Turkse atlete: olympisch goud na doping winnares, maar zelf betrapt

Het heeft er alle schijn van dat de Turkse atlete Gamze Bulut diep in de nesten zit. Turkse media melden dat de 'winnares' van olympisch goud op de 1500 meter betrapt is op het gebruik van verboden middelen. 

Bulut werd vorig jaar olympisch kampioene op de 1500 meter van Londen 2012. Haar landgenote Asli Cakir Alptekin kwam in Londen als eerste over de finish, maar bleek zich weinig aan te trekken van de anti-dopingregels. Vorig jaar moest ze na een slepende procedure haar gouden medaille inleveren en die kwam terecht bij landgenote Bulut. 

Veel atletiekliefhebbers hadden al niet al te veel vertrouwen in de prestaties van het Turkse duo. Zo kwam Bulut nagenoeg uit het niks opzetten in het jaar van de Spelen en pakte ze plots zilver op het EK en de Spelen, beiden achter Alptekin - en beiden inmiddels, of vooralsnog, goud waard. Als de nu 23-jarige Bulut de in eerste instantie door Alptekin gewonnen medaille daadwerkelijk weer in moet leveren komt het kleinood terecht bij Maryam Yusuf Jamal.

De in Ethiopië geboren Bahreinse Jamal is opvallend genoeg voor zover bekend gevrijwaard van dopingperikelen. Dat kan van de meeste finalisten op de 1500 meter in Londen niet gezegd worden: als Bulut ook uit de uitslag geschrapt wordt is er zilver voor de Russische Tatyana Tomashova, die al een dopingschorsing achter de rug heeft.

Abeba Aregawi zou dan brons krijgen en dat is inderdaad de Zweedse - destijds Ethiopische - wereldkampioene van 2013 die eerder deze week betrapt bleek te zijn. Natallia Kareiva uit Wit-Rusland kwam in Londen als zevende over de streep en werd later uit de uitslag geschrapt, net als de Russische Ekaterina Kostetskaya (de nummer negen aan de finish).

Overigens is het Turks van uw redacteur wat roestig en dat geldt helaas ook voor Google Translate. Als je zelf wel overweg kunt met Turks: aanvulling over wat de Turkse media melden is bijzonder welkom.