Bijzondere uitslagen World Cup skeleton in Calgary

De World Cup skeleton in het Canadese Calgary heeft een bijzonder podium opgeleverd, vooral bij de vrouwen. De zege in de tweede wedstrijd van het seizoen ging namelijk naar de Canadese Elisabeth Vathje, een rookie.

De 20-jarige Vathje maakte een week eerder in Lake Placid haar debuut in de World Cup en was gelijk zeer indrukwekkend. Alleen olympisch kampioene Elizabeth Yarnold kon de Canadese verslaan. De Britse Yarnold was er in Calgary vanwege fysieke problemen echter niet bij en dus was de weg vrij voor Vathje. In beide runs liet Vathje de snelste tijd noteren, waardoor ze in haar woonplaats haar eerste World Cup-winst pakte. Door de afwezigheid van Yarnold neemt Vathje de leiding in het World Cup-klassement over.

Vathje was echter niet de enige rookie op het podium. De tweede plek ging naar de Britse Laura Deas, die over twee runs 0,31 seconden toegaf op Vathje. Deas schreef daarmee geschiedenis, want ze is de eerste wintersporter uit Wales ooit die een medaille pakt in een World Cup. Op 0,33 seconden van Vathje ging het brons naar de Duitse Tina Hermann, ook een rookie. Joska le Conté werd na twee runs vijftiende in het veld van negentien deelneemsters. 

De Russische Svetlana Vasilyeva zorgde nog voor een opmerkelijk tafereel. Ze was haar hesje met startnummer vergeten, rende snel terug om het alsnog om te doen en trok een ziedende sprint terug naar haar gereedstaande slee. Daar sprong ze gelijk op, maar ze kwam één seconde te laat om binnen de tijd te vertrekken en dus werd ze gediskwalificeerd.

Vanaf 58:30 minuten is de eerste run te zien van het Koreaanse supertalent Yun 'Iron Man' Sung-bin (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de aandacht vooral uit naar een jonge Zuid-Koreaan. De 20-jarige Yun Sung-bin maakte een week eerder in Lake Placid zijn internationale debuut. Hij maakte enorm veel indruk met een vierde tijd in de eerste run, maar omdat hij was vertrokken voor het licht op groen stond werd hij gediskwalificeerd. Dit keer kon hij in de eerste run alvast revanche nemen en liet hij, geholpen door een fantastische start, weer de vierde tijd noteren. De snelste tijd was voor de Let Martins Dukurs, winnaar van de vorige vijf seizoenen in de World Cup, voor zijn broer Tomass. De Brit Dominic Edward Parsons wist zich met de derde tijd nog tussen de Letten en de Koreaan te plaatsen.

In de tweede run liet de Koreaanse sensatie Yun nog maar eens zien talent zien. Hij liet de tweede tijd noteren van iedereen en wist Parsons zelfs in te halen. Tomass Dukurs moest alles uit de kast halen, maar wist Yun nog net voor te blijven. Martins was niet te kloppen en won met 0,90 seconden voorsprong op zijn broer en 1,17 seconden op Yun. Die zorgde met zijn derde plek wel voor Koreaanse sporthistorie: Nooit eerder haalde een Zuid-Koreaan het podium in een van de 'glijsporten', skeleton, bobsleeën of rodelen.