschuldige mensen op het vliegveld van Turkije", schreef de 70-jarige. Daarachter plaatste ze plaatjes van een bom en van een explosie.

Alhoewel veel mensen reageerden om ook hun afschuw over de aanslag uit te spreken, richtten sommige volgers zich tot de zangeres. "Een bom emoji? Word eens volwassen", beet één van hen haar toe.

FOK! Wat een weer: regen en kans op zon

In het noorden en oosten van het land is er in de ochtend nog kans op een bui. In de middag komt de zon tevoorschijn en zijn er droge periodes. Later op de avond neemt de kans op regen vanuit het westen opnieuw toe. 

De temperaturen liggen gemiddeld rond de 19 graden bij een matige tot krachtige zuidwestenwind. Deze draait in de avond naar het zuiden. Gaan jullie ook weer wat foto's insturen? M'n voorraad begint op te raken  

Zon op 05:22
Zon onder 22:03
Zonkracht

6 / 3

Paardjes in het Pfälzerwald (Foto: Rewimo)
Paardjes in het Pfälzerwald (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1613 Het Globe Theatre in Londen brandde tot de grond toe af, waarschijnlijk door een kanonschot tijdens een opvoering van 'Henry VIII', dat het rieten dak deed vlamvatten.
1920 Bij Den Oever werd de eerste bak zand in zee gestort voor de Amsteldiepdijk naar Wieringen. Dit kon gezien worden als voorbereiding voor de Afsluitdijk.
1940 Anjerdag, Nederlanders gaven in groten getale uiting aan hun onvrede over de Duitse bezetting.
1971 Drie Russische kosmonauten kwamen om bij terugkeer van hun Sojoez 11 uit de ruimte.
2007 De iPhone verscheen voor het eerst op de markt, in de Verenigde Staten.


de Iphone

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

EU #1 - Ondemocratisch monster

Onder de bevolking die de EU rijk is, heersen relatief veel anti-EU-sentimenten. Je kunt dat zien aan de uitslag van het Brexit-referendum en polls onder de respectievelijke bevolkingen van de verschillende landen die zich aangesloten hebben bij de Europese Unie. In een (korte) serie van columns wil ik mijn licht laten schijnen op de mogelijke redenen daarvan. Dit is het eerste deel.

Nederland en ItaliŽ willen VN-zetel delen

Nederland en Italië willen een zetel in de veiligheidsraad van de Verenigde Naties delen. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni dinsdagavond gezegd bij de VN in New York. Italië krijgt volgens het voorstel de zetel eerst een jaar, daarna neemt Nederland hem over.

Het plan wordt woensdag verder uitgewerkt in de 'West-Europese en overige groep', de geografische groep waarin beide landen streden om de zetel. Daarna volgt er een nieuwe stemming in de Algemene Vergadering van de VN. Het voorstel lijkt op brede steun te kunnen rekenen en werd met ruim applaus ontvangen.

Eerder dinsdag waren er vijf stemrondes geweest waarin geen van de twee landen de vereiste tweederdemeerderheid haalde. Nederland deed het in de eerste vier stemrondes iets beter dan Italië, maar de verschillen werden steeds kleiner. In de vijfde stemronde staakten de stemmen zelfs: 95-95.

Zweden was in dezelfde geografische groep als Nederland en Italië wel in de eerste ronde gekozen. Ook Ethiopië, Kazachstan en Bolivia veroverden een plek in de VN-veiligheidsraad voor de komende twee jaar.

Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De raad kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

Nederland en Italië willen VN-zetel delen
Nederland en Italië willen VN-zetel delen (Foto: ANP)

LŲw: ''Wij hebben geen ItaliŽ-trauma''

Zaterdag 2 juli om 21:00 staat de kwartfinale Duitsland tegen Italië op het programma. Ofwel Die Mannschaft tegen de Azzurri. De Italiaanse kranten drukken de Duitsers meteen op één keihard feit: Duitsland won nog nooit van Italië op een eindtoernooi.

Bondscoach Joachim Löw geeft aan geen waarde te hechten aan dergelijke statistieken. ''Wij hebben geen Italië-trauma. Het is koude koffie'', zoals Löw het zelf noemt. De keuzeheer van Die Mannschaft vindt echter wel dat het Italiaanse elftal beter is dan op het laatste EK. ''Ze maken de ruimtes achterin heel klein dat zelfs Spanje er niet door wist te komen. We zullen een tactiek moeten verzinnen om langs hun sterke verdediging te komen.'', aldus Löw op de persconferentie.

Confrontaties

In aanloop naar het EK toe werden de Azzurri's uitgenodigd in München voor een oefenwedstrijd tegen Die Mannschaft. Dat duidelijk is dat Italianen vaak niet heel veel energie in oefenwedstrijden steken, bleek toen Duitsland met een 4-1 overwinning mocht zegevieren. Drie jaar terug bleven beide ploegen steken op een 1-1 gelijkspel toen er in Milaan een oefenwedstrijd werd gespeeld. 

De laatste zege van de Azzurri op Die Mannschaft was op het EK 2012. Door twee bevliegingen van Mario Balotelli liep Die Mannschaft de finale mis. En de vierde toernooizege op Die Mannschaft werd een feit. 

Vorm

In de groepsfase waren de Azzurri te sterk voor België en Zweden, maar werd er verloren van Ierland. Regerend Europees kampioen Spanje werd daarna verslagen en dat maakte indruk.  

Die Mannschaft bleef ongeslagen in de groep, maar speelde gelijk tegen Polen. In de achtste finale werd Slowakije eenvoudig met 3-0 verslagen. 


Action Image

Directeur Jacobs weg bij Twente

Wie dacht dat met het behouden van de licentie en een plaats in de Eredivisie het gerommel bij FC Twente voorbij was komt van een koude kermis thuis. Directeur Onno Jacobs is per direct opgestapt bij de Tukkers na aanhoudende kritiek van de geldschieters.

Jacobs werd in januari van dit jaar juist als interim-directeur aangesteld om bij FC Twente schoon schip te maken en ervoor te zorgen dat de club in leven bleef. De Tukkers dreigden op de fles te gaan door jarenlang financieel wanbeleid en vele lijken kwamen uit de kast. Onder leiding van Jacobs werd een hersteltraject ingezet die uiteindelijk resulteerde in een akkoord met de schuldeisers en een gewonnen zaak bij de beroepscommissie van de KNVB.

Gisteren werd bekend dat Twente de licentie definitief veilig heeft kunnen stellen door op 1 juli over voldoende middelen te beschikken. Reggeborgh van miljardair Dik Wessels zorgde voor een lening van acht miljoen euro, terwijl andere geldschieters garant staan voor twaalf miljoen euro.

De kritiek op Jacobs bleef echter. De geldschieters waren niet blij met de 1,7 miljoen euro die Jacobs aan andere Eredivisieclubs aangeboden heeft als compensatie voor de oneerlijke concurrentie. De drongen aan op vertrek van de directeur die hier nu gehoor aan heeft gegeven.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.