Waterpeil Rijn daalt weer

Het waterpeil van de Rijn bij Lobith is vrijdag gedaald tot 13,99 meter boven NAP. Rijkswaterstaat rekende eerder juist op een verdere stijging van het water. Verwacht werd dat het peil zou stijgen tot 14,40 meter boven NAP.

Naar verwachting blijft het waterpeil van de Rijn de komende dagen dalen. Alleen zondag kan het water weer enkele centimeters stijgen, maar vanaf oudjaarsdag lijkt de daling verder door te zetten, licht een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag toe. Hoe het waterpeil er in het nieuwe jaar uit zal zien is nog niet te voorspellen, aldus de zegsvrouw.

Bij waterstanden hoger dan 12 meter boven NAP lopen de uiterwaarden van de rivier langzaam vol. Op verschillende plekken langs onder meer de Neder-Rijn en Lek is dit inmiddels gebeurd. Het waterschap Vallei en Veluwe riep eerder uit voorzorg voor het hoge water boeren op hun vee uit de uiterwaarden te halen.

Ook het peil in het IJsselmeer en Markermeer steeg de afgelopen dagen sterk als gevolg van de neerslag. Rijkswaterstaat verwacht echter niet dat dit hoge peil consequenties gaat hebben.