Veel studenten moeten deel beurs terugbetalen

De Informatie Beheer Groep (IBG) meldt dat bijna 1200 studenten een deel van hun studiebeurs zullen moeten terugbetalen aan de organisatie. Volgens de instantie wonen ze niet op kamers, maar gewoon thuis.

Het verschil tussen een uitwonende en thuiswonende beurs bedraagt ongeveer 150 euro per maand. Studenten, die ten onrechte té veel geld hebben ontvangen, moeten met terugwerkende kracht de studiebeurs vanaf april terugbetalen.

Het betreft alleen studenten die in het studiejaar 2002-2003 voor het eerst studiefinanciering hebben ontvangen. Sinds 1 april moet het woonadres dat studenten aan de IBG doorgeven overeenkomen met het adres, waarmee ze bij de gemeente ingeschreven staan. In april bleek dat bij ruim drie duizend studenten met een uitwonende beurs een verschil in adressering bestond. De studenten kregen een brief en hadden tot 1 juli de kans om zich alsnog op de juiste manier in te schrijven. Uiteindelijk bleven er 1188 studenten over die dit niet deden.

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond is er geen sprake van onwil. De meeste studenten zouden wél op de adressen wonen, maar mogen zich van hun huisbaas niet inschrijven bij de gemeente. Die ontvangt minder huursubsidie, als blijkt dat hij onderverhuurt, aldus de LSVB.

"De gedupeerde studenten zijn het slachtoffer van het jarenlange wanbeleid dat is gevoerd op het gebied van studentenhuisvesting'', aldus LSVb-voorzitter De Jong. "Het is dus onredelijk om van studenten te eisen dat ze zich correct inschrijven, als er geen kamers te vinden zijn waarbij dit kan.''