Voetbal: Uitslag Nederland-Oostenrijk

Het Nederlands Elftal heeft vanavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk met 3-1 gewonnen.

Er gebeurde het eerste half uur vrij weinig in De Kuip. Mark van Bommel schoot eenmaal in het zijnet. Op slag van het halve uur schoot Rafael van der Vaart echter hard de 1-0 binnen. Op aangeven van Patrick Kluivert nam hij de bal mee op de borst en haalde even in de zestien verwoestend uit.

Lang kon Oranje echter niet genieten van de voorsprong. Drie minuten later maakte Pogatetz, ook al doelpuntenmaker bij Grazer AK-Ajax, uit een scrimmage de gelijkmaker. Een hoge bal werd voor de goal gekopt, waarna Van der Sar de bal niet over het doel kon tikken. Bij de tweede paal moesten Cocu en Stam vervolgens toezien hoe de bal er via de paal en een tikje van Pogatetz inging. De rust werd met de 1-1 stand bereikt.

In de tweede helft kwamen Marc Overmars en Pierre van Hooijdonk in de ploeg voor Edgar Davids en Boudewijn Zenden. Al na drie minuten mocht Van Hooijdonk aanleggen voor zijn specialiteit, de vrije trap van net buiten de zestienmeter. De vrije trap verdween via de muur echter niet in het doel.

Oranje zette de aanval voort. Wederom een vrije trap van Van Hooijdonk sneuvelde op een Oostenrijker. Op het einde van het tweede halve uur sloeg Oranje wederom toe, Kluivert werd op pad gestuurd en speelde een man uit om de 2-1 te maken.

Nederland zette aan voor meer. Van der Vaart schoot op keeper Mandl. Uit de volgende corner van Overmars kopte Cocu ongehinderd de 3-1 in.

Twintig minuten voor tijd werd Andy van der Meyde verlost door Advocaat, hij speelde geen al te beste wedstrijd. Hij werd vervangen door Arjan Robben die met Overmars van flank wisselde. In de slotfase kwam er geen treffer meer bij.

Nederland kan zich nu gaan opmaken voor het treffen met Tsjechië komende woensdag in Praag. Een doelpuntrijk gelijkspel of zege brengt Nederland de eerste plaats in de poule en daarmee bijna zekere kwalificatie voor de EK 2004 in Portugal.