FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 juli 2002

Eis tot ''goed Nederlands'' is discriminatie

De Commissie gelijke behandeling meent dat dansschool Paradise uit het Noord-Hollandse De Rijp zich schuldig maakt aan een discriminerende tekst in advertenties. Het Anti-Discriminatie Bureau Zaanstreek-Waterland maakte de zaak aanhangig bij de Commissie, na diverse klachten over deze advertenties.

De dansschool adverteert in verschillende kranten met avonden voor alleengaanden en schrijft daarbij dat iedereen die de avond wil bezoeken ''goed Nederlands moet spreken''. De Commissie gelijke behandeling is van mening dat Paradise op deze wijze onderscheid maakt op grond van ras en nationaliteit.

V. Brugge, eigenaar van de dansschool, noemt de uitspraak 'grote onzin' en is niet van plan de tekst in de advertentie te wijzigen. Een uitspraak van de Commissie is niet bindend, alleen een uitspraak van een rechter is dat. Het is nog niet bekend of de zaak voor de rechtbank wordt gebracht.

Opgepast voor flitsende vuilnisbak

wyrd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om hardrijders aan te pakken heeft de Nederlandse politie een nieuw wapen in de strijd gegooid. In groene vuilnisbakken monteren ze onbemande camera's en zetten deze langs de weg.

In de omgeving van Deventer en Zwolle staan ze schijnbaar verloren langs de weg, maar vlakbij waken agenten in een anoniem dienstvoertuig. De agenten rollen de "flitsende afvalcontainer" in hun busje, als het filmrolletje vol is. Na het inladen van de afvalcontainer kunnen ze beginnen met uitschrijven van pv's.

Meisje tot groepsverkrachting veroordeeld

KatjaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Pakistan is opschudding ontstaan over de groepsverkrachting van een jonge vrouw. Een dorpsjury veroordeelde haar tot dit lot.

Omdat het elfjarige broertje was gezien met een meisje uit een hogere sociale klasse, wilde de dorpsjury de familie van het slachtoffer straffen.

De vrouw werd na de veroordeling door de dorpsjury verkracht door vier mannen.

De politie-mensen in het dorp grepen niet in. Het Pakistaanse Hooggerrechtshof heeft de top van de politie en justitie op het matje geroepen. Het slachtoffer heeft ruim 8000 euro smartengeld gekregen van de Pakistaanse regering.

Algerije: Veel doden bij aanslag op markt

ZuPeRMaN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een bomaanslag op een drukke markt in de plaats Larbaa in Algerije zijn 29 doden gevallen en zeker 37 mensen gewond geraakt. De aanslag kwam op de dag dat de Algerijnen 40-jaar onafhankelijkheid van Frankrijk vieren. Het is de ernstigste terreurdaad tegen burgers dit jaar.

Het Noord-Afrikaanse land wordt al tien jaar geteisterd door bloedige aanslagen van radicale moslims. Daarbij zijn ruim 100.000 mensen omgekomen.

Walvissen zijn schuldig aan hongersnood

Fonkmeistah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Japanse minister Tsutomu Takebe, in een poging om hun omstreden 'wetenschappelijke' walvisjacht goed te praten, zouden de walvissen voedsel uit de monden van hongerige mensen stelen.

De walvissen consumeren zo'n 300 tot 450 miljoen ton vis, terwijl de Japanse minister blijkbaar vindt dat de 800 miljoen ondervoede mensen op de wereld daar meer recht op hebben. Hij wekt de suggestie dat het jagen op intelligente zoogdieren eigenlijk een goede daad zou zijn.

Eerder maakte hij al een soortgelijke opmerking over de olifantenjacht. Dat was nodig omdat olifanten mensen onder de voet zouden lopen.

Bejaarde SS-officier veroordeeld

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 93-jarige oud-SS-officier Friedrich Engel is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij de moordpartij op 59 Italiaanse gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Engel was het hoofd van de SS-troepen in de Italiaanse havenstad Genua.

In mei 1944 gaf hij opdracht tot de moord op de gevangenen, als vergelding voor een aanslag op een bioscoop vol met Duitse soldaten. De executie was een rechtstreekse opvolging van het bevel van Hitler dat voor elke gedoodde Duitse soldaat tien burgers moesten sterven. De Italianen waren aan elkaar geketend toen ze een voor een werden doodgeschoten.

'De beul van Genua' is waarschijnlijk de laatste nazi die berecht wordt. Hij heeft nooit zijn excuses aangeboden voor de moordpartij en ontkent direct verantwoordelijk te zijn. Hij zegt slechts orders te hebben uitgevoerd.

Korthals wil terrorisme zwaarder bestraffen

Demissionair minister Korthals van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend, waarbij rechters de bestaande strafmaat bij een terroristisch misdrijf mogen verhogen met maximaal 50%. Het gaat om misdrijven als doodslag, zware mishandeling, kaping of ontvoering.

Deelname aan een terroristische organisatie komt op een celstraf van maximaal acht jaar te staan; leiders van zo'n organisatie kunnen vijftien jaar achter de tralies verdwijnen.

De hogere straffen mogen alleen worden oplegd als bewezen is dat een misdrijf is begaan met een terroristische bedoeling. Een crimineel geldt als terrorist als hij de bevolking van een land bewust vrees aanjaagt, of probeert om de economische, politieke of sociale structuur van een land te ontwrichten.

Amerikaanse leger brengt spel uit

mazi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om nieuwe rekruten te werven gaat het Amerikaanse leger gebruik maken van een computerspelletje. De bedoeling van de legerleiding is, jonge mensen aan te trekken die handig zijn met pc's.

Het spelletje is een donderdag online gezet en wordt hier aangeboden. In het spel neemt de gamer de rol aan van een nieuwe rekruut, hij moet het opnemen tegen terroristen.

"Met dit spel hopen we jonge Amerikanen op te kunnen leiden en ze een realistisch en boeiend beeld geven van het hedendaagse leger en de mogelijkheden daarin", aldus luitenant-kolonel Casey Wardynski, die het spel ontwikkelde.

Het spel die je nu kan downloaden is een beperkte versie van een groter spel. De volledige versie zal te vergelijken zijn met Quake of Half-Life, de volledige versie zal in het najaar uitgebracht worden.

Duitsland verbiedt hoofddoek lerares

In Duitsland mogen leraressen van een openbare school voor de klas geen hoofddoekje dragen. Dat heeft een administratieve rechtbank in Berlijn donderdag besloten.

De zaak was aanhangig gemaakt Afghaanse Fereshta Ludin. Zij klaagde de onderwijsautoriteiten in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg aan, die haar in 1998 weigerden aan te stellen omdat ze tijdens het lesgeven een hoofddoekje wilde dragen.

De Duitse rechtbank stelt dat de vereiste neutraliteit van ambtenaren voorrang heeft boven de godsdienstvrijheid van de lerares. Het hoofddoekje brengt als ,,duidelijk waarneembaar symbool van een bepaalde religie'' die neutraliteit in gevaar, zelfs als de vrouw de doek alleen maar draagt uit geloofsovertuiging en niet met zendingsmotieven.

Verplichte inburgeringscursus voor imams

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een voorstel van de Socialistische Partij, dat een inburgeringscursus voor imams, die in Nederland wonen, verplicht stelt.

Onlangs bleek uit een uitzending van Nova dat sommige imams in preken oproepen tot de vernietiging van de vijanden van de islam. Zoiets kan in Nederland niet, vindt de Kamer.

Taalcursus

Overigens blijkt dat steeds meer etnische minderheden die al langer in Nederland verblijven, geïnteresseerd zijn in een taalcursus Nederlands. Dat blijkt uit een toename van de wachtlijst met ruim 25 procent in het afgelopen half jaar. Oudkomers lijken ook minder snel op te geven.
Door de toegenomen interesse in een taalcursus, zijn er vooral in de grote steden grote wachtlijsten ontstaan.

Gisteren liet directeur Ir. A. Aboutaleb van FORUM, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, in Nova weten dat van de bijna 1.8 miljoen allochtonen in Nederland, er zo'n 500.000 extra taalonderwijs behoeven.

Trio uit R'dam ontvoerde drie vrouwen

Drie Rotterdammers, K.B. (24) en zijn kompanen M.E. (24) en N.E. (geen familie, 23) zijn verantwoordelijk voor de nachtmerrie van drie vrouwen die afzonderlijk van elkaar ontvoerd, beroofd en (twee van hen) verkracht werden. Met de vraag ,,Kunt u mij de weg naar ... vertellen?'' lokten ze de vrouwen naar hun auto, trokken ze naar binnen en reden naar Rotterdam. Daar werden ze in een pand verkracht en ontdaan van hun bezittingen.

Op 24 september zullen de verdachten terechtstaan voor de Alkmaarse rechtbank. De komende weken verschijnen ze echter eerst als getuigen bij de Alkmaarse rechter-commissaris. Dit omdat de heren elkaar de schuld toespelen bij de verkrachting van een slachtoffer uit Alkmaar.

Wel is duidelijk dat de vrouwen, afkomstig uit Rotterdam, Amsterdam en Alkmaar bang werden gemaakt met een vuurwapen en dreigende taal. In elk geval kreeg de Alkmaarse een deken of een doek over haar hoofd toen ze ergens naar toe werd gebracht. De slachtoffers raakten geld, bankpassen, mobiele telefoons en andere persoonlijke bezittingen kwijt. Uiteindelijk leidde het kenteken van de gebruikte auto de politie naar de Rotterdammers.

Israel akkoord met geheim vredesplan

De Israëlische premier Sharon heeft donderdagavond, tijdens een economische conferentie van het Israëlische Instituut voor Democratie, gezegd dat hij met de Amerikaanse president Bush overeenstemming heeft bereikt over een vredesplan.

Volgens Sharon heeft de gedachte dat er helemaal geen vredesplan was goed geholpen om de besprekingen geheim te houden: "Omdat iedereen zei dat ik geen plan heb en steeds maar herhaalde 'hij heeft geen plan', nam niemand de moeite om uit te zoeken of er een plan was."

De premier wilde geen bijzonderheden over het plan vertellen.

Britse tieners misdragen zich op Rhodos

4]-[ Highlander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse jongeren hebben doorgaans een slechte naam overzee. Trekken zij niet de aandacht als hooligans, dan gaan ze wel uit hun bol op een vakantiebestemming. Jarenlang zuchtte Ibiza onder de excessen van vooral de Britse jeugd. Op het ogenblik staat Faliraki, een beklagenswaardige badplaats op het Griekse eiland Rhodos, in het middelpunt van de belangstelling.

Sex met 20 mannen

De badplaats is al vele jaren een van jongerenkroegen en disco's vergeven oord, maar dit jaar loopt het helemaal de spuigaten uit. De reden daarvoor is een veel bekeken hitsig jongerenprogramma over Faliraki op de Britse commerciele tv-zender ITV, vol scenes van dronken jongens en meisjes, en vooral ook willige meisjes. Een van die meisjes, de 20-jarige Becky, stond afgelopen week nog op de kiek in 's lands grootste zondagskrant News of the World. Boven haar foto met blote borsten en wulpse oogopslag op het strand van Faliraki stond de kop: 'Ik had sex met twintig mannen in één nacht en ik ben er trots op'.

Al met al worden dit jaar in Faliraki zo'n 300.000 Britse toeristen verwacht, een toename ten opzicht van vorig jaar met zo'n 30 procent. Niet alleen zijn velen vrijwel continu dronken, ze bedrijven ook openlijk sex op straat, in de disco en op het strand. En als het met de meisjes níet lukt, vloeken, tieren en razen ze tegen iedereen die ze op hun weg tegenkomen, en kotsen, plassen en masturberen in het openbaar. En wie er wat van zegt, kan een dreun krijgen.

Verkrachtingen

Faliraki krijgt ook te maken met nog bedenkelijker gedrag. Tot zeker drie keer toe zijn de afgelopen maanden Engelse meisjes verkracht door onbekenden, die blijkbaar in de veronderstelling verkeren dat er letterlijk álles kan wat God verboden heeft. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft vrouwen inmiddels opgeroepen voorzichtig te zijn.

De autoriteiten in Faliraki hebben besloten dat het maar eens uit moet zijn met die losgeslagen Britten. Afgelopen week zijn elf Britten gearresteerd, zeven wegens onbehoorlijk gedrag en vier wegens drugsbezit. In de Britse media getuigden de afgelopen dagen vele burgers van hun schaamte voor, en ergernis over het gedrag van hun landgenoten.

Blote reet

In de Daily Telegraph viel echter ook een ingezonden stuk van de twintigjarige Simon Topp te lezen. Simon is een van de arrestanten die twee weken geleden twaalf uur in een stinkende politiecel vol kakkerlakken in Faliraki doorbracht en een boete van 650 euro moest betalen. Hij spreekt daar schande van.

Om te beginnen is hij 'niet een boerenpummel, maar een universitair student met een vooropleiding op een privé-school'. En verder had hij met vrienden een paar uur alcoholische cocktails gedronken en dat was waarschijnlijk de reden geweest dat hij op straat de broek had laten zakken en zijn blote achterwerk toonde aan een passerend groepje landgenoten. Dat was alles. Een complete overreactie dus van de Griekse politie, aldus Topp.
Helaas kon ook op de Britse ambassade in Athene niemand enig medelijden voor Topp voelen.

Tennis: Nieuw record aantal games in één set

Ryan Henry, Australiër van geboorte, heeft donderdag op Wimbledon het record van het meeste aantal games in één set op zijn naam gebracht.
In het juniorentoernooi versloeg hij in de tweede ronde de Fransman Clément Morel met 26-24 in de derde set.

Het oude record van 22 games stond op naam van de Italiaan Nicola Pietrangeli (1962) en de Amerikaan Pancho Gonzales (1969).

Henry ging later (op dezelfde dag!) in de derde ronde onderuit tegen de Slovaak Luka Gregorc. Na 101 games op één dag was de marathondag voor de uitgeputte Australiër voorbij.

Winnares kan fluiten naar gewonnen auto

Sisimo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren heeft ze de "ogen uit haar kop gejankt", de winnares van het belspel van de Zorgloterij van 8 april jl., Fenny van Munster (47) uit Nijverdal. De komst van een nieuwe, gewonnen Fiat Punto gaat niet door terwijl ze haar oude Suzuki Alto al had verkocht om met de opbrengst daarvan nieuw zeil in haar woning te kunnen leggen. Reden: de Zorgloterij kan de rekening van de Fiat-dealer niet betalen.

Tijdens de spelshow van Peter Jan Rens kwam ze nog 'live' in de uitzending. Dolgelukkig was ze toen. "Ik had nog nooit wat gewonnen", vertelt ze aangeslagen. Een dag later al stond het zwart op wit: 'Van Harte Gefeliciteerd', zo schreef productieleider Wil Kilsdonk van Endemol Nederland aan Fenny op 9 april: 'Tijdens het belspel, gepresenteerd door Peter Jan Rens, bent u de winnaar geworden van een bijzondere prijs, t.w.: Fiat Punto 1.2. 16V 3-deurs, voorzien van elektrische stuurbekrachtiging, cataloguswaarde ter waarde van ¤13.545. De auto dient binnen drie maanden afgeleverd te worden.'

Terwijl ze op haar nieuwe Fiat zat te wachten, moest Fenny uit de krant vernemen dat de Zorgloterij in zwaar weer was terechtgekomen, failliet gaat en dat de dealers niet betaald kregen.

Vliegtuigen botsen bijna boven Engeland

Drie dagen na het ongeluk met de twee vliegtuigen in het zuiden van Duitsland, zijn donderdagavond boven de Britse stad Bristol twee passagiersvliegtuigen van British Airways (BA) gevaarlijk dicht bij elkaar in de buurt gekomen. Een botsing van de twee vliegtuigen werd op het nippertje voorkomen.

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij verklaarde dat in beide toestellen het automatische waarschuwingssysteem (TCAS) in werking trad toen de vliegtuigen boven de luchthaven van de stad elkaar op driehonderd meter waren genaderd. Door het TCAS-systeem werden beiden vliegtuigen van elkaar weggeleid.

Het incident had plaats toen een toestel van het type Embraer 145 met 43 inzittenden de landing inzette, terwijl het andere vliegtuig, een Dash 8 met 22 mensen aan boord, net was opgestegen. De piloot van de Embraer vloog te laag, aldus de zegsman van BA.

,,Het waarschuwingssysteem heeft precies dat gedaan waarvoor het gebouwd is en elk risico van een botsing geëlimineerd'', aldus de woordvoerder.
Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat de passagiers iets van het incident hebben gemerkt. De luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

F1: Arrows in grote problemen

Ferrari4ever had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ziet ernaar uit dat we het tweede Formule 1 team in zeven maanden gaan verliezen. Op dit moment is Arrows hard op zoek om het geld bij elkaar te krijgen om de Cosworth motoren voor de komende Grand Prix te betalen. Volgens Niki Lauda heeft Arrows reeds drie betalingen gemist en het openstaande bedrag van 3.6 miljoen Britse ponden moet betaald worden alvorens de motoren vrijgegeven worden.

Cosworth's commerciële directeur Bernard Ferguson zei: "Arrows probeert het geld bijelkaar te krijgen. Ik weet dat het maar om een paar miljoen gaat maar ik kan de motoren niet leveren voordat het geld binnen is. Arrows gelooft er nog steeds in dat ze in staat zijn om het geld op tijd binnen te hebben, we zijn bereid om hen te steunen omdat we in ze geloven maar we zijn niet bereid om de rol van sponsor te spelen."

Dit is niet het enige probleem dat Arrows heeft, eerder is er een rechtzaak geweest tussen Tom Walkinshaw en investeringsbank Morgan Grenfell. De laatste, die ongeveer 45 miljoen Britse ponden in Arrows heeft geinvesteerd, wil voorkomen dat Walkinshaw zijn inboedel verkoopt aan Red Bull eigenaar en een consortium van Brazilliaanse investeerders.

Rechter mr. Justice Lightman zei dat Arrows zich in een 'netelige financiele situatie' bevindt. Hij voegde daaraan toe dat Arrows eventueel zelfs voor fraude aangeklaagd kan worden. Het Arrows management is verantwoordelijk voor het voortdurend insolvente handelen en als Arrows in liquidatie of faillissement gaat, wat niet onwaarschijnlijk lijkt, dan zullen de crediteuren hun heil zoeken in het aanklagen van de directie voor het incorrect en frauduleus handelen", aldus mr. Lightman. De advocaat van Arrows zei dat er een 'klein wonder' nodig was om het team nog van de ondergang te kunnen redden.

De auto's van Arrows zijn inmiddels op het circuit aanwezig waar men tot 10.00 uur de tijd heeft om ze ter keuring bij de FIA aan te bieden, dit is ook het uiterlijke tijdstip waarop Cosworth het uitstaande bedrag binnen wil hebben. Als Arrows niet start verliezen ze het recht om in het kampioenschap te blijven alsmede een heftige boete van 600.000 Britse ponden van de FIA voor het niet deelnemen aan een Grand Prix.

Ruzie in LPF over ministersposten

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de LPF is ruzie ontstaan binnen de sollicitatiecommissie voor de ministersposten, meldt de Volkskrant. LPF-oprichter De Booij heeft zich kwaad uit de commissie teruggetrokken.

De Booij schrijft partijleider Herben zich te schamen voor het niveau van de andere commissieleden, Hoogendijk, Palm, Wijnschenk en De Graaf. Daarbij gaat het om "de manier waarop zij zich uitlaten over potentiële kandidaten".

Volgens De Telegraaf ambieert makelaar en tv-maker Harry Mens voor de LPF de posten VROM en Economische Zaken. Voor de VVD zou minister Van Aartsen nu in zijn voor de post van Binnenlandse Zaken.

Vinokoerov uit selectie Telekom

De Kazachstaanse Telekom-renner Vinokoerov zal niet deelnemen aan de Tour de France. De renner heeft nog te veel last van een valpartij in de ronde van Zwitserland. In het ziekenhuis in Zwitserland hadden ze geen breuken geconstateerd, maar nader onderzoek naar aanleiding van klachten tijdens het trainen, toonde aan dat Vinokoerov kleine scheurtjes in zijn coccyx had (de coccyx is het stuitje).

Vinkoerov wordt vervangen door veteraan Udo Bölts, die inmiddels 10 maal aan de tour heeft deelgenomen. Het wordt waarschijnlijk zijn laatste tour want zijn contract wordt niet verlengd door Telekom.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.