Veel stille tochten voor Pim Fortuyn

Ter nagedachtenis van Pim Fortuyn worden in een aantal steden vanavond stille tochten georganiseerd. Politie en gemeenten hebben voor de tochten overal toestemming verleend.

In Groningen vertrekt om 19:00 uur een stoet vanaf de Grote Markt. Via onder meer de Vismarkt, het A-Kerkhof, Zuiderdiep en de Oosterstraat keert de stoet weer terug naar de Grote Markt.

In Amsterdam start om 20:00 uur een tocht vanaf de Dam bij het monument waar nu al veel bloemen liggen voor Fortuyn.

Ook om 20:00 uur vertrekt een stille tocht vanaf het Canadaplein in Alkmaar. De route loopt van het Canadaplein via De Laat, Huigbrouwerstraat, Waagplein, en Kanaalkade weer terug naar het Canadaplein.

Een tocht door Eindhoven is vervroegd van zaterdag naar vanavond 20:00 uur. De tocht begint vanaf het stadhuisplein in Eindhoven en trekt dan via het Begijnenhof naar de Markt en weer terug.

In de binnenstad van Haarlem begint vrijdag ook om 20.00 uur een stille tocht voor Fortuyn. De stoet vertrekt vanaf de Grote Markt, loopt door de winkelstraat Grote Houtstraat, de Gierstraat, de Botermarkt en keert via de Zijlstraat terug op de Grote Markt.

Ten slotte begint in Utrecht om 19:00 uur een manifestatie. Het thema van de manifestatie in Utrecht is volgens de organisatoren niet zo zeer Fortuyn zelf, maar de vrijheid van meningsuiting, veiligheid en democratie. Het begint met een toespraak om 19:00 uur op het Domplein. Dan volgt een tocht door de binnenstad. De manifestatie eindigt op het Domplein met een optreden van een slagwerkgroep.

Op het Plein in Den Haag wordt vanavond om 20:00 een stille wake gehouden ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn. De wake komt in plaats van de stille tocht, die afgelast is omdat er voor onregeldheden werd gevreesd. De organisatie van de wake verwacht dat de kans daarop bij een stilstaande bijeenkomst kleiner is.
De wake is niet aangemeld bij de politie en er is dus ook geen officiŰle toestemming voor de bijeenkomst gegeven.


Stormfront

Een negatieve bijklank krijgt wellicht de demonstratie in Eindhoven, daar heeft het extreemrechtse Stormfront zijn leden via internet opgeroepen mee te lopen tijdens de stille tocht. Stormfront is een organisatie van "blanke nationalisten", die vanuit de VS wereldwijd een website onderhoudt. De oproep om deel te nemen aan de stille tocht wordt besloten met de leus: "Dood aan links!".

Merkwaardig is dat eerder op de site van Stormfront haatteksten tegen Fortuyn zijn homo-zijn waren te lezen.