FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 juni 2016

EK: Uitslag Engeland - IJsland

Geschiedenis is geschreven, want IJsland verslaat Engeland en plaatst zich nu voor de kwartfinale van het EK. In de achtste finale wisten de IJslanders een 2-1 zege uit het vuur te slepen. 

De wedstrijd begon goed voor de Engelsen. De aanval op de IJslandse muur werd ingezet en het waken was voor een counter van de IJslanders.

Na drie minuten wist Sterling er langs te komen, maar werd onderuit gehaald door doelman Halldórsson. De overtreding was niet zwaar genoeg voor een kaart, maar wel voor een strafschop. Wayne Rooney mocht het vanaf elf meter proberen en hij faalde niet. Engeland komt op een 1-0 voorsprong en het ijs was gebroken.

Ruim anderhalve minuut na de Engelse treffer kwam het antwoord van IJsland al. De inworp van Bjarnason werd verzilverd door Ragnar Sigurdsson. Het doelpunt leek erg veel op die de IJslanders ook tegen Oostenrijk maakten. Ook toen kwam er een treffer vanuit een inworp. 

IJsland wilde doorzetten, maar de Engelsen hielden goed balbezit. In de 15e minuut kwam er weer dreiging door een schot van Alli, maar IJsland kwam goed weg.

Een ongelukkig moment volgde daarop nadat de ex-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson de bal schoot en langs doelman Hart zag slippen. Een blunder van de doelman kun je dit toch wel noemen. Het zorgde voor een verrassende voorsprong voor IJsland.

In de 28e minuut wist Kane nog gevaar te stichten voor het IJslandse doel met een volley, maar hij was niet trefzeker. 

De rust brak aan en IJsland stond met 2-1 voor.

Het begin van de tweede helft bracht weinig hoogtepunten met zich mee. Pas in de 55e minuut kreeg Sigurdsson de kans om de stand naar 1-3 te brengen, maar ditmaal lag het geluk aan de zijde van Hart.

In de slotfase van de wedstrijd gingen de Engelsen alles of niets spelen. Net als in het begin van de wedstrijd werd de IJslandse muur weer opgebouwd.

Diep in de blessuretijd kopte Vardy bijna de gelijkmaker binnen, maar zag de bal net over gaan. Scheidsrechter Skomina fluit af en IJsland gaat naar de kwartfinale.  

Engeland

1 - 2

IJsland

 4' Rooney(pen)    6' Sigurdsson
 18' Sigþórsson
 
 Gele kaart: , Sigurdsson, (IJsland)
 
Stadion:  Allianz Riviera
Toeschouwers: 33901
Arbiter: Damir Skomina
 
Opstelling:   Opstelling:
Hart
Walker
Cahill
Smalling
Rose
Alli
Dier (Wilshere/46)
Rooney(Rashford/86)
Sturridge
Kane
Sterling(Vardy/60)
  Halldórsson
Saevarsson
Árnason
Sigurdsson
Skúlason
Gudmundsson
Gunnarsson
Sigurdsson
Bjarnason
Sigthórsson (E.Bjarnason/77)
Bödvarsson (Traustason/89)

Wilders haalt fel uit tijdens brexit-debat

In de onderstaande video is te zien hoe Geert Wilders fel uithaalt naar Brussel en de EU-superstaat tijdens het brexit-debat in de Tweede Kamer. Volgens Wilders hebben de ´eurofielen´ het aan zichzelf te danken dat de Britten voor afsplitsing hebben gekozen. Dat het een nipte overwinning was, en dat er stemmen opgaan om Londen onafhankelijk te verklaren en zich terug bij de EU aan te sluiten vergeet hij daarbij wel.

Volgens Wilders was 23 juni 2016 een 'historische dag'. Hij pleit dan ook keihard voor een NExit. Het verlaten van de EU zou voor een groei van de economie zorgen en terroristen zouden makkelijker geweerd kunnen worden omdat de landsgrenzen dan gesloten worden. Dat zou tevens zorgen voor een lagere instroom van asielzoekers en niet-westerse allochtonen die 'ons nu miljarden per jaar extra kosten en onze cultuur om zeep helpen.'

"Nederlanders verdienen ook een referendum. Nederlanders moeten zich ook kunnen uitspreken voor of tegen een vertrek van Nederland uit de Europese Unie en het herstel van onze nationale soevereiniteit en onafhankelijkheid. Ook als dat de premier niet uitkomt." Hij eindigt zijn betoog met: “De bevrijding van Nederland is nabij!


Wilders haalt felt uit

Google Maps krijgt scherpere beelden

Google Maps en Google Earth krijgen scherpere satellietbeelden. Google gaat namelijk foto's gebruiken die door de satelliet Landsat 8 gemaakt zijn. Die in 2013 gelanceerde satelliet levert meer en gedetailleerdere foto's die ook nog eens realistischer kleuren hebben.

Google maakte de verandering maandag bekend op zijn Google Maps-blog. Om tot een wolkenvrij wereldbeeld te komen heeft Google de beste pixels van miljoenen foto's geselecteerd en die samengevoegd tot nieuwe beelden.

De nieuwe satellietbeelden zijn per direct beschikbaar voor alle gebruikers van Maps en Earth.

Google Maps krijgt scherpere beelden
Google Maps krijgt scherpere beelden (Foto: BuzzT)

Ubisoft toont launch trailer The Division: Underground

Morgen komt alweer de eerste uitbreiding voor The Division uit. The Division Underground is een uitbreiding voor de game waarin onder andere een boel nieuwe content wordt geintroduceerd in de vorm van onder andere nieuwe missies, gear, wapens en een nieuwe incursion.

De grootste nieuwe feature van Underground is de komst van de randomly generated Urban Dungeons, nieuwe ondergrondse locaties die je kunt verkennen waardoor de herspeelbaarheid flink moet toenemen. Ook kent de game een nieuwe heroïc mode en een rits nieuwe outfits. Bekijk de nieuwigheden hieronder in vol ornaat. Underground komt in eerste instantie morgen uit voor Xbox One en pc, samen met de enorme 1.3 patch, en op twee augustus voor PlayStation 4.

Win een airhockeytafel met de Ninja Turtles!

De Ninja Turtles zijn terug! Twee jaar na de reboot van de filmserie moeten de schildpadden het opnieuw opnemen tegen Shredder, die deze keer hulp heeft van de buitenaardse Krang en de gemuteerde Bebop en Rocksteady. Pret genoeg dus, maar als je daar geen genoegen mee neemt, wat dacht je dan van een potje airhockey?

Wat zeg je? Je hebt geen airhockeytafel? Nou, laat ons je daar dan mee helpen! Universal Pictures heeft er namelijk eentje voor je liggen, en die mag je van ons hebben, als je aan deze prijsvraag meedoet en natuurlijk als winnaar uit de bus komt.

TMNT airhockeytafel

De airhockeytafel heeft een lengte van 1.40 meter en een breedte van 90 centimeter. Lijkt het je wel wat, doe dan snel mee!

Je kunt meedoen t/m zondagavond.

Winnaar!

Het goede antwoord op "Hoe heet de 'vader' van de turtles, die hen de kneepjes van het ninja-vak heeft geleerd?" was natuurlijk Splinter!. Dat was ook wat HoldenCaulfield dacht, en dus krijgt hij de airhockeytafel. Gefeliciteerd!

Skyrim total conversion mod Enderal krijgt releasedatum

De langverwachte mod Enderal voor The Elder Scrolls V: Skyrim heeft een releasedatum gekregen. De total conversion mod, die van Skyim een compleet andere game maakt met een nieuw uiterlijk en nieuw verhaal, komt tussen 1 en 3 juli uit in Duitse hoedanigheid en een dikke week later volgt de Engelse versie.

Enderal staat binnen mod-kringen al enige tijd op de radar, maar een releasemoment bleef tot nu toe uit. De mod wordt gemaakt door hetzelfde team dat Nehrim maakte, een zeer hooggewaardeerde mod van de voorlaatste (singleplayer) Elder Scrolls-game, Oblivion. Verhaaltechnisch kan Enderal gezien worden als een vervolg op Nehrim, en karakteriseert zich als 'duister, complex en met een filosofische inslag'. In tegenstelling tot Skyrim wordt er in Enderal gebruikgemaakt van het conventionele levelsysteem op basis van experience points.

Enderal is een mod waar veel fans binnen de community naar uitkijken, vooral vanwege de reputatie van het mod-team, SureAI. SureAI is een team van twaalf Duitse modders dat bekendheid verwierf met het eerdergenoemde Nehrim, dat talloze benoemingen ontving voor beste mod van het jaar 2010. Bekijk hieronder de launch trailer; hoewel deze in het Duits is, zal de mod medio juli dus ook in het Engels verschijnen. Een impressie van Engelse stemacteurs kun je in het tweede filmpje vinden. Klik hier voor meer informatie over de mod.

Groot-Brittannië verliest AAA-status bij S&P

Groot-Brittannië geniet niet langer het hoogst mogelijke vertrouwen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). De firma liet maandag weten dat het rapportcijfer voor Brits langlopend schuldpapier niet één maar zelfs twee stappen omlaag gaat, van AAA naar AA.

De verlaging is ingegeven door de keuze van het Britse volk in een referendum om de Europese Unie te verlaten. Die stap leidt tot zoveel onzekerheid, dat S&P de kans op een verdere verlaging in de nabije toekomst groot acht. Een lagere kredietbeoordeling betekent doorgaans dat een land hogere rentes moet betalen op zijn staatsleningen.

Groot-Brittannië verliest AAA-status bij S&P
Groot-Brittannië verliest AAA-status bij S&P (Foto: ANP)

Haase in vijf sets langs Schwartzman op Wimbledon

Robin Haase staat in de tweede ronde op Wimbledon. De Hagenaar moest een vijfsetter spelen en wist in 2,5 uur Diego Schwartzman te verslaan. Het werd 2-6, 6-2, 6-3, 2-6 en 7-5. Het is de eerste keer Haase een vijfsetter op een Grand Slam-toernooi wist te winnen. 

Haase nam een 2-1 voorsprong in sets, nadat hij de eerste set met een dubbele break verschil had verloren. In de vierde set produceerde de nummer 98 van de wereld te veel fouten, waardoor de vierde set met 2-6 naar de Schwartzman (ATP-71) ging.

Waar in de eerste vier sets de breaks over en weer vielen, bleef in de beslissende set tot een stand van 6-5 in het voordeel van Haase de breaks uit. Haase had vijf wedstrijdpunten nodig om de overwinning veilig te stellen. In de tweede ronde wacht de als 27e geplaatste Jack Sock, die met driemaal 6-4 won van Ernests Gulbis.

De leukste sporttweets van week 25

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Internet weet wel raad met Cristiano Ronaldo:

Ronnie O'Sullivan is niet blij met de uitslag van het Brexit-referendum:

Maar we hoeven ons niet zoveel zorgen te maken:

De Noord-Ieren zijn overtuigd van hun keuze:

Als Femke Heemskerk de rugslag had beoefend in plaats de vrije slag, dan had ze allang een bruine buik gehad:

De kleine Bale is sneller dan de grote Bale:

Bijna goed:

Ierland speelde tegen Frankrijk, en die ontmoeting zit diep bij de Ieren:

De Ieren kwam even voor tegen de Fransen:

Koen de Kort was er niet zo blij mee dat hij niet mee naar de Tour de France mag:

De wedstrijd tussen Kroatië en Portugal was 'een beetje' saai:

Subtiel van de KNVB:

De organisatie van het EK legt het ons even uit:

Wij moesten hier hard om lachen:

We gaan de joggingbroek van Gábor Királynog missen:

Duidelijk:

Turkse imam geschorst vanwege komkommer in reet

Een Turkse imam (39) meldde zich gisteren in het ziekenhuis met buikpijn en anale bloedingen. Medewerkers van het ziekenhuis troffen stukjes komkommer aan in zijn anus.

Toen Diyanet, de staatsorganisatie die verantwoordelijk is voor religieuze zaken, ter ore was gekomen dat er groene stukjes vrucht in het geestelijk rectum waren aangetroffen, zijn ze direct een onderzoek gestart. De imam is hierop geschorst.

De mensenrechtencommissie van het Turkse genootschap van medici is trouwens niet blij met dit nieuws. "De imam meldde zich bij het ziekenhuis met een medisch probleem. Het is een misdrijf om informatie over een patiënt te verstrekken," aldus Ardıl Bayram Şahin. "We weten niet waar het officiële onderzoek over gaat, maar schorsing is onacceptabel. Door dit soort rechtenschendingen kunnen mensen die er andere seksuele handelingen op nahouden afzien van medische hulp, zeker als ze voor de overheid werken."

Ondanks de schorsing maakt de imam en zijn anus het goed, hij is gisteren ontslagen uit het ziekenhuis.

Shirt met Lennons bloedvlekken levert 37.000 euro op

Een overhemd met bloedvlekken van John Lennon heeft op een veiling 31.000 pond, zo'n 37.000 euro, opgeleverd. Het witte shirt was van conciërge Jay Hastings die de voormalige Beatle eerste hulp gaf kort nadat die in 1980 werd neergeschoten op de stoep van het Dakota-gebouw in New York.

Hastings had het overhemd al die tijd bewaard en vond dat het nu tijd was dat het kledingstuk naar een nieuwe eigenaar ging. Experts van Heritage Auctions twijfelden of het niet te luguber was om het shirt te verkopen maar zagen er uiteindelijk de waarde wel van in.

"Het hoort bij onze geschiedenis", aldus Garry Shrum van het veilinghuis tegen The Mirror. Volgens hem probeert Hastings er geen slaatje uit te slaan. "Hij wil vooral het verhaal doorgeven hoe hij probeerde John Lennon in de laatste minuten van zijn leven te helpen."

Behalve het bebloede shirt ging ook een gesigneerd exemplaar van het Lennon-album Double Fantasy onder de hamer, net als een Thanksgiving-kaart en een brief van Lennons vrouw Yoko Ono. In het schrijven bedankt Ono de medewerkers van het Dakota-gebouw voor hun hulp.

Bloedvlekken John Lennon onder de hamer
Bloedvlekken John Lennon onder de hamer (Foto: BuzzE)

EK: Uitslag Italië - Spanje

Regerend Europees kampioen Spanje kan naar huis. De formatie verloor zojuist met 2-0 van Italië, dat komende zaterdag tegen Duitsland moet aantreden. De doelpunten kwamen van Giorgio Chiellini en Graziano Pellè.

Vier jaar geleden had de finale van het EK voetbal hetzelfde affiche, maar toen werd Italië door Spanje vernederd: 4-0. Vandaag waren de rollen echter omgedraaid. Met name in de eerste helft overheersten de Italianen. De eerste kans kwam op naam van Pellè, maar David de Gea wist de poging onschadelijk te maken.


Giorgio Chiellini opent de score voor Italië (PRO SHOTS / Action Images)

Diezelfde De Gea zag er bij de treffer van Chiellini minder fris uit. De sluitpost liet een vrije trap van Éder los, waarna de verdediger de bal eenvoudig over de lijn wist te tikken. Niet veel later redde hij echter attent op een schot Emanuele Giaccherini.

Na de pauze probeerde Spanje orde op zaken te stellen, maar er was eigenlijk geen doorkomen aan. De verdediging van de Italianen stond als een huis en via vlijmscherpe counters kwam de ploeg er keer op keer snel uit.

Bij één van deze counters stuurde Pellè via een prachtige hakbal Éder de diepte in, maar het was opnieuw De Gea die een tweede Italiaanse treffer wist te voorkomen. Enkele minuten later had Spanje opnieuw geluk, nadat een voorzet van Mattia De Sciglio tussen alles en iedereen in viel.

In de slotfase van de wedstrijd voerde Spanje de druk verder op, wat bijna in de gelijkmaker van Andres Iniesta resulteerde, maar deze keer kon Gianluigi Buffon zich onderscheiden met een prima redding. In de laatste minuut van de officiële speeltijd deed hij dit nogmaals door een schot van Gerard Piqué te keren. Uiteindelijk was het Pellè, die in blessuretijd een einde aan alle spanning maakte.

Italië

2 - 0

Spanje

33' Chiellini
90+2' Pellè
   
 
Gele kaart: De Sciglio, Pellè (Italië), Nolito (Spanje)
 
Stadion: Stade de France, Saint-Denis
Toeschouwers: 75.000
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Barzagli
Bonucci
Chiellini
Florenzi (Darmian/84)
Parolo
De Rossi (Motta/54)
Giaccherini
De Sciglio
Pellè
Éder (Insigne/82)
  De Gea
Juanfran
Piqué
Ramos
Alba
Fàbregas
Busquets
Iniesta
Silva
Morata (Vázquez/70)
Nolito (Aduriz/46 -Pedro/81)

Extra geld voor betere schuldhulpverlening

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma trekt de komende drie jaar 7,5 miljoen euro extra uit voor een betere schuldhulpverlening. Ze wil bereiken dat mensen die er zelf niet in slagen hun schulden af te lossen, vaker op de juiste manier manier worden geholpen.

"Mensen mogen zich niet in de steek gelaten voelen", zegt de bewindsvrouw. Volgens de wet moet een gemeente bij iedereen die aanklopt om hulp individueel bepalen welke hulp het beste past. Klijnsma vreest dat dit nog weleens misgaat, al gaat er ook heel veel goed.

Daarom wil ze onderzoek naar de toegankelijkheid van schuldhulpverlening in de praktijk. De professionaliteit van de schuldhulpverlening moet omhoog en de registratie van de problematiek verbeterd.

Extra geld voor betere schuldhulpverlening
Extra geld voor betere schuldhulpverlening (Foto: ANP)

Toro Rosso zet Red Bull-junior Camara in tijdens Silverstone test

Red Bull junior Sergio Sette Camara mag namens Toro Rosso uitkomen tijdens de tweedaagse test op Silverstone op 12 en 13 juli. Camara rijdt dit jaar zijn tweede seizoen in de Europese Formule 3 voor het team Motopark en werd begin dit jaar opgenomen in het junior-programma van Red Bull.

Voor de Braziliaan is het de eerste keer dat hij achter het stuur van een Formule 1-wagen stapt sinds hij in april in een 2012 Red Bull een demonstratie in het Spaanse Aragon verzorgde. "Het zal mijn eerste officiële Formule 1 test worden. Ik zal mijn best doen voor het team en ook nog plezier beleven - het is niet iets wat elke dag gebeurt," zei Camara. "Silverstone is een geweldige baan die ik best goed ken, aangezien ik hier al eerder in actie ben gekomen. Dat zal me zeker helpen om me op de wagen te focussen."

Camara kende een moeizaam debuut in de Europese autosport, na in de Braziliaanse Formule 3 nog tweede te zijn geworden. Een groot deel van het seizoen reed de Braziliaan kansloos in het achterveld rond, met als hoogtepunten twee derde plaatsen in België en Oostenrijk. Desalniettemin maakte hij indruk bij Red Bull en werd hij opgenomen in het juniorprogramma, met als eis dat hij nog een seizoen voor Motopark zou uitkomen. Dit seizoen kent de 18-jarige een betere start met diverse puntenfinishes en een podium afgelopen weekend op de Norisring in Duitsland.

Bertens solide langs Ostapenko op Wimbledon

Kiki Bertens heeft maandagavond zonder veel moeite de tweede ronde bereikt op Wimbledon. De 24-jarige Wateringse was binnen het uur in twee sets te sterk voor Jelena Ostapenko. Het werd 6-3 en 6-2.

Op voorhand werd een moeilijke partij verwacht, aangezien Bertens door haar kuitblessure geen wedstrijden op gras kon spelen. Ostapenko speelde drie grastoernooien en is bovendien de juniorenkampioene van 2014. De Letse begon wel goed en wist Bertens direct te breaken. 

Op 1-3 wist Bertens terug te breaken en gaf in de eerste set geen game meer weg. In de tweede set was sloeg de nummer 28 van de wereld direct toe door de servicegame van Ostapenko te pakken. Op 3-1 volgde een tweede break, waarna Bertens simpel de overwinning kon veilig stellen. 

In de tweede ronde treft Bertens de winnaar van het onderonsje tussen de Montenegrijnse Danka Kovinic (WTA-52) of de Duitse Mona Barthel (WTA-68).

Enkele tientallen betogen tegen politiegeweld

Bij station Hollands Spoor in Den Haag zijn maandag aan het eind van de middag enkele tientallen mensen bijeengekomen om te protesteren tegen politiegeweld. Het is maandag een jaar geleden dat Mitch Henriquez door de politie met geweld werd opgepakt tijdens Night at the Park in het Zuiderpark. Een dag later overleed hij.

De naar schatting vijftig tot zestig demonstranten verzamelden zich aan de achterkant van het station. Na een toespraak trok het gezelschap met spandoeken naar het Zuiderpark. Oorspronkelijk wilden de demonstranten door de Schilderswijk lopen, maar de gemeente stond dat niet toe. Er is veel politie op de been.

Vorig jaar mondde een demonstratie, een dag na de dood van Henriquez, uit in dagenlange rellen in de Schilderswijk. Het protest van maandag is georganiseerd door onder meer United Activists, een actiegroep tegen racisme en discriminatie.

Enkele tientallen betogen tegen politiegeweld
Enkele tientallen betogen tegen politiegeweld (Foto: ANP)

Topscheids met 2 naakte dames in bed

Heber Lopes is in opspraak geraakt. De Braziliaan, die gisteren nog de finale van de Copa Americana floot, is betrapt tijdens een trio met twee naakte vrouwen.

Veel is er niet over de kiekjes bekend. Zo weet men niet of de foto's zijn gemaakt voor of na de finale.

Wel weten we dus dat Lopes niet vies is van vrouwelijk schoon. En dat hij niet alleen raad weet met de scheidsrechtsfluit, maar ook zijn eigen fluit.

Cannondale met drie Nederlanders naar Tour

Dylan van Baarle, Tom-Jelte Slagter en Sebastiaan Langeveld mogen namens Cannondale naar de Tour de France. De drie Nederlanders behoren tot de negen koppige selectie die vanaf zaterdag drie weken in Frankrijk zal gaan koersen.

Verder komt de ploeg met Matti Breschel, Lawson Craddock, Pierre Rolland, Alex Howes, Krisjan Koren en Ramunsas Navardauskas richting Normandië, waar zaterdag met een rit in lijn wordt gestart.

Ook Trek maakte zijn opstelling bekend. Bauke Mollema gaat daar mee als kopman en krijgt een 'oude' ploeg met zich mee, met vedetten als Frank Schleck, Fabian Cancellara, Markel Irizar en Haimar Zubeldia. Verder gaan de Belgen Jasper Stuyven en Edward Theuns, de Zwitser Gregory Rast en de Amerikaan Peter Stetina mee. 

Fotospecial: Oldtimertour Zwolle 2016

Elk jaar verzamelen zich in Zwolle enkele tientallen oldtimers uit diverse decennia van de vorige eeuw. Ook dit jaar was FOK! erbij. Vanwege de slechte weersvoorspelling was het aanbod dit jaar jammer genoeg wat minder uitgebreid, maar er viel alsnog meer dan genoeg moois te bekijken.

Voor de grote versie en de fotogalerij klik je op een van de foto's. Voor de fotoreportage van vorig jaar, klik hier.

 

© FOK.nl / Danny Roodbol

© FOK.nl / Danny Roodbol

© FOK.nl / Danny Roodbol

Milieudefensie zegt afspraken weidegang op

Milieudefensie stopt met onmiddellijke ingang haar medewerking aan gemaakte afspraken om meer koeien in de wei te laten grazen. Dat convenant om de weidegang te verbeteren is mislukt, aldus de milieuorganisatie. Het aantal koeien in de wei is gedaald in plaats van gestegen.

De landbouwsector beloofde in 2012 beterschap. Toen graasden koeien bij 81 procent van de melkveehouders buiten, nu nog maar bij 78 procent. Wageningen Universiteit en Research voorspelt dat die dalende trend zich zal voortzetten.

Een verbetervoorstel van een half jaar geleden heeft onvoldoende opgeleverd. "Na vier jaar praten is de maat vol", constateert Milieudefensie. De samenwerking met de landbouwsector, zuivelorganisaties, de overheid en maatschappelijke organisaties is opgezegd. Volgens Milieudefensie moet verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam meer koeien in de wei wettelijk verplichten.

Milieudefensie zegt afspraken weidegang op
Milieudefensie zegt afspraken weidegang op (Foto: ANP)

Tom Hanks mag weer puzzelen in trailer voor Inferno

Fans van het werk van Dan Brown mogen binnenkort weer gaan debatteren of het boek inderdaad beter is dan de film, als de verfilming van Inferno verschijnt. Het is de derde film met Tom Hanks als Robert Langdon en de trailer belooft weer veel aanwijzingen, rondrennen, naar oude kunst en archtectuur kijken en hopelijk een boeiend mysterie oplossen.

In Inferno wordt de beroemde hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek wakker in een Italiaans ziekenhuis met geheugenverlies. Hij ontdekt dat hij in het bezit is van geheimzinnige codes, die gecreëerd zijn door een briljante wetenschapper die geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

Als blijkt dat zijn leven in gevaar is, helpt de jonge dokter Sienna Brooks (Felicity Jones) hem te ontsnappen en de mysterieuze codes te ontcijferen. In een race tegen de klok proberen Langdon en Brooks samen het wereldbedreigende complot te stoppen.

Inferno, met naast Hanks en Jones ook Ben Foster, Omar Sy en Irrfan Khan, is vanaf 13 oktober te zien.

Weemoed in nieuwe trailer Star Trek Beyond

Chris Pine denkt met enige weemoed terug aan hoe het de Star Trek-filmserie, die in 2009 een reboot beleefde, is vergaan, in de derde, sfeervolle trailer van Star Trek Beyond.

In de door Simon Pegg en Doug Jung geschreven derde film krijgt de bemanning van de Enterprise te maken met een mysterieuze nieuwe vijand die de Federatie zwaar op de proef stelt. De sfeer in de trailer wordt gezet door Rihanna, die voor de film het nummer Sledgehammer uitbrengt.

Star Trek Beyond, met Chris Pine, Zoe Saldana, Zachary Quinto, Idris Elba, John Cho en en een van de laatste rollen van de onlangs overleden Anton Yelchin, verschijnt op 21 juli in de bioscoop. De film zal te zien zijn in 3D en IMAX 3D. De regie is van Justin Lin.

Cameron sluit nieuw referendum uit

De Britse premier David Cameron sluit een nieuw referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie uit. Dat meldt de krant The Independent maandag.

De woordvoerder van Cameron zei dat het houden van een nieuwe volksraadpleging "in de verste verte niet op de kaart staat". Camerons opmerking komt nu een petitie voor een nieuw referendum veel handtekeningen krijgt. De voorstanders van een nieuw referendum vinden dat een meerderheid van zeker 60 procent nodig is als de opkomst beneden de 75 procent blijft.

Bij het referendum over een brexit bracht 72 procent van de Britten een stem uit. Donderdag sprak 'slechts' 52 procent van de 46,5 miljoen geregistreerde stemmers zich uit voor het verlaten van de Europese Unie.

Cameron sluit nieuw referendum uit
Cameron sluit nieuw referendum uit (Foto: ANP)

Erdogan aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden

Namens verscheidene Duitse politici, mensenrechtenactivisten en prominenten hebben twee Hamburgse advocaten een aanklacht ingediend tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en andere Turkse overheidsfunctionarissen. Zij beschuldigen hen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De tenlastelegging van meer dan tweehonderd pagina's werd maandag in Berlijn gepresenteerd. Het gaat vooral om militair ingrijpen in de Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije, met name in de stad Cizre. In september 2015, toen de noodtoestand was uitgeroepen, kwamen daar 21 burgers om het leven. Een ander zwaarwegend punt is de dood van ten minste 178 mensen in de periode december tot maart, toen een uitgaansverbod gold.

Erdogan aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden
Erdogan aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden (Foto: ANP)

PSV pikt verdediger op bij Melbourne Victory

Thomas Deng is de nieuwste aanwinst van PSV. De 19-jarige verdediger komt op huurbasis over van Melbourne Victory. Deng sluit aan bij de selectie van Jong PSV. De Australische centrale verdediger onderging eerder al een medische keuring bij PSV en meldde zich maandag op de Herdgang. PSV huurt hem voor een seizoen en heeft een optie tot koop bedongen op de in Kenia geboren verdediger.

In een eerste reactie op de clubwebsite laat Deng weten uit te kijken naar zijn avontuur in Eindhoven. "PSV is een grote club in Europa. Ik hoop me hier te ontwikkelen tot een goede speler en snel mee te trainen met het eerste team. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk in de selectie te komen."

“We hebben Deng al een tijdje in beeld”, legt technisch manager Marcel Brands uit. “We willen hem via deze constructie een jaar de kans geven te wennen aan Nederland en de Nederlandse competitie. Als het van beide kanten bevalt zoals we verwachten en hopen, willen we hem aan het eind van het seizoen meerjarig vastleggen.”

Minder rompslomp bij politie

De politie heeft tussen 2011 en 2015 zoveel tijd bespaard door vermindering van administratief werk en door slimmer en sneller werken, dat het als het ware 5500 volle banen scheelt. Dat schrijft minister Ard van der Steur maandag aan de Tweede Kamer.

De Kamer wilde 5000 banen aan tijdwinst door vermindering van administratieve lasten en slagvaardiger werk en dat is dus nog met 10 procent overschreden. Ook het Openbaar Ministerie werkte mee.

De administratieve lastenverlichting werd onder veel meer behaald door eenvoudigere formulieren en het afschaffen van de geneeskundige verklaring bij licht letsel.

De politie omvat meer dan 60.000 banen, waarvan 49.000 op straat.

Minder rompslomp bij politie
Minder rompslomp bij politie (Foto: ANP)

FOK!ker voorziet Wilmots van winnend advies op EK

Het ging zondagavond op het EK voetbal lange tijd niet echt lekker voor de Belgen. De mannen van bondscoach Marc Wilmots stonden in de achtste finale tegen Hongarije weliswaar al lang en breed op 1-0, het lukte maar niet om de boel te beslissen. Op het FOK!forum wist de, naar eigen zeggen, geniale user Dr.Mikey de coach van onze zuiderburen echter van winnend advies te voorzien.

"Lukaku zit er totaal niet in en alles gaat mis bij hem terwijl de rest goed speelt. Ik zeg wisselen voor Batshuayi, die is het beste voor deze manier van voetballen", liet het genie al vroeg in de tweede helft optekenen in het topic van de betreffende wedstrijd. "Als hij Lukaku al wisselt brengt hij eerder Origi of Benteke, maar dat is fout. Dit snelle met Mertens en Hazard...dan moet je Batshuayi gebruiken", klonk het luttele minuten later nog.

Door zijn medeusers werd wat achterdochtig gereageerd op Dr.Mikey, die menig neerbuigende reactie naar zijn hoofd geslingerd kreeg. "Lukaku is de minste aan de kant van België deze wedstrijd. Benteke is de eerste reservespits, maar zijn spel past totaal niet bij deze speelstijl. Die van Batshuayi juist wel", luidde het weerwoord van de voetbalmaestro. Wilmots had zijn telefoon vermoedelijk niet bij zich, want tien minuten na de oorspronkelijke tip begon Dr.Mikey zijn geduld te verliezen: "Breng nou Batshuayi."

Het duurde uiteindelijk tot de 76e minuut voor het tot Wilmots doordrong dat onze FOK!ker toch zeker wel serieus was. Op advies van Dr.Mikey werd Lukaku eruit gehaald en bracht de coach Michy Batshuayi in het spel. Zoals het FOK!genie uiteraard al doorhad bleek het een gouden zet: krap anderhalve minuut later was het, zoals verwacht, Batshuayi die de wedstrijd op slot gooide: 2-0. "YES YES YES YES YES", luidde de reactie van het genie die op het idee van de wissel kwam.

Of Dr.Mikey al een contractaanbod van de Belgische voetbalbond in de bus heeft is nog niet bekend. 

Zes nieuwe Nederlandse films vanaf 2 oktober op NPO 3

NTR, VARA en de VPRO zenden vanaf zondag 2 oktober zes nieuwe Nederlandse films uit, gemaakt door veelbelovende regisseurs en talentvolle schrijvers. De films van 50 minuten – bekend onder de naam One Night Stand, één van de belangrijkste filmprojecten voor filmmakers in Nederland - zijn vernieuwend, komisch en indringend. De films Messias, Horizon, Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg, In vrijheid, Planet Beauty en Cas worden op zondag rond 22.30 uur uitgezonden op NPO 3, direct na Zondag met Lubach.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de zes films plus de uitzenddata.

2 oktober: Messias, regie Rob Lücker; scenario Anne Hofhuis

In Nederland legt de laatste gelovige het loodje. De blijde boodschap is uitgewerkt. Het Vaticaan is not amused en dreigt de arme bisschop met overplaatsing naar Siberië. Wanhopig bidt de bisschop om genade uit de hemel. En zie: Jezus Christus keert terug op aarde.
Als de zaken toch niet helemaal zijn wat ze lijken, ondernemen de bisschop en zijn Islamitische bediende een gewaagd plan om de sceptische kardinalen in het Vaticaan van de terugkeer van de Messias te overtuigen. De wederkomst van JC blijkt ook uitstekend in hun snode plannen te passen. Helaas heeft de Messias zelf een hele andere agenda.
Met onder anderen Jappe Claes en Saman Amini

9 oktober: Horizon, regie Giancarlo Sanchez, scenario Jaap Peter Enderlé

Iedereen maakt zich zorgen om de licht ontvlambare 16-jarige Lieke die net haar moeder verloren heeft. Maar ondanks haar verdriet leeft Lieke helemaal op in het zwembad waar ze als groot schoonspringtalent geniet van de trainingen samen met haar coach Jorg. Lieke redt zich prima. Totdat Jorg besluit om nog een meisje te gaan trainen. De jaloerse Lieke probeert zich in te houden maar verliest langzaam maar zeker de controle over zichzelf. In de chaos die ze zelf ontketent wordt Lieke het meisje waar iedereen zo bang voor is en zijzelf nog wel het meest. 
Met Susan Radder, Tijn Docter en Bram van der Heijden

16 oktober: Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg, regie Eva M.C. Zanen, scenario Matthijs Bockting & Eva M.C. Zanen

Een romantische tragikomedie waarin ramenlapper Alfred één dag voor zijn pensioen plotseling wordt overvallen door hoogtevrees. Hoog op de ladder, vlak onder het raam van Dirkje, voor wie hij al 44 jaar een heimelijke liefde koestert. Een duizelingwekkende geschiedenis van 64 jaar en 364 dagen onthult dat Alfred, als onwetende Cupido, van invloed was op vele liefdeslevens waardoor hij beseft dat de tijd gekomen is om zijn pijlen op zichzelf te richten.
Met Egbert-Jan Weeber, Laus Steenbeeke, Judith Noyons, Joke Tjalsma en Melody Klaver

23 oktober: In Vrijheid, regie Floor van der Meulen, scenario Jaap Peter Enderlé

In Vrijheid vertelt het verhaal van een moeder die haar verloren zoon terug krijgt. Maandenlang heeft Neziha in angst geleefd om haar zoon Ismaël die naar Syrië is vertrokken. Dan krijgt ze het bericht dat Ismaël terug is; gevlucht uit Syrië wordt hij nu vastgehouden in Nederland. Van de rechter mag hij zijn strafproces,  onder strenge voorwaarden, thuis bij zijn moeder afwachten. Neziha is vastberaden haar zoon zich niet een tweede keer te laten ontglippen en zet alles op alles om Ismaël zijn draai in de maatschappij weer te laten vinden. Maar hoe meer ze hem probeert te bereiken, hoe groter de afstand tussen moeder en zoon wordt.
Met Nazmiye Oral, Ali Sultan, Saman Amini

30 oktober: Planet Beauty, regie Emma Westenberg, scenario Sarah Arnolds & Emma Westenberg

Cosmetisch arts Bonnie is nieuw in kliniek ‘Planet Beauty’. Ze heeft een idealistische kijk op haar vak: een perfect uiterlijk maakt mensen gelukkig en dat gaat haar niet gauw te ver. Snel stijgt haar populariteit onder cliënten. De trotse eigenaar van de kliniek, Guido, is tevreden. Ondertussen gonzen in de gangen van de kliniek geruchten over een prestigieus fellowship in Amerika, dat haar mannelijke collega’s maar al te graag bemachtigen. Wanneer ze van receptionist Jay leert dat daaraan je succes en talent worden afgemeten, wil Bonnie nog maar één ding: naar Amerika. En daarvoor offert ze maar al te graag alles op – zelfs haar eigen vrienden.
Met Sigrid ten Napel, René van Zinnicq Bergmann, Raven Aartsen en Oren Schrijver

6 november: Cas, regie Joris van den Berg, scenario Bastiaan Tichler

Een broeierig en ontroerend liefdesdrama met een licht komische toon dat het verhaal vertelt van Pepijn en Sjors. Hun relatie wordt flink opgeschud wanneer ze de Vlaamse, levenslustige Cas op de bank laten slapen terwijl hij zoekt naar een studentenkamer. Als Pepijn en Sjors beide voor Cas' laconieke charme beginnen te vallen, ontstaat er een onstuimige driehoeksverhouding. Is Cas' aanwezigheid een bedreiging voor hun relatie of is hij juist precies wat ze nodig hebben?
Met Wieger Windhorst, Kevin Hassing, Felix Meyer en Yootha Wong-Loi-Sing. 

De zes films gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival, dat van 21 tot en met 30 september plaats vindt in Utrecht. 


One Night Stand is een samenwerking tussen het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, CoBO en de omroepen NTR, VARA en de VPRO. De zes films van dit jaar worden geproduceerd door PRPL, Viking Film en BALDR Film, in coproductie met de omroepen.

Politie lost schot bij bank Doetinchem

De politie heeft maandagmorgen een waarschuwingsschot gelost bij een bank in Doetinchem om een 34-jarige man uit die plaats te kunnen overmeesteren. Hij probeerde ramen te vernielen van een bank aan de Terborgseweg in zijn woonplaats.

De man wilde rond 11.00 uur met stenen de ruiten van de gesloten bank ingooien. Een groot aantal ruiten raakte beschadigd en volgens de politie was het voor de aanwezige bankmedewerkers een beangstigende ervaring. De gealarmeerde politie trof de man met een mes in zijn hand aan.

Hij weigerde zijn mes te laten vallen en rende weg. Op de parkeerplaats van het nabijgelegen gemeentehuis is pepperspray gebruikt, maar ook dat hielp niet om de man het mes te laten vallen. Daarop loste de politie een waarschuwingsschot. De verdachte rende andermaal weg, maar pas nadat hij het mes had losgelaten kon hij worden aangehouden. De crisisdienst is opgeroepen om de geestelijke toestand van de man te beoordelen.

Moeder en kind bijna geplet bij liftongeval Bart Smit

Een bizar liftongeval bij een Bart Smit in winkelcentrum Woensel in Eindhoven leidt tot een onderzoek van de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie).

Een moeder met een kind in een buggy stapte zondag in de speelgoedwinkel de lift in, terwijl er helemaal geen lift was. Het gebeurde op de begane grond, dus ze viel niet. Maar de liftdeuren gingen dicht en de lift kwam naar beneden en drukte de vrouw met kinderwagen tegen de grond. De lift stopte pas op 50 centimeter vanaf de grond, vermoedelijk doordat het gevaarte met de buggy in aanraking kwam, aldus de politie.

De Inspectie gaat onderzoeken of Bart Smit of een bedrijf dat de lift schoonmaakt nalatig is geweest. Vermoedelijk is bij het schoonmaken van de lift niet alles gedaan wat had moeten worden gedaan om dit te voorkomen.

Moeder en kind maken het naar omstandigheden goed, meldt de politie.

Prostituees moeten les krijgen

Sekswerkers moeten serieuzer worden genomen. Hulpverleners moeten hen zien als kenners van deze branche en de politiek dient het werk te erkennen als normale arbeid.

Het zou zelfs goed zijn als er een serieuze opleiding zou komen voor het beroep prostituee. Op deze manier is het eenvoudiger om mensenhandel aan te pakken, volgens het Utrechtse adviesbedrijf Movisie, dat adviseert in aanpak van sociale vraagstukken.

'Schade noodweer veel groter dan gedacht'

Het recente noodweer in het zuidoosten van het land heeft veel meer schade veroorzaakt dan tot nu toe gedacht. Alleen al in Someren, vlak bij Eindhoven, worden de kosten door getroffen boeren en tuinders geraamd op een half miljard euro.

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die al de hele maand met wateroverlast kampt. Van veel stallen en kassen in Someren is bijna geen dakdeel meer heel.

"Het wordt steeds meer bekend wat de gevolgen zijn. Hoeveel bedrijven, auto's en huizen zijn getroffen. Zo komen wij tot dat bedrag", bevestigde de plaatselijke voorzitter Henriëtte Driessen van boerenorganisatie ZLTO maandag na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. ZLTO schatte de schade in heel Brabant eerder op minstens 100 miljoen euro.

'Schade noodweer veel groter dan gedacht'
'Schade noodweer veel groter dan gedacht' (Foto: ANP)

Tour gebruikt warmtecamera tegen gemotoriseerde doping

De directie van de Tour de France doet alles om de gemotoriseerde doping in haar wielerkoers te voorkomen. Naast de fietscontroles van de internationale wielerunie UCI zetten de Fransen ook eigen warmtebeeldcamera's in. De apparatuur hiervoor wordt geleverd door de Franse regering.

Reden voor de verscherpte controles is het afgelopen wereldkampioenschap veldrijden waar in een fiets van de Belgische Femke van den Driessche een motortje werd aangetroffen. Daarom is Tourbaas Christian Prudhomme blij met de extra hulpmiddelen die hij van hogerhand toegezegd heeft gekregen. "Wie nog de boel wil belazeren, moet zich ongerust maken."

Dat de warmtebeeldcamera's geen overbodige luxe in het wielrennen zijn toonden het Franse televisieprogramma Stade 2 en de Italiaanse krant Corriere della Sera eerder dit jaar aan. Zij stelden dat met de camera's duidelijk werd dat in zeven fietsen die gebruikt waren in Italiaanse wielerwedstrijden motortjes verstopt zaten.

Noorse rechtbank wijst zaak Snowden af

Een Noorse rechtbank heeft maandag besloten een klacht van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden tegen de Noorse regering niet in behandeling te nemen. Snowden spande de rechtszaak aan om een garantie van de Noorse regering te krijgen dat hij niet wordt opgepakt als hij het land zou bezoeken.

Een Noorse stichting kende eerder dit jaar de Ossietzky-prijs toe aan Snowden vanwege diens strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Snowden heeft aangegeven de prijs alleen te willen ophalen als Noorwegen garandeert dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten en spande om die reden een rechtszaak aan, die nu dus is afgewezen.

Vorig jaar werd bekend dat de Verenigde Staten een officieel verzoek hebben ingediend bij onder meer Noorwegen om Snowden uit te leveren, mocht hij dat land bezoeken. De Noorse regering ging naar eigen zeggen niet in op het Amerikaanse verzoek, omdat Snowden het land niet had bezocht. Uitlevering van de held expliciet uitsluiten deed de regering echter ook niet.

Noorse rechtbank wijst zaak Snowden af
Noorse rechtbank wijst zaak Snowden af (Foto: ANP)

Kanye wil aangeklaagd worden

Kanye West verwacht binnenkort voor de rechter gesleept te worden. De rapper lanceerde vrijdag een nieuwe videoclip waarin verschillende sterren poedelnaakt te zien zijn. "Kan iemand me eindelijk aanklagen?", twitterde Kanye dit weekeinde. "Ik zit te wachten."

Kanye wil niets loslaten over welke sterren echt voor hem uit de kleren gingen en welke dankzij computertechnieken naakt met hem in bed belandden. Onder anderen Kim Kardashian, Caitlyn Jenner, Rihanna, Chris Brown, Bill Cosby, Donald Trump en George W. Bush liggen in de clip bij Famous met de rapper in een enorm bed.

Een aantal van hen liet eerder al weten niet met Kanye tussen de lakens te zijn gekropen. Zo zei een woordvoerder van Trump dat de presidentskandidaat het niet zelf is. Chris Brown klaagde op Instagram over de vorm van de billen van het wassen beeld dat hem voor moet stellen.

Ook George W. Bush ging niet naakt voor de 39-jarige rapper. "Mocht er al twijfel over bestaan, dat is niet president Bush", liet een woordvoerder van de oud-president van de Verenigde Staten weten aan TMZ. "Hij is veel beter in vorm."

Kanye verwacht aanklacht vanwege video Famous
Kanye verwacht aanklacht vanwege video Famous (Foto: BuzzE)

Mark de J. ontkent moord Koen Everink

Tenniscoach Mark de J. ontkent dat hij zakenman Koen Everink heeft vermoord. Volgens hem werd hij rond de tijd dat Everink werd gedood uit zijn auto gesleurd en achterin gezet. De J. kreeg volgens eigen zeggen een muts over zijn hoofd en hij hoorde mensen zijn auto uit gaan.

Wat die hebben gedaan weet De J. niet, omdat hij niets kon zien. Voor zijn gevoel duurde zijn 'kidnapping' ongeveer tien minuten, blijkt uit zijn verklaringen.

Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij was doodgestoken. Verdachte Mark de J. was de coach van tennisser Robin Haase.

Volgens de aanklagers heeft De J. Everink opzettelijk met meerdere messteken, doodgestoken. Ook heeft De J. volgens het Openbaar Ministerie een horloge en telefoon van zijn slachtoffer gestolen. Het dure horloge is later gevonden bij de zus van De J.

De J. ontkent moord Koen Everink
De J. ontkent moord Koen Everink (Foto: ANP)

Ecclestone wil eerlijker verdeling prijzengeld F1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone dringt aan op een eerlijker verdeling van het prijzengeld. De teams Ferrari, Red Bull Racing, Mercedes, McLaren en Williams krijgen gegarandeerde bonussen, terwijl Ferrari daarnaast negentig miljoen dollar per jaar krijgt door alleen maar mee te doen. Dit is meer geld dan andere teams kunnen verdienen door hoog in het kampioenschap te eindigen.

Hoewel de Concorde Agreements tot 2020 duren wil Ecclestone mogelijk tussentijds al voor veranderingen zorgen. Hiervoor heeft hij wel de toestemming van alle teams nodig. De extra betalingen zijn de kleinere teams een doorn in het oog en de renstallen Force India en Sauber hebben mede over dit onderwerp een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

Ecclestone heeft The Times laten weten dat hij nadenkt over een systeem met een meer eerlijke verdeling, zoals in de voetbalcompetitie Premier League bestaat. Ook daarin wordt succes nog steeds beloond. "De Premier League heeft een goede manier gevonden om het geld te verdelen. Zoiets zou ook voor ons kunnen werken. Er zullen altijd mensen zijn die het een prima systeem vinden, terwijl anderen het niet steunen, en mensen die er onder lijden."

Polen bezorgd over Britse 'xenofobie'

De Poolse ambassade in Londen is ernstig bezorgd over incidenten waarbij Polen in in Groot-Brittannië hatelijk zijn bejegend. De meldingen kwamen allemaal binnen sinds de uitslag van het brexitreferendum bekend werd, aldus de ambassade.

In Huntingdon, in het midden van het land, zijn de afgelopen dagen beledigende posters verspreid. "Verlaat de EU. Geen Pools ongedierte meer", stond op een van de affiches. Een Pools cultureel centrum in Londen werd zondag met graffiti besmeurd.

De politie behandelt beide incidenten als haatmisdaden. "Met de vervaardiging en verspreiding hiervan en van vergelijkbaar materiaal maken mensen zich schuldig aan het oproepen tot rassenhaat", aldus de politie in een verklaring. Over de vele bedreigingen aan het adres van de 'native' bevolking van Groot-Brittannië werden geen uitspraken gedaan.

De slachtofferkaart
Polen bezorgd over Britse xenofobie

"Dreiging tijdens Sensation Amsterdam"

Rond dancefeest Sensation worden zaterdag extra veiligheidsmaatregelen getroffen vanwege een "signaal dat betrekking heeft op Sensation in de Amsterdam ArenA". Wat dat precies is, wordt niet bekendgemaakt. Volgens de gemeente past het signaal binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat sinds 2013 substantieel is. Het evenement kan echter met de aanvullende maatregelen gewoon doorgaan.

De veiligheidsmaatregelen zijn te merken voor de bezoekers van het feest. Zo wordt iedereen bij binnenkomst gefouilleerd, wordt het gebied om de ArenA gecontroleerd en mogen er geen auto's onder het stadion komen. Ook zijn er onzichtbare maatregelen getroffen.

De driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van de politie is extra alert bij grote evenementen, vanwege de reële kans dat er in ons land een aanslag wordt gepleegd.

Het is niet de eerste keer dat er een dergelijke aanwijzing is die zich richt op Amsterdam. "Het is een realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben", laat de gemeente weten. "Net als in de rest van Nederland geldt daarom al enige tijd extra waakzaamheid bij onder meer grote evenementen. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen in en rond de ArenA moeten in dit perspectief worden gezien."

De gemeente, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie vinden dat het gewone leven in de hoofdstad zo veel mogelijk moet doorgaan en dat mensen zich niet moeten laten leiden door signalen van dreiging. Met de extra maatregelen wil de driehoek het feest zo veilig mogelijk laten verlopen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is nauw betrokken geweest bij het overleg van de driehoek en staat achter het besluit om het evenement door te laten gaan met de extra maatregelen, zegt een woordvoerder.

Sensation wordt sinds 2000 ieder jaar gehouden in de ArenA. Het thema van dit jaar is Angels and Demons. Bezoekers moeten dit jaar in het zwart of wit gekleed komen.

Extra veiligheidsmaatregelen bij Sensation
Extra veiligheidsmaatregelen bij Sensation (Foto: ANP)

Shearer: ''Beschamend als Engeland verliest van IJsland''

Vanavond om 21:00 strijden Engeland en IJsland voor een plek in de kwartfinale van het EK. Een verrassing in de achtste finale is nog altijd uitgebleven, maar IJsland denkt zeker nog niet na over een uitschakeling.

Verrassingen

In vergelijking met de groepsfase is er in de achtste finale nog geen ploeg dat heeft weten te stunten. De Ieren maakten het de Fransen lastig, maar ook zij moesten het uiteindelijk afleggen door het enorme kwaliteitsverschil. IJsland zal wederom boven zichzelf moeten uitstijgen willen ze doorgaan in het toernooi.  

Vorm

De Engelsen zullen flink aan de bak moeten willen ze het beter doen dan de prestaties in de groepsfase. In een groep met Rusland, Wales en Slowakije waren de Three Lions slechts drie keer trefzeker en boekte het slechts één overwinning.

De IJslanders scoorden vier keer in een groep met Portugal, Hongarije en Oostenrijk. De laatste nederlaag dateert van 1 juni toen Noorwegen met 3-2 te sterk was. 

Favorietenrol

Dat Engeland de favoriet is daar zal niemand van opkijken. Oud-profvoetballer Alan Shearer voert de druk nog extra op en schrijft dat het de grootste beschaming ooit zal zijn als Engeland zou verliezen van IJsland. En dat terwijl Oranje er twee keer van verloor. Engeland moest het de afgelopen eindtoernooien steeds afleggen tegen 'de grote jongens'. In de afgelopen jaren trokken Uruguay, Italië en Duitsland steeds aan het langste eind. Volgens Shearer moeten de Three Lions vandaag niet alleen winnen, maar moeten ook gaan overtuigen. Volgens Shearer zal dit een wedstrijd moeten zijn waar Engeland vertrouwen uit moet halen. 

Pro Shots
Pro Shots

Dood 14-jarige jongen geen misdrijf

De veertienjarige jongen die zondag in het Brabantse Lage Zwaluwe dood in zijn bed werd gevonden is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft de politie na onderzoek vastgesteld. Zijn lichaam is aan de familie vrijgegeven.

De doodsoorzaak heeft volgens de politie een medische achtergrond.

De te hulp geroepen arts kon zondag geen verklaring voor een natuurlijke dood afgeven, daarom besloot de politie een onderzoek te starten.

Dood 14-jarige jongen geen misdrijf
Dood 14-jarige jongen geen misdrijf (Foto: ANP)

Olympisch zwemkampioen kan titel niet verdedigen

Olympisch kampioen Ryan Lochte kan zijn titel op de 400 meter wisselslag niet verdedigen tijdens de Olympische Spelen in Rio volgende maand. Tijdens de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden in Ohama was hij met een 4:12.02 weliswaar snel genoeg om aan de kwalificatie-eis te voldoen, maar aan zijn derde plek had Lochte niet genoeg om zich te kwalificeren: alleen de eerste twee per afstand plaatsen zich voor het Amerikaanse team voor de spelen. 

Lochte moest vanwege aanhoudende klachten aan zijn liezen een andere tactiek aanhouden dan gebruikelijk: "Ik startte sneller dan normaal omdat ik wist dat ik de schoolslag niet zoals gebruikelijk zou kunnen zwemmen", vertelde hij na afloop. Tot de schoolslag ging de Amerikaan met een ruime voorsprong aan kop, maar na 200 meter begon hij langzaam terug te vallen.

Chase Kalisz en Jay Litherland komen nu namens Amerika uit op het onderdeel. Kalisz won op het wereldkamioenschap in 2015 nog brons op dit onderdeel. Lochte liet de 400 meter toen al vallen, maar nam wel deel aan de 200 meter wisselslag, waar hij de eerste plaats pakte. De kwalificatie voor dit onderdeel vindt aanstaande donderdag plaats.

Twitter-account topman Google gehackt

Hackers hebben een bericht weten te plaatsen op het Twitter-account van Google-topman Sundar Pichai. Een groep genaamd OurMine zou erachter zitten, meldt The Next Web.

De hackers hebben berichten geplaatst op de vraag-en-antwoordwebsite Quora via het account van Pichai, dat ook is gekoppeld aan zijn Twitter-account. Daardoor lukte het OurMine hun hack bekend te maken aan alle 508.000 volgers van Pichai.

De tweets zijn inmiddels verwijderd, maar The Next Web beschikt over een screenshot. De groep wist eerder deze maand ook al de Twitter- en Pinterest-accounts van baas van Facebook Mark Zuckerberg te hacken. OurMine richtte het vizier ook al op topman van Spotify Daniel Ek.

OurMine kon naar eigen zeggen inbreken in het account van Pichai via een kwetsbaarheid in het platform van Quora. Daar zou de groep melding van hebben gemaakt bij het bedrijf. OurMine, dat zich voordoet als beveiligingsbedrijf en zijn diensten aanbiedt aan degenen die de groep op de korrel neemt, stelt dat slechts sprake was van een test. De hackers zeggen nooit de wachtwoorden te veranderen.

Twitter-account topman Google gehackt
Twitter-account topman Google gehackt (Foto: BuzzT)

Haarlok David Bowie levert 18.000 euro op

Een haarlok van wijlen David Bowie heeft op een veiling in Beverly Hills ruim 18.000 euro opgebracht. Het plukje haar was in de jaren tachtig gebruikt bij het maken van een pruik voor zijn wassenbeeld in Madame Tussauds.

Wendy Farrier werkte destijds bij het wassenbeeldenmuseum en bewaarde de haarlok 33 jaar lang voordat ze ter veiling aanbood. Het plukje haar moest minimaal 3500 euro opbrengen, maar experts van Heritage Auctions hielden er al rekening mee dat de kavel veel meer kon opbrengen.

Een gitaar van Prince leverde op dezelfde veiling 136.000 euro op.

Haarlok David Bowie levert 18.000 euro op
Haarlok David Bowie levert 18.000 euro op (Foto: BuzzE)

EK Vandaag - Maandag 27 juni

De laatste achtste finales staan vandaag alweer op het programma van het EK. Eerst een prachtig affiche; de wedstrijd tussen Italië en Spanje. De achtste finales worden afgesloten met het duel tussen Engeland en IJsland.

Speelschema

Tijd Thuis Uit Plaats
18.00 Italië Spanje Saint-Denis
21.00 Engeland IJsland Nice

Italië - Spanje

Vooraf was dit het mooiste duel in de achtste finales. De twee finalisten van vorig toernooi komen elkaar nu al drie rondes eerder tegen en gaan uitmaken wie er in de lastigste helft van het speelschema tegen Duitsland mag uitkomen in de kwartfinale. De recente geschiedenis geeft Italië weinig hoop, want van de laatste vijf duels in de afgelopen vier jaar werd er drie keer verloren; waaronder de finale van vier jaar geleden. Toen werd het liefst 4-0 voor de Spanjaarden, die daarmee hun titel prolongeerden. 

Spanje begon het EK goed met twee zeges op Turkije en Tsjechië en ze leken tegen Kroatië op weg naar de eerste plek in de poule. Een late tegentreffer en nederlaag bracht hen echter op de tweede plaats en in het zware deel van het speelschema. Italië wist na een overwinning op België en Zweden zich al zeker van de eerste plek in poule E en kon zich veroorloven om in het laatste duel tegen Ierland (1-0 nederlaag) met een B-elftal te spelen. Of ze dit vandaag zou gaan opbreken, zoals bij Nederland in 2008, moet de wedstrijd uitwijzen. 

Engeland - IJsland

Het laatste duel in de achtste finale is het treffen tussen Engeland en het verrassende IJsland. Engeland wist in zijn poule enkel maar van Wales te winnen en hun gelijke spel in het laatste duel tegen Slowakije zorgde ervoor dat ze op de tweede plaats eindigden. Daardoor volgt dus een treffen met IJsland, dat in zijn poule met Portugal en Hongarije ook tweede werd. 

Het wordt pas de derde ontmoeting tussen de twee eilandbewoners. In 1982 eindigde een vriendschappelijk duel in een 1-1 gelijkspel. De ontmoeting in de zomer van 2004 was een doelpuntijke. De wedstrijd tijdens het 'Summer Tournament', gespeeld ter voorbereiding op het EK, werd een 6-1 overwinning voor de Engelsen. De huidige Engelse aanvoerder Wayne Rooney scoorde daarin twee keer en is samen met toenmalig IJslands aanvoerder Eidur Gudjohnsen de enige speler die twaalf jaar geleden ook bij was.

Wedstrijd van toen

We gaan terug naar het jaar 1984, toen het EK ook in Frankrijk werd gehouden en de Fransen de finale wisten te halen in eigen land. Op deze dag stonden ze toen in de finale tegenover Spanje, een affiche die we dit jaar niet zullen krijgen als finale. 

In de eerste helft had Frankrijk het erg moeilijk met het taaie Spanje. In de tweede helft ging het ze beter af. In de 57e minuut kwamen de Fransen gelukkig op voorsprong, Michel Platini nam een matige vrije trap, waarbij doelman Luis Arconada de schot uit zijn handen liet glippen. Spanje kon geen vuist meer maken, ondanks een rode kaart voor Fransman Yvon Le Roux. In de laatste minuut maakt Bruno Bellone het beslissende doelpunt en gaf de Fransen daarmee hun eerste grote titel. 


Een korte samenvatting van het duel. (Bron: YouTube)

Grote brand bij metaalbedrijf in Tilburg

Bij Huiskes metaal aan de Centaurusweg in Tilburg woedt maandagochtend een zeer grote brand. De brand gaat gepaard met veel rook en brak rond 8:30 uur uit.

Het vuur bij het elektronica-recyclingbedrijf is volgens de brandweer ontstaan in een afvalhoop van een paar 100 ton waar veel kunststof in zit. De oorzaak is nog onduidelijk. Het afval ligt deels buiten en deels in een loods.

De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar het naastgelegen pand van CVB Recycling. Ook het nabijgelegen pand van papierhandel Heijnen ligt nog in de gevarenzone. De papierhandel werd in 2011 al eens door vuur verwoest.

De Veiligheidsregio Midden- en West Brabant adviseert iedereen in de regio Tilburg en een deel van Berkel-Enschot ramen en deuren gesloten te houden. Er is een NL-Alert verstuurd. Volgens de veiligheidsregio MWB is er niemand gewond geraakt.

Het zit Huiskes niet mee, op 7 juni was er een grote brand bij de hoofdvestiging in Waalwijk en in 2012 was er ook brand bij deze vestiging in Tilburg.

Straks ook naar de huisarts voor abortuspil

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, kunnen in de toekomst ook bij de huisarts terecht voor de abortuspil. Dit blijkt uit een brief die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

Vrouwen krijgen daarmee de optie om naast een abortuskliniek of ziekenhuis, te kiezen voor de huisarts. Daar zijn vrouwen volgens Schippers vaak meer vertrouwd mee.

Uit onderzoek van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) blijkt dat tijdens de vroegste fase van de zwangerschap (zestien dagen overtijd) de abortuspil veilig en effectief kan worden gebruikt. In de weken daarna (tot negen weken zwangerschap) wordt de kans op complicaties iets groter en neemt de effectiviteit iets af.

Een voorstel tot wetswijziging van de Wet afbreking zwangerschap wordt rond de jaarwisseling naar de Kamer gestuurd.

Straks ook naar de huisarts voor abortuspil
Straks ook naar de huisarts voor abortuspil (Foto: ANP)

IKEA roept chocolade terug om hazelnootsporen

IKEA heeft zijn repen pure chocolade teruggeroepen omdat ze sporen van melk en hazelnoot bevatten. Dit staat niet duidelijk op de verpakking, waarschuwt het warenhuisketen maandag. De voedingsstoffen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen die hiervoor allergisch zijn.

Het gaat om alle repen van 100 gram pure chocolade CHOKLAD MÖRK 60% en CHOKLAD MÖRK 70%. Consumenten kunnen de producten terugbrengen naar de winkel, waarna ze hun geld terugkrijgen.

Allergie voor hazelnoten is een veelvoorkomende voedselallergie en kinderen kunnen er goed ziek van worden. Zo kunnen ze een heftige huiduitslag krijgen, zwellingen in de mond en keel en ademhalingsproblemen. Hierdoor kunnen ze zelfs overlijden.

IKEA roept chocolade terug om hazelnootsporen
IKEA roept chocolade terug om hazelnootsporen (Foto: ANP)

'CIA-wapens doorverkocht op zwarte markt'

Wapens bestemd voor Syrische rebellen die door de Amerikaanse CIA naar Jordanië en Saudi-Arabië werden verscheept, zijn gestolen door mensen binnen de Jordaanse inlichtingendiensten en doorverkocht op de zwarte markt. Dat schrijft The New York Times op basis van bronnen bij de Amerikaanse en Jordaanse autoriteiten. De krant voerde het onderzoek uit in samenwerking met al-Jazeera.

De Jordaanse functionarissen stalen onder meer kalasjnikovs, mortieren en raketwerpers. Met de grootschalige wapenroof waren miljoenen gemoeid. De diefstal kwam aan het licht doordat wapenhandelaren in Jordanië begonnen op te scheppen over hun nieuwe koopwaar. De amateur-wapenhandelaren binnen de inlichtingendiensten gebruikten hun miljoenen vooral voor luxeproducten, zoals SUV's en nieuwe iPhone's.

Het initiatief om rebellen in Syrië te bewapenen en trainen heet Timber Sycamore en begon in 2013. De keuze voor Jordanië als trainingslocatie was een logische, gezien de goede banden met de regering en de geringe afstand tot het Syrische strijdtoneel. Grote partijen wapens werden ingekocht, veelal in Oost-Europa, en het was aan de Jordaanse inlichtingendienst GID om het transport te verzorgen. Of het hoofd van de GID, generaal Faisal al-Shoubaki, van de diefstal op de hoogte was is onduidelijk, maar diverse Jordaanse bronnen zeiden tegen de New York Times dat hoge officieren ervan wisten en hun ondergeschikten uit de wind hielden.

'CIA-wapens doorverkocht op zwarte markt'
'CIA-wapens doorverkocht op zwarte markt' (Foto: ANP)

Google komt met eigen smartphone

Google komt eind dit jaar met een eigen smartphone op de markt die onder de merknaam van de techreus verkocht gaat worden. Daarmee wil Google meer grip krijgen op de mobiele software. De smartphone moet gaan concurreren met de iPhone, meldt The Telegraph op basis van bronnen.

De techreus ontwikkelt nu het Android-besturingssysteem dat op vier van de vijf smartphones die wereldwijd worden verkocht draait. Ook ondersteunt het bedrijf verschillende telefoons die door partners als LG en Huawei onder de merknaam Nexus worden gemaakt. Maar in tegenstelling tot Apple laat Google de productie over aan externe partners, terwijl de techreus zich concentreert op het ontwikkelen van software die op de telefoons draait.

Met het nieuwe toestel zou Google meer controle krijgen over het ontwerp, de productie en de software. Veel fabrikanten van Android-apparaten passen de software van Google nu verschillend toe. Daardoor is het moeilijk voor de techreus om consistentie te bieden. Eigenaren van smartphones moeten soms maanden wachten op updates. Met een eigen smartphone kan Google meer controle uitoefenen op de software en de toekomst zeker stellen van diensten als de zoekmachine van de techreus en de Google Play app store die er op draaien.

Google-topman Sundar Pichai zei vorige maand overigens nog dat het bedrijf meer energie steekt in telefoons. Hij gaf daarbij aan dat Google door zou gaan met het ondersteunen van de Nexus-smartphones en dat het plan nog steeds is te werken met andere fabrikanten.

Google komt met eigen smartphone
Google komt met eigen smartphone (Foto: BuzzT)

Osborne: pas uit EU als toekomst helder is

De Britse regering moet de procedure voor het uittreden van de Europese Unie pas in werking stellen als zij een duidelijk beeld heeft van de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Met zijn besluit om af te treden heeft premier David Cameron zijn land dat respijt gegeven, zei de Britse minister van Financiën George Osborne maandagochtend. Osborne noemde het verstandig om te wachten tot de opvolger van Cameron is aangetreden om te besluiten welke koers de regering moet kiezen.

De minister van Financiën liet zich voor het eerst uit over de uitslag van het door de voorstanders van een vertrek van Groot-Brittannië gewonnen referendum van donderdag. Hij werd lang genoemd als mogelijke opvolger van Cameron, maar de nederlaag van het Remain-kamp heeft de kansen van de prominente voorvechter van het Britse EU-lidmaatschap aanzienlijk doen slinken.

Osborne: pas uit EU als toekomst helder is
Osborne: pas uit EU als toekomst helder is (Foto: ANP)

Mark Rutte is een van de Zomergasten

Minister-president Mark Rutte is een van de zes Zomergasten van 2016. De premier is op zondag 4 september te gast. Dat is de laatste aflevering van komend seizoen dat op 31 juli begint op NPO 2, met Thomas Erdbrink als nieuwe presentator.

Rutte: "Ik ben een trouwe kijker van Zomergasten. De uitzendingen die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin achter een ogenschijnlijk simpel fragment een bijzonder verhaal schuilgaat. Ik hoop dat mijn avond bij Zomergasten voor de kijkers ook een paar van zulke momenten oplevert. Ongelooflijk spannend en ik kijk ernaar uit."

Presentator Thomas Erdbrink maakt deze week elke dag een Zomergast bekend met een video op de Facebookpagina van het VPRO-programma. Hij ontvangt drie mannen en drie vrouwen. Rutte is de eerste gesprekspartner die Erdbrink maandag prijsgaf. "Ik woon al lang in Iran, maar volg het Nederlands nieuws op de voet. En daarom zie ik, als nieuwsgierige buitenstaander, heel erg uit naar deze gast", zegt Erdbrink. "Hij is een liberaal, onder zijn leiding staat Nederland er - in de statistieken in ieder geval - redelijk goed voor. Maar desondanks heeft in ons land iedereen constant wat te klagen, zo lijkt het wel. Hij niet, hij moet altijd lachen. Maar wat gaat er schuil achter dat guitige gelaat?"

Mark Rutte is een van de Zomergasten
Mark Rutte is een van de Zomergasten (Foto: BuzzE)

Brandweer alleen bij spoed in actie

De brandweer rukt vanaf maandag 08.00 uur alleen uit in spoedgevallen. Het is de bedoeling dat de hele zomer vol te houden. De brandweer is boos over het stuklopen van cao-overleg.

De actie is gericht tegen een plan van de werkgevers om de pensioenleeftijd te verhogen van 55 naar 62 jaar. Dat vinden de brandweermensen geen goed idee, omdat ze zwaar en gevaarlijk werk doen.

Vakbond FNV Overheid heeft al laten weten te garanderen dat de veiligheid nooit in het geding zal komen. Branden worden geblust en levens gered. Wel kan het volgens een woordvoerder langer dan normaal duren voor volgelopen kelders weer droog zijn of katten uit de boom zijn gered.

Van de 25 veiligheidsregio's doen er in elk geval acht mee aan de actie: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland. Veel andere regio's denken er nog over na.

Brandweer alleen bij spoed in actie
Brandweer alleen bij spoed in actie (Foto: ANP)

Kamer bespreekt brexit met Rutte

Hoe verder met de Europese Unie na het onverwachte besluit van de Britten om te kiezen voor een brexit? Die vraag zal centraal staan tijdens een overleg met premier Mark Rutte maandagavond in de Tweede Kamer.

De zes landen die aan de wieg van de EU stonden willen dat het gesprek met de Britten over de scheiding snel op gang komt. "Europa kan niet in een vacuüm belanden", zei de Nederlandse minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag na afloop van hun ontmoeting. Op een Europese top dinsdag moet de Britse premier David Cameron aangeven hoe hij verder wil.

Partijen in de Kamer reageerden de dag na het referendum zwaar teleurgesteld op de uitslag. De EU moet burgers meer aan zich binden en hun zorgen tegemoet treden, klinkt het. Maar bijna alle partijen willen in de EU blijven.

Een referendum in Nederland over een vertrek uit de EU (een nexit) zoals de PVV en VNL willen, krijgt geen steun. De SP wil een volksraadpleging over het beperken van de macht van de EU. Ook daar zal geen meerderheid voor te vinden zijn.

Kamer bespreekt brexit met Rutte
Kamer bespreekt brexit met Rutte (Foto: ANP)

Messi stopt bij Argentinië na verlies Copa América

Chili heeft net als vorig jaar de Copa América gewonnen. De ploeg van bondscoach Pizzi was vanaf elf meter opnieuw te sterk voor Argentinië. Het duel was een herhaling van de finale van afgelopen jaar, toen het toernooi in Chili werd gehouden. Dit keer was New Jersey in de Verenigde Staten de plaats van handelen, maar opnieuw bleken de Chilenen na strafschoppen te sterk.

Kansen waren er wel om het duel in reguliere speeltijd of de verlenging te beslissen, maar de twee doelmannen Sergio Romero en Claudio Brave werden de uitblinkers van de wedstrijd. Zo hield Bravo op schitterende wijze een schot van invaller Sergio Agüero uit zijn doel en trad Romero eveneens enkele keren beslissend op.

Nog voor rust stonden beide teams al met een speler minder op het veld. Bij Chili had middenvelder Marcelo Diaz al na 28 minuten twee keer geel gekregen en kon hij inrukken, terwijl Argentinië-verdediger Marcos Rojo in de 43ste minuut direct rood kreeg voor een tackle van achter op Arturo Vidal.

Het werd een typisch Zuid-Amerikaans onderonsje in de VS, met meer overtredingen en opstootjes dan voetballende actie. Beide coaches probeerden de wedstrijd met hun wissels nieuw elan te geven, maar geen van de aanvallende doelpogingen bleek succesvol.

Na 120 minuten moesten opnieuw penalties de doorslag geven. Lucas Biglia zag zijn inzet gekeerd door Bravo, en vervolgens schoot Messi zijn strafschop over. Francisco Silva kon daarom aanleggen voor de beslissende penalty en hij maakte geen fout.

Evenals vorig jaar wint Chili zo vanaf de stip van Argentinië in de finale. De Argentijnen zullen nog langer moeten wachten op hun prijs, in een periode die nu al 23 jaar duurt.

Messi baalt tijdens de finale van de Copa
Messi baalt tijdens de finale van de Copa

Na de finale heeft Lionel Messi zijn afscheid als international van Argentinië aangekondigd. "Het lukt gewoon niet. Ik heb mijn penalty gemist en deze was heel erg belangrijk." Dit speelde ook een rol in zijn keuze om te stoppen als international. "De beslissing om te stoppen heb ik al genomen. Dit was het", laat hij weten aan diverse media. "Ik heb het zo ontzettend vaak geprobeerd, maar kennelijk is de Argentijnse nationale ploeg niks voor mij. Heel treurig dat dit opnieuw gebeurt."

Het was namelijk niet de eerste keer dat Messi een finale verloor. Zo werd hij al tweemaal tweede op de Copa América, in 2007 en 2015, en verloor hij in 2014 de WK-finale van Duitsland.

Messi debuteerde op 17 augustus 2005 als A-international bij Argentinië op 18-jarige leeftijd. Sindsdien speelde La Pulga 109 interlands waarin hij 55 keer scoorde. Zijn laatste treffer, waarmee hij topscorer aller tijden van Argentinië werd, maakte hij in de halve finale tegen de VS.

Samsom: referendum geeft te veel onzekerheid

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom ziet niks in een Nexit, een referendum om te bepalen of Nederland uit de Europese Unie moet stappen. "We komen net uit de economische crisis, we hebben vijf jaar geworsteld om weer boven te komen. Het zou slecht zijn onszelf weer in onzekerheid te storten met stilvallende investeringen", zegt de partijleider maandag in het AD. "Zo'n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum."

Ook D66-leider Alexander Pechtold heeft maandag laten weten dat zijn partij nooit zal meewerken aan een referendum.

Volgens Samsom is de onvrede over Europa enorm. "Maar Nexit is voor heel veel Nederlanders geen optie. Het speculeren erover en het organiseren van een referendum is op zich al heel slecht voor Nederland."De Tweede Kamer vergadert maandagavond over het vertrek van de Britten uit de unie.

Samsom: referendum geeft te veel onzekerheid
Samsom: referendum geeft te veel onzekerheid (Foto: ANP)

Vliegtuig Singapore vat vlam bij noodlanding

Een vliegtuig van Singapore Airlines dat zondagnacht vertrok van Singapore Changi Airport richting Milaan vatte vlam tijdens een noodlanding. Het vliegtuig was al twee uur onderweg, toen het terugkeerde vanwege problemen aan de rechtermotor.

Toen het vliegtuig bezig was met de landing, vloog de motor in brand. Er waren 222 passagiers en negentien bemanningsleden aan boord. Er zijn volgens de vliegmaatschappij geen gewonden gevallen.

De passagiers konden het vliegtuig gewoon via de trappen verlaten. Zij zullen later op maandag met een ander toestel hun reis vervolgen.

Zaak moord Everink voor de rechter

De strafzaak tegen tenniscoach Mark de J. die wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink, is maandag voor het eerst openbaar bij de rechtbank in Utrecht. Zijn zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De rechters gaan zich buigen over het verloop van het onderzoek en over het voorarrest waarin De J. zit.

Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij was doodgestoken. Verdachte Mark de J. was de coach van tennisser Robin Haase. Everink had diverse contacten in de tenniswereld.

Koen Everink kwam in het nieuws omdat hij zwaar was mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012.

Zaak moord Everink voor de rechter
Zaak moord Everink voor de rechter (Foto: ANP)

Rechter buigt zich over erfenis Prince

In een rechtbank in de Amerikaanse staat Minnesota buigt rechter Kevin Eide zich maandag over de procedure die zal gelden voor de verdeling van de erfenis van Prince.

De zanger, die nooit een testament opstelde, laat naar schatting zo'n 300 miljoen dollar (272 miljoen euro) na. Volgens de wet in Minnesota waar de muzikant woonde, gaat dat geld naar de meest directe familie. Het enige kind van Prince overleed kort na de geboorte en ook de ouders van de zanger zijn niet meer in leven. Zijn zus en halfbroers en -zussen zijn daardoor zijn erfgenamen.

Meerdere andere personen proberen aanspraak te maken op een deel van het fortuin van de Purple Rain-zanger. Zij beweren allemaal familie te zijn, van verre neven en nichten tot biologische kinderen. Van één man die beweerde de zoon van Prince te zijn, is middels een dna-test al gebleken dat zijn claim onterecht is.

Ondanks protesten van onder meer Associated Press, zijn media niet welkom tijdens de zitting maandag. De rechter gaf dit weekend in een schriftelijk antwoord op het verzoek van de pers aan op dit moment geen camera's en audio-opnames toe te staan, maar wel open te staan voor een gesprek over media-toegang op een later tijdstip.

Rechter buigt zich over erfenis Prince
Rechter buigt zich over erfenis Prince (Foto: BuzzE)

Parkpop 2016 daverend succes ondanks regen

De 36e editie van Parkpop was ondanks de voorspelde regen een daverend succes. Ruim 278.000 bezoekers zijn zondag naar het het Haagse Zuiderpark gekomen voor het gratis popfestival. Dit is zeker 50.000 meer bezoekers dan vorig jaar.

Het geduld van de festivalbezoekers werd zondagochtend wel nog even op de proef gesteld. Vanwege de vele regen van de afgelopen week was onderhoud nodig aan het veld, waardoor het festivalterrein later dan gepland open ging. Pas om 13.00 uur konden bezoekers het terrein op, net op tijd voor Friends of the Family en Moves DC Fresh! die als eerste acts aan de slag mochten op de podia van Parkpop.

Naast John Coffey en K's Choice traden ook Typhoon en Jett Rebel in. De Britse zanger Billy Ocean sloot de avond af op de Jupiler stage.

Parkpop 2016 daverend succes ondanks regen
Parkpop 2016 daverend succes ondanks regen (Foto: BuzzE)

Duitse acteur Götz George (77) overleden

De Duitse acteur Götz George is overleden. Hij stierf al vorige week zondag na een korte ziekte op 77-jarige leeftijd, zo deelde zijn impresariaat in Berlijn zondag mee.

George was een bijzonder populaire acteur. Vooral door zijn vertolking van commissaris Horst Schimanski in de krimiserie Tatort reikte zijn roem ook ver de Duitse grenzen. Hij speelde de opstandige vrijbuiter Schimanski gedurende liefst 32 jaar 48 keer.

De acteur speelde zijn beroemdste rol in een film in 1995, toen hij in Der Totmacher de homoseksuele moordenaar Fritz Haarmann vertolkte. Maar hij had ook andere kanten. De bioscoopbezoekers zagen hem bijvoorbeeld in de satire Schtonk! uitblinken.

In 2007 werd hij voor zijn gehele carrière geëerd met de Deutsche Fernsehpreis. Hij speelde daarna rustig verder. Drie jaar later speelde hij in het televisiedrama George zijn eigen vader, Heinrich. Die was eveneens acteur en was wegens zijn carrière in de nazitijd behoorlijk omstreden. Twee jaar geleden volgde een tweede grote onderscheiding, het Bundesverdienstkreuz. In totaal stond hij meer dan 65 jaar op de planken.

Duitse acteur Götz George (77) overleden
Duitse acteur Götz George (77) overleden (Foto: BuzzE)

D66: nooit een Nexit-referendum

D66 zal nooit meewerken aan een referendum over een Nexit, een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold maandag in Trouw.

"Wij zijn voor een correctief referendum, als onderdeel van een wetgevingsproces. Wat hier wordt gevraagd is iets heel anders. Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vanavond in de Kamer, of later dit jaar. En zeker, nog belangrijker: ook niet in een toekomstig kabinet."

Hij vindt een volksraadpleging over vertrek uit de EU onzinnig. "Een 'leave' heeft volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen. Waarover stem je dan? "

Dankzij de Europese Unie is er vrede, veiligheid en welvaart in Europa, aldus Pechtold. "Dat is een proces geweest van zeventig jaar democratische besluitvorming tussen de landen, in kleine stapjes. Dat gaan we toch niet in een referendum over de schutting gooien door een simpele vraag te stellen met één nee of ja? Zelfs om een letter in de grondwet gewijzigd te krijgen heb je in dit land een tweederde meerderheid nodig, in beide Kamers. Daar ga ik het land niet aan blootstellen. Dat is een 'Wilders-referendum', waarin alleen dingen worden afgebroken, zonder alternatief. Dat blijkt nu ook bij de Britten."

De Tweede Kamer vergadert maandagavond over het vertrek van de Britten uit de unie.

D66: nooit een Nexit-referendum
D66: nooit een Nexit-referendum (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: motregen, later zon

In het westen kan er 's ochtends wat motregen vallen. Deze motregen breidt zich in de loop van de ochtend uit over het hele land en kan aanzwengelen tot flinke buien. In de middag trekken de buien het land weer uit en komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn. Het wordt slechts een graad of 19 vandaag, bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Alleen in de kustgebieden kan het iets harder gaan waaien. 

ps: bedankt voor alle verjaardagswensen, was leuk om te lezen! 

Zon op 05:21
Zon onder 22:04
Zonkracht

6 / 3

Ik kreeg van Duco weer een paar prachtige foto's van zijn vakantie in Engeland, prachtige details! 

Duco was op vakantie op in Groot Brittannië (Foto: Duco)
Duco was op vakantie op in Groot Brittannië (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1296 Graaf Floris V door edelen vermoord bij het Muiderslot.
1909 In Etten-Leur vondt de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland plaats. De piloot was de Franse Charles de Lambert.
1947 In Ukkel werdt met 38,8 °C de hoogste temperatuur gemeten die ooit in België is vastgesteld. In Maastricht werdt het op die dag 38,4 °C, de op één na hoogste temperatuur in Nederland ooit gemeten.
1954 In Obninsk, Rusland, werdt de eerste energieproducerende kerncentrale opgestart.
1999 Willem Duys nam afscheid als presentator van de AVRO.

 

Die zomer begon (en eindigde) zowat in mei...

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp
Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

'Miljoenen mensen sterven aan luchtvervuiling'

Uit een rapport van de International Energy Agency (IAE) dat maandag verschijnt blijkt dat jaarlijks wereldwijd zo'n 6.5 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling. Dit aantal zal volgens de IAE tot 2040 blijven stijgen, tenzij de manier waarop energie wordt geproduceerd en verbruikt verandert.

Luchtvervuiling is daarmee het vier na grootste risico voor de gezondheid van de mens, achter een te hoge bloeddruk, ongezonde voeding en roken. Ongezonde lucht kan longkanker veroorzaken, maar ook beroertes, hart- en vaatziekten en een acute hartaanval.

De IAE pleit daarom voor meer groene energie. De meeste vervuilde lucht is te vinden in Azië.

'Miljoenen mensen sterven aan luchtvervuiling'
'Miljoenen mensen sterven aan luchtvervuiling' (Foto: ANP)

'Niemand durft op Brexit-knop te drukken'

Eigenlijk heeft premier David Cameron gewonnen want hij heeft Boris Johnson gesnookerd. Gewat? Nou ja, dat is een metafoor uit een soort Brits biljartspel, en betekent dat Cameron Johnson heeft klemgezet. Johnson is namelijk de lul welke optie hij ook kiest. Dat is de strekking van een artikel in de Britse krant The Guardian.

Het idee is als volgt: de Britten hebben weliswaar met 52 tegen 48 procent voor een vertrek uit de EU gestemd, maar er is nog geen officieel verzoek geweest tot het toepassen van Artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon. Het gevolg zou kunnen zijn dat dit nooit gebeurt.

Cameron gaf voor het referendum aan dat het 'terecht' zou zijn als er direct na een eventuele keuze voor Brexit op de Artikel 50-knop zou worden gedrukt, maar ging niet zover om te zeggen dat hij dat dan ook zou doen. Na zijn verlies vrijdagmorgen gaf hij die verantwoordelijkheid door op te stappen uit handen, aan de populaire voormalige Londense burgemeester Boris Johnson, de leider van het 'Leave'-kamp.

Carrière
Maar Johnson nam eigenlijk een carrièregok met zijn keuze voor dat kamp. Hij zou het niet hebben kunnen verkroppen dat zijn iets jongere vroegere kostschoolmaatje Cameron het eerder tot premier schopte dan hij. Bovendien zou Johnson eigenlijk een stiekeme Remain-voorstander zijn. Toen hij in februari voor Leave uit de kast kwam, gaf de excentrieke ex-burgemeester immers aan dat wat hem betreft een Leave-stem aanleiding zou moeten zijn om meer concessies van Brussel los te peuteren. Maar dit kwam hem meteen op veel kritiek te staan en hij hield er vervolgens maar z'n mond over.

Johnson gaf vrijdag allerminst een overwinningsspeech; hij zei op ingehouden wijze dat Britse jongeren niet bang hoefden zijn dat het Verenigd Koninkrijk Europa de rug zou toekeren. Veel jongeren zijn woedend over het resultaat en vinden dat de oudere generatie hun kansen op een internationaal bestaan heeft afgenomen. Ook de val van de financiële markten en de dreiging van de Schotten en de Noord-Ieren om op te stappen heeft blijkbaar velen verrast.

Pas in oktober is er een verkiezing voor een nieuwe Conservatieve leider, en de verwachting is dat Boris Johnson die verkiezing moeiteloos zal winnen. Maar volgens The Guardian is Johnson in alle gevallen de sigaar. Als hij zich niet verkiesbaar stelt is-ie dat sowieso, maar als hij dat wel doet en wint, dan kan hij Artikel 50 in werking stellen of niet.

Zodra dat artikel wordt getriggerd (pun intended) dan zijn er precies twee jaar om de scheiding te regelen en de vele nieuwe handelsverdragen uit te onderhandelen en te tekenen. Een Brexit is vanaf dat moment onomkeerbaar tenzij de overige 27 landen verlenging geven.

Bregret
Als Johnson niet op de knop drukt roept hij waarschijnlijk de toorn over zich af van de 52 procent die voor vertrek uit de EU stemde. Of misschien iets minder want naar verluidt hebben sommigen al last van 'Bregret'. Maar als hij de trekker wel overhaalt dan is dus de andere helft pissed off, en wordt de economische malaise wellicht erger. Ook is het uiteenvallen van Groot-Brittannië vanaf dat moment vrij waarschijnlijk geworden, en kunnen de Engelsen bovendien de Schotse basis verliezen van hun Trident-kernonderzeeërs.

De EU is not amused en wil dat de Britse regering snel met de onderhandelingen over uittreding begint. Maar ondertussen werken de zes oprichters, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië aan een plan voor een flexibelere unie om verdere referenda te vermijden. Dit had Johnson overigens al voorspeld: "Pas als wij nee zeggen gaat men luisteren", gaf hij in februari aan.

Nou heeft de Europese Unie weliswaar gezegd dat die flexibere EU niet voor de Britten is bedoeld want niemand wil suggereren dat er mogelijk niet naar de Britse bevolking zal worden geluisterd. Maar het zou zomaar kunnen dat dit stiekem toch voor Johnson is bedoeld en dat hij zich er in het najaar als premier mee instemt.

Farage
Een nieuw referendum wil eigenlijk niemand, hoewel UKIP-leider Nigel Farage eerder zei dat een uitslag van 52 tegen 48 procent aanleiding voor een nieuwe stemronde zou zijn. Maar hij bedoelde dit uiteraard in het geval van winst voor het Remain-kamp.

Formeel was de Britse volksraadpleging raadgevend, net als het Nederlandse Oekraïne-referendum. Het negeren ervan werd in Groot-Brittannië vooraf als politieke zelfmoord gezien, maar die stemming lijkt langzaam om te slaan. Zeker als er vervroegde verkiezingen komen kan dat als nieuw mandaat worden gezien.

Belofte
Als The Guardian gelijk heeft zal Johnson vermoedelijk proberen om extra beperkingen op EU-immigratie los te peuteren. Leden van de Conservatieve partij hebben al aangegeven dat ze er vermoedelijk niet in zullen slagen dat cijfer al te veel omlaag te krijgen, zelfs bij vertrek uit de EU. Net als dat al duidelijk werd dat het lastig zal worden om die andere campagnebelofte in te lossen, namelijk het doorsluizen van voormalige EU-contributie naar de gezondheidszorg.

Zondag zei Johnson overigens opnieuw dat er geen haast is met Artikel 50. Uw nederige verslaggever is reuze benieuwd of deze maffe politicus ermee weg komt als-ie uiteindelijk niet op de knop drukt. Dat hangt er natuurlijk vanaf of er een beetje behoorlijke speciale status voor Groot-Brittannië uit de onderhandelingen komt rollen (ja, alweer). De tijd zal het leren.

Trump raakt achter bij Clinton

Donald Trump raakt in de peilingen achter op Hillary Clinton. De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijft momenteel steken op 39 procent, terwijl de Democrate Clinton op 51 procent van de stemmen kan rekenen, blijkt uit een grote peiling van de gezaghebbende krant The Washington Post.

Die uitkomst is een heel verschil met de peilingen een maand geleden, toen Trump nog 46 en Clinton 44 procent van het electoraat achter zich had. Gevraagd naar het waarom, zeiden twee van de drie ondervraagden Trump niet geschikt te vinden om de Verenigde Staten te leiden.

Een tweede peiling van The Wall Street Journal en de omroep ABC wijst eveneens op verlies van Trump. Clinton verslaat hier Trump met 46 tegen 41 procent.

Trump raakt achter bij Clinton
Trump raakt achter bij Clinton (Foto: ANP)

Paus vindt dat homo's excuses verdienen

Paus Franciscus vindt dat christenen en de Rooms-Katholieke Kerk de homoseksuelen om vergiffenis zouden moeten vragen voor de manier waarop zij zijn behandeld. Hetzelfde geldt volgens de paus voor vrouwen, voor kinderarbeid en voor het zegenen van allerlei wapens door geestelijken in het verleden.

De kerkvorst sprak zondagavond aan boord van een vliegtuig traditiegetrouw met verslaggevers na een van zijn reizen. Hij keerde terug uit Armenië, waar hij drie dagen op bezoek was.

De opmerking van Franciscus over de vergiffenis aan homoseksuelen, volgde op een vraag over een Duitse kardinaal die onlangs hetzelfde had gezegd. De paus was het er helemaal mee eens. Hij keek bedroefd toen het gesprek ging over de recente aanslag op de gayclub in het Amerikaanse Orlando. Daar vonden 49 mensen de dood. Discriminatie van homo's is volgens de paus uit den boze. "Ze verdienen respect", zei hij.

De kerk leert formeel dat homoseksuele neigingen best mogen, maar dat seksueel contact tussen homo's niet kunnen. Franciscus zei tegen de journalisten echter: "De vraag is, wie zijn wij om wie zo is, wie van goede wil is en wie naar God zoekt, te beoordelen?" Direct na zijn verkiezing tot paus zei hij over homoseksualiteit al: "Wie ben ik om te oordelen?"

Paus vindt dat homo's excuses verdienen
Paus vindt dat homo's excuses verdienen (Foto: ANP)

Ngo's roepen EU op tot ander migratiebeleid

Ruim honderd niet-intergouvermentele organisaties (ngo's) roepen de EU-leiders gezamenlijk op het roer om te gooien met hun migratiebeleid voor mensen uit derdewereldlanden. De EU opent "een zwart hoofdstuk in de geschiedenisboeken als het Europese buitenlandbeleid alleen nog gericht wordt op het stoppen van migratiestromen", aldus organisaties als Oxfam, Amnesty International en Save the Children.

"Ontwikkelingshulp is een instrument tegen armoede en ongelijkheid, niet om migratie te managen", schrijven de ngo's aan de vooravond van de EU-Top in Brussel waar migratie dinsdag op de agenda staat.

De Europese Commissie presenteerde begin juni een plan voor ,,resultaatgerichte migratiepartnerschappen" met niet-EU-landen waarin handel en fondsen worden ingezet voor beter migratiebeheer. "Dit is geïnspireerd op de overeenkomst van de EU met Turkije om vluchtelingen uit Griekenland terug te nemen en wordt als een succes aangeprezen. In werkelijkheid zijn duizenden mensen in Griekenland gestrand in inhumane omstandigheden", aldus de verklaring.

Ngo's roepen EU op tot ander migratiebeleid
Ngo's roepen EU op tot ander migratiebeleid (Foto: ANP)

'Engeland blijft toegang houden tot markt EU'

Engeland blijft toegang houden tot de interne markt van de EU en vrije handel blijft bestaan. Dat schreef Boris Johnson, ex-burgemeester van Londen en Camerons partijgenoot bij de Conservatieve Partij, in een column in de Britse Telegraph.

Johnson schreef ook dat er geen haast is voor Engeland om de EU te verlaten. "De Britse economie is in goede handen", voegde hij daar nog aan toe. Boris Johnson leidde de brexit-campagne, waar afgelopen donderdag een referendum voor werd gehouden. De meerderheid van de stemmers stemde voor het verlaten van de EU, waarna premier Cameron zijn ontslag aanbood.

Topdiplomaten van de overige EU-landen kwamen eerder in Brussel bijeen en lieten weten dat ze niet verwachten dat Groot-Brittannië over twee dagen al zijn losmakingsprocedure komt aanmelden. Dinsdag is er namelijk een EU-top waar Cameron met zijn collega's komt praten. Het Europees Parlement wil echter wel dat de Britten de afscheiding in werking gaan stellen.

'Engeland blijft toegang houden tot markt EU'
'Engeland blijft toegang houden tot markt EU' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.