FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 maart 2016

Turkse krant Zaman is nu lovend over Erdogan

De overname van de Turkse krant Zaman door de regering heeft duidelijk zijn weerslag op de inhoud. Het dagblad gold tot twee dagen geleden als kritisch op het beleid van president Recep Tayyip Erdogan. Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen, is daar niets van over.

Op de voorpagina van de Zaman stonden zondag twee verhalen over de president: een over zijn plannen voor een grote receptie tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart en een over zijn bezoek aan een brug in aanbouw over de Bosporus bij Istanbul. Over de protesten van lezers voor de redactie van de krant en het ingrijpen van de oproerpolitie tegen de demonstranten was niets te lezen.

De uitgever van Zaman heeft banden met de Gülen-beweging, die overhoop ligt met Erdogan. Het ingrijpen komt volgens de Turkse autoriteiten voort uit een onderzoek naar "het financieren van een terroristische organisatie"en zou niets te maken hebben met de politieke kleur van de krant.

Turkse krant Zaman is nu lovend over Erdogan
Turkse krant Zaman is nu lovend over Erdogan (Foto: ANP)

Apen geloven in God

Wie het idee had dat chimpansees dieren zijn die wellicht wat slimmer zijn dat andere dieren en misschien zelfs tekenen van intelligentie vertonen, komt bedrogen uit. Een groep onderzoekers heeft namelijk bij de dieren gedrag ontdekt dat zou wijzen op een beginstadium van een religieuze beleving.

Pas ontdekte filmbeelden van chimpansees laten zien dat onze volle neven dingen doen, die je prima als een ritueel zou kunnen uitleggen. Zo is er te zien dat de dieren -schijnbaar zinloos- stenen tegen bomen gooien en holle ruimtes van bomen gebruiken om stenen in op te stapelen. De onderzoekers hebben hier geen betere verklaring voor dan dat dit primitieve gedrag zou kunnen worden uitgelegd als religie in een zeer vroeg gevorderd stadium.

Deze beelden zouden wetenschappers meer inzicht moeten geven in wat de basis zou geweest zijn van onze eigen religieuze beleving en de rituelen die wij er op na houden.

Te zien is ook hoe de mensapen stenen stapelen. Iets dat veel lijkt op de 'steenmannetjes' (of: Cairns) die de vroege mens over de hele wereld heeft achtergelaten.

Het was al langer bekend dat Washoe en zijn soortgenoten stenen en stokken als gereedschap gebruiken. Hiermee kunnen ze noten kraken of allerlei voedsel uit moeilijk te bereikbare plaatsen scheppen. Het gedrag dat ze echter op het beeldmateriaal vertonen, is niet bepaald functioneel te noemen. Dus zien de onderzoekers er rituelen in.

Laura Kehoe, een van de betrokken wetenschappers, kreeg kippenvel toen ze de beelden had bekeken. "Deze ontdekking kan een inzicht geven in de manier waarop menselijke rituelen zijn ontstaan", schrijft ze.

"Het markeren van begaanbare paden en het aanduiden van je territorium met behulp van stapels stenen, was een belangrijke stap in de menselijke geschiedenis. Als we kunnen uitvinden hoe de stapels stenen zich verhouden tot het gebied waarin de chimpansees leven (en claimen) kan dat ons een een behoorlijk inzicht geven".
Oppermachtige Van Gerwen pakt twintigste TV-titel

Jelle Klaasen is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de UK Open. In de halve finale was Peter Wright met 10-5 te sterk. Klaasen wist zijn favoriete dubbels 18 en 9 niet te vinden en dat zorgde er mede voor hij deze wedstrijd verloor. 

Klaasen stond bij de eerste pauze al 4-1 achter. Deze achterstand maakte hij niet meer goed. Voor Wright wordt het zijn derde grote finale. Hij speelt in de finale tegen Phil Taylor of Michael van Gerwen. Beide heren spelen zo tegen elkaar. 

Update 22.00 uur

Michael van Gerwen begon moeizaam aan het duel tegen Phil Taylor. Hij kwam 3-0 achter en bij de eerste pauze stond het 4-1 voor The Power. In het tweede deel van de partij was Van Gerwen een stuk scherper en bracht de stand weer gelijk. Het stond 5-5 bij de tweede break, mede door een prachtige 151-finish van de Brabander. 

Taylor opende het derde deel en miste twee pijlen op de dubbel. Van Gerwen sloeg toe en stond voor het eerst in de wedstrijd voor. Ook de volgende drie legs gingen naar Mighty Mike (9-5). Taylor mocht nog een leg pakken, maar Van Gerwen trok de partij uiteindelijk met 10-6 naar zich toe. De finale tussen Wright en Van Gerwen zal over 20 minuten gaan beginnen. 

Update 23.00 uur

Michael van Gerwen heeft zijn UK Open titel met succes weten te verdedigen. In de finale was Mighty Mike met 11-4 te sterk voor Peter Wright. De Brabander stond bij de eerste pauze al 4-1 voor. Bij de tweede break was het verschil al vier legs (7-3). 

Ook in de slotfase had Wright weinig meer in te brengen. Hij pakte één leg. Van Gerwen won met 11-4. Het is de twintigste TV-titel voor Van Gerwen. 

Van Gerwen prolongeert zijn UK Open-titel (PRO SHOTS/Action Images)
Van Gerwen prolongeert zijn UK Open-titel (PRO SHOTS/Action Images)

FOK! zoekt de 'Big Four' van de death metal

In de muziekwereld gelden de bands Anthrax, Megadeth, Metallica en Slayer al jarenlang als de 'Big Four' van de thrash metal. Bands die stuk voor stuk van grote invloed waren binnen het genre en die ook als grote inspiratiebron van veel latere bands kunnen worden gezien.

Een ander toonaangevend en wijdverspreid genre binnen de metal is het genre death metal. Death metal is een genre met vele subgenres en zodoende vroegen we ons af wie er nou tot de Big Four van de death metal mogen worden gerekend?

Om daar achter te kunnen komen hebben we jouw hulp nodig! Maak een Top 10 van death metal bands die volgens jou het meest invloedrijk waren voor de hedendaagse death metal scene en post deze hier voor 11 maart aanstaande. Het wordt ook ten zeerste gewaardeerd als je erbij kunt vertellen waarom je voor de bands in je Top 10 hebt gekozen, maar dat is niet verplicht. De leukste en meest inhoudelijke reacties zullen namelijk ook in een special worden gebruikt.

Death Metal albums

Ben je er niet zeker van of de band wel tot de death metal wordt gerekend, dan kun je dat even checken op Wikipedia of op Discogs. Doe mee en laat zien wie er volgens de kenners op FOK! de Big Four van de death metal mogen worden genoemd!

Jimmy Carter ontslagen van kankerbehandeling

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter wordt niet langer behandeld aan de kanker die hem vorige zomer trof. Zijn artsen achten hem genezen en vinden doorbehandelen niet nodig, maakte Carter volgens de Atlanta Journal-Constitution bekend tijdens zijn zondagschoolles in Plains in Georgia.

De 91-jarige Carter moet wel regelmatig op controle komen en krijgt dan ook aan MRI-scans, zei Mandy Flynn, een nicht van de Democratische ex-president die de zondagschoolles bijwoonde, tegen de Amerikaanse krant. "Als het moment aanbreekt dat ze de behandeling weer moeten opstarten, dan doen ze dat."

Afgelopen zomer, toen artsen vaststelden dat de ziekte naar zijn hersenen was uitgezaaid, leek het er nog slecht uit te zien voor Carter.

Jimmy Carter ontslagen van kankerbehandeling
Jimmy Carter ontslagen van kankerbehandeling (Foto: ANP)

'Weer marathontopper betrapt op doping'

Er zou weer een topper op de marathon betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen. De doorgaans goed ingevoerde Nederlandse sportauteur Marco Knippen meldt op Twitter dat Tsegaye Mekonnen is betrapt, opnieuw een Ethiopiër. Eerder deze week bleek dat zijn landgenoot Endeshaw Negesse is betrapt, net als de in Ethiopië geboren Zweedse 1500 meterloopster Abeba Aregawi. 

De 20-jarige Mekonnen brak in januari 2014 op pas 18-jarige leeftijd door met een sensationele zege bij de sterkbezette marathon van Dubai. Met zijn tijd van 2:04.32 uur verpulverde hij er het wereldrecord voor junioren, waarna er veel vragen rezen over zijn leeftijd. In 2015 haalde hij zowel in Londen als in Amsterdam de finish niet, waarna hij anderhalve maand geleden in Dubai derde werd. 

NAVO-missie Egeïsche Zee van start

Het vlaggenschip van de NAVO-missie die moet gaan helpen de stroom bootvluchtelingen op de Egeïsche Zee tegen te houden stoomt op naar Griekse en Turkse territoriale wateren. De missie werd opgehouden door onenigheid over het gebied waar deze mag opereren, maar die geschillen zijn net voor aanvang van de migratietop van de Europese Unie en Turkije uit de wereld. Turkije laat de NAVO-schepen nu ook in haar wateren toe.

Griekenland en Turkije zijn het oneens over de precieze grens van hun respectieve wateren en luchtruim. Het opstellen van de opdracht voor de NAVO-missie vergde dan ook zorgvuldige afstemming tussen beide landen.

De NAVO had eind februari al besloten tot de maritieme missie, die de Grieken en Turken moet gaan helpen bij het opsporen en onderscheppen van mensensmokkelaars en bootvluchtelingen. De missie was vanuit internationale wateren al begonnen aan haar taak. Het is niet de bedoeling dat de NAVO-macht migranten gaat terugsturen of terugbrengen.

Het afgelopen etmaal redden de Griekse kustwacht en de Europese grenswacht Frontex meer dan vierhonderd bootvluchtelingen van de Egeïsche Zee. De vaartuigen waarop ze van Turkije naar Griekenland wilden reizen waren gekapseisd of dreigden om te slaan.

NAVO-missie Egeïsche Zee van start
NAVO-missie Egeïsche Zee van start (Foto: ANP)

Hollandse 100 sport 360.000 euro bijeen

De deelnemers aan De Hollandse 100, een schaats- en fietsevenement georganiseerd door prins Bernhard van Oranje, hebben zondag 360.000 euro opgehaald voor onderzoek naar lymfeklierkanker. De organisatie spreekt van een fantastisch resultaat.

Er deden 464 mensen aan het evenement mee, bijna de helft meer dan vorig jaar tijdens de eerste editie van De Hollandse 100. Ze konden 90 kilometer fietsen door Flevoland en Gelderland en 10 kilometer schaatsen bij FlevOnice in Biddinghuizen. Ook konden ze meedoen aan een familie-estafette. Onder de sportievelingen waren de prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris en de prinsessen Margriet, Marilène en Annette.

Vooral Floris blonk uit in het werven van fondsen, aldus een woordvoerster: hij bracht in drie weken tijd 85.000 euro bijeen. De opbrengst is bestemd voor de zoektocht naar een behandeling op maat van patiënten met lymfeklierkanker.

Prins Bernhard heeft zelf ook lymfeklierkanker gehad.

Hollandse 100 sport 360.000 euro bijeen
Hollandse 100 sport 360.000 euro bijeen (Foto: ANP)

Giel Beelen 'gaat iets anders doen'

3FM-dj Giel Beelen gaat iets anders doen. Wat het is, maakt hij maandagochtend bekend in zijn radioprogramma, zo liet hij zondag weten via Twitter. 'Eindelijk mag en kan 't hoge woord eruit morgenochtend. Ja ik ga iets anders doen.'

Tegen het AD zegt Beelen dat het gaat om een switch op werkgebied. Meer wil hij er niet over kwijt. De 38-jarige dj is sinds 1997 op 3FM te horen. In zijn eerste jaren bij de zender was Beelen alleen 's nachts te horen. Sinds mei 2004 presenteert hij op werkdagen de ochtendshow GIEL.

Beelen is ook regelmatig te zien als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Verder presenteert hij De beste singer-songwriter van Nederland op NPO 3. Het programma bracht talenten als Douwe Bob, Nielson, Maaike Ouboter, Michael Prins en Lucas Hamming voort.

Gerard Ekdom, een generatiegenoot van Beelen, verruilde 3FM afgelopen zomer voor Radio 2, waar hij sinds oktober een ochtendshow presenteert.

Giel Beelen 'gaat iets anders doen'
Giel Beelen 'gaat iets anders doen' (Foto: BuzzE)

Sábliková pakt vierde wereldtitel met baanrecord

Martina Sábliková heeft bij het wereldkampioenschap allround schaatsen in Berlijn haar vierde wereldtitel veroverd. De Tsjechische maakte op de afsluitende 5.000 meter de bijna twee seconden achterstand op Ireen Wüst meer dan goed. De Nederlandse werd wel tweede, voor landgenote Antoinette de Jong die bij haar wk-debuut knap derde werd.

Na de sterke 1.500 meter van Wüst eerder op de dag keek Sábliková aan tegen een achterstand en hoewel de Nederlandse probeerde haar tegenstandster bij te benen op de slotafstand was het Sábliková die met een tijd van 6.52,27 haar baanrecord met zeven seconden aanscherpte.

Wüst reed op de langste afstand haar beste race van het seizoen en eindigde in 7.01,41 als tweede, voor De Jong die met 7,04,04 derde werd. Linda de Vries eindigde met 7.06,79 als vierde en werd hiermee ook vierde in het eindklassement.

Uitslag

# Schaatsster Nat. Tijd
1 Martina Sáblíková Tsj 6:52.57
2 Ireen Wüst Ned 7:01.41
3 Antoinette de Jong Ned 7:04.04
4 Linda de Vries Ned 7:06.79
5 Natalya Voronina Rus 7:08.54
6 Misaki Oshigiri Jap 7:13.01
7 Ayaka Kikuchi Jap 7:18.12
8 Miho Takagi Jap 7:18.61


Eindklassement

# Schaatsster Nat. Punten
1 Martina Sáblíková Tsj 159.042
2 Ireen Wüst Ned 159.732
3 Antoinette de Jong Ned 161.380
4 Linda de Vries Ned 162.467
5 Misaki Oshigiri Jap 162.737
6 Miho Takagi Jap 163.807
7 Natalya Voronina Rus 163.840
8 Ayaka Kikuchi Jap 164.379

'Sport in Rusland nog steeds één grote puinhoop'

De Russische atletiekwereld heeft de dopingproblemen nog bepaald niet op orde. Dat zou blijken uit een nieuwe documentaire van de Duitse journalist Hajo Seppelt, die zondagavond om 22.05 uur op WDR te zien is. Eerder op de avond was op ARD al een voorproefje te zien, inclusief enkele onthullingen.

Russische atleten zouden uitgebreid kunnen overleggen over wanneer een dopingcontrole het beste uitkomt. Dat gebeurt niet met zomaar iemand, maar met Anna Anzelovich. Niet geheel toevallig is zij de nieuwe baas van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, dat door de mondiale WADA al op voorlopig non-actief werd gesteld. "Kom eind januari maar voor de dopingcontroles", zegt Anzelovich ogenschijnlijk in een opgenomen telefoontje.

De geschorste coach Vladimir Mokhnev zou ondertussen gewoon doorgaan met het trainen van atleten, ver buiten de grote steden in het kleine Gubkin. Op de lokale atletiekbaan dook het gezicht van Mokhnev volgens het team van Seppelt dag na dag op, zoals te zien is op met een verborgen camera opgenomen beelden. Een reactie van wereldatletiekbond IAAF stelt dat het feit dat Mokhnev atleten traint een zeer kwalijke zaak is. 

Ook zou er een nieuwe figuur zijn om doping te verspreiden onder Russische sporters. Sergey Portugalov deed dat voorheen, maar het voormalig hoofd van de medische afdeling van diverse internationale sportbonden is inmiddels vakkundig buitengewerkt. Een trainer zou zijn rol over hebben genomen en zou allerlei soorten doping op bestelling afleveren. Zo maakt het team van Seppelt via de telefoon een afspraak om onder meer oxandrolon en testosteron te bestellen. 

De Russische sportminister Vitaly Mutko zou intussen uiteraard al gereageerd hebben. Hij zou laten weten dat het Internationaal Olympisch Comité en de internationale atletiekbond zich vooral niet moeten laten beïnvloeden door de nieuwe documentaire van Seppelt en zijn team. De voorzitter van de internationale vereniging voor antidopingorganisaties (iNADO), Joseph de Pencier, is duidelijk in zijn mening: "Als dit klopt lijkt het me duidelijk dat Rusland bij het atletiek op de Olympische Spelen komende zomer absoluut niet welkom is."

Nancy Reagan overleden

Nancy Reagan, de vrouw van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan, is overleden. Dat melden Amerikaanse media. De voormalig first lady is 94 jaar geworden.

Nancy Reagan overleed zondag in haar woonplaats Bel Air; 6 maart is de dag waarop ze in 1952 trouwde met Ronald Reagan. De Republikein was van 1981 tot 1989 president van de Verenigde Staten en overleed in 2004. Nancy Reagan was al een tijdje ziek.

Nancy is niet de naam die Reagan bij haar geboorte meekreeg. Ze werd geboren als Anne Francis Robbins en studeerde drama. Na haar studie werkte ze als verpleegster en verkoopmedewerkster in een warenhuis. Haar moeder bezorgde haar een kleine acteerrol. Ze nam toen haar artiestennaam Nancy Davis aan.

In 1951 ontmoette ze toenmalig acteur Ronald Reagan. Het koppel trouwde een jaar later. Nancy Reagan stond bekend als extreem loyaal en beschermend ten opzichte van haar man.

Update 19.05 uur:
De Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz hebben via Twitter op het overlijden van Nancy Reagan gereageerd.

Uitslag Feyenoord - sc Cambuur Leeuwarden

De laatste wedstrijd van deze speelronde was het duel tussen Feyenoord en sc Cambuur Leeuwarden. Voor de Rotterdammers was het een wedstrijd om, op papier in elk geval, vertrouwen te tanken. En dat is uiteindelijk gelukt. De thuisploeg won uiteindelijk met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken.

Feyenoord

3 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

36' Toornstra
79' Kuijt
85' Elia
  70' Barto
 
Gele kaart: Vilhena, El Ahmadi (Feyenoord), Bakker (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
van Beek
Botteghin
Kongolo
El Ahmadi (van der Heijden/89)
Kuijt
Vilhena
Toornstra
Kramer (Basacikoglu/68)
Elia
  Nienhuis
Peersman
Lachman
Mac-Intosh (Dammers/86)
Andriuskevicius
Byrne
Bakker
van der Streek (Vloet/65)
Overgoor (van Veen/ 65)
Narsingh
Barto

Record aan klussen en vrijwilligers NLdoet

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds op 11 en 12 maart zijn meer dan 9200 klussen beschikbaar. Naar verwachting worden die verdeeld over 350.000 vrijwilligers tijdens het zogeheten evenement NLDoet. Beide cijfers zijn een record voor het Oranjefonds.

De cijfers komen uit een onderzoek van Ipsos. Die hield een representatieve steekproef onder 1009 Nederlanders van 15 jaar en ouder. Daaruit werd duidelijk dat Nederlanders bereid zijn om zelf bij te dragen aan een sociaal land. Met kleine zaken zoals boodschappen doen voor één van de buren (85 procent) of een dag vrijwilligerswerk doen bij een organisatie (55 procent). Maar er zijn ook voldoende mensen die maatje willen worden van iemand die eenzaam is (49 procent) of helpen in een verzorgingshuis (39 procent).

De klussen die beschikbaar zijn tijdens de twaalfde editie van NLdoet zijn verdeeld over alle Nederlandse gemeenten. Ook zijn er meer dan 50 klussen te doen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Sint Eustatius.

Directeur van het fonds, Ronald van der Giessen is bij met zoveel belangstelling van mensen die hun handen uit de mouwen willen steken. 'Stel je voor, een land waar we niet langs elkaar heen leven, maar klaar staan voor elkaar. Daar dromen wij van. Er is natuurlijk ook veel te doen en er zijn nog veel vrijwilligers nodig. Bedenk dat van die paar uurtjes werken organisaties maandenlang plezier hebben.'

Record aan klussen en vrijwilligers NLdoet
Record aan klussen en vrijwilligers NLdoet (Foto: ANP)

'Bestuur VW wist langer van sjoemelsoftware'

Het bestuur en de raad van commissarissen van Volkswagen wisten al langer van de sjoemelsoftware die de automaker in zijn modellen gebruikten. Dat schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

Twee weken voordat de Duitse automaker officieel het boetekleed aantrok vanwege het schandaal, zou de top van het bedrijf zijn ingelicht door de reeds vertrokken bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. Bij die vergadering was ook de huidige topman Matthias Muller aanwezig. Tien dagen na de bewuste vergadering nam Winterkorn ontslag.

Beleggers vinden dat Volkswagen de financiële markten destijds niet op een behoorlijke wijze heeft geïnformeerd over de affaire. Volkswagen gaf andermaal aan in de nasleep van het schandaal volledig volgens de wet te hebben gehandeld.

'Bestuur VW wist langer van sjoemelsoftware'
'Bestuur VW wist langer van sjoemelsoftware' (Foto: ANP)

Ook maandag weer sneeuw

Ook maandag gaat het hier en daar weer sneeuwen. Het kan in de ochtendspits glad zijn op de weg, meldt Weeronline. In de Randstad valt vooral regen en natte sneeuw, maar in Noord-Brabant, Limburg en het Rivierengebied kan het wit worden.

Zondagmiddag zijn veel wegen nat door buien met regen, hagel en natte sneeuw. In de eerste helft van de avond is het op veel plaatsen droog. Later neemt vanuit het westen de buiigheid weer toe.

Doordat de temperaturen maandag oplopen verdwijnt de kans op gladheid in de tweede helft van de ochtend. Tussen de buien door wordt het maandagmiddag maximaal 6 graden.

In de tweede helft van de komende week wordt het weer warmer en droger. Het wordt zachter en de temperaturen stijgen naar een graad of 12.

Ook maandag weer sneeuw
Ook maandag weer sneeuw (Foto: ANP)

Weekend van uitgestelde carnavalsoptochten

In verschillende Brabantse en Limburgse plaatsen wordt zondag de uitgestelde carnavalsoptocht gehouden, zoals in Den Bosch, Breda en Venlo. Zaterdag werden ook al optochten gehouden in onder andere Deurne, Bladel en Ooijen.

De optochten, vaak tientallen praalwagens lang, konden tijdens de carnavalsdagen niet de straat op vanwege het slechte weer. Vooral de harde wind speelde de carnavalsvierders parten. Veel tochten zijn toen verschoven naar halfvasten. Dat is de vierde zondag in de veertigdagentijd, een periode van bezinning in het christendom.

Weekend van uitgestelde carnavalsoptochten
Weekend van uitgestelde carnavalsoptochten (Foto: ANP)

IS veroorzaakt bloedbad in Irak met tankwagen

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zondag opnieuw een bloedbad veroorzaakt in Irak. Doelwit was een controlepost van de politie bij de ruïnes van Babylon, aan de rand van de stad Hilla. Een zelfmoordterrorist liet er een tankauto ontploffen. Minstens zestig mensen kwamen om het leven, nog eens zeventig omstanders belandden in het ziekenhuis.

IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag snel op via een gelieerde website. De groepering sprak van een "operatie van een martelaar".

De explosie vernietigde het checkpoint, maar ook huizen en auto's in de omgeving. Onder de doden zijn burgers. Veel van de slachtoffers liepen brandwonden op.

Babylon
Het hoofd van de provinciale veiligheidsdienst sprak van "de zwaarste aanslag tot nog toe" in het gebied. Hilla ligt ten zuiden van de hoofdstad Bagdad en heeft vooral sjiitische inwoners. Terreurbeweging IS bestaat uit soennitische extremisten. Zij koesteren grote weerzin tegen sjiitische moslims, die ze als ketters zien.

IS controleert alleen in Noord- en West-Irak grondgebied, maar daarbuiten pleegt de groepering zeer regelmatig aanslagen.

Pal naast provinciehoofdstad Hilla liggen overblijfselen van de oude stad Babylon. De geschiedenis van die beroemde stad, die ook in de Bijbel wordt genoemd, gaat ruim vierduizend jaar terug.

IS veroorzaakt bloedbad in Irak met tankwagen
IS veroorzaakt bloedbad in Irak met tankwagen (Foto: ANP)

Shiffrin haalt hard uit op slalom, windpech voor thuisfavoriete

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft met enorme overmacht de slalom in Jasna gewonnen. De Amerikaanse was minstens drie maten te groot voor de rest in de eerste World Cup in Slowakije in dertig jaar.

In de eerste run haalde Shiffrin al hard uit: de Slowaakse Veronika Velez-Zuzulova moest maar liefst 1,67 seconden toegeven. Toch kon het thuispubliek tevreden zijn, want Petra Vlhova nam op 1,88 seconden samen met de Zwitserse Wendy Holdener de derde plek in beslag. 

Michaela Kirchgasser kwam in run twee sterk opzetten en verbeterde zichzelf van de twaalfde naar de vierde plek. Holdener nam de leiding over en zag Vlhova buiten het podium vallen, maar daarna was het de beurt aan Velez-Zuzulova. Uitgerekend de Slowaakse kreeg tijdens haar run echter te maken met een harde windvlaag. Ze kon zich staande houden, maar zakte wel een plekje terug en werd derde. Shiffrin kon haar zege uiteraard verdedigen en won met 2,36 seconden voorsprong op Holdener.

De Amerikaanse moest dit seizoen door een blessure de nodige wedstrijden missen, maar heeft wel haar achtste slalom op rij gewonnen. De kleine bokaal voor de eindzege in de slalom-World Cup is echter voor Frida Hansdotter. De Zweedse werd in Jasna tiende en dat was genoeg om Velez-Zuzulova definitief van het lijf te houden. 

Klaasen vernedert K. Anderson, MvG maakt einde aan sprookje amateur Lynn

Darter Jelle Klaasen heeft op indrukwekkende wijze de halve finales van de UK Open bereikt. De Brabantse darter verpletterde Kyle Anderson met een whitewash, het werd 10-0 in legs. Klaasen noteerde een gemiddelde van 98 punten en raakte 58 procent van zijn dubbels.

De Brabander trekt zijn goede spel van de laatste tijd door. Na de halve finale op het WK nu weer een halve finale van een major. Klaasen komt ook de top tien van de wereldranglijst binnen. 

Michael van Gerwen heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan het sprookje van amateur Barry Lynn. Het Groene Monster won van de qualifier uit Essex met 10-6. Lynn is een amateur en had zich voor de UK Open geplaatst via een regionaal kwalificatietoernooi. De 28-jarige Engelsman won vrijdagavond al van Brendan Dolan en zette zich zaterdag helemaal op de kaart door wereldkampioen Gary Anderson uit te schakelen. Tegen Van Gerwen bleek Lynn niet op gewassen. 

Van Gerwen had een gemiddelde van 96. Lynn noteerde 91 gemiddeld. In de derde kwartfinale won Peter Wright met 10-7 van Joe Cullen en zo spelen Phil Taylor en Mark Webster nog tegen elkaar. De loting voor de halve finales heeft plaats na de laatste kwartfinales. 

Update 17.15 uur

Phil Taylor is de laatste halvefinalist. Hij won met 10-3 van Mark Webster. Taylor noteerde 106 gemiddeld, waar Webster niet verder kwam dan 92. De loting volgde na afloop van deze wedstrijd. Peter Wright kwam als eerste uit de koker en hij trof Jelle Klaasen. Michael van Gerwen werd gekoppeld aan Phil Taylor. 

Hirscher zegeviert, Kristoffersen juicht het hardst, blunder Lizeroux

Skiër Marcel Hirscher heeft in het Sloveense Kranjska Gora de slalom gewonnen. De Oostenrijker was een maat te groot voor de concurrentie, maar het was vooral de Noor Henrik Kristoffersen die echt reden tot juichen had. De Noor werd tweede en dat bleek genoeg voor de eindzege in de slalom-World Cup.

Hirscher was in de eerste run al de snelste, 0,75 seconden voor Julien Lizeroux. De Fransman maakte bij de start van run twee echter een zeer knullige fout en kwam niet eens legaal voorbij het eerste poortje. Fritz Dopfer uit Duitsland had halverwege de derde plek in handen, maar zoals zo vaak dit seizoen viel hij alsnog buiten het podium: vierde. Dopfer wisselde van plek met Stefano Gross, want de Italiaan steeg in run twee juist van vier naar drie.

Het was echter Kristoffersen die in run twee van zich deed spreken. Hij stond na de eerste manche op de zesde plek, maar een zeer goede tweede slalom bracht hem uiteindelijk plaats twee op 0,81 seconden van winnaar Hirscher. Nadat de Noor Lizeroux uit zag vallen kon hij al gelijk juichen, want op dat moment was hij verzekerd van plek twee en dat was precies wat hij nodig had voor de kristallen bokaal op de slalom. Kristoffersen is de eerste Noor sinds Kjetil André Aamodt in 2000 die op de slalom de beste is over een heel seizoen.

De tweede run van de ervaren Lizeroux duurde ongeveer een seconde (Bron: YouTube)

'Jongens verkracht in migrantenkamp Calais'

Minderjarige jongens zijn slachtoffer geworden van verkrachting in het provisorische migrantenkamp bij Calais. Medische hulpverleners die als vrijwilliger werken in 'de jungle' hebben dat tegen de Britse krant The Independent gezegd.

In het afgelopen halfjaar hebben de vrijwilligers naar eigen zeggen zeven jongens behandeld die vertelden dat ze waren verkracht. De slachtoffers waren tussen de 14 en 16 jaar en hadden verwondingen "die in overeenstemming waren met deze claims", schrijft The Independent. Slechts een van de jongens is naar een ziekenhuis gebracht. De anderen wilden dat niet, uit schaamte of vrees voor repercussies.

Ook hulporganisatie Save the Children ziet dat jonge asielzoekers worden misbruikt, zowel in Calais als elders in Europa. "Ze krijgen te maken met uiteenlopende vormen van misbruik, waaronder seksuele uitbuiting, vaak door criminele bendes", zegt een woordvoerder tegen de Britse krant.

De vrijwilligers in Calais hebben geen enkel vertrouwen in de Franse politie. Die zou er de schouders over ophalen, zegt een van hen anoniem.

'Jongens verkracht in migrantenkamp Calais'
'Jongens verkracht in migrantenkamp Calais' (Foto: ANP)

Dumoulin nipt geklopt in proloog Parijs - Nice

Tom Dumoulin heeft net naast de ritzege gegrepen in de proloog van Parijs –Nice. De Nederlandse renner van Giant-Alpacin kwam over het 6,1 lange parcours net tekort tegenover Michael Matthews, die een kleine seconde sneller bleek te zijn aan de finish.

Dumoulin reed zelf eerst de tijd van de Australiër Patrick Bevin uit de boeken, die met 7.42 minuut de Nederlandse tijdritspecialist precies een seconde onder zijn tijd zag komen. Dat was buiten Matthews gerekend, die verrassenderwijs nipt sneller was dan Dumoulin en morgen in de eerste rit de gele leiderstrui aan mag trekken.

Kramer pakt achtste wereldtitel allround in stijl

Sven Kramer is zondag voor de achtste keer in zijn carrière wereldkampioen allround geworden. Op het ijs Berlijn gaf hij zijn gouden medaille extra glans door de afsluitende tien kilometer met een baanrecord winnen. Hij noteerde in zijn race tegen Sverre Lunde Perdersen 13.07,19. De Noor klokte 13.11,83 en werd daarmee tweede in het eindklassement.

Jan Blokhuijsen kreeg het brons omgehangen. De Noord-Hollander, die vannacht last kreeg van buikgriep, bleek er niet al te veel last van te hebben en reed de 25 ronden in 13.10,95. Goed voor het zilver op de slotafstand. 

Kramer werd eerder in 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013 en 2015 wereldkampioen. In het klassement allertijden staat Nederland bij de mannen nu op gelijke hoogte met Noorwegen. Beide landen leverden 36 keer een wereldkampioen af. Noorwegen heeft wel meer zilveren en bronzen medailles dan Nederland. 

Uitslag tien kilometer

# Naam Land Tijd
1 Sven  Kramer Ned 13:07.19
2 Jan  Blokhuijsen Ned 13:10.92
3 Sverre Lunde  Pedersen Noo 13:11.83
4 Håvard  Bøkko Noo 13:19.25
5 Ted-Jan  Bloemen Can 13:21.91
6 Patrick  Beckert Dui 13:27.15
7 Andrea  Giovannini Ita 13:32.05
8 Konrad  Niedzwiedzki Pol 14:11.76

Eindklassement 

# Naam Land Punten
1 Sven Kramer Ned 148.995
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 149.483
3 Jan Blokhuijsen Ned 149.672
4 Håvard Bøkko Noo 150.915
5 Ted-Jan Bloemen Can 151.972
6 Andrea Giovannini Ita 152.215
7 Patrick Beckert Dui 153.083
8 Konrad Niedzwiedzki Pol 154.028

Uitslagen Eredivisie 06/03/2016

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Ajax had geen probleem met Willem II, het werd 0-4. Vitesse won door een doelpunt in de blessuretijd met 1-2 van Roda JC terwijl AZ met 2-0 te sterk was voor Excelsior.

Willem II

0 - 4

AFC Ajax

     43' Milik
 52' Bazoer
 60' Schöne
 65' Klaassen
 
 Gele kaart: Achenteh, (Willem II), Veltman, Dijks, (AFC Ajax)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
Heerkens
Wuytens
Koppers
Ojo
v.d.Velden
Achenteh
Andersen (Braber/ 72)
Falkenburg (Kawaya/80)
Ondaan (Hupperts/58)
  Cillessen
Veltman
v.d.Hoorn (v.Rhijn/76)
Viergever
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
Schöne (Muric/70)
Milik
Younes (Fischer/80)

Roda JC

1 - 2

Vitesse

 59' v.Duinen    34' Brown
 90+1' Zhang Y N
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.184
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Buijs
Swinkels
Dijkhuizen
Zjoekov
Inceman
v.Hyfte
Peterson (Ngombo/58)
v.Duinen (Juric/ 90)
Poepon
  Room
Kashia
v.d.Werff
Kruiswijk
Ota
Yeini
Kazaisjvili
Baker
Ibarra
Brown (Zhang Y N/88)
Rashica

AZ

2 - 0

Excelsior

 57' Luckassen
 77' Janssen(pen)
   
 
 Gele kaart: Henriksen, (AZ), Kuwas, (Excelsior)
 Rode kaart: , Fischer (76) (Excelsior)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.050
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Luckassen
Vlaar
S.Wuytens
Haps
Haye
Henriksen (Mühren/80)
Rienstra
Jahanbakhsh (García/79)
Janssen
Dos Santos (Tankovic/58)
  Muyters
Bovenberg
Fischer
Drost
Kuipers
Bruins
Kruys (v.Mieghem/ 72)
Stans (Kuwas/58)
Elbers (Doekhi/ 81)
v.Weert
Auassar

ZVL-BAM wint KNZB-beker waterpolo

De waterpolodames van ZVL-BAM hebben in een uitverkocht Hofbad in Den Haag de finale in de KNZB-beker gewonnen. Met 7-10 (2-3, 1-2, 3-2, 1-3) werd het Utrechtse UZSC zonder al te veel problemen verslagen. Voor ZVL-BAM is het de vijfde bekerwinst op rij, terwijl UZSC nog nooit een beker had gewonnen met de damestak. Vier jaar geleden kwam de Utrechtse ploeg nog dichtbij, maar ook toen werd de finale van ZVL verloren.

Aan het begin van de wedstrijd gingen beide ploegen gelijk op. ZVL wist vroeg tot een 0-2 te komen, maar UZSC wist zich te herpakken en de stand weer gelijk te trekken. ZVL begon in de tweede periode echter de boventoon te voeren, en kon zodoende de voorsprong uitbreiden tot 2-5. De rest van de wedstrijd wist UZSC het nog redelijk spannend te maken, maar ZVL gaf de voorsprong geen moment meer uiit handen. 

Vanmiddag om 16u zal de bekerfinale van de heren aanvangen in het Hofbad. Het Ravijn speelt hier tegen de Polar Bears. Voor Het Ravijn is het inmiddels twintig jaar geleden dat ze de beker mee naar Nijverdal mochten nemen. Polar Bears heeft wat meer succes geboekt, maar moest het dit seizoen vooral hebben van een gunstige loting.

Wüst haalt in Berlijn uit met baanrecord en leidt klassement

Ireen Wüst heeft zich tijdens de wereldkampioenschappen allround flink laten gelden. De viervoudig olympisch kampioene versloeg op de 1500 meter in een onderlinge strijd Martina Sablíkova en maakte daarmee de strijd om de wereldtitel weer een beetje spannender.

Wüst klokte een tijd van 1.54,83, een baanrecord op het ijs in Berlijn. Dit bleek ook de winnende tijd. Sablikova werd in 1.55,44 wel tweede. In het algemeen klassement heeft Wüst nu bijna twee seconden voorsprong op Sablikova voor de slotafstand. 

Linda de Vries legde met een tijd van 1.57,04 beslag om het afstandsbrons.  Ze staat nu vijfde in het algemeen klassement. 
Antoinette de Jong is in het algemeen klassement op de derde plaats te vinden. Ze werd vierde op de schaatsmijl. Haar achterstand op Wüst bedraagt 13,85 seconden. 

Uitslag 1500 meter

# Naam Land Tijd
1 Ireen  Wüst Ned 1:54.83
2 Martina  Sábliková Tsj 1:55.44
3 Linda  de Vries Ned 1:57.04
4 Antoinette  de Jong Ned 1:57.17
5 Olga  Graf Rus 1:57.28
6 Misaki  Oshigiri Jap 1:57.55
7 Yuliya  Skokova Rus 1:57.93
8 Ida  Njåtun Noo 1:58.22
9 Ayaka  Kikuchi Jap 1:58.31
10 Miho  Takagi Jap 1:58.53

Klassement na drie afstanden

# Naam Land Punten Verschil op 5000m
1 Ireen Wüst Ned 117.591  
2 Martina Sábliková Tsj 117.785 +1.94
3 Antoinette de Jong Ned 118.976 +13.85
4 Misaki Oshigiri Jap 119.436 +18.45
5 Linda de Vries Ned 119.788 +21.97
6 Miho Takagi Jap 119.946 +23.55
7 Ayaka Kikuchi Jap 120.567 +29.76
8 Ida Njåtun Noo 120.601 +30.10
9 Yuliya Skokova Rus 120.803 +32.12
10 Olga Graf Rus 120.868 +32.77

Louis C.K.: Trump is net als Hitler

Louis C.K. is niet bepaald een fan van Donald Trump. De Amerikaanse komiek durft zelfs een vergelijking met Hitler te maken.

In een mail naar zijn fans dringt Louis erop aan om niet voor de Republikein te kiezen. "Hou alsjeblieft op met stemmen op Trump. Het was een tijdje leuk, maar deze man is Hitler", schrijft hij aan zijn fans. "Daar bedoel ik mee dat we nu als Duitsland in de jaren dertig zijn. Denk je dat zij het zagen aankomen? Hitler was gewoon een hilarische en verfrissende gast met een gek kapsel die zomaar wat zei."

Louis geeft geen stemadvies aan zijn fans. Hij roept ze op om zelf voor een kandidaat te kiezen, als het Trump maar niet is. "Ik ben niet voor Hillary of Bernie. Ik vind ze allebei ok maar eerlijk gezegd hoop ik dat de volgende president een conservatieve is. We moeten balans hebben na acht jaar Obama. En niet omdat ik achter de conservatieve agenda sta, maar ik vind dat de regering een afspiegeling moet zijn van het volk. En we zijn ongeveer 40 procent conservatief en 40 procent progressief", aldus de comedian.

Louis C.K.: Trump is net als Hitler
Louis C.K.: Trump is net als Hitler (Foto: BuzzE)

Burgemeester: nu vaart in vluchtelingenopvang

Er moet meer vaart komen in de opvang van vluchtelingen. Er zijn nog veel gemeenten die geen opvang leveren maar dat wel willen. Dat moet dus snel worden geregeld want het kan plekken opleveren. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei dat zondag in het debatprogramma Buitenhof. Hij pleit voor gedecentraliseerde opvang maar vooral voor het bieden van perspectief.

Binnen Bruls' gemeente hebben nu 3000 mensen onderdak in tentenkamp Heumensoord. Volgens de burgemeester is het beleid rond de opvang in Nederland nogal tweeslachtig. "Het Haagse debat gaat heel erg over hoe je de grenzen beheerst. Maar wat doe je met die mensen die hier zijn? Laat je die zo de nacht doorbrengen in een tochtige schuur?"

Ook in Nijmegen zijn enkele bedreigde vluchtelingen elders apart opgevangen, vertelde Bruls. Het gaat dan om vrouwen, christenen en homoseksuelen. "In het uiterste geval, als het niet anders kan."Het apart onderbrengen van bedreigde homo's stuit bij velen op weerstand, onder meer bij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Tegenstanders vinden dat aparte opvang stigmatiserend kan werken en dat het een slecht signaal afgeeft. Bovendien zouden de daders er niet mee weg mogen komen.

Burgemeester: nu vaart in vluchtelingenopvang
Burgemeester: nu vaart in vluchtelingenopvang (Foto: ANP)

Zware crash bij puntenkoers WK baanwielrennen

De puntenkoers op het WK baanwielrennen in London werd drie rondes voor het einde van de finale opgeschrikt door een zware valpartij. De Japanse Minami Uwano tikte het voorwiel van de Belgische Lotte Kopecky aan, waarna ze over de kop sloeg.

De Ierse Caroline Ryan en Franse Elise Delzenne konden Uwano niet meer ontwijken en kwamen ook ten val. Ryan hield hier een gebroken sleutelbeen aan over. Het Ierse team heeft bekend gemaakt dat ze niet buiten bewustzijn is geraakt en dat verdere details omtrend haar blessure bekend worden gemaakt zodra er meer duidelijkheid is.

Pirelli verwacht grote diversiteit compoundkeuzes

Bandenfabrikant Pirelli verwacht een grote diversiteit aan bandenkeuzes voor het openingsweekend in Melbourne. Vanaf komend seizoen mogen de teams zelf beslissen met welke twee compouns ze een Formule 1-weekend rijden, een keuze die veertien weken voor het weekend gemaakt moet worden. Wel beslist Pirelli uit welke drie compounds gekozen mag worden.

Voor Melbourne zijn de super-soft, soft en medium beschikbaar gemaakt. Dinsdag maakt Pirelli bekend welke banden er voor elk team gebruikt zullen komen. Pirelli-manager Mario Isola zei hierover: "Het zal interessant zijn om te zien of teams verschillende keuzes zullen maken en of er zelfs binnen de teams verschillen zijn."

"Aan het begin van het seizoen verwacht ik een grote variatie omdat de teams de compounds al erg vroeg moesten kiezen, nog voor de eerste wintertest. Dus ik verwacht enkele verschillen. Misschien zullen deze verschillen beperkt blijven tot de eerste vrije training, waarna iedereen dichter bij elkaar komt voor de race."

Pirelli verwacht grote diversiteit compoundkeuzes
Pirelli verwacht grote diversiteit compoundkeuzes

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Heracles Almelo

N.E.C. Nijmegen is geklommen naar de zesde plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ernest Faber speelde een verre van geweldige wedstrijd tegen Heracles Almelo, maar een goal van Santos in de slotfase bleek genoeg voor de drie punten. Heracles zakte door de nederlaag naar plek acht.

N.E.C. Nijmegen

1 - 0

Heracles Almelo

88' Santos    
 
Gele kaart: Sleegers, Breinburg, Kane, Foor (N.E.C. Nijmegen), Bruns, Bel Hassani, Fledderus, Darri, Navratil (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.438
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Kane
Dumic
Van Eijden
Woudenberg
Bikel (Grot/71)
Foor
Breinburg
Sleegers
Santos
Limbombe (Appiah/85)
  Castro
Gosens
Te Wierik
Zomer (Hoogma/44)
Fledderus
Bruns (Gladon/90)
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil
Weghorst
Darri

Pedersen wint 1500 meter, Kramer blijft leider in klassement

Sverre Lunde Pedersen heeft tijdens het WK allround in Berlijn de 1500 op zijn naam geschreven. Hij noteerde een tijd van 1.46,24 en heeft zal op de tien kilometer nog vijf seconden goed moeten maken op Sven Kramer, die met 1.47,05 derde werd. 

Het afstandszilver was voor Konrad Niedzwiedzki. De Pool werd derde in 1.47,05 en staat nu vijfde in het algemeen klassement. Jan Blokhuijsen, die vanmorgen liet weten dat hij afgelopen nacht ziek is geworden, noteerde met 1.47,66 de zesde tijd. In het algemeen klassement staat hij nu derde. 

De beste acht schaatsers komen later vandaag in actie op de tien kilometer. Kramer kan dan zijn achtste wereldtitel allround pakken. 

Uitslag 1500 meter

# Naam Land Tijd
1 Sverre Lunde  Pedersen Noo 1:46.24
2 Konrad  Niedzwiedzki Pol 1:46.84
3 Sven  Kramer Ned 1:47.05
4 Jan  Szymanski Pol 1:47.34
5 Bart  Swings Bel 1:47.47
6 Jan  Blokhuijsen Ned 1:47.66
7 Haralds  Silovs Let 1:47.67
8 Zbigniew  Brodka Pol 1:47.74
9 Sergey  Gryaztsov Rus 1:47.77
10 Håvard  Bøkko Noo 1:47.93

Klassement na drie afstanden 

# Naam Land Punten Verschil op 10000m
1 Sven Kramer Ned 109.636  
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 109.892 +5.12
3 Jan Blokhuijsen Ned 110.126 +9.80
4 Håvard Bøkko Noo 110.953 +26.34
5 Konrad Niedzwiedzki Pol 111.440 +36.08
6 Andrea Giovannini Ita 111.613 +39.54
7 Haralds Silovs Let 111.641 +40.10
8 Simen Spieler Nilsen Noo 111.765 +42.58
9 Ted-Jan Bloemen Can 111.877 +44.82
10 Alexis Contin Fra 111.940 +46.08

ZZP'ers krijgen brief over verdwijnen VAR

Alle zzp'ers met VAR-verklaring krijgen deze maand een brief om ze te informeren over het verdwijnen van de zogeheten verklaring arbeidsrelatie (VAR). Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil zo een einde maken aan onrust onder zzp'ers, meldde hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Velen maken zich zorgen over de wijziging.

Zzp'ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. De VAR verdwijnt per 1 mei. Het kabinet wil er vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp'er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp'er.

Volgens Wiebes wordt het makkelijker voor zzp'ers in de nieuwe opzet waarbij de fiscus gaat werken met modelovereenkomsten per sector. Bedrijven en zzp'ers kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

Zzp´ers krijgen brief over verdwijnen VAR
Zzp'ers krijgen brief over verdwijnen VAR (Foto: ANP)

Politie laat net bevallen vrouw maar met rust

De politie in Rotterdam wilde dit weekend een vrouw van haar bed lichten omdat er nog een boete openstond. Eenmaal aan de voordeur ontdekten agenten dat de vrouw net was bevallen. Ze besloten dat ze - voorlopig - gewoon thuis mag blijven.

De agent meldt op Twitter: "Dame van bed gehaald ivm boete/celstraf. Bleek net bevallen te zijn (gezonde dochter). Dame maar bij dochter gelaten en afspraak gemaakt."

Een paar uur later heeft de agent opnieuw iets opmerkelijks meegemaakt, twittert hij. Een man liep voor zijn politiebus door rood, waarop de agenten hem aanspraken. "Lekker belangrijk", zou de man hebben gereageerd. De politieman: "Helaas had hij nog een boete open staan van 39.804 euro. De man zit nu licht bedroefd achterin de bus zijn zonden te overdenken."

Politie laat net bevallen vrouw maar met rust
Politie laat net bevallen vrouw maar met rust (Foto: BuzzO)

Mensen opgepakt bij controles marechaussee

Marechaussees hebben zaterdagavond bij controles op de Rijksweg A1 bij De Lutte een 19-jarige man uit Albanië aangehouden die reisde op een 'look-a-like-paspoort'. Het paspoort dat hij bij zich had was wel geldig, alleen niet van hemzelf. De man is aangehouden en heeft asiel aangevraagd. Verder is een 25-jarige man uit Kosovo opgepakt die hier illegaal was. Hij wordt het land uitgezet.

Bij de controle (Mobiel Toezicht Veiligheid) had een 17-jarig meisje een vals Servisch identiteitsbewijs bij zich, dat zij voor 20 euro van vrienden had gekocht. Een 30-jarige Senegalees is teruggestuurd naar Duitsland. Hij zit daar in de asielprocedure en mag dat land dus niet verlaten.

De marechaussee voert dit soort controles uit om illegale migratie en criminaliteit (zoals mensensmokkel en fraude met reispapieren) tegen te gaan.

Mensen opgepakt bij controles marechaussee
Mensen opgepakt bij controles marechaussee (Foto: ANP)

Willem-Alexander en Máxima naar Frankrijk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen donderdag met hun tweedaagse staatsbezoek aan Frankrijk. Het bezoek speelt zich volledig af in de hoofdstad Parijs.

Thema's zijn onder meer economische en culturele samenwerking en gedeelde waarden als "vrijheid en gelijkheid". Het bezoek begint donderdagochtend met een welkomstceremonie bij de Arc de Triomphe, waar Willem-Alexander een bloemstuk legt bij het graf van de onbekende soldaat (die tijdens de Eerste Wereldoorlog is omgekomen).

In museum Het Louvre bekijkt het koningspaar Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. De doeken waren in het bezit van de Franse familie De Rothschild en zijn onlangs voor 160 miljoen euro aan Nederland en Frankrijk verkocht. Na een restauratie zijn de schilderijen afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre te zien.

Handel

Op vrijdag domineert de handel het programma. Zo maken Willem-Alexander en Máxima een ritje in een elektrische stadsbus die is geleverd door het bedrijf Ebusco in Helmond. Ze bezoeken ook een 'innovatieparade', waar voorbeelden te zien zijn van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, voedselinnovatie en gaming.

Het koningspaar wordt tijdens de reis naar Parijs vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Tegelijkertijd is minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel ook in Frankrijk met een grote Nederlandse handelsdelegatie.

Zevende staatsbezoek

Het koningspaar reist naar Frankrijk op uitnodiging van de Franse president François Hollande. Het staatsbezoek was vorig jaar juni al aangekondigd en moet de goede banden tussen Nederland en Frankrijk bevestigen.

Voor Willem-Alexander is het zijn zevende staatsbezoek sinds zijn aantreden in 2013. President Hollande kwam in januari 2014 op officieel bezoek naar Nederland. Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Frankrijk vond 25 jaar geleden plaats.

Willem-Alexander en Máxima naar Frankrijk
Willem-Alexander en Máxima naar Frankrijk (Foto: ANP)

'Veel wapenbezit Duitse rechtsextremisten'

Veel rechtsextremisten in Duitsland zijn legaal in bezit van vuurwapens, meldt de Duitse zender SWR. De autoriteiten weten er vaak van, hoewel zij volgens de wet een wapenvergunning kunnen intrekken als de houder ervan zich heeft ingezet voor extreem-rechts.

Volgens een rondvraag van de binnenlandse veiligheidsdienst BfV bij de deelstaten bezaten in 2014 ongeveer vierhonderd rechtsextremisten een wapenvergunning, aldus de SWR in een maandag uit te zenden documentaire.

In maar enkele gevallen werden de extremisten op basis van informatie van de veiligheidsdienst ongeschikt bevonden om een vuurwapen te bezitten. Zo werden in Saksen 25 personen onderzocht, maar werd slechts van drie van deze personen de wapenvergunning ingetrokken. SRW voegt eraan toe dat niet alle deelstaten vragen daarover hebben beantwoord.

'Veel wapenbezit Duitse rechtsextremisten'
'Veel wapenbezit Duitse rechtsextremisten' (Foto: ANP)

Uitvinder e-mail overleden

Internetpionier Raymond Tomlinson, de uitvinder van de e-mail zoals we die nu nog kennen, is overleden. Tomlinson (74) verstuurde in 1971 als eerste een tekstbericht van de ene naar de andere computer via ARPANET, de voorloper van internet. Technologiewebsite TechRepublic meldde zondag de dood van de wetenschapper. Vermoedelijk stierf hij aan een hartaanval.

Tomlinson verrichte belangrijk werk in de ontwikkeling van de benodigde software. Ook gaf hij het @-teken zijn functie in een e-mailadres. De Amerikaan kreeg voor zijn pionierswerk een plekje in de 'Internet hall of fame' van de internationale Internet Society.

De exacte inhoud van de allereerste e-mail is overigens niet bewaard gebleven. Volgens Tomlinson was het een onbeduidend testberichtje aan zichzelf. "Waarschijnlijk was het eerste bericht QWERTYIOP of iets dergelijks", memoreerde hij vele jaren later.

Uitvinder e-mail overleden
Uitvinder e-mail overleden (Foto: BuzzT)

Turkse atlete: olympisch goud na doping winnares, maar zelf betrapt

Het heeft er alle schijn van dat de Turkse atlete Gamze Bulut diep in de nesten zit. Turkse media melden dat de 'winnares' van olympisch goud op de 1500 meter betrapt is op het gebruik van verboden middelen. 

Bulut werd vorig jaar olympisch kampioene op de 1500 meter van Londen 2012. Haar landgenote Asli Cakir Alptekin kwam in Londen als eerste over de finish, maar bleek zich weinig aan te trekken van de anti-dopingregels. Vorig jaar moest ze na een slepende procedure haar gouden medaille inleveren en die kwam terecht bij landgenote Bulut. 

Veel atletiekliefhebbers hadden al niet al te veel vertrouwen in de prestaties van het Turkse duo. Zo kwam Bulut nagenoeg uit het niks opzetten in het jaar van de Spelen en pakte ze plots zilver op het EK en de Spelen, beiden achter Alptekin - en beiden inmiddels, of vooralsnog, goud waard. Als de nu 23-jarige Bulut de in eerste instantie door Alptekin gewonnen medaille daadwerkelijk weer in moet leveren komt het kleinood terecht bij Maryam Yusuf Jamal.

De in Ethiopië geboren Bahreinse Jamal is opvallend genoeg voor zover bekend gevrijwaard van dopingperikelen. Dat kan van de meeste finalisten op de 1500 meter in Londen niet gezegd worden: als Bulut ook uit de uitslag geschrapt wordt is er zilver voor de Russische Tatyana Tomashova, die al een dopingschorsing achter de rug heeft.

Abeba Aregawi zou dan brons krijgen en dat is inderdaad de Zweedse - destijds Ethiopische - wereldkampioene van 2013 die eerder deze week betrapt bleek te zijn. Natallia Kareiva uit Wit-Rusland kwam in Londen als zevende over de streep en werd later uit de uitslag geschrapt, net als de Russische Ekaterina Kostetskaya (de nummer negen aan de finish).

Overigens is het Turks van uw redacteur wat roestig en dat geldt helaas ook voor Google Translate. Als je zelf wel overweg kunt met Turks: aanvulling over wat de Turkse media melden is bijzonder welkom. 

Graham Nash: CSN komt nooit meer terug

Fans van Crosby, Stills and Nash kunnen hun hoop op nieuw werk van het muzikale trio voorgoed laten varen. Graham Nash zegt tegen Classic Rock dat hij er helemaal klaar mee is. "Of we ooit nog iets samen gaan doen? Nee, en dat is verdomd jammer, want we zijn zo goed."

De reden voor de definitieve breuk is een ruzie tussen Nash en David Crosby. Volgens Nash is Crosby bazig en behandelt hij zijn collega als een stuk oud vuil. "De afgelopen twee jaar heeft Crosby me verschrikkelijk behandeld. En dat terwijl ik 45 jaar lang voor hem heb klaargestaan. Hij blijft maar vervelende e-mails sturen. Ik ben er helemaal klaar mee. Je kunt iemand misschien een dag rot behandelen, maar het heeft nu veel te lang geduurd. Ik laat niet zo over me heen lopen."

Het is niet voor het eerst dat Crosby het met een collega-muzikant aan de stok heeft. Eerder ontstond er al een gekibbel tussen Crosby en Neil Young. Laatsgenoemde had geen zin om zich weer aan Crosby, Stills and Nash te verbinden en dat zorgde bij Crosby voor irritatie. "Neil wil niet. Maar dat is als zeggen dat er in Tibet bergen zijn. We weten hoe hij erover denkt." Niet veel later noemde Crosby ook nog Youngs vriendin Darryl Hannah een gifitig roofdier. De ruzie tussen Crosby en Young zou inmiddels wel zijn bijgelegd. Zijn moeizame relatie met Nash is een ander verhaal.

Graham Nash: CSN komt nooit meer terug
Graham Nash: CSN komt nooit meer terug (Foto: BuzzE)

Ploumen mee in protestmars tegen Boko Haram

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) grijpt Internationale Vrouwendag aan om aandacht te vragen voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van Boko Haram. Samen met scholieren, studenten en hulporganisaties loopt de minister op dinsdag 8 maart in Den Haag een protestmars om de campagne #FutureforOurGirls te lanceren.

Ploumen vindt het belangrijk dat de inmiddels duizenden meisjes en vrouwen die in Nigeria zijn ontvoerd door terreurbeweging Boko Haram niet in de vergetelheid raken. De meisjes die zijn ontsnapt aan hun ontvoerders worden volgens haar vaak niet meer geaccepteerd door hun familie, maar gewantrouwd, ook door de gemeenschap en als 'besmet' gezien.

Boko Haram streeft naar een islamitische staat in Nigeria. Na de ontvoering van honderden schoolmeisjes begon in de rest van de wereld de steunactie #BringBackOurGirls. Volgens Amnesty heeft de terreurgroep minstens tweeduizend meisjes en vrouwen ontvoerd. Van velen is nooit meer iets vernomen.

De protestmars begint dinsdagochtend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en eindigt bij het hoofdkantoor van Unicef Nederland, waar Jörgen Raymann een gesprek met onder andere Ploumen en studenten leidt. Ook de Nigeriaanse campagneleider van #Bringbackourgirls, Florence Ozor, is erbij.

Ploumen mee in protestmars tegen Boko Haram
Ploumen mee in protestmars tegen Boko Haram (Foto: ANP)

Hulpgoederen onderweg naar Griekenland

Zondagochtend is een vrachtvliegtuig van de Luchtmacht vertrokken naar Griekenland. Aan boord is een lading hulpgoederen. Die waren de Grieken toegezegd door de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Griekenland heeft veel problemen met de opvang van de tienduizenden vluchtelingen die de oversteek vanuit Turkije hebben gemaakt. De 25 ton hulpgoederen - onder meer dekens, slaapzakken en veldbedden - moeten daarbij helpen. De lading wordt aan het begin van de middag in Athene overgedragen aan de Griekse autoriteiten.

Het gaat om een KDC-10-transportvliegtuig. Het toestel onderbrak voor de hulpvlucht de deelname aan oefening Cold Response in Noorwegen. Het vliegtuig keert maandag weer terug om vanuit het Noorse Ørland te worden ingezet voor het in de lucht bijtanken van jachtvliegtuigen.

Hulpgoederen onderweg naar Griekenland
Hulpgoederen onderweg naar Griekenland (Foto: ANP)

Peiling: plus 5 zetels VVD na grapjes Rutte

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de VVD er vijf zetels op vooruit gegaan sinds het eerste Correspondents' Dinner in Nederland. Op die avond, half februari, nam premier Mark Rutte naar Amerikaans voorbeeld de Nederlandse pers op de hak. De afgelopen week kreeg zijn partij er in de peiling twee zetels bij en komt daarmee op 23.

Die twee zijn afgegaan van de PVV (naar 38) en CDA (naar 18). De PvdA daalde 1 zetel (naar 8) en bereikt daarmee het laagste punt ooit gemeten.

De SP is er 1 gestegen (naar 17). D66 zakt naar 14 (min 1), de laagste score sinds oktober 2012. GroenLinks is weer op 16 (plus 1), een evenaring van de hoogste score ooit.

Flexwerken

De Hond zei al eerder te vermoeden dat een tweede editie van Correspondents' Dinner - volgend jaar, een maand voor de verkiezingen - effect zal hebben op de campagne en de verkiezingsuitslag.

In de peiling is ook gevraagd naar het wel of niet flexibiliseren van arbeid. Van de mensen met een vast contract zou een kwart wel ZZP'er of flexwerker willen zijn. Maar van degenen met een flexcontract wil driekwart juist liever een vaste baan.

VVD- en D66-kiezers lijken een voorkeur te hebben voor flexwerken. Stemmers op PvdA, SP, GroenLinks en PVV zijn vooral voor het tegengaan ervan.

Peiling: plus 5 zetels VVD na grapjes Rutte
Peiling: plus 5 zetels VVD na grapjes Rutte (Foto: ANP)

Nederland maakt beste 48 Hr-film ter wereld

Nederland heeft voor het derde jaar op rij de beste 48 Hour Film ter wereld gemaakt. De korte film Unforgettable van regisseur Marco Grandia werd zaterdagavond in Atlanta bekroond tot beste van de vijfduizend inzendingen uit alle delen van de wereld. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse afvaardiging van het 48 Hour Film Project gemeld.

Unforgettable vertelt over een dementerende man die terugdenkt aan de bruiloft van zijn dochter. Regisseur Grandia maakte de film met een internationale cast; uit Nederland werkte acteur Poal Cairo (GTST, Penoza, Celblok H) mee. De film werd gemaakt in het kader van 48 Hour Amsterdam.

De afgelopen twee jaar werden ook al Nederlandse producties uitgeroepen tot beste 48 Hour Film ter wereld. Het ging toen om de korte films Geen klote met William Spaaij en John Kraaijkamp en These Dirty Words, met Liza Sips en Koert-Jan de Bruijn. 48 Hour Film daagt makers uit binnen twee dagen een hele film te maken: van het scenario tot de montage. In Nederland vindt het evenement jaarlijks plaats in talloze steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden. Dit gebeurt in tientallen landen; jaarlijks wordt tijdens een groot evenement in de VS de beste film van dat jaar ter wereld gekozen.

Nederland maakt beste 48 Hr-film ter wereld
Nederland maakt beste 48 Hr-film ter wereld (Foto: BuzzE)

'Zuid-Korea en VS komen met enorme oefening'

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen beginnen komende week aan de grootste gezamenlijke oefening tot dusver. Het machtsvertoon is een waarschuwing aan Noord-Korea om af te zien van verdere provocaties, zei een Zuid-Koreaanse legerfunctionaris zondag tegen persbureau Yonhap.

De bondgenoten oefenen onder meer op het uitschakelen van Noord-Koreaanse massavernietigingswapens. Volgens de functionaris worden meer dan 300.000 Zuid-Koreaanse en 15.000 Amerikaanse militairen ingezet. Het stalinistische Noord-Korea wordt tijdens de oefeningen scherp in de gaten gehouden.

De spanning op het Koreaanse schiereiland is de laatste maanden weer opgelopen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beval zijn strijdkrachten vrijdag te zorgen dat 'op ieder moment' kernwapens kunnen worden ingezet. Eerder dit jaar voerde het land al een kernproef uit.

'Zuid-Korea en VS komen met enorme oefening'
'Zuid-Korea en VS komen met enorme oefening' (Foto: ANP)

Film Code M doet goede zaken in buitenland

De Nederlandse jeugdfilm Code M doet goede zaken in het buitenland. De film met in de hoofdrollen Raymond Thiry, Derek de Lint, Beau Schneider en Senna Borsato, is inmiddels verkocht aan vijf landen, waaronder Turkije en Brazilië.

Ook in Frankrijk wordt de film in de bioscoop uitgebracht. Daarnaast is Code M geselecteerd voor tien festivals over de hele wereld, waaronder het prestigieuze Toronto International's Film Festival. Dat heeft producent Bijker Film & Tv zondag bekendgemaakt.

In Code M neemt de 11-jarige Isabel na het auto-ongeluk van haar opa zijn zoektocht over naar het legendarische zwaard van de wereldberoemde musketier D'Artagnan, dat al eeuwen spoorloos is. Isabels enige aanwijzing is een geheime code die ze zal moeten ontrafelen om het zwaard te vinden.

De film is geregisseerd door Dennis Bots, die eerder ook de veelbekroonde boekverfilming 'Achtstegroepers huilen niet' maakte. Bots werkt momenteel aan een nieuwe historische jeugdfilm: Storm, over een drukkerszoon die in de zestiende eeuw moet proberen zijn rebelse vader van de brandstapel te redden.

Film Code M doet goede zaken in buitenland
Film Code M doet goede zaken in buitenland (Foto: BuzzE)

Tina Fey kreeg hondendrol in kinderwagen

Comédienne Tina Fey is geen hondenliefhebber en maakt daar geen geheim van. In haar boek Bossypants schrijft ze over haar afkeer van honden en dieren in het algemeen en dat is haar in New York niet in dank afgenomen. Tegenover NY Daily News zegt ze dat er zelfs een keer een hondendrol in haar kinderwagen is gegooid.

"Ik had mijn kinderwagen even op de rem gezet toen ik zag dat een voorbijganger iets in de wagen gooide. Ik riep nog 'wat doe je daar' en ben meteen gaan kijken wat het was. In de kinderwagen vond ik een tissue met een hondendrol erin", vertelt Fey. Het gebeurde allemaal vlak voor de deur van haar huis in de Upper West Side in de Big Apple.

Wat de reden is geweest voor de 'drolaanval' weet Fey niet, maar ze denkt dat het met haar boek Bossypants te maken heeft. In het in 2011 uitgegeven werk schrijft ze dat ze totaal geen interesse in dieren heeft. "Als iemand me foto's van een hond of kat laat zien heb ik er echt moeite mee om mezelf een houding te geven. Ik lijk dan wel een autist."

Tina Fey kreeg hondendrol in kinderwagen
Tina Fey kreeg hondendrol in kinderwagen (Foto: BuzzE)

Noord-Ieren stelen brandweerwagen

In de plaats Larne in Noord-Ierland hebben zaterdag 2 mannen (van 66 en 19) een brandweerwagen gestolen uit de plaatselijke brandweerkazerne. Tijdens hun rit van 500 meter kregen ze het voor elkaar om 6 auto's te beschadigen waarvan er 1 op z'n dak lag. Ook is er een stel tuinen vernield en mag een aantal mensen hun huizen niet meer in vanwege instortingsgevaar.

Beide mannen zijn gevlucht maar later toch aangehouden. Eén van de 2 is naar het ziekenhuis gebracht om te worden behandeld aan zijn verwondingen.

President China waarschuwt Taiwan

China staat niet toe dat Taiwan nog eens wordt afgescheiden van de rest van het land. Dat heeft president Xi Jinping zondag volgens Chinese staatsmedia gezegd. Hij gaf daarmee opnieuw een krachtige waarschuwing aan de politici op het eiland dat zij niet naar onafhankelijkheid moeten streven.

China heeft herhaaldelijk tegen stappen naar een onafhankelijk Taiwan gewaarschuwd sinds Tsai Ing-wen en haar Democratische Progressieve Partij de presidents- en parlementsverkiezingen in januari met overmacht wonnen. Hoewel Tsai heeft aangegeven de status quo te willen handhaven, koesteren veel Chinezen diepe argwaan tegen haar.

In een gesprek met leden van het Chinese Volkscongres uit Shanghai verwees Xi naar het verlies van Taiwan in 1895 aan Japan, dat het eiland vervolgens tot het einde van de Tweede Wereldoorlog als een kolonie bestuurde.

Afvallige provincie

"Wij zullen activiteiten naar 'Taiwanese onafhankelijkheid' in ongeacht welke vorm resoluut inperken, de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land waarborgen en de historische tragedie van een splitsing van het land nooit weer toestaan" zei Xi. Hij voegde eraan toe dat het beleid van Peking helder en consistent is en "niet mee zal veranderen met de verandering in de politieke situatie in Taiwan".

China beschouwt het autonome en democratische Taiwan als een afvallige provincie, die indien nodig met geweld weer in het gareel zal worden gebracht. Nationalistische strijdkrachten vluchtten in 1949 naar het eiland, nadat ze in de Chinese burgeroorlog door de communisten waren verslagen.

President China waarschuwt Taiwan
President China waarschuwt Taiwan (Foto: ANP)

'Nieuwe Ghostbusters racistisch'

De Ghostbusters reboot die eraan zit te komen en die hard z'n best deed zich zo politiek correct mogelijk te profiteren door een all-female cast en diverse 'Girl Power' statements (zie foto hieronder), heeft zich blijkbaar toch niet politiek correct genoeg opgesteld. De filmmakers worden namelijk beticht van vuig racisme.

Zo zou Leslie Jones niet zwart genoeg zijn en een te stereotype rol hebben gekregen en vraagt men zich af waar de etnische minderheden zijn in statements als deze:

Ghostbusters Girl Power
Ghostbusters Girl Power


Ook het feit dat Leslie Jones geen wetenschapper speelt doet wenkbrauwen fronsen. Uiteindelijk kun je het als kijker niet goed doen. Als je 'm haat ben je sexist, vind je 'm geweldig ben je racist. En intussen blijft de trailer dislikes scoren op youtube en kon deze geforceerde Girl Powerversie van de geweldige Ghostbusters franchise weleens de flop van de eeuw worden, terwijl Leslie Jones is ingezet om aan damage control te doen.

Misschien was het toch beter geweest als ze gewoon hadden geprobeerd een leuke film te maken die het origineel respecteert?

Pijnlijke nederlaag voetbalsters op OKT

De Nederlandse voetbalsters hebben een pijnlijke nederlaag geleden in het olympisch kwalificatietoernooi in eigen land. In Het Kasteel in Rotterdam bleek Noorwegen met 4-1 ruim de sterkste. Nederland zal nu met flink verschil van Zweden moeten winnen om nog kans te maken op het olympisch ticket.

De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan kreeg na een half uur de eerste echte tegenslag te verwerken: Emilie Haavi liet keepster Sari van Veenendaal kansloos en maakte de 1-0. Noorwegen was duidelijk beter, maar toch kreeg Vivianne Miedema een uitgelezen kans op de gelijkmaker na een uur spelen. Die ging echter mis en een minuutje later verdubbelde Maren Mjelde de score. 

Vijf minuten later leek het toch weer spannend te worden, nadat Manon Melis de 2-1 binnenwerkte. Gelijk daarna veerde het publiek nog eens op, maar Miedema schoot van afstand op de paal. Nederland bleef aanvallen, maar Noorwegen profiteerde juist van de ruimte. Ada Hegerberg maakte de 3-1 en in blessuretijd ook nog de 4-1.

Nederland moet nu met minstens twee goals verschil van Zweden winnen en hopen dat Noorwegen in het laatste duel met Zwitserland geen ruime zege boekt. Zweden werd vooraf gezien als sterkste ploeg in het toernooi en heeft beide wedstrijden tot nu toe gewonnen. 

MST serveert vette bek aan patiënt

Trek in een vette bek als je in het ziekenhuis ligt? Meestal kun je dat wel vergeten want het meeste ziekenhuisvoer bestaat uit uitgebalanceerde gezonde maaltijden gestoomde slappe troep. Dit geldt niet langer voor het Medisch Spectrum Twente, dat na de verhuizing op 9 januari het roer drastisch heeft omgegooid.

Voorheen kende ook het MST een strak eetregime: ’s middags verplicht warm eten en ’s avonds brood. Voortaan kan de patiënt elk moment van de dag via een tablet kiezen wat hij wil eten. Er is keuze uit 8 soorten vlees, deegwaren, groente en vegetarische gerechten. Ook poffertjes, bitterballen, ijs, smoothies en fruitsalade prijken voortaan op de menukaart.

Michiel Klatte, bedrijfskundig manager van het MST, vertelt: “Waarom snacks in een ziekenhuis? Wij propageren gezond eten, maar het is niet aan ons om te bepalen wat gezond en ongezond is. Waarom beleren, als je dit thuis ook eet.” In eerste instantie kon de patiënt eten wanneer hij wilde, maar er zijn toch vaste eettijden ingesteld. Wel is het mogelijk om in overleg met roomservice daar alsnog van af te wijken. Uitgangspunt is dat het MST alle nationaliteiten, smaken, diëten, geloofsvoorschriften en voorkeuren van dienst wil zijn. 

Hoewel het ziekenhuis voor een reorganisatie staat, waarbij dit jaar nog 300 fulltime banen komen te vervallen, verwacht Klatte dat het nieuwe voedingsconcept blijft bestaan. “Het is een van de paradepaardjes van het nieuwe MST.

Al 24.000 aanmeldingen studentenactie NS

Op Facebook hebben al 24.000 studenten laten weten mee te doen aan de ludieke actie 'NK treinreizen tijdens de spits'. Het is de bedoeling dat dinsdag 8 maart zoveel mogelijk studenten in de trein gaan zitten, gekleed in het oranje of roodwitblauw. Dat heeft de initiatiefnemer zondagochtend gezegd op NPO Radio 1.

De actie is een reactie op het plan van de NS om studenten de spits te laten mijden. Daartoe moeten universiteiten en hogescholen hun collegetijden wel aanpassen, wat betekent dat studenten pas in de avond thuis zijn. Volgens de studentenbonden kan dat alleen al niet, omdat veel studenten in de avonduren een bijbaantje hebben. Bovendien heeft de NS er helemaal niet met ze over overlegd.

Een woordvoerder van de NS liet weten dat op 8 maart al het beschikbare en benodigde materiaal wordt ingezet, net als op andere dagen. "We gaan onze uiterste beste doen om alle studenten op tijd naar hun college te vervoeren", aldus de zegsman.

Een online-petitie is al ruim 31.000 keer ondertekend.

 
Geplaatst door Karim Karim op donderdag 3 maart 2016

Al 24.000 aanmeldingen studentenactie NS
Al 24.000 aanmeldingen studentenactie NS (Foto: ANP)

'Rechtspopulisten gevaar voor welvaart'

Rechtspopulisten als Donald Trump, Marine le Pen en Geert Wilders zijn niet alleen een gevaar voor de vrede en de maatschappelijke samenhang, maar ook voor de economische ontwikkeling. Dat heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) gezegd tegen Welt am Sonntag.

"De rechtspopulisten beloven hun aanhangers een weg terug naar een sprookjeswereld, waarin het economische leven zich alleen binnen de grenzen van de eigen natie afspeelt", zei Gabriel, die in het kabinet van bondskanselier Angela Merkel minister van Economische Zaken is. "Wij moeten de moeite nemen uit te leggen hoe wij de globalisering eerlijk gestalte willen geven."Juist Duitsland als exportland heeft veel profijt van de wereldhandel, zei Gabriel.

'Rechtspopulisten gevaar voor welvaart'
'Rechtspopulisten gevaar voor welvaart' (Foto: ANP)

Lichaam gevonden op A59 bij Rosmalen

Een overleden persoon is zondagochtend vroeg aangetroffen op de A59 bij Rosmalen (Noord-Brabant). Het slachtoffer is daar volgens de politie aangereden door zeker twee voertuigen, maar het is nog onduidelijk wat hem precies is overkomen.

"Het kan gaan om een dodelijke aanrijding", zei een woordvoerder van de politie. "Mogelijk lag het slachtoffer er al en is er een voertuig overheen gereden." Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Verkeersspecialisten van de politie proberen te achterhalen wat precies is gebeurd op de A59. Ook wordt volgens de woordvoerder gesproken met de bestuurders van de voertuigen die de aanrijding hebben gehad.

Lichaam gevonden op A59 bij Rosmalen
Lichaam gevonden op A59 bij Rosmalen (Foto: ANP)

Drie miljoen zien ontknoping Wie is de Mol?

Net geen drie miljoen mensen hebben zaterdagavond gekeken naar de live uitgezonden finale van Wie is de Mol? BNN-presentator Tim Hofman won dit seizoen en zijn collega Klaas van Kruistum van KRO-NCRV bleek de mol. De uitzending belandde daarmee bovenaan de top 25 van de Stichting KijkOnderzoek.

Net als vorig jaar werd de finale vanuit VondelCS in Amsterdam uitgezonden. Honderden fans, zogenaamde molloten, trotseerden de kou om buiten in het Vondelpark de finale mee te maken.

Op Twitter was Wie is de Mol? zaterdagavond het meest besproken onderwerp. Veel twitteraars vonden dat het te makkelijk was geweest om Klaas als de mol te herkennen. Tim Hofman versloeg 3FM-dj Annemieke Schollaardt en ging naar huis met de pot: 13.020 euro.

Op plek twee van de kijkcijfer-top 25 eindigde Ik Vertrek met ruim twee miljoen kijkers.

Drie miljoen zien ontknoping Wie is de Mol?
Drie miljoen zien ontknoping Wie is de Mol? (Foto: BuzzE)

Olympische geschiedenis in het kort - 15

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

Het Afghaanse team op de Spelen van 1996 bestond uit marathonloper Abdul Baser Wasiqi. Hij liep voor de start echter een hamstringblessure op, maar ging toch van start in de marathon. Trekkebenend kwam Baser zo'n anderhalf uur na de voorlaatste deelnemer eindelijk aan in het Olympisch Stadion....maar daar was men al druk bezig met de voorbereidingen voor de sluitingsceremonie later die dag! Gelukkig besloten de arbeiders hun werk lang genoeg stil te leggen om Baser te laten finishen in een tijd van 4:24.17 uur, bijna twee uur trager dan zijn persoonlijk record.

Het record van meeste medailles zonder goud is in handen van de Filipijnen: twee keer zilver en zeven keer brons, maar een titel zat er tot dusverre nog nooit in.

Rugslagzwemmen ging in de jaren '80 nog iets anders dan tegenwoordig. Nu mag men slechts een bepaald aantal meters onder water zwemmen, vroeger deed men daar niet zo moeilijk over. Hier de olympische finale van de 100 meter in 1988, met David Berkoff en Daichi Suzuki als hoofdrolspelers..let vooral op de tijd die ze na de start onder water blijven zwemmen (Bron: YouTube)

Het gloednieuwe Internationaal Olympisch Comité richtte zich voor de eerste Spelen in 1896 vooral op continentaal Europa: programma's werden in het Frans en later het Duits uitgegeven en verstuurd over de wereld. Pas na tussenkomst van een privaat persoon kwam er een Engelse vertaling, maar alsnog kregen vooral de Engelse universiteiten nauwelijks de vraag om hun beste sporters te sturen.

In 1900 werd in de Seine in Parijs het onderwaterzwemmen gehouden. Elke seconde onder water leverde één punt op, elke meter twee punten. Na Parijs 1900 kwam het nooit meer op het programma, want voor de toeschouwers was het niet interessant genoeg…wie had dat ooit durven bedenken?

In totaal hebben 146 landen en streken olympische medailles gewonnen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de kunstmedailles (het brons van Monaco) meegeteld worden en dat er ook streken zijn als de West Indies in 1960 en Bohemen in 1900-1908.

Nog een stukje zwemgeschiedenis: de Canadees George Hodgson was ten tijden van de Spelen van Stockholm in 1912 pas drie jaar serieus bezig met zwemmen. Hij had schijnbaar aanleg, want op 18-jarige leeftijd veroverde hij in Zweden goud op de 400 en 1500 meter vrije slag, beiden in een wereldrecord. Hij vond het vervolgens ook wel mooi geweest, want na de Spelen stopte hij er weer mee (Bron: YouTube)

Betty Robinson won in 1928 goud op de 100 meter in Amsterdam. Drie jaar later zat ze in een vliegtuig dat neerstortte, waarna een voorbijganger haar uit het wrak trok. Hij dacht dat ze dood was, legde haar achterin de auto en bracht haar naar het lokale mortuarium. Robinson leefde echter nog, werd zeven maanden later wakker en deed in 1936 weer mee aan de Olympische Spelen in Berlijn.

Hans-Jürgen Todt uit West-Duitsland deed in Mexico in 1968 mee aan de moderne vijfkamp. Bij het paardspringen kreeg hij het paard Ranchero toebedeeld, maar het dier had er weinig zin in en weigerde bij maar liefst drie hindernissen. Dat vond Todt dan weer niet leuk: hij klom uit het zadel en begon het arme paard te slaan. Pas na tussenkomst van Todt's teamgenoten was Ranchero van hem af.

De Zomerspelen van 1904, 1912 en 2000 waren de enige drie edities waarin geen enkel land haar eerste medaille ooit won. De kans lijkt niet heel groot dat 2016 in dit rijtje komt: met de toevoeging van rugby sevens aan het programma heeft Fiji een zeer grote kans op hun eerste olympische medaille.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Vandaag overheerst de bewolking en kan er hier en daar een regenbui vallen, waarbij ook korrelhagel mogelijk is. Verder landinwaarts kan er ook (natte) sneeuw vallen. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig, aan de kust iets krachtiger. De maximumtemperaturen liggen rond de 6 graden vandaag. 

Zon op 07.13
Zon onder 18.29

Onderstaande prachtige foto kreeg ik van bondage! 


sneeuwuitzicht  (Foto: bondage)
Sneeuwuitzicht (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1795 In een groot deel van Holland werden de galgenvelden afgeschaft. 
 1951 Het proces tegen Julius en Ethel Rosenberg, die verdacht werden van spionage, ging van start. 
 2002

De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam werden gewonnen door Pim Fortuyn met zijn partij Leefbaar Rotterdam

 1987 Bij de ramp met de veerboot The Herald of Free Enterprise kwamen 193 van de 539 opvarenden om het leven. 


Herald of Free Enterprise / een reconstructie

Automobilist overleden na ongeval Geleen

Een automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen toen hij in Geleen (Limburg) op een flatgebouw botste. De auto raakte daarbij bekneld in het keldergedeelte van het pand, liet de politie weten.

Het ongeval gebeurde rond 00:50 uur aan de Jos Klijnenlaan. Het is nog onduidelijk hoe het slachtoffer van de weg raakte. Bij het ongeval zouden geen andere voertuigen zijn betrokken.

Na de botsing werden bewoners van een bovengelegen woning opgevangen op een andere locatie. Zij kunnen vermoedelijk weer naar huis als de brandweer de auto heeft geborgen.

Automobilist overleden na ongeval Geleen
Automobilist overleden na ongeval Geleen (Foto: ANP)

Goede dag voor Cruz in voorverkiezingen

Ted Cruz heeft zaterdag twee staten op zijn naam geschreven bij de Republikeinse voorverkiezingen, zo melden Amerikaanse media. Cruz bleef Donald Trump zowel in Kansas als Maine ruim voor. Bij de Democraten pakt Bernie Sanders de winst in twee staten, terwijl opponent Hillary Clinton er eentje wint.

De Texaanse senator Cruz kreeg in Kansas ruim 48 procent van de stemmen. Zijn rivaal, zakenman Donald Trump, bleef steken op 23,3 procent. Mogelijk speelt mee dat Kansas niet ver van Texas ligt, de thuisstaat van Cruz. Marco Rubio haalde 16,7 procent van de stemmen, John Kasich moest het doen met 10,7 procent.

Een soortgelijk beeld was er in de staat Maine, in het uiterste noordoosten. Cruz wint daar met 45,9 procent steun, terwijl Trump 32,6 procent haalt. Opvallend is dat Kasich in Maine Rubio voor blijft. Ook in Louisiana kent Rubio geen sterke avond: met 11,8 procent is hij derde geworden. Donald Trump wint de naast Texas gelegen staat met 42 procent; vijf procentpunt meer dan Cruz.

Op dit moment worden er nog stemmen geteld in Kentucky. Ook hier gaat de strijd tussen Trump en Cruz. Het lijkt nog spannend te worden. Trump had een ruime voorsprong, maar na 70 procent van de stemmen geteld was Trump hem genaderd tot op 3,6 procentpunt. Er is dus nog geen winnaar uitgeroepen in Kentucky.

Democraten
Democratische kiezers konden vandaag stemmen in Kansas, Nebraska en Louisiana. Bernie Sanders heeft de eerste twee staten gewonnen, Hillary Clinton greep de winst in Louisiana. Sanders won met 68 tegen 32 procent in Kansas. Bij de noorderburen in Nebraska is de tussenstand 55 om 45 procent in het voordeel van de senator uit Vermont. De winst kan hem echter niet meer ontgaan, melden Amerikaanse media.

Clinton schrijft Louisiana op haar naam. Er wordt nog geteld, maar Clinton heeft ruim 70 procent van de kiezers in de zuidelijke staat achter zich; Sanders blijft steken op ruim 23 procent. Zondag zijn er Democratische voorverkiezingen in Maine. Dat ligt vlakbij Vermont en New Hampshire, waar Sanders won. De verwachting is dan ook dat de senator zondag nog een staat op zijn naam schrijft.

Update 5.30 uur:
Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezing in Kentucky gewonnen. Bijna 90 procent van de stemmen is geteld en Trump heeft een voorsprong van meer dan 4 procentpunt op Cruz. Trump en Cruz hebben beiden dus twee staten op hun naam geschreven. 

Cruz wint voorverkiezing in Kansas
Cruz wint voorverkiezing in Kansas (Foto: ANP)

Merkel hekelt AfD vlak voor verkiezingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hard uitgehaald naar de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD). De oppositiepartij 'brengt de samenleving niet samen en heeft geen goede oplossingen voor de problemen', zei Merkel in een interview met Bild am Sonntag.

De Duitse regeringspartijen zitten in hun maag met de opmars van de AfD. De partij, een fel tegenstander van het vluchtelingenbeleid van Merkel, gooit in de peilingen hoge ogen voor drie deelstaatsverkiezingen die volgende week plaatsvinden. Zondag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in de deelstaat Hessen en ook daar wordt terreinwinst voor de AfD verwacht.

Merkel verdedigde in het interview met Bild am Sonntag juist haar besluit om de Duitse grenzen open te houden voor vluchtelingen. Ze benadrukte in te zetten op een Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis, door bijvoorbeeld de buitengrenzen van de EU beter te bewaken en meer samen te werken met Turkije.

Deelstaatverkiezingen
Kiezers in drie Duitse deelstaten gaan op 13 maart naar de stembus voor de zogeheten Landtagswahl. Er staat veel op het spel in Baden-Württemberg, Sachsen-Anhalt en Rijnland-Palts; drie staten die samen meer inwoners hebben dan Nederland.

Bij de vorige verkiezingen (2011) in de zuidwestelijke staat Baden-Württemberg (bijna 11 miljoen inwoners) werd de CDU ruimschoots de grootste partij. De sociaaldemocratische SPD en de Groenen gingen echter een coalitie aan en zetten de christendemocraten buitenspel. Volgens peilingen zouden de Groenen volgende week weleens de grootste kunnen worden.

In het naast Luxemburg en België gelegen Rijnland-Palts (4 miljoen inwoners) zit ook een regering van SPD en de Groenen. In 2011 versloeg de SPD nipt de CDU. Volgens de peilingen wordt het nu opnieuw een spannende strijd om wie de grootste wordt en wie dus de initiatiefnemer voor de volgende coalitie wordt.

Sachsen-Anhalt, in voormalig Oost-Duitsland, is met 2,2 miljoen inwoners de kleinste staat waar komende zondag wordt gestemd. De CDU won daar ruim in 2011 en regeert sindsdien met de SPD. De sterke positie van de CDU lijkt geen gevaar te lopen, maar de verwachting is dat de AfD in Sachsen-Anhalt een flinke opmars maakt en mogelijk zelfs groter wordt dan de SPD.

Merkel hekelt anti-immigratiepartij
Merkel hekelt anti-immigratiepartij (Foto: ANP)

Eminem vs Arjen Lubach

Zaterdag werd bekend dat Eminem zijn album The Slim Shady LP op tape gaat uitbrengen. Goed excuus om ook eventjes retro te doen.

Nou komt Eminems nummer Stan weliswaar van The Marshall Mathers LP uit 2000, maar een kniesoor die daarop let. Het verschil tussen 1999 en 2000 is in 2016 immers nagenoeg 0. Helemaal als we 2001 er ook nog bijdoen. Dat was het jaar waarin Arjen Lubach met zijn parodiesingle Jelle kwam, onder het pseudoniem Slimme Schemer.

Dus hieronder, puur voor de nostalgie, allebei de nummers: Eminem met Stan en Slimme Schemer met Jelle. Vergeef de wat mindere beeldkwaliteit van de eerste, de prijs voor de ongecensureerde versie. Enjoy.

Beckenbauer: "WK 2006 is niet gekocht"

Franz Beckenbauer blijft erbij dat Duitsland op een eerlijke manier de toewijzing voor de WK-organisatie van 2006 heeft gekregen. De 70-jarige voetballegende was het boegbeeld van het bidcomité dat er in slaagde om het WK van 2006 naar Duitsland te halen. Een dubieuze betaling aan de FIFA zorgde er echter voor dat het land nu wordt verdacht van omkoping. Beckenbauer ontkent dat ten stelligste.

Vrijdag werd duidelijk dat een betaling van 6,7 miljoen euro onder meer via Der Kaiser naar een bedrijf van Mohamed Bin-Hammam is gegaan. Dat is de Qatarese voetbalbobo die in 2012 voor de rest van zijn leven wegens corruptie werd geschorst door de FIFA. Beckenbauer zegt echter dat dat geld niet werd gebruikt om stemmen te kopen.

"Het ging om een aanbetaling om de financiële toelage van de FIFA te verkrijgen. Anders hadden we in Duitsland geen WK gehad", sprak de Duitser volgens Bild am Sonntag. "We hadden het geld op dat moment (in 2002, red.) heel hard nodig. Anders zou het WK in ons land niet doorgaan."

Met zijn uitspraken reageerde Beckenbauer op een rapport van onderzoeksbureau Freshfields, dat echter geen sluitend bewijs heeft voor corruptie. "Achteraf is het altijd makkelijk praten, misschien heb ik inderdaad fouten gemaakt. Maar het WK is niet gekocht."

Laatste reviews en specials
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
©FOK.nl e.a.