FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 juni 2002

Koffie uit blik

In het technisch nieuwsblad van deze week staat een artikel waarin de komst van koffie uit blik wordt aangekondigd.

Door het drukken op een plastic knop aan de onderkant van een heus blikje koffie verdwijnt de rode vloeistof die onderin het blikje zit. Dan even schudden, 3 minuten wachten, en uw koffie is klaar. Al dan niet met suiker er melk. Een blikje bevat 212 ml en de koffie heeft na verhitting een temperatuur van 60 graden Celcius.

Het geheim van het blikje schuilt in de hittebron: ongebluste kalk (CaO) en water die van elkaar gescheiden worden door een laag aluminiumfolie. Door het drukken op de knop breekt het folie, waarna een exotherme reactie optreedt met als eindproduct calciumhydroxide. En flink wat hitte.

Al in 1939 werden proeven met zelfopwarmende blikjes gedaan, maar dit mislukte omdat het niet veilig genoeg was. Het huidige blikje kent zijn begin in 1996, dankzij de Engelsen Carden Taft en Matthew Searle. In datzelfde Engeland wordt momenteel een consumentenonderzoek gedaan om te zien of er vraag is naar het product. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Zelfkoelende blikjes bestaan al langer, maar zijn niet echt milieuvriendelijk.

Moslimorganisaties doen aangifte tegen NOVA

Denniz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gaat slecht met NOVA. Gisteren werd al bekend dat NOVA gaat stoppen en in een geheel andere vorm terugkeert. Vandaag hebben verschillende moslimorganisaties aangifte tegen NOVA gedaan bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Ook is er aangifte gedaan tegen minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid. De organisaties willen dat NOVA en Van Boxtel worden vervolgd wegens laster. NOVA zond vorige week delen van preken van imam's uit Den Haag, Tilburg, Rotterdam en Amsterdam uit, die voor veel opschudding zorgden. De imams vragen op de beelden 'Allah af te rekenen met vijanden van de islam'. Een van de imams riep moslimmannen op hun vrouwen te slaan indien zij ongehoorzaam zijn.

Van Boxtel eiste als reactie op deze uitspraken, dat er actie tegen de radicale imams zou worden ontnomen.

Op dit moment onderzoekt het OM in Amsterdam de aangifte tegen NOVA en Van Boxtel. Ook onderzoekt, in opdracht van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en burgemeester Deetman van Den Haag, het de uitspraken van de imams zelf op strafbaarheid.

NS zet vanaf volgend jaar grijze treinen in

Slambam en B-J-B hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NS stapt na 35 jaar af van haar overbekende geel-blauwe huiskleur. Vanaf volgend jaar zullen voornamelijk in de Randstad lichtgrijze, bijna witte, stoptreinen rijden. De sneltreinen zullen blauw als hoofdkleur krijgen.

De NS gebruikt de geel-blauwe treinen sinds 1968. Klantenonderzoek heeft aangetoond dat het nu tijd is voor wat anders. De lichtgrijze treinen sluiten aan bij de plannen van de NS om de stoptreinen als metro's in te zetten.

De komende tijd worden in Denemarken 180 stoptreinen opgeknapt en overgespoten. De operatie zal de NS 90 miljoen euro gaan kosten.

Johan Cruijff in FIFA's all-time dreamteam

viscevic had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De FIFA heeft haar all-time dreamteam gepresenteerd. De laatste vijf weken konden fans van over de hele wereld online stemmen. Meer dan 1,5 miljoen mensen, uit 31 landen, deden dit. De stemmers konden uit een lijst van 150 legendes hun 11 favoriete spelers kiezen. Het uiteindelijke dreamteam ziet er als volgt uit:

Spits: Pele (107.539 stemmen)
Spits: Johan Cruijff (53.645 stemmen)
Spits: Romario (29.480 stemmen)
Middenvelder: Diego Maradona (111.035 stemmen)
Middenvelder: Zinedine Zidane (80.527 stemmen)
Middenvelder: Roberto Baggio (55.625 stemmen)
Middenvelder: Michel Platini (53.783 stemmen)
Verdediger: Franz Beckenbauer (81.442 stemmen)
Verdediger: Paolo Maldini (58.523 stemmen)
Verdediger: Roberto Carlos (58.200 stemmen)
Keeper: Lev Yashin (24.587 stemmen)

Man vermoordt zijn ex-partner

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag heeft een 28-jarige inwoner uit Driehuis zijn 25-jarige ex-vriendin neergestoken, waarna ze overleden is aan haar verwondingen. De 25-jarige vrouw is afkomstig uit IJmuiden.

Het voorval vond plaats in het huis van de man in Driehuis. De politie is meteen een onderzoek gestart naar de toedracht van de moord. De oorzaak wordt voorlopig gezocht in de relatiesfeer. Het ex-stel heeft samen twee kinderen, maar leefden wel onafhankelijk van elkaar.

De dader heeft zich na de moord meteen bij de politie aangegeven en is direct opgesloten.

Zeehondenvirus in Waddenzee

Vandaag is de eerste zeehond gevonden op Vlieland met het zeehondenvirus, phocine distemper virus. Dit virus kan ervoor zorgen dat de helft van de populatie in de Waddenzee kan uitsterven.

Het virus is niet schadelijk voor de mens, maar kan wel gevaarlijk zijn voor honden. Er wordt aangeraden om honden uit de buurt van de zeehonden te houden. Het virus is hetzelfde als het virus dat sinds begin mei actief is in Denemarken en Zweden en dat in 1988 ook al verantwoordelijk was voor een slachting onder de zeehondenpopulatie in West-Europa.

Uit onderzoek is al bekend geworden dat het virus zich zou verspreiden naar de Waddenzee, zeehonden zwemmen namelijk 150 kilometer per dag.
Er is al overleg geweest tussen de opvangcentra en dierenartsen over wat te doen met een zieke zeehond. Dieren die te redden lijken gaan naar de opvangcentra Pieterburen of Ecomare en de rest wordt afgemaakt om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Voorlopig geen extra geld voor studenten

Er komt voorlopig geen extra geld voor een hogere studiebeurs en studentenhuisvesting. Dit bleek tijdens een commissievergadering over het inkomen van de student. LPF en VVD willen voorlopig niks extra uitgeven, het CDA is er nog niet uit.

Een hogere basisbeurs past ook niet in de huidige stand van zaken, zo meldt VVD-minister Hermans van Onderwijs. Bonke, van de LPF, die ook graag minister van Onderwijs wil worden is ook geen voorstander van een hogere basisbeurs: "Werken is goed voor studenten", aldus Bonke.

Zowel Hermans als Bonke zijn van mening dat studenten zelf meer moeten doen om geld te verdienen. Volgens Hermans is het simpel; of meer werken, of meer lenen. In de toekomst wordt wel gekeken naar meer mogelijkheden rond het lenen van geld voor studenten.

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 zijn niet blij met de plannen. Zij willen graag een hogere basisbeurs, omdat blijkt dat studenten steeds meer moeten werken om rond te komen. Dit zou ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van het onderwijs, aldus de partijen.

Air India zoekt masseuses tijdens vluchten

Vliegtuigmaatschappij Air Inda zoekt vanaf vandaag naar masseuses en masseurs. Vanaf november wil het bedrijf passagiers naar Londen en New York een massage aanbieden.

Air India zoekt massagekrachten in de deelstaat Kerala, die bekend staat om zijn oud-Indische geneeswijze Ayuveda. De massage moet gaan helpen tegen vermoeidheid en jetlags van passagiers op langeafstandsvluchten.

Jongen overleden nadat doel op zijn hoofd valt

Woensdagmiddag is een 10-jarige jongen in het ziekenhuis overleden nadat een doel op zijn hoofd terecht is gekomen.

Het ongeluk gebeurde dinsdagmiddag tijdens een wedstrijdje voetbal op het terrein van de Amsterdamse voetbalclub AZC. Volgens een politiewoordvoerder probeerde het slachtoffertje een omgevallen doel op te tillen en vervolgens kreeg hij het gevaarte op zijn hoofd. De jongen werd per ambulance in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waarna hij woensdagmiddag bezweek aan zijn verwondingen.

Dit wist stillmatic ons via de newssubmit te melden.

Varkens stikken door defecte koeling

In Hilvarenbeek (Brabant) heeft een boer door een defect in zijn machines een groot verlies geleden.

Door de enorme warmte van gisteren dienden de varkens gekoeld te worden door een koelinstallatie. Door een defect in deze installatie steeg de temperatuur in de stallen tot boven de veertig graden. De honderden varkens konden hier niet tegen en heeft er uiteindelijk tot geleid dat 1700 varkens zijn gestikt. De politie liet dit vandaag weten.

Richard Krajicek doet mee op Wimbledon

Afgelopen maandag maakte Richard Krajicek zijn rentree, na twintig maanden afwezigheid, in Rosmalen. Hij speelde toen tegen de Zwitser Federer en alhoewel hij die partij verloor, voelt hij zich nu fit genoeg om af te reizen naar Londen en mee te doen aan Wimbledon.

In Londen zal Krajicek het in de eerste ronde moeten opnemen tegen de Argentijn Squillari. Krajicek won al eens eerder het grastoernooi Wimbledon. In Londen hoopt Krajicek in ieder geval de eerste ronde te overleven. Wat daarna komt is alleen maar mooi meegenomen.

Spong wil geen minister van Justitie worden

Jenga had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Advocaat Gerard Spong wil geen minister van Justitie meer worden. Spong heeft LPF-leider Mat Herben onlangs laten weten niet beschikbaar te zijn. Hij vindt het financieel niet verantwoord om zijn bloeiende praktijk te verlaten voor een slechtbetaalde post in een kabinet.

Spong: 'Uit berekeningen van mijn accountants blijkt dat een ministerschap een enorme financiële aderlating zou zijn. Dat vind ik onaanvaardbaar. Ik ben een levensgenieter. Met die 1,1 ton die een minister verdient, kan ik nog net de tuinman en het onderhoud van mijn praktijk betalen. De achteruitgang zou zeer fors zijn. Ik wil mijn tien medewerkers niet in een financieel gat storten zodat ik leuk minister kan spelen.'

Spong spreekt tegen dat zijn beslissing iets te maken heeft met de omstreden klachten tegen enkele politici en journalisten vanwege hun uitspraken over Pim Fortuyn. Ook het asielbeleid dat de LPF voor ogen heeft, en waar Spong het niet volledig mee eens is, zou niets met zijn beslissing te maken hebben.

Guus Hiddink onderhandelt alleen met PSV

Het wereldkampioenschap voetbal is nog in volle gang en nu al gaan er geruchten rond over wat Guus Hiddink gaat doen als hij klaar is met Zuid-Korea. De trainer staat in belangstelling van veel clubs, zeker na zijn succes met Zuid-Korea.

Johan de Wild, belangenbehartiger van Hiddink, zegt dat Hiddink alleen praat met PSV. "Hoe groot de kans is dat Guus naar PSV gaat, weet ik niet. Dat ligt ook aan zijn stemming. Maar Guus is een voetbaldier."

Zuid-Korea wil maar al te graag de Achterhoeker houden. Wat Hiddink gaat doen weet De Wild dan ook nog niet: "Guus werkt met hart en ziel. Als hij blijft, dan is het hoogstens tot en met de Azië Cup. Maar, en dat weet Guus ook, het succes met Korea is ongelooflijk moeilijk te evenaren."

De kans dat Hiddink terugkomt naar Nederland is groot. Zo is Frank Arnesen, technisch directeur van PSV, in Zuid-Korea en heeft Pim Verbeek, assistent van Hiddink met Zuid-Korea, al getekend als trainer voor Jong PSV.

Man walst auto ex-vrouw en dochter plat

BobBlow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Belgisch-Waalse Nalinnes heeft een man met zijn bulldozer de auto's van zijn ex-vrouw en haar dochter platgewalst. De wagens werden door de brute actie totaal vernield. De man is aangehouden door de Belgische politie.

De man, eigenaar van een bouwbedrijf, had al langer moeite om zijn echtscheiding te verwerken. Het was dan ook niet de eerste keer dat hij zijn woede niet kon inhouden. Vorig jaar wilde hij al diverse spullen van zijn ex te lijf gaan met z'n bulldozer. De politie kwam toen echter net op tijd tussenbeide, maar kon niet voorkomen dat de man met de bulldozer diverse politiewagens te lijf ging. Één van die voertuigen was rijp voor de schroothoop en drie agenten raakten toen gewond.

Toeristen in Guatemala 'gegijzeld'

Ongeveer vijftig toeristen, waaronder zeventien Nederlanders, zijn in Guatemala gegijzeld. De gijzelnemers zijn ex-paramilitairen die een uitkering eisen van de regering.

De toeristen komen uit Nederland, Groot-Brittanië, Italië en de Verenigde Staten. Zij kunnen niet weg omdat de ex-paramilitairen een vliegveld hebben bezet. Ook de Maya-ruïnestad Tikal is bezet, daar zitten de toeristen in hotels. De ex-paramilitairen, ongeveer achtduizend, hebben tevens wegblokkades opgeworpen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen sprake is van een gijzeling. De toeristen zijn in staat zich vrij te bewegen in en rond het hotel, maar kunnen alleen niet weg. "Het is vervelend, maar er is geen paniek of stress", aldus een woordvoerder.

De ex-paramilitairen eisen voor hun deelname tijdens de 36-jarige burgeroorlog ongeveer 2500 dollar per persoon.

Update:
Ruim vijftig buitenlandse toeristen, onder wie zeventien Nederlanders, die werden vastgehouden in hotels in Guatemala, zijn weer vrij. Wat er met de oud-strijders gaat gebeuren is nog onduidelijk. De ex-paramilitairen willen nog steeds compensatie voor hun dienst van 1960 tot 1996.

Vlaamse scholieren weten meer dan Nederlandse

iru had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de Universiteit van Gent is gebleken dat Vlaamse scholieren meer weten dan Nederlandse scholieren. Niet meer dan 1 op de 4 Nederlandse scholieren (23 Procent) weet waar de zon ondergaat. In Vlaanderen weet 40 Procent het juiste antwoord. Ook beschikken Nederlandse kinderen over een kleinere woordenschat en boeken minder prestaties bij rekenen in tegenstelling tot hun Vlaamse leeftijdsgenoten.

De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat er verschillen in het onderwijssysteem zit. In Vlaanderen blijkt het systeem effectiever op het gebied van algemene intelligentie.

Nederlandse kinderen kunnen wel beter improviseren en geven op elke "waarom-vraag" een uitvoerig antwoord. De Vlaamse kinderen zeggen vaak dat ze het gewoon niet weten. Ook blijkt uit het onderzoek dat er weinig verschil zit tussen jongens en meisjes. Er wordt wel verschillend gescoord op deelgebieden. Jongens hebben meer feitenkennis, zijn beter in rekenen en ruimtelijk denken. De meisjes slaan sneller informatie op en zijn zorgvuldiger.

Koersk zonk door explosie torpedo

Vandaag is officieel bekend gemaakt dat de Russische atoomonderzeeër Koersk is gezonken door een explosie van een eigen 650 millimeter torpedo, een zogenaamde 'Tolstoesjka' (Dikkerdje). Als oorzaak van deze explosie worden een botsing met een andere onderzeeër of een mijn uit de Tweede Wereldoorlog uitgesloten.

Inmiddels zijn de torpedo's van dit type van alle oorlogsschepen verwijderd in opdracht van de regering. Bij de ramp kwamen alle 118 bemanningsleden om het leven.

23 doden na arrestatie sekteleider

Cygnes en Realist_ik hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn, bij onrusten, 23 personen om het leven gekomen, in het oosten van de Filipijnen. Het geweld brak uit nadat de politie een sekteleider wou arresteren, die ervan verdacht wordt zijn vrouw te hebben vermoord.

De verdachte, Ruben Ecleo, beschouwt zichzelf als een reïncarnatie van Jezus Christus. Hij leidt de Filippijnse Vrijwillige Zendelingenvereniging (PBMA) en heeft meer dan een miljoen aanhangers. Na zijn arrestatie kwam het tot gevechten tussen gewapende eenheden en de politie. Hierbij kwamen zestien sekteleden, onder hen een medeplichtige aan de moord op Ecleo's vrouw, om het leven toen ze probeerden te verhinderen dat de politie de arrestatie uit zou voeren. Ook een politieagent kwam daarbij om het leven. Twee andere agenten raakten gewond.

Het lichaam van de echtgenote van sekteleider Ecleo werd op 30 januari in een plastic tas op het eiland Cebu gevonden. Volgens de politie was de 27-jarige vrouw gewurgd. Na de ontdekking van het lichaam sloeg Ecleo op de vlucht.

Zuid-Koreaan Ahn moet weg bij Perugia

Ferrari4ever, legacy19 en Dn_Urste hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jung-Hwam Ahn, de Zuid-Koreaan die het winnende doelpunt tegen Italie heeft gescoord, heeft met zijn doelpunt zijn baan bij de Italiaanse club Perugia verspeeld. De voorzitter van de club, Luciano Gaucci, verklaarde: "Wie Italie elimineert komt er bij ons niet meer in". Ook de trainer van de club heeft aan het bestuur verzocht om zijn contract niet meer te verlengen.

Perugia leende de speler van de Zuid-Koreaanse club Busan. Ahn was vooral bankzitter.

WK bezorgt gevangenen vrijheid

Bolkje, blup en Deeoo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandag zijn 48 Indonesische gevangenen ontsnapt, op het eiland Sumatra, dankzij het WK voetbal.

De bewakers zaten voornamelijk op een groot beeldscherm te letten, waarop de WK wedstrijd Brazilie - Belgie te zien was, en ze hadden de cellen nog niet afgesloten. Hierdoor konden de gevangenen de bewakers aanvallen en overmeesteren. Tevens namen zij de sleutels mee en liepen zo de poort van het complex door.

Zestien van de 48 gevangenen werden echter al snel weer opgepakt. De overigen zijn nog voortvluchtig.

Philips vindt mini cd-brander uit

danny groninger (nick the_fly) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het NatLab in Eindhoven heeft Philips vandaag een cd-brander gepresenteerd dat zo groot is als een luciferdoosje. Op de cd-recordable, die in het apparaat gebrand kunnen worden, kan anderhalf keer zoveel data opgeslagen worden als op een gewone CD. Tevens is de CD veel kleiner en platter dan een normale CD/DVD.

Volgens Philips is deze uitvindig een grote doorbraak voor de opslag van beeld, geluid en andere gegevens in draagbare apparatuur.

Ahn niet meer welkom bij Perugia

Italianen zijn schijnbaar een volkje dat niet goed tegen hun verlies kan. Jung-Hwan Ahn, de Zuid-Koreaan die de golden goal maakte tegen Italië, hoeft namelijk niet terug te komen bij Perugia. De Zuid-Koreaan speelde op huurbasis bij de Italiaanse club en de verbintenis liep deze zomer af. Voorzitter Luciano Gaucci wil echter nu geen nieuwe overeenkomst met Ahn.

"Wie ons uitschakelt, komt hier niet terug", was zijn commentaar.

Fosset opgestegen voor nieuwe recordpoging

Woensdag is in het westen van Australië de Amerikaanse multi-miljonair Steve Fossett begonnen aan zijn zesde poging om in zijn eentje in een heteluchtballon rond de wereld te varen. Vorig jaar strandde hij in zijn vijfde poging na 19.000 kilometer boven Brazilië

Fossett, inmiddels 58, steeg met zijn Spirit of Freedom op in Northam, honderd kilometer ten oosten van Perth.
Zijn vertrek had hij enkele uren moeten uitstellen wegens slecht weer.

Steve Fosset zal eerst een aantal dagen boven land vliegen voor hij aan de oversteek van de Atlantische Oceaan zal beginnen.

Miljoenenvergoeding voor meeroken

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse stewardess die zegt dat zij door inademen van sigarettenrook in vliegtuigen een chronische voorhoofdsholteontsteking heeft opgelopen, heeft van de rechter 5,5 miljoen dollar schadevergoeding toegekend gekregen. Het bedrag zal moeten worden opgehoest door 4 grote tabaksconcerns.

De vrouw had voor de rechter in Florida een miljoen dollar geëist. Sinds 1990 is er een wet van kracht die op vluchten binnen de Verenigde Staten roken verbied. De vrouw was sinds 1976 als stewardess werkzaam.

[WK] FIFA tevreden over scheidsrechters

De FIFA, de wereldvoetbalbond heeft woensdag alle kritiek op de scheidsrechters die acteren op het WK verworpen.
Daarmee reageerde de voetbalbond indirect op de uitlatingen van Italiaanse spelers en officials dat de arbitrage in de verloren achtste finale tegen Zuid-Korea een aanfluiting was.

,,Iedereen kan een beoordelingsfout maken. Over het algemeen zijn we tevreden over de scheidsrechters'', reageerde FIFA-woordvoerder Keith Cooper. ,,Ook trainers, spelers en journalisten maken fouten'', voegde hij er fijntjes aan toe.

Italië, dat met 2-1 verloor van gastland Zuid-Korea, was woedend op leidsman Moreno. De scheidsrechter gaf in de verlenging aanvaller Totti een tweede gele kaart voor een schwalbe en keurde een treffer van Tommasi af vanwege vermeend buitenspel.
Bondscoach Trappatoni reageerde als volgt: ,,Iedereen heeft de wedstrijd gezien. We werden bestolen. Er zijn in de wedstrijd enkele bizarre beslissingen genomen.''

Ook voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, zei tevreden te zijn over de arbitrage. Over de assistenten langs de lijn was hij minder te spreken. ,,We moeten een oplossing verzinnen om buitenspel beter te beoordelen.''

Boze boeren belagen politiebureau

DenniZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vijftigtal boze boeren uit Kootwijkerbroek hebben vanmorgen het politiebureau in Ede belaagd. Dit is naar aanleiding van de arrestatie van twee boeren die verdacht worden van deelname aan de rellen tijdens de MKZ-crisis.

De boze boeren eisten onmiddelijke vrijlating van hun twee collega's. Tijdens de belaging van het politiebureau, werd de sfeer zo dreigend dat het politiebureau anderhalf uur zijn deuren heeft moeten sluiten. Vervolgens is op straat met de boze boeren onderhandeld door mensen van de politie.

De boze boeren zijn uiteindelijk terug naar hun boerderijen in Kootwijkerbroek gegaan na de toezegging van de politie dat het eind van het onderzoek naar de relschoppers nabij is. Justitie heeft inmiddels in zijn onderzoek, dat loopt vanaf maart, al tien verdachten opgepakt.

Melkert en Fortuyn botsten op 5 mei hard met elkaar

De dag voor zijn dood heeft Pim Fortuyn nog een bikkelharde confrontatie gehad met Ad Melkert. Dat blijkt uit een gisteravond in NOVA uitgezonden opname van een dubbelinterview, dat twee AD-journalisten, Jean Dohmen en Milja de Zwart, op 5 mei hadden in Hotel des Indes.

Vooral over de ''demonisering'' van zijn persoon door de PvdA maakte Fortuyn zich erg kwaad: schreeuwend tegen Melkert zei hij: ,,Jullie hebben half Rotterdam tegen mij opgezet! Kom op, ik kan niet eens meer veilig over straat! En dat komt door de PvdA, door mijnheer Kok die u zo respecteert.'' Hierna kijkt Melkert hem geschrokken aan en lijkt weg te willen kruipen in zijn stoel.
Fortuyn gaat door: ,,Weet u dat ik drie internationale persconferenties heb moeten geven om het beeld dat jullie van mij hebben neergezet recht te zetten? Wat doet u na de eerste uitslag van de verkiezingen in Frankrijk? Suggereren dat hier Le Pen komt, het is een bloody shame, mijnheer Melkert!''
Na een stilte vraagt Melkert ijzig: ,,Bent u klaar?''. Fortuyn: ,,Absoluut.'' Melkert: ,,Een schande. Echt zeer ongepast wat hij allemaal zegt en beweert.'' Fortuyn: ,,Wat een arrogantie, geef eens argumenten. Geef eens aan waarin ik lijk op Le Pen. Zeg het eens, wees nu eens eerlijk.'' Melkert: ,,U vist in dezelfde troebele vijver. Dat is wat u doet.''

Therapeutisch gesprek

Fortuyns woordvoerder Mat Herben, die aanwezig was bij de confrontatie tussen zijn leider en Ad Melkert, noemt het na afloop een therapeutisch gesprek. Een opgewonden Fortuyn vertelt aan Herben dat hij opgelucht is - eindelijk heeft hij zijn grootste tegenstander de waarheid kunnen zeggen.

Volgens de twee journalisten zat de PvdA-leider een deel van het interview weggedoken in zijn stoel. Na het dubbelinterview maakt hij een aangeslagen indruk. Zijn gezicht is bleek.

De journalisten spreken over ''een botsing tussen twee planeten''. Het maakte duidelijk dat de kloof tussen de twee opponenten, na weken van pijnlijke verwijten, onoverbrugbaar was geworden.

Toch is Melkert niet alleen slachtoffer. De twee mannen sparen elkaar tijdens het bijna drie uur durende gesprek niet. Fortuyn is ad rem en probeert zijn tegenstander met veel verbaal geweld omver te blazen, Melkert wil hem het bloed onder de nagels uit halen.

Boek

Het historische debat bleef door de moord op Fortuyn op de plank liggen. Door de hevige polarisatie en de grimmige sfeer die daardoor ontstond vonden zowel de LPF als de PvdA het verstandiger het interview niet af te drukken. Het verschijnt nu alsnog compleet in het boek ''Fortuyn'' van het Algemeen Dagblad, dat deze week in de handel komt.

Fortuyn vs Melkert op 5 mei

Aanslag op politiepost in Dordrecht

ZuPeRMaN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een politiepost in Dordrecht is vanmorgen vermoedelijk een aanslag gepleegd.

Het gebouw aan de Blaauwweg werd getroffen door een explosie. De schade aan de politiepost is groot. Over een mogelijk motief is niets bekend.

Update

Volgens de politie ging het om een explosief, waardoor de pui uit het pand werd geslagen en er een ravage werd aangericht. Er vielen geen gewonden, daar er niemand aanwezig was in de wijkpost aan de Blaauwweg aanwezig. Het bureau is gevestigd in een flat.

Een getuige heeft kort na de explosie iemand op een brommer zien wegrijden. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

8 jaar eis voor dodelijke achtervolging [Update]

Unipuma had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tegen de mannelijke verdachte van het duo dat vorig jaar drie mensen de dood injoeg, is voor de rechtbank in Maastricht acht jaar gevangenisstraf geëist.

Frans ter L. (28) uit Maastricht kan volgens de officier van justitie drievoudige doodslag ten laste worden gelegd. Hij achtervolgde met zijn toenmalige vrouw, na een lichte aanrijding, vier jongeren en ramde daarbij tweemaal hun auto. Het Nederlands Forensisch Instituut en TNO komen in elk geval tot de conclusie dat, vlak voordat de auto met de vier jongeren tegen een boom crashte, er contact is geweest tussen de twee auto's.

Bij het ongeluk, 31 maart 2001, kwamen Michaël Loo (19) en Michel Smits (18) uit Berg en Terblijt en Diana Kleynen (18) uit Reymerstok om het leven. Anky Coninx (toen 19) uit Berg en Terblijt raakte zwaargewond.

Willens en wetens

Volgens de officier van justitie aanvaardde de verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans dat hij, door zijn toedoen, door zijn uiterst intimiderende rijgedrag, de dood van de inzittenden van de voorligger zou veroorzaken. Ook al was het Ter L.'s toenmalige echtgenote die achter het stuur van de Opel zat, hij heeft haar aangespoord meer gas te geven en te proberen de Honda met latere slachtoffers in te halen, aldus Smits. Bovendien heeft hij diverse rukken aan het stuur gegeven.

De inmiddels ex-echtgenote van Frank Ter L. moet zich maandag voor de rechtbank verantwoorden. Zij wil niets meer met haar ex-man te maken hebben.

Een op de tien dokters heeft sex met patiënt

BobBlow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minstens een op de tien dokters in Duitsland heeft minimaal een keer sexueel contact gehad met een van zijn patiënten. Dit is gebleken uit een enquete van het Duitse artsenvakblad "Münchner Medizinische Wochenschrift" .

Volgens dr. Bernhard Mäulen zijn er verschillende redenen te bedenken waarom de dokters sexuele contacten hebben met hun patiënten. Bijvoorbeeld bij medisch onderzoek komt sowieso veel intiem contact kijken en de dokter wordt beschouwd als een vertrouwenspersoon, waarmee hij eerder misbruik van de situatie kan maken.

Een verrassende conclusie uit de enquete is dat het niet alleen gaat om gynaecologen of psychiaters, maar ook bijvoorbeeld om tandartsen of chirurgen. Verder is gebleken dat het niet eens allemaal mannelijke dokters zijn die de sexuele contacten hebben, maar zelfs vijftien tot twintig procent zijn vrouwen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.