Toeristen in Guatemala 'gegijzeld'

Ongeveer vijftig toeristen, waaronder zeventien Nederlanders, zijn in Guatemala gegijzeld. De gijzelnemers zijn ex-paramilitairen die een uitkering eisen van de regering.

De toeristen komen uit Nederland, Groot-Brittanië, Italië en de Verenigde Staten. Zij kunnen niet weg omdat de ex-paramilitairen een vliegveld hebben bezet. Ook de Maya-ruïnestad Tikal is bezet, daar zitten de toeristen in hotels. De ex-paramilitairen, ongeveer achtduizend, hebben tevens wegblokkades opgeworpen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen sprake is van een gijzeling. De toeristen zijn in staat zich vrij te bewegen in en rond het hotel, maar kunnen alleen niet weg. "Het is vervelend, maar er is geen paniek of stress", aldus een woordvoerder.

De ex-paramilitairen eisen voor hun deelname tijdens de 36-jarige burgeroorlog ongeveer 2500 dollar per persoon.

Update:
Ruim vijftig buitenlandse toeristen, onder wie zeventien Nederlanders, die werden vastgehouden in hotels in Guatemala, zijn weer vrij. Wat er met de oud-strijders gaat gebeuren is nog onduidelijk. De ex-paramilitairen willen nog steeds compensatie voor hun dienst van 1960 tot 1996.