Beramen aanslag op justitie overschrijdt grens

Met het beramen van een aanslag op de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy, schuift de georganiseerde misdaad in Nederland op in de richting van landen als Italië en de Verenigde Staten. Dat zei criminoloog professor dr. Cyrille Fijnaut vanochtend in het Radio 1 Journaal. De criminelen snijden zich daarbij zelf in de vingers meent Fijnaut, omdat de politieke wil om de politie meer opsporingsbevoegdheid te geven, dan toeneemt.

Met het moordplan overschrijden de criminelen volgens Fijnaut bovendien een grens die tot nog toe in Nederland werd gerespecteerd: ,,Het is in Nederland de eerste keer dat een dergelijke actie zou kunnen worden ondernomen. Uitvoering van het moordplan kan heel contraproductief werken voor de onderwereld. In dat geval zal de overheid namelijk alle middelen' tegen de criminelen in gaan zetten''.

Uit gegevens van het Parool blijkt het overigens niet de eerste keer te zijn dat sprake is van een dreigende moordaanslag op een officier van justitie.

In 1992 beraamde een groep Amsterdamse onderwereldfiguren een moordaanslag op de toenmalige Amsterdamse officier Jo Valente. Het plan lekte uit en Valente en zijn gezin werden bewaakt. Eén jaar later reed een auto op Valente in terwijl hij aan het joggen was. Hij kon zich redden door in de berm te springen.

En ook op ex-Leefbaar Nederland lijsttrekker Fred Teeven werd ooit een aanslag beraamd. Dat was in 1996, toen hij officier van justitie in Amsterdam was en naam maakte als crime-fighter. Kort voor het begin van de pro forma-zittingen in de rechtszaak tegen de drugshandelaar 'De Hakkelaar' werden twee mannen opgepakt die in het bezit waren van het zeer explosieve semtex. Zij zouden volgens justitie een aanslag hebben willen plegen op Teeven en diens collega M. Witteveen.