Arnold Janssen heilig verklaard

Paus Johannes Paulus II heeft zojuist de priester Arnold Janssen heiligverklaard. De paus, over wiens gezondheidstoestand de afgelopen week druk werd gespeculeerd in de media, leek in goede vorm. De Nederlandse bisschop mgr. Wiertz was bij de heiligverklaring aanwezig. Ook Premier Balkenende was bij de heiligverklaring op het Sint Pietersplein aanwezig. Hij was toch al in Rome vanwege de EU-top.

Janssen (1837-1909), geboren in Goch, ontvluchtte Duitsland wegens de tegen de katholieke kerk gerichte politiek van kanselier Bismarck. Hij vestigde zich in Steijl, in het bisdom Roermond, waar hij drie religieuze gemeenschappen stichtte, onder meer een seminarie waar missionarissen werden opgeleid.

De heiligverklaring van Arnold Janssen is te danken aan de erkenning van de wonderbaarlijke genezing van een 14-jarig Filippijns meisje dat in 1995 bij een val zwaar gewond raakte. Artsen gaven haar nauwelijks nog overlevingskansen. Op 15 januari, net de dag dat Arnold Janssen overleden is, trad haar wonderbaarlijke genezing in. Artsen staan tot vandaag voor een raadsel.

Paus Johannes Paulus II zat vandaag in een rolstoel,maar zijn stem was vaster dan bij zijn vorige publieke optreden.