FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 mei 2002

Steeds meer anti-semitisme in Nederland

Het aantal anti-semitische incidenten in Nederland neemt toe, en de aard ervan wordt steeds ernstiger. Het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) schrijft dat in een rapport, dat morgen verschijnt.

Vorig jaar kreeg het CIDI 109 meldingen van anti-joodse incidenten, de eerste vijf maanden van dit jaar nu al ruim 170.

Uit de uitzending vanavond van Nova bleek dat het vooral gaat om racistische en bedreigende e-mails en scheldpartijen op straat, soms met fysiek geweld. Zelfs bedreiging met een pistool en bommeldingen kwamen voor. Een Joods meisje dat in Amsterdam op school zit vertelde dat ze op school dagelijks wordt uitgescholden voor k**nker Jood, en dat ze vergast moet worden. Het merendeel van de incidenten wordt gepleegd door jongeren van Marokkaanse komaf.

Veel mannelijke joden die voor het CIDI-onderzoek werden geÔnterviewd zeggen dat ze in het centrum van Amsterdam geen keppeltje meer durven dragen uit angst voor geweld.

De politie van Amsterdam erkent de toename van anti-joodse uitingen en zegt er alert op te zijn. Ze ontkent dat ze er te weinig aandacht aan besteedt.

R. Waalewijn: Drie noodknoppen op telefoons

jodzemanze had ons via de newssubmit het volgende te melden:

R. Waalewijn, cardioloog in opleiding in het AMC in Amsterdam, vindt dat ieder telefoontoestel drie noodknoppen moet krijgen: …ťn voor de ambulance, ťťn voor de politie en ťťn voor de brandweer. Dat schrijft hij in zijn proefschrift, waarop hij op 2 juli promoveert.

Door de drie noodknoppen kunnen kostbare seconden teruggewonnen worden, die nu verloren gaan doordat een centrale de bellers nog met de juiste hulpdienst moet doorverbinden, aldus Waalewijn.

Ook wil Waalewijn dat reanimatiecursussen toegankelijker worden. Hierdoor zou het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft van 10 naar 25 procent stijgen.

FIFA vermindert Arellano's schorsing

Jesus Arellano van het internationale team van Mexico zal maar ťťn wedstrijd hoeven missen, nadat de FIFA vandaag zijn schorsing van 2 wedstrijden reduceerde.

Zelf zei hij: "Ik heb het nieuws net gehoord, en dit maakt me eerlijk gezegd heel erg blij. Ik kon haast niet slapen toen ik moest wachten op de uitspraak, maar nu is het officieel."

Arellano liep de schorsing op toen hij verzeild raakte in een worstelpartij met een Costa Ricaanse tegenstander in Mexico's beslissende kwalificatie wedstrijd. Maar Mexicaanse officials vochten later de beslissing aan.

De Mexicaanse middenvelder was toch toegevoegd aan de definitieve selectie ondanks dat niet duidelijk was of hij voor meer dan ťťn groepswedstrijd beschikbaar was.

Arellano zal Mexico's openingswedstrijd uit groep G missen, maar zal zeer waarschijnlijk in de tweede wedstrijd tegen Ecuador op 9 juni in actie komen.

Mexico heeft nog een geschorste speler en is daarmee het enige team van de 32 die 2 spelers mist. Middenvelder Johan Rodriguez zal de wedstrijd tegen KroatiŽ missen na geschorsd geraakt te zijn in de laatste kwalificatie wedstrijd tegen Honduras, wat Rodriguez zelf achteraf een domme actie noemde.

Van Gogh wil moord op Fortuyn verfilmen

nEDerland had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Theo van Gogh schrijft op zijn website 'De Gezonde Roker' dat hij graag 'de moord op Fortuyn' samen met Tomas Ross wil verfilmen. Hij schrijft dit in een brief aan Felix Rottenberg, die gevraagd heeft aan Frans Weisz om 'de moord op Fortuyn' te verfilmen.

"Is er ook ruimte voor een versie waarin niet de theorie dat ťťn gek de moord pleegde maar een hetze van Paars de loop van het pistool richtte?", vraagt Van Gogh aan Rottenberg die hij betitelt als een "representant van de machtige PVDA-lobby in de Nederlandse film".

Verder haalt Van Gogh nog aardig uit naar een aantal andere Nederlanders waar hij ook antwoord op verwacht van Rottenberg wat hij ook beloofd te plaatsen.

Chaotische uitgifte van kaarten

De uitgifte van kaarten gaat nogal chaotisch. De Japanse minister van sport vind het zo erg dat hij de hulp van de pas herkozen voorzitter van de FIFA, Blatter, ingeroepen heeft.

Veel buitenlandse supporters hebben veel moeite om hun kaartjes in bezit te krijgen, omdat de plekken waar de kaartjes uitgegeven worden niet bepaald dichtbij de stadions zijn. En ook zijn er 3000 kaarten voor rolstoelplekken zoekgeraakt.

Del Piero op de bank

Het ziet er naar uit dat Alessandro del Piero wellicht geen basisplaats krijgt toebedeeld door coach Giovanni Trapattoni. De Italiaan past niet in het 4-4-2 systeem van de coach, waarin Francesco Totti en Christian Vieri in de spits spelen.

In de oefenwedstrijd van donderdag, tegen het lokale team van Vegalta Sendai, was Totti spits in plaats van spelmaker. ItaliŽ won met 4-0, Totti en Vieri scoorden beide twee maal. Trapattoni zei: 'Dit zou het team voor de eerste wedstrijd kunnen zijn. Ik heb de laatste stap voorwaarts gezien'.

ItaliŽ speelde in de kwalificaties met drie verdedigers, maar in de laatste vriendschappelijke wedstrijden koos Trapattoni voor een verdediging met vier man met Christian Pannuci erbij als rechts-back. Iemand anders die van Trapattoni's gedachtenverandering profiteert is Christiano Doni, die aan de linker flank speelde tegen Vegalta.

Trapattoni's wissel op de vooravond van de start van het WK is opvallend, omdat ItaliŽ geen ťťn kwalificatie wedstrijd verloor. Voor Del Piero is de verandering een teleurstelling, hij was van plan het teleurstellend verlopen WK van '98 in Frankrijk goed te maken.

Providers moeten netwerken aftapbaar maken

De overheid zal niet langer gedogen dat sommige internetproviders hun netwerken niet aftapbaar maken. Het aftapbaar maken van het netwerk is sinds april 2001 verplicht, maar in de praktijk blijkt een aantal, met name kleine, providers zich doelbewust aan deze verplichting te onttrekken omdat de benodigde apparatuur duur is.

Een groot aantal Nederlandse internetaanbieders en hostingproviders hebben inmiddels een brief ontvangen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat waarin onder meer te lezen valt dat ,,er nu actief zal worden overgegaan tot het handhaven van de aftapbaarheidsverplichting. De inspectie Verkeer en Waterstaat Divisie Telecommunicatie zal de handhavingsactiviteiten op zowel preventieve als reactieve wijze vorm gaan geven."

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft een groot aantal de voor het aftappen benodigde apparatuur inmiddels geÔnstalleerd, maar een deel heeft dat nog niet gedaan. De Nederlandse vereniging van internetproviders (NLIP) reageert laconiek op de brief. "Die moest er natuurlijk op enig moment wel komen", aldus NLIP directeur Hans Leemans. Wel is Leemans verbaasd over de samenstelling van de lijst van ontvangers van de brief: "Het is mij een raadsel hoe die lijst is samengesteld. Alle NLIP-leden zijn aangeschreven, maar sommige andere aanbieders blijven buiten schot. Er staan ook aanbieders van niet-publieke netwerken en van hostingproviders tussen. Dat is natuurlijk vrij eigenaardig, omdat die de apparatuur voor het aftappen van access- abonnees niet kunnen inzetten."

De woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er al langer plannen waren de providers te waarschuwen, maar zegt niet op de hoogte te zijn van de brief.

slakkie , bedankt voor je submit.

Fadiga stal horloge voor weddenschap

Senegal was al in opspraak voordat het WK goed en wel begonnen is. Khalilou Fadiga raakte in opsraak na een diefstal bij een juwelier, de buit bedroeg ongeveer 300 euro.

Op het politiebureau van Daegy bekende hij het misdrijf en leverde het horloge weer in. Hij verklaarde dat hij het had gestolen vanwege een weddenschap.

De Senegalees kan gewoon meespelen op het WK, maar de politierechter zei dat hij wel een straf tegemoet kon zien. Wat de inzet van de weddenschap was is niet bekend.

Keroppi en de uitzendmutsen

Keroppi en de uitzendmutsen

Op 13-jarige leeftijd was het voor mij voor het eerst wettelijk toegestaan om vakantiewerk te gaan doen. En om te zorgen dat de familie ook weer eens wist hoe ik eruitzag, combineerde ik het met een bezoekje aan mijn oom en tante.
Terwijl ik daar een weekje logeerde ging ik elke ochtend op mijn fietsje door de bollenstreek naar een dorpje met een naam die niet langer dan die ene week in mijn geheugen is blijven hangen. Daar aangekomen verstopte ik me 8 uur lang in een stoffige schuur om daar voor maar liefst 3,50 (gulden ja!) bloembollen te gaan pellen.
Het resultaat van dit weekje afzien was 125 gulden en kapotte vingers met smerige nagels (2 weken later haalde ik er nog aarde onder vandaan).

Maar omdat het toch geld opleverde herhaalde het ritueel zich het daaropvolgende jaar weer. Nu een iets hoger loon en een lopende band. Het is moeilijk om iemand, die het niet heeft ervaren, uit te leggen hoe deprimerend het is wanneer je aan een band zit met een stroom van bloembollen die nooit ophoud. Maar ach, een weekje lang is het best vol te houden en met kapotte vingers keerde ik weer huiswaarts.

Het jaar daarna besloot ik het dichterbij huis te zoeken. Maar wanneer je als 15 jarige een vakantiebaantje voor een korte periode wilt krijgen ben je al gauw veroordeeld tot het uitzendbureau. En daar maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen 'uitzendmutsen'. Officieel worden het intercedenten genoemd heb ik begrepen.

De kwaliteiten van deze dames zijn het aanpraten van de meest belachelijke baantjes (stay tuned voor leuke voorbeelden ), het je constant met je voornaam aanspreken om zo de illusie te kweken dat ze je beste vriendin zijn, en vooral je heel veel formulieren laten invullen.
Loonbelasting formuliertje hier, algemene voorwaarden papiertje daar en "Oh wil je hier ook nog even tekenen?"

En dan is het afwachten geblazen. Of juist niet, want wil je echt op korte termijn een baantje dan moet je elke dag bellen. Op een gegeven moment zijn ze je dan zo zat dat ze je naam in hoofdletters op dat papieren bureaublad kalken om maar van je af te zijn. En als dan een bedrijf voor een belachelijk baantje nog een loonslaafje zoekt bellen ze je op. En dan het liefst op je mobiel, niet op je vaste nummer nee altijd op je mobiel.
Erg leuk hoor voor de mensen die hun mobiel in een "leatherlook" tasje aan hun broekriem hebben bungelen. Maar mijn mobiel staat of uit of zwerft ergens in een tas of ligt ingegraven in een berg troep. Maar het komt er dus op neer dat wanneer ik het geluid lang genoeg gevolgd heb om mijn mobieltje te traceren ze net de hoorn er weer op gooien. Terwijl ik ze terugbel probeer ik me koortsachtig te herinneren wie mijn intercedent ook al weer was. Was het nou Debbie, Michelle of toch Nancy?
Als het blije stemmetje aan de andere kant van de lijn mij vraagt met wie ik de vorige keer heb gesproken moet ik haar het antwoord schuldig blijven.
Ik heb namelijk zo'n vermoeden dat "Ja ze klonkt blij en huppelend" niet het antwoord is waardoor ik snel aan een baantje kom.

Als je dan eindelijk de juiste persoon aan de lijn krijgt dan gaan ze je heel enthousiast vertellen wat voor "geweldig" baantje ze nou weer voor je hebben. Soms lijkt het wel dat JIJ blij mag zijn dat je slavenarbeid mag verrichten.
Wat rotbaantjes leuk verpakken, ja dat kunnen ze!

"Ooh we hebben een baantje in een wasserij, veel leeftijdsgenootjes, leuke sfeer. Ja je werk wordt het vouwen van wasgoed, badhanddoeken enzo." betekend:
Je moet onderbroeken van bejaardentehuizen opvouwen (echt!) in een bloedhete wasserij met mensen die dit werk al 10 jaar doen en hierdoor helemaal geestdood zijn geworden.

Ook leuk was het toneelstukje waarmee 2 uitzendmutsen mij een baantje bij een bloemenveiling probeerden aan te smeren. Voordat de voorstelling begon, had ik namelijk aangegeven dat ik 5 uur beginnen toch wel erg aan de vroege kant vond. Omdat ze waarschijnlijk toch nog wel wat scholieren hiervoor nodig hadden, gooiden ze al hun acteertalent in de strijd.
"Oooh maar weet je Debby want ik haar nou net aan het vertellen was, wanneer je zo vroeg begint met werken, dan ben je ook heel vroeg klaar!" "Ja Sharon daar heb je echt helemaal gelijk in, en dan heb je nog de hele middag om naar het strand te gaan ofzo he!" "Ja precies, lekker 's middags naar het strand gaan, als ik haar leeftijd had, nou dan wist ik het wel!" "Ja want dan kon je 's middags lekker naar het strand!"

Toch weten ze me, afgezien van dit baantje, me toch weer de meest 'aparte' baantjes aan te smeren. Van bakjes op een lopende band zetten tot Teletubbie slofjes van labels voorzien. Maar geld is geld en bovendien is het toch maar voor een weekje of 2.
Dan ren ik meestal gillend weg.

Morgen ga ik maar weer eens langs...

Peuter verschijnt met pistool op school in VS

Youri had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jongen van 3 ŗ 4 jaar oud is op een Montessorischool in Riverside met een pistool op school gekomen. Het wapen werd ontdekt toen de leraar de lunchpakketjes van de kinderen uit de rugzakken haalde. Het kind bleek van niets te weten.

Ook de moeder van het kind zei geen idee te hebben hoe het wapen in de rugzak van haar zoon terecht was gekomen. De politie onderzoekt nog de herkomst van het wapen.

CDA, LPF en VVD gaan flink bezuinigen

CDA, LPF en VVD willen fors bezuinigingen. Vandaag zijn daar besprekingen over gevoerd en die zijn voorspoedig verlopen. Er is een stevige basis gelegd, aldus VVD-leider Zalm.

De drie partijen hebben hun verkiezingsprogramma's naast elkaar gelegd en bekeken waarop kan worden bezuinigd. Het totale bedrag wat vrij moet komen door de bezuinigingen zal meer dan 6 miljard euro bedragen.

De partijen willen dat geld voor drie zaken gebruiken: Een structureel begrotingsoverschot van 1% om de staatsschuld terug te dringen, extra uitgaven in de zorg en in het onderwijs en geld om de lastenverlichting te financieren.

Ljungberg doet mee tegen Engeland

Verwacht wordt dat Fredrik Ljungberg aanstaande zondag toch tegen Engeland speelt, in de eerste wedstrijd van Zweden. Ljungberg zal door de pijn heen moeten bijten om toch in de basisopstelling te verschijnen. Eerder berichtten we dat Ljungberg geblesseerd was aan z'n heup.

Zweedse coach Lars Lagerback zegt niks te willen riskeren, en dat het er naar uit ziet dat Ljungberg fit het veld op kan. 'Hij is een heel belangrijke speler voor ons, juist met de vorm die hij bij Arsenal heeft laten zien. Ik wil hem in de basiself.' Over de huidige vorm van Ljungberg zei Lagerback bovendien: 'Hij voelt zich een beetje moe in z'n spieren en hij had wat kleine blessures die hij in de Premier League had opgelopen. Het is meer een reactie op een heel zwaar einde van het seizoen.' Ljungberg herstel werd bevorderd doordat er op woensdag een voetbalvrije dag was afgekondigd.

De voetbalvrije woensdag werd door Olof Mellberg gebruikt om zijn excuses aan te bieden. Olof en Freddy waren betrokken geweest bij een vechtpartij op de training. 'Freddy en ik zijn allebei hele aggresieve spelers, maar hij is ťťn van de jongens die ik het meest aardig vind en je hebt altijd de hardste botsingen met de mensen die je het aardigste vindt.' Op dit moment kunnen ze er allbei weer om lachen.

Vermiste surfer zit gewoon thuis

Sanford had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Reddingsboten van alle kustplaatsen in Zuid holland hebben woensdagavond een vergeefse zoektocht gehouden naar een vermiste surfer.

De aanleiding was de vondst van een voorwerp voor de kust van Scheveningen, dat volgens getuigen op een windsurfzeil leek. De voorbijganger meldde daarop dat hij in dezelfde omgeving een stapeltje kleding had aangetroffen. De betrokken surfer werd niet gevonden.

Hij bleek later thuis een hapje te zijn gaan eten.

Chaotische verspreiding kaartjes WK voetbal

ComPeter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De uitgifte van kaartjes voor het WK voetbal verloopt chaotisch. Veel kaartjes zijn zoek of te laat aangeleverd en de zwarte markt bloeit. De Japanse minister van Sport vindt de situatie een dag voor het begin van het WK zo ernstig dat hij de hulp heeft ingeroepen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Veel buitenlandse supporters die in Japan zijn aangekomen, hebben moeite om de door hen betaalde kaartjes te bemachtigen. Bovendien arriveerden de laatste 100.000 kaartjes, gedrukt in Engeland, pas vorige week in AziŽ. Zo'n 3000 toegangsbewijzen voor rolstoelers blijken nog zoek.

De organisatie van het WK had liever gezien dat de kaartjes in eigen land waren gedrukt, maar de FIFA gaf de opdracht aan een drukkerij in Manchester. Dat bedrijf klaagde dat het de gegevens van de fans pas laat kreeg aangeleverd.

Meer WK-nieuws op de FOK!WK2002 manager

ConciŽrge gebruikte gymzaal voor pornofilms

on_air had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De klusjesman van een Vlaardingse middelbare school is naar huis gestuurd omdat hij de gymzaal zou hebben gebruikt of heeft laten gebruiken voor het maken van pornofilms. "Wij hebben van de schooldirectie vernomen dat dat inderdaad 'iets' te maken heeft met seksfilms", aldus een woordvoerster van de gemeente.

Het is onduidelijk, wat zich precies in de gymzaal heeft afgespeeld. Niet bekend is of er ook leerlingen bij betrokken waren. Ook staat niet vast of hij zelf filmde of alleen de ruimte beschikbaar stelde om anderen hun gang te laten gaan.

De gemeente Vlaardingen wilde niet nader op de zaak ingaan.

Tiener sterft na tien uur gamen

Joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige computerfanaat uit Hong Kong is gestorven aan een hartstoornis nadat hij tien uur achter elkaar online spelletjes had gespeeld. Hij werd dood aangetroffen in het internet-cafť waar hij werkte.

Nadat de jongen acht uur had gewerkt, speelde hij 's avonds het online spel Diablo II. Hij zou net zolang blijven spelen tot hij weer op z'n werk verwacht werd. Volgens collega's was hij al weken geobsedeerd door de game. Hij speelde zelfs tijdens de pauzes.

De dood van de jongen is volgens artsen veroorzaakt door een hartstoornis als gevolg van oververmoeidheid en stress. De jongen sliep niet meer dan twee uur per dag.

Opruimen resten WTC officieel beŽindigd

Vandaag wordt het opruimen van het puin van het ingestorte World Trade Center in New York officieel beŽindigd. Tijdens een ceremonie wordt het laatste stuk puin, bedekt met een Amerikaanse vlag, van Ground Zero weggereden.

Ook zal een lege lijkkist worden weggedragen als eerbetoon aan alle personen van wie nooit de resten zijn gevonden tussen 1,8 miljoen ton beton en staal.

Volgens officiŽle opgave kostten de aanslagen in New York 2823 mensen het leven. Van 1730 mensen zijn de lichamen nooit gevonden.

Ground Zero in cijfers

Boete voor de ''Witte Waterwerper''

DeBeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 27-jarige J.V. uit Haarlem, alias de Witte Waterwerper, heeft een boete van 250 euro gekregen omdat hij tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en MŠxima een soort verfbommetje naar de Gouden Koets gooide. De eis was 1000 euro en twee weken voorwaardelijke celstraf. Het verfbommetje bestond uit een plastic boterhamzakje gevuld met een mengsel van water en latex.

Dat de boete veel lager uitvalt dan de eis komt omdat de Amsterdamse politierechter rekening hield met de persoonlijke draagkracht van de verdachte. Politierechter A. van der Pal zei dat V. het prinselijk paar met zijn actie opzettelijk en in het openbaar heeft beledigd. Deze daad kan volgend van der Pal dan ook niet anders gezien worden als "minachting voor het bruidspaar".

Verrassende terugkeer van Figo & Rui Costa

TT79 wist ons vandaag het volgende te melden:

Door doelpunten van Nuno Gomes en Pauleta heeft Portugal met 2-0 van China gewonnen in een wedstrijd die in het teken stond van de terugkomst van Vitor Baia, Figo en Rui Costa op het veld. Het was al een tijdje geleden dat Vitor Baia in de basis stond en met zijn voortreffelijke optreden stijgt de kans dat hij zal starten tegen de Verenigde Staten en Ricardo op de bank plaats zal moeten nemen.

Rui Costa hervond zijn kunnen nadat Oliveira begon met een alternatieve basisopstelling en niet volgens het 4-4-2 sysyteem speelde. Er werd gespeeld met twee aanvallende middenvelders en ťťn verdedigende. Deze taktiek werkte goed tegen China, maar Oliveira zal waarschijnlijk toch weer terugvallen op zijn gebruikelijke twee defensieve middenvelders.

Een ander opmerkelijk feit was dat Costa speelde, want hij had wat last blessures. Ook Louis Figo speelde ondanks zijn recente blessure.

FIFA gaat gebruik tv-beelden toestaan

De wereldvoetbalbond FIFA heeft voor het komende WK in Zuid-Korea en Japan tot een historische maatregel besloten: als uit tv-beelden blijkt dat een speler onterecht een gele kaart aangesmeerd heeft gekegen, kan deze beslissing worden teruggedraaid.

De FIFA stond nooit eerder tv-beelden toe om arbitrale beslissingen naderhand terug te draaien. Bovendien erkent de wereldvoetbalbond nu voor het eerst in haar bestaan dat scheidsrechters niet onfeilbaar zijn.

Vooralsnog geldt het inschakelen van tv-beelden echter alleen nog voor het constateren van een schwalbe.

BelgiŽ onderschat moslimextremisme

ricx en SiNz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In BelgiŽ hebben de veiligheidsdiensten de afgelopen jaren veel te weinig aandacht besteed aan fundamentalistische stromingen binnen de islam. Het gevaar van extremistische moslimorganisaties in BelgiŽ is volgens een rapport structureel onderschat.

Een en ander blijkt uit het jaarverslag van het Comitť I, die namens het Belgische parlement toezicht houdt op de inlichtingendiensten. De extremistische moslimorganisaties houden zich actief bezig met het werven van jongeren voor extremistische acties.

De conclusies sluiten nauw aan op de bevindingen van de BVD, die afgelopen dinsdag waarschuwde voor deze praktijken onder moslimjongeren in Nederland.

CDA, LPF en VVD willen Nederlandse FBI

ComPeter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het CDA, de Lijst Pim Fortuyn en de VVD zijn het eens geworden over de invoering van een landelijke recherche, naar het voorbeeld van de Amerikaanse FBI. Dit melden bronnen rond de drie partijen.

Met deze beslissing wordt afgeweken van de koers voor een nieuwe opzet van de Nederlandse recherche, die ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) hadden ingezet. In die plannen werden de kernteams van de politie ondergebracht bij de verschillende regiokorpsen. Wel zou de centrale aansturing van de speciale eenheden voor zware criminaliteit beter worden.

[examen] VWO Latijn door Joram

Joram, op het forum ook wel bekend als MrPopocatepetl, heeft gisterochtend Latijn gedaan. Hier zijn toegemailde verslag.
Deze jongen, MrPopocatepetl is mijn nickname, schrijft ook even een stukje. Ik had jullie wel eerder over mijn spannende examenbelevenissen willen vertellen, maar had de tijd er niet voor vanwege de andere examens. Je zal begrijpen dat de druk van deze dingen er ook voor zorgt dat je geen zinnig woord uit de toetsenbord weet te krijgen, en al helemaal niet als het over examens gaat.

Maar vandaag dus mijn laatste examen. Latijn stond op het programma. Al ergens halverwege begin april had deze jongen een bijzonder sadomasochistisch programma opgesteld om al zijn vakken te leren, zo ook latijn. Voor latijn had ik rond de 80 (!) uur uitgetrokken. U kent het wel (of niet), muziekjes, andere leukigheden komen ertussendoor, en opeens is het 27 mei.

Ik had wel heel disciplinair zoals getipt een stuk latijn vertalen geoefend, ik had op dat machtig grooote internet een fantastisch stuk latijn van onze arme Naso geplukt, en wel 100 verzen groot (je moet nooit voorzichtig beginnen, of zoiets). Beginnend bij regel 1 kreeg ik het zweet op mijn voorhoofd. Wat was dit een -tekst. Ik droop teleurgesteld van mijn vertaalkunsten - ik ben normaal in de klas als allereerste klaar met vertalen, vooral ovidius - af naar boven, de zwaartekracht hield mij niet tegen, en om mijzelf moed in te praten bestempelde ik de tekst als boven mijn niveau .

Ik pakte het boek erbij, maakte twee proefvertalingen daaruit, wat gesmeerd lukte, dus ik was weer geheel blij. Deze blijdschap vergrootte zich alsmaar toen ik na het inleveren bij mijn docente die het voor mij nakeek het terugkeek, van haar te horen kreeg dat ze heel tevreden was, alleen een paar kleine foutjes.

Maar helaas, het was dus 27 mei. Ik had het te druk met andere examens, en dus nog geen snars verder aan latijn gedaan. Mijn medeleerlingen hadden dat allen ook niet gedaan had ik geinformeerd, dus voelde ik mij niet enigszins beschaamd. Maar toen scheikunde afgelopen was, besefte ik dat er voor mij geen ontkomen meer aan was. geen smoesjes waren er meer om de ars latinus aan mij te doen ontkomen, oftewel: ik moest eraan geloven.

Ik begon dinsdag, want maandag moest ik even bijkomen van het hele redoxgebeuren. Op pagina 1 . Het boek had ongeveer 120 pagina's en dat getal bleef maar in mijn achterhoofd rondspoken . Enorme verhalen over Apollo, Daphne, Candales, Gyges, De Hel van Dante Alighieri, een vreselijk stuk van Chistoph Ransmeyr, en dat soort dingen passeerden mijn oog. Tegen etenstijd was ik rond pagina 80...

Na het eten, een pepersteak, door mijn moeder met liefde en zorg doorbakken was het tijd om verder te leren, met een kopje thee wel te verstaan. Omdat ik niet al te laat naar bed wilde roetsjte ik door deze pagina's heen, met de skimkunsten die ik bij de alfavakken had geleerd, en omdat ik de laatste hoofdstukken eerder al goed had gedaan bij het vertalen vond ik het wel mooi zo.

Dus tien uur, toen ik bijna enkel in dactylische hexameters sprak zocht ik mijn bed op. Om de volgende ochtend om 7 uur zoals gebruikelijk door wel 3 wekkers te worden gewekt, die allen in 3 hoeken van mijn kamer liggen, zodat ik meteen goed wakker ben

Half negen ging ik naar school, met een fles verse sinas (aanrader voor tijdens examens!) en nam plaats aan het tafeltje met mijn naam erop. Daarna trok ik het basispakket uit mijn jaszak, te weten 30 pennen, een gum, een potlood, twee kleurpotloden, een passer en een rekenmachine en nadat het werd uitgedeeld ging ik aan de slag.

Het ging best lekker naar mijn gevoel, de vragen waren best te doen, het scandeervraagje ging heerlijk, over Medea nog wat gedingest, Midas met z'n fijne ezelsoren (nouja, toen nog niet, maar daarna), alleen wat den hel is dramatische ironie? Uiteindelijk de vertaling.

De helft van de woorden was al letterlijk vertaald, de andere helft was oersimpel en makkelijk te begrijpen, en het bloedigste stuk was gecensureerd door het CEVO. Om kwart over elf bereikte mijn pen het einde van het verhaal.

Nakijken, wetende dat ik 11.30 weg mag. En wanneer ben ik klaar met nakijken: juist... 11.31. Dus moest ik nog even 14 minuten blijven zitten. In de tussentijd ruimde ik al mijn pennen en potloden op en om 11.45 verliet ik trots het examenlokaal en was ik opgelucht dat het voor mij erop zat. Nu zo vrij enzo, het bevalt me zeer.

Ik hoop dat jullie ook een beetje een fijne examen latijn hebben gehad en het wel te doen vonden Ik ben iig aan het eind van mijn Latijn.

Groeten,

Joram

Heb je ook examen gedaan en wil je je examenverslag graag op de Frontpage zien? Submit dan je examenverslag!

Rijexamen wordt moeilijker en langer

Birk, phreak en Slam hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het wordt binnenkort moeilijker om je rijbewijs te halen en te houden. Het rijexamen zal zwaarder worden, maar daarbij ook langer duren. Oudere automobilisten zullen zich tien jaar eerder dan nu medisch moeten laten keuren. Ook komt er voor hen een verplichte ogentest.

De theorietoets zal uitgebreid worden met vragen die gericht zijn op het inschatten van risico's. In Groot-BrittanniŽ en AustraliŽ is dit al aan de orde. De kandidaten moeten daar aan de hand van filmpjes aangeven wanneer ze bijvoorbeeld een weg oprijden en wel of niet voorrang verlenen.

In het vernieuwde rijexamen zullen de kandidaten ook meer tijd aan speciale verrichtingen gaan besteden. Ze zullen niet direct, zoals nu, de openbare weg opgaan. Eerst gaan ze in een sessie van een half uur de bijzondere verrichtingen, zoals keren of achteruit de hoek om, op een afgesloten terrein doen.

Verder zal de praktijktest niet ingrijpend veranderen. Overigens is het wel zo dat het praktijkexamen hierdoor niet, zoals nu, in ťťn keer afgelegd zal worden. Vanaf 2006 zal deze methode waarschijnlijk in alle Europese lidstaten aan de orde zijn.

Tieners met gestolen auto tegen boom

Twee knapen van 16 jaar die een auto hadden gestolen in Schoorl hebben die vanochtend vroeg tegen een boom total-loss gereden. Eťn van de jongens raakte hierbij ernstig gewond, en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het ongeluk wat totaal onnodig omdat de jongens ten onrechte dachten dat de politie hen op het spoor was. Een surveillancewagen van de politie reed rond half vijf toevallig op de Zeeweg tussen Bergen aan Zee en Bergen. In de veronderstelling dat deze op zoek was naar de gestolen wagen, sloegen de twee met hoge snelheid op de vlucht.

De surveillerende agenten troffen even later een auto aan die met hoge snelheid tegen een boom was gereden. Hierbij was het motorblok van de wagen compleet afgebroken. De bestuurder, een jongen uit Heerhugowaard, was ongedeerd. Zijn vriend uit Zwaag werd met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.


Pakistan dreigt met gebruik kernwapens

Mr_Puke, bramaan, Pseudo! en Ploert hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pakistan zal, in een eventuele oorlog met India, misschien als eerste kernwapens inzetten. Dat heeft de nieuwe Pakistaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Munor Akram, gezegd.

Munor Akram zei dat dit besluit India ervan moet weerhouden om Pakistan aan te vallen. Volgens de ambassadeur is India tot de tanden toe bewapend en kan Pakistan niet tippen aan de militaire macht van het veel grotere buurland.

De spanning tussen de twee buurlanden is de afgelopen weken sterk opgelopen. De twee kernmachten hebben zo'n miljoen militairen aan de grens samengetrokken. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee zei woensdag dat zijn geduld met Pakistan begint op te raken.

Borst: ''Wachtlijsten zijn veel korter''

Demissionair minister Borst van Volksgezondheid plaatst kanttekeningen bij de lengte van de wachtlijsten. Volgens haar is het aantal echte wachtenden misschien maar de helft van de 160.000 patiŽnten die nu officieel op wachtlijsten staan. Het aantal van 160.000 wordt vertroebeld door dubbeltellingen en doordat er patiŽnten zijn die zelf vragen om uitstel van een operatie.

Verder schreef Borst in een brief aan de Tweede Kamer dat het nieuwe kabinet de uitgaven aan zorg jaarlijks met minimaal 3,5% moet verhogen, om te voorkomen dat nieuwe wachtlijsten ontstaan.

EP neemt spam- en privacy besluit

Het Europees Parlement heeft zojuist twee belangrijke beslissingen genomen op internetgebied.

Ten eerste is er besloten dat "direct marketing may only be allowed in respect of subscribers who have given their prior consent." Dit houdt in dat bedrijven in de EU niet langer ongevraagd e-mail mogen sturen naar mensen. Een opt-in regeling dus.

Artikel 13.3 biedt nog wel de mogelijkheid aan bedrijven om hun bestaande klanten elektronisch te blijven benaderen met direct marketing voor hun eigen produkten of diensten, mits elke aanbieding voorzien is van een glasheldere en kosteloze opt-out.

Ten tweede heeft het EP helaas ook ingestemd met een passage die lidstaten toestaat om wetten te maken die providers en telefoonbedrijven dwingen tot langdurige opslag van verkeers- en lokatiegegevens van alle klanten. Hoewel er geen definities worden gegeven van verkeers- of lokatie-gegevens blijkt uit een aantal documenten wat de opsporingsdiensten allemaal graag zouden willen hebben: niet alleen de inlogfiles, maar ook e-mail-, news-, http-, ftp- en irc-logfiles.

Naast het feit dat de privacy van internetters hier danig mee geschaad wordt zullen veel internetproviders onder deze wetgeving over de kop gaan omdat de machines die nodig zijn om al dit soort gegevens te loggen ettelijke miljoenen kosten. De vele kleine providers kunnen dit nooit betalen.

Blauw op straat laat lucht ontsnappen

Slam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Centraal Station in Amsterdam heeft een medewerker van de spoorwegpolitie gisteren fietsbanden leeg laten lopen. Het betreft fietsen die op de verkeerde plekken stonden geparkeerd.

Navraag leerde dat het een ontoelaatbare solo-actie van de agent betrof. Er zal een onderzoek worden ingesteld naar de handelwijze van de agent.

Van Marwijk genomineerd voor beste coach

stillmatic had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De coach van Feyenoord, Bert van Marwijk, is genomineerd in de categorie "beste Coach van het Europese seizoen 2001-2002" door de UEFA. Zijn concurrenten voor deze prijs zijn uiteraard niet de minsten, ook Vicente del Bosque, Alex Ferguson en Klaus Topmuller zijn genomineerd.

De prijs zal worden uitgereikt aan de vooravond van de Europese Supercup tussen Feyenoord en Real Madrid (30 augustus a.s.).

Stemmen kan via de site van de UEFA.

Pleidooi voor 44-urige werkweek

Een 44-urige werkweek moet de personeelstekorten in het onderwijs, de zorg en de beveiliging tegengaan. Dat stelt de Limburgse Werkgeversvereniging LWV in een brief aan informateur Donner en de partijleiders van CDA,LPF en VVD.

De werkgevers wijzen op een groot aantal problemen: wachtlijsten in de zorg, te weinig blauw op straat, uitval van lessen door een tekort aan leraren en de verhuizing van bedrijven naar goedkope Oost-Europese landen.

Volgens de LWV wordt de meest voor de hand liggende oplossing, verlenging van de werkweek tot 40 of 44 uur, door de politiek over het hoofd gezien.

Vrouwen vallen voor de baas

Slam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De baas heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op veel vrouwen. Amerikaans onderzoek wijst uit dat de helft van alle vrouwelijke werknemers ooit een relatie heeft gehad met een leidinggevende. Ongeveer 62 procent van de Amerikaanse werknemers, mannen en vrouwen dus, heeft een affaire op het werk gehad.

De meest populaire plekken om de liefde te bedrijven zijn het bureau (50 procent), een stoel (48 procent), de werkvloer (37 procent), de vergaderzaal (25 procent) en het toilet (23 procent), zo blijkt uit een peiling die onlangs onder 31.000 werknemers in Amerika werd gehouden.

Europese actie tegen illegale migratie

troeltje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen week heeft de politie, onder leiding van Europol vanuit Den Haag, een grootschalige actie gehouden tegen illegale migranten en mensensmokkelaars. Vrachtwagens, treinen en schepen werden doorzocht (in het totaal zijn er 30.000 containers doorzocht).

In het totaal heeft de politie ongeveer 200 migranten aangehouden en enkele mensensmokkelaars, met name in Frankrijk, Belgie, Spanje en Griekenland.

"KPNQwest failliet"

Trizone, Realist_ik, phreak en WieMie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is officieel: KPNQwest is over de kop. De bankiers in Londen zeiden gisteren dat er gestopt is met de financiering en de komende dagen worden alle operaties beeindigd. Bewindvoerder van KPNQwest, E. Meijer, zegt dat er nog niets zeker is. "Ik kan mij niet voorstellen dat de stekker eruit is", aldus Meijer gisteravond.

De bankiers zeggen dat het niet mogelijk is dat het bedrijf verder draait zonder financiering. Meijer daarentegen zegt: "Het kan nog alle kanten opgaan. Ik heb nu nog geen idee welke richting het uitgaat. Als bankiers verklaren dat de stekker eruit is getrokken, dan zijn ze strafbaar."

De genadeklap voor de beurskoers kwam na een mededeling van KPNQwest, half mei, dat het failliet zou gaan als er geen nieuwe financiers zouden komen. KPNQwest zag zijn aandelenkoers gisteren op de Amsterdamse beurs nog eens verder dalen met bijna dertig procent en sloot op 22 eurocent.

De belangrijkste aandeelhouders in KPNQwest zijn het Amerikaanse Qwest en KPN. Zij willen niet langer investeren in het kabelbedrijf. KPN schreef onlangs 477 miljoen euro af op haar 40 procentsbelang in KPNQwest.

Xbox gekraakt

Richard had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwe spelcomputer Xbox van Microsoft is gekraakt, waardoor bezitters van het apparaat na het inbouwen van de goedkope Enigmah-chip gekopieerde spellen kunnen spelen. Concurrent PlayStation kampt al jarenlang met hetzelfde probleem.

Op internet wordt de chip aangeboden voor §69. Het inbouwen is simpel, want er hoeven slechts wat draadjes vastgesoldeerd te worden.

Libelle Zomerweek

Zet uw zintuigen maar op scherp! Op de Libelle Zomerweek, die van 28 mei tot en met 2 juni op het Almeerderstrand in Almere wordt gehouden, is namelijk van alles te horen, zien, proeven, voelen en ruiken! Leer bijvoorbeeld sushi maken in de Libelle Woonkeuken, doe leuke ideeŽn op in het Libelle Vakantiehuisje, onderga een ontspannende mini-massage in de Libelle Badkamer of luister naar verrassende interviews van Wieke in de Libelle Lounge. Op de Zomerweek komt u tijd te kort!

Ja...en daar had ik dus kaartjes voor gewonnen....

Russische wordt nieuwe Miss Universe

De nieuwe Miss Universe is woensdag bekend gemaakt in Puerto Rico. Van de 75 kandidaten bleek de Russische juriste Oxana Ferderova de mooiste. Tweede werd Miss Panama en derde werd Miss China, dit was overigens de eerste Chinese die ooit aan de Miss Universe verkiezingen meedeed.

Naast de drie best geplaatste schoonheden, kwamen ook nog Miss Zuid-Afrika, Miss Venezuela, Miss BraziliŽ, Miss Cyprus, Miss Canada, Miss India, Miss Duitsland en Miss AlbaniŽ in de finale.

Jammer genoeg wist Miss Nederland Kim KŲtter niet tot dit selecte gezelschap door te dringen.

Met dank aan inteze2002 voor de nieuwssubmit.

Oksana Ferderova

Gratis: Millennium Dome

Al tijden staat de gigantische koepel aan de rivier de Theems in Londen leeg. Na de millennium viering in 2000 bleek dat er weinig animo was voor de tentoonstelling in de gigantische koepel. Ten einde raad geeft de Britse regering nu de Dome weg aan een consortium van project ontwikkelaars.

De groep ontwikkelaars wil het gigantische gebouw omtoveren tot een stadion voor muziekconcerten en sportwedstrijden. Daarnaast is het de bedoeling dat er rond de koepel een kleine stad komt met ongeveer 7000 woningen.De bouw van het Millennium Dome in 1999 heeft zo'n ťťn miljard euro gekost.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.