Twee wintersporters in eerste gipsvlucht

De eerste gipsvlucht van deze winter arriveert vrijdag in Nederland. Twee onfortuinlijke wintersporters komen rond het middaguur aan op Rotterdam The Hague Airport. Dat meldt alarmcentrale SOS International.

De gipsvlucht wordt uitgevoerd door Tyrol Air Ambulance. De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij is gespecialiseerd in medisch vervoer door de lucht. Al hun toestellen zijn uitgerust met medische apparatuur en medisch geschoold personeel dat de patiënten tijdens de reis begeleidt.

Sinds het begin van de kerstvakantie hebben zich 180 wintersporters gemeld bij de alarmcentrale. De meeste skiërs en snowboarders liepen letsel aan knieën en polsen op. Verreweg de meeste meldingen kwamen uit Oostenrijk, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland.

De eerste gipsvlucht van vorig jaar bevatte op 29 december twaalf gewonde skiërs. In 2010 landde de eerste gipsvlucht op 22 december, met elf slachtoffers. Het jaar daarvoor kwamen de eerste twee gipsvluchten op 23 december aan, met in totaal zestien passagiers aan boord.


Twee wintersporters in eerste gipsvlucht (Foto: Novum)