Noorse rechtbank wijst zaak Snowden af

Een Noorse rechtbank heeft maandag besloten een klacht van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden tegen de Noorse regering niet in behandeling te nemen. Snowden spande de rechtszaak aan om een garantie van de Noorse regering te krijgen dat hij niet wordt opgepakt als hij het land zou bezoeken.

Een Noorse stichting kende eerder dit jaar de Ossietzky-prijs toe aan Snowden vanwege diens strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Snowden heeft aangegeven de prijs alleen te willen ophalen als Noorwegen garandeert dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten en spande om die reden een rechtszaak aan, die nu dus is afgewezen.

Vorig jaar werd bekend dat de Verenigde Staten een officieel verzoek hebben ingediend bij onder meer Noorwegen om Snowden uit te leveren, mocht hij dat land bezoeken. De Noorse regering ging naar eigen zeggen niet in op het Amerikaanse verzoek, omdat Snowden het land niet had bezocht. Uitlevering van de held expliciet uitsluiten deed de regering echter ook niet.

Noorse rechtbank wijst zaak Snowden af
Noorse rechtbank wijst zaak Snowden af (Foto: ANP)