Het andere gezicht van Ryanair

Rorik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Commissie moet de arbeidsomstandigheden bij goedkope vliegmaatschappijen gaan onderzoeken. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) naar aanleiding van een rapport over vermeende wantoestanden bij Ryanair.

De VNV bezit al twee weken een rapport over schrijnende arbeidsomstandigheden bij de Ierse luchtvaartmaatschappij die voor stuntprijzen tickets aanbiedt. Voorzitter van de VNV H. de Vries is terughoudend over het rapport omdat het anoniem is en mogelijk ook van een concurrent zou kunnen zijn. Niettemin neemt de VNV de signalen serieus, omdat ze ook vanuit andere bronnen deels bevestigd worden.

De Telegraaf citeerde vanochtend uit het alarmerende rapport. Ryanair zou piloten uit Oost-Europa zonder geldige visa en papieren aanstellen, er zou te weinig tijd zijn voor maaltijden en de werkdruk zou extreem hoog zijn. Het personeel zou bovendien geen lid mogen worden van een vakbond. Ryanair ontkent alle beschuldigingen. Over de arbeidsomstandigheden bij Ryanair zegt De Vries te weten dat vliegend personeel met onbetaald verlof naar huis kan worden gestuurd of zomaar overgeplaatst kan worden.

De VNV heeft geen bezwaren tegen lage-kostenmaatschappijen. "In Amerika werkt dat heel goed", aldus De Vries. "Maar het moet niet ten koste gaan van arbeidsomstandigheden." De Vries kan niet aangeven of de veiligheid voor passagiers in het geding is. "Dat kan ik niet vaststellen." Bij het ministerie van verkeer en waterstaat, verantwoordelijk voor de luchtvaartinspectie, is het zwartboek van de Rynair-piloten niet ontvangen. De mogelijkheden van het ministerie zijn daarom beperkt. "Eerst moet onderzocht worden wat er klopt van het verhaal. Pas dan kunnen we iets ondernemen. Zonder het zwartboek doen we weinig", aldus een woordvoerder van het ministerie." Bovendien gaat het om een Ierse maatschappij en dus is de Ierse overheid als eerste aan zet. In Europees verband is wel iets te doen, stelt Verkeer en Waterstaat, maar ook dan is het ministerie niet de eerste om dat te doen.
Enige tijd geleden kreeg het ministerie ook al klachten over de goedkope vliegmaatschappijen en de Tweede Kamer stelde vragen. Ook Ryanair is toen onder de loep genomen, maar wij hebben geen voorvallen geregistreerd. Van het weren van de maatschappij van vliegveld Eindhoven, de enige basis van Ryanair in Nederland, is volgens het ministerie vooralsnog geen sprake.

In Nederland vliegt Ryanair dagelijks tegen goedkope tarieven tussen Eindhoven en Londen. Volgens de VNV zijn ook Nederlandse piloten in dienst van Ryanair.