Voorlopig geen extra geld voor studenten

Er komt voorlopig geen extra geld voor een hogere studiebeurs en studentenhuisvesting. Dit bleek tijdens een commissievergadering over het inkomen van de student. LPF en VVD willen voorlopig niks extra uitgeven, het CDA is er nog niet uit.

Een hogere basisbeurs past ook niet in de huidige stand van zaken, zo meldt VVD-minister Hermans van Onderwijs. Bonke, van de LPF, die ook graag minister van Onderwijs wil worden is ook geen voorstander van een hogere basisbeurs: "Werken is goed voor studenten", aldus Bonke.

Zowel Hermans als Bonke zijn van mening dat studenten zelf meer moeten doen om geld te verdienen. Volgens Hermans is het simpel; of meer werken, of meer lenen. In de toekomst wordt wel gekeken naar meer mogelijkheden rond het lenen van geld voor studenten.

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 zijn niet blij met de plannen. Zij willen graag een hogere basisbeurs, omdat blijkt dat studenten steeds meer moeten werken om rond te komen. Dit zou ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van het onderwijs, aldus de partijen.