Tim Hofman aan het woord in drugsdebat

BNN-presentator Tim Hofman van Spuiten en Slikken nam woensdagavond in de Tweede Kamer plaats achter het sprekersgestoelte om in felle bewoordingen te pleiten voor een openlijker debat over het drugsgebruik en een minder strikt beleid. Gestoken in een zwart T-shirt bezwoer hij de Kamer dat het uit de criminele hoek halen van drugsgebruik bijdraagt aan de vermindering van de gevaren ervan.

Volgens Hofman, die zichzelf een 'fervent non-drugsgebruiker' noemde, durven festivalgangers bijvoorbeeld nu niet zou gauw naar de EHBO als ze zich niet goed voelen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen.

Het bezit van meer dan één xtc-pil kan je nu nog steeds een strafblad bezorgen. Spuiten en Slikken verzamelde 41.000 handtekeningen om het onderwerp via een zogenoemd burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. In het 'vastgeroeste' debat over drugs wordt volgens Hofman 'gestunteld'.

Strafblad
Justitieminister Ard van der Steur schreef vorig jaar september al naar aanleiding van het burgerinitiatief dat hij geen aanleiding zag het beleid te veranderen en daar blijft hij bij. Hij heeft genoeg medestanders in de Kamer, waaronder het CDA. Dat er gebruikt wordt, is ook voor deze partij echt geen aanleiding voor aanpassingen. "Er rijden ook mensen door rood."

Ook de vrees dat iemand door het bij zich hebben van een paar pillen nooit een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer zou kunnen krijgen, is niet terecht. Daarbij wordt immers gekeken naar wat werd misdreven op welke leeftijd en wat dat betekent voor de baan waarvoor de verklaring is gevraagd. Ook iemand mét een strafblad kan dus gewoon een VOG krijgen.

Tim Hofman aan het woord in drugsdebat
Tim Hofman aan het woord in drugsdebat (Foto: BuzzE)