Griffioen: 'Wimbledon nu belangrijkste Grand Slam'

Tot aan dit jaar was Wimbledon het minst prestigieuze grandslamtoernooi voor de rolstoeltennissers, omdat er voor de tennissers slechts een dubbelspeltitel te behalen was. Vanaf dit jaar is daar verandering in gekomen en voor het eerst staat er op het heilige gras in Londen ook het enkelspel op het programma. “Er komt ineens een ontzettend mooie titel bij”, zegt nummer 1 van de wereld, Jiske Griffioen.

“Het was altijd raar dat Wimbledon alleen maar dubbelspel was”, erkent Griffioen. “Het was daardoor het minst belangrijke grand slam. Nu is dat in één klap anders. Voor veel spelers staat dit toernooi ineens bovenaan hun verlanglijstje. Het wordt een heel zwaar toernooi. Fysiek, omdat gras nog zwaarder rolt dan gravel; je zakt met je wielen iets verder in het gras. Toen we voor het eerst gingen dubbelen op Wimbledon, waren er bedenkingen of het wel kon. Dat is nu net zo bij het enkelspel. Ook mentaal wordt het een mooie testcase: wie gaat het beste met de druk om? Singelen op gras is voor iedereen nieuw. Wie kan er tactisch het beste met die omstandigheden omgaan?”

Niet alleen het enkelspel is nieuw, ook de prijzenpot is gestegen. Doordat nu het enkelspel is toegevoegd, betekent dat dat er nu 200.000 Britse pond (253.000 euro) te winnen valt door de rolstoeltennissers. Daarmee is Wimbledon nu in één klap het bestbetalende tennistoernooi van het jaar. “Ik tennis in de eerste plaats niet voor het geld, maar prijzengeld is ontzettend belangrijk”, zegt Griffioen. “Tennis is duur. Je hebt de kosten voor je trainingen, coaches die meegaan naar toernooien, tickets, hotels en ga zo maar door. Natuurlijk komt er ook geld binnen via sponsoren, maar vooral ook het prijzengeld geeft me ruimte om te investeren om beter te blijven worden.” 

Griffioen steekt net als haar valide collega's ontzettend veel tijd in haar sport. In trainingsweken staat de 31-jarige Woerdense vijf tot zes dagen per week op de baan. Daarnaast is ze vijftien tot twintig weken van huis om toernooien te spelen. “Tennis gaat altijd door. Alleen rond de kerstdagen zijn er drie weken geen toernooien, maar zijn we wel vol in voorbereiding op de toernooien in Australië”, aldus Griffien. “Er is weinig ruimte om overwinningen te vieren, omdat je meteen begint met de voorbereiding op het volgende toernooi. Ik speel niet heel veel toernooien, omdat ik merk dat ik na drie, vier weken gewoon minder begin te spelen. Veel reizen, uit de koffer leven, tijdsverschillen; dat is mentaal zwaar. Afgelopen jaar heb ik een aantal toernooien laten schieten – die luxe had ik ook gezien mijn positie op de wereldranglijst – en dat is goed bevallen. Dus waarom zou ik dat dan dit jaar niet doen? Ik wil fit en fris in mijn hoofd naar de Paralympische Spelen reizen. Dat is dit jaar het allerbelangrijkste.”

Jiske Griffioen in actie op de Australian Open 2016 (Foto: Getty Images)