Complot theorie Karel Aalbers ongegrond

De justitie heeft onvoldoende bewijzen gevonden dat het energieconcern Nuon en voormalig directeur Swelheim twee jaar geleden een complot hebben gesmeed tegen oud-Vitesse-voorzittter Karel Aalbers. De aanklacht tegen NUON en Swelheim is daarmee geseponeerd.

Volgens Aalbers, onder wiens hoede de Arnhemse voetbalclub Vitesse midden jaren '90 uitgroeide tot een subtopper en die het prestigieuze Gelredome-stadion liet bouwen, heeft Nuon een slinkse strategie ontwikkeld om hem op non-actief te stellen. De ex-voorzitter was jarenlang dik bevriend met gepensioneerd directeur Swelheim van Nuon. De laatste hielp Aalbers aan grote sponsorcontracten.

In 2000 bleek dat Aalbers grote schulden had opgebouwd bij Vitesse en Gelredome. Nuon, dat jarenlang als hoofdsponsor op de shirtjes van de Vitesse-spelers stond, besloot alle banden te verbreken. Aalbers werd abrupt ontslagen door Vitesse.

Aalbers blijft erbij dat Nuon en Swelheim een doelbewuste strategie hebben gevolgd om de Arnhemmer eerst zwart te maken en er vervolgens bij Vitesse uit te werken. Vorig najaar begonnen zijn advocaten de getuigenverhoren om de complottheorie te bewijzen. Tientallen mensen, onder wie Swelheim, moesten daarvoor de gang naar de rechtbank maken.

Karel Aalbers, oud-Vitesse voorzitter