FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 februari 2002

Duitsland in greep van tabaksindustrie

De wereldgezondheidsorganisatie WHO hield deze week in Warschau een Europese ministersconferentie over een wereldwijd verdrag over tabaksbeleid. 170 landen deden mee aan de conferentie.

Onze Nederlandse minister voor Volksgezonheid Borst pleitte voor een strengere regelgeving en vooral voor een eenduidig beleid voor heel Europa.

Het was de bedoeling een verklaring te ondertekenen waarin de plannen worden uitgewerkt om tot één tabaksbeleid te komen voor heel Europa. Dat zou dan als basis dienen voor het wereldwijde verdrag dat de WHO in 2003 in werking wil stellen.

Duitsland werkt niet mee
Duitsland frustreerde echter het proces, het weigerde als enige land de verklaring te tekenen waarin de Europese ministers van volksgezondheid pleiten voor maatregelen. Onze Oosterburen staan bekend als een land met een enorme invloed van de tabaksindustrie. 'Big Tobacco' als het Duitse Reemtsma hebben er in het verleden voor gezorgd dat de Duitse regering belangrijke, voor de industrie nadelige, besluiten over het tabaksbeleid niet steunt.

Minister Borst sprak ferme taal:
,,Duitsland moet nu maar eens duidelijk maken waar het voor gaat: de volksgezondheid of de Duitse industrie.''

WHO-verdrag over tabaksbeleid
Het WHO-verdrag wordt in 2003 ondertekend en zal bindend zijn voor de 191 lidstaten van de wereldgezondheidsorganisatie. Het verdrag zou een stuk verder moeten gaan dan het EU-beleid

,,Het is de keuze tussen leven en dood. Ik zal niemand verbieden te roken, maar ik wil wel dat we nu eens serieus gaan proberen de tabaksepidemie te bestrijden. In Nederland sterven jaarlijks 23000 mensen aan de gevolgen van roken. Het verbijstert mij nog steeds dat bijna niemand zich daarom echt druk maakt.''aldus Minister Borst.

De nieuwe, aangescherpte Tabakswet voor Nederland wordt binnenkort door de Eerste Kamer behandeld.

Nigeriaan kookt soep van lichaamsdelen baas

Vandaag is de nigeriaan Salifu Ojo gearresteerd wegens het vermoorden van zijn baas. Op zich niet zo "vreemd" zou je zeggen, maar met haar lichaamsdelen heeft hij een soep gekookt. De reden van de moord was erg simpel: ruzie over zijn loon.

"Hij hakte haar hoofd eraf, haar handen en haar benen. Daarna verwijderde hij de organen, welke hij als ingredienten voor de soep gebruikte." aldus de politie. Ook vond de politie de romp van de vrouw en ongekookte lichaamsdelen op de boerderij waar beide werkten.

Er wordt vermoed dat Ojo de overige lichaamsdelen zou gebruiken voor verkoop aan mensen die rituelen uitvoeren. In Nigeria geloven de meeste nog in hekserij waar gebruik wordt gemaakt van lichaamsdelen. Personen die zulke lichaamsdelen kunnen verkopen zijn meteen miljonairs.

500 Russische vissers gered van ijsschots

Ongeveer vijfhonderd Russische vissers zijn vandaag gered van een ijsschots.

Die was afgebroken van een ijsberg aan de Noord-Westelijke kust van Rusland. De grote groep vissers was aan het ijsvissen. Dit is momenteel erg populair.

Tijdens het vissen brak plotseling het ijs van de berg. Instortingsgevaar dreigde en de vissers zagen zich een koude dood al tegemoet komen.

Gelukkig hadden sommigen een mobiele telefoon bij zich en werd er zo hulp gebeld. Uiteindelijk zijn ze met een helikopter en drie sleepboten gered.

Rosenmöller valt misdaadretoriek fel aan

GroenLinks leider Paul Rosenmöller hekelt de wijze waarop PvdA, VVD en CDA de criminaliteit in Nederland willen bestrijden. Hard, hol en dom vindt hij die. Het paarse beleid van de afgelopen acht jaar heeft weinig resultaat geboekt, meent hij. Meer politie op straat heeft niet gezorgd voor een groter gevoel van veiligheid.

Rosenmöller sprak vandaag tijdens een spreekbeurt in Almere. Hij zei daar dat de grote partijen in de verkiezingscampagne over elkaar heen buitelen om 'kampioen crimefighter' te worden, maar resultaten worden niet geboekt. De oplossingen die ze aanbieden zijn ,,hard maar niet smart'', vindt Rosenmöller. ,,Niets is hen te dol. CDA-fractieleider laat zichzelf in de boeien slaan; zijn PvdA-collega Melkert wil draaideurcriminelen zo hard aanpakken dat de cellen binnen mum van tijd nog voller zitten''.

GroenLinks ziet meer in een betere balans tussen repressie en het aanpakken van de oorzaken van crimineel gedrag. Bij veelplegers moet de nadruk liggen op reclassering, zodat zij uit de spiraal van misdaad en straf gehaald worden - desnoods onder dwang. Aan de automatische vrijlating die een gevangene nu krijgt, na 2/3 van de straf te hebben uitgezeten, wil GroenLinks voorwaarden stellen.

Rosenmöller haalde in Almere ook zijn stokpaardje van stal om softdrugs te legaliseren en harddrugsverstrekking onder medisch toezicht toe te staan. Hiermee worden druggebruikers uit de criminele sfeer gehaald.

Columbia: Spectaculaire vliegtuigkaping

Leden van de guerillabeweging FARC uit Columbia hebben met een spectaculaire vliegtuigkaping een vooraanstaand politicus ontvoerd. Het senaatslid Jorge Eduardo Gechen was op weg met een lijnvliegtuig vanuit het zuiden van het land naar de hoofdstad Bogotá.

Een viertal kapers slaagden erin de bemanning van het toestel te overmeesteren en dwongen de piloten op een snelweg te landen. Daar werd het vliegtuig opgewacht door zo'n 60 guerrillastrijders. Zij gingen er met de senator en mogelijk nog een passagier vandoor. De overige 35 inzittenden kwamen met de schrik vrij.

President Andres Pastrana van Columbia heeft zijn kabinet in spoedzitting bijeengeroepen.

Van Boxtel hekelt hysterie over de islam

Rogier Van Boxtel, minister van Grote Stedenbeleid en Integratie (D66), waarschuwt voor hysterie over de islam en de integratie van moslims. Hij zei dat vandaag in Leeuwarden, waar hij een multicultureel centrum opende. Van Boxtel vindt de ''spierballentaal'' die een aantal politieke partijen in de verkiezingscampagne hanteren over die onderwerpen ongepast.

,,Ik zie nu andere partijen flinkheid op flinkheid stapelen in hun verkiezingscampagnes. Maar we moeten uitkijken dat we in de beeldvorming niet doorschieten en de ene groep tegen de andere opzetten. De kans bestaat dat we daardoor de verworvenheden van de integratie verloren laten gaan. Die moeten we niet even te grabbel gooien in verkiezingstijd. We mogen niet inspelen op goedkope angsten door spookbeelden op te roepen.'', aldus Van Boxtel.

Met de meerderheid van allochtonen in Nederland gaat het volgens Van Boxtel goed. Hij wees op de daling van werkloosheid onder allochtonen. Waar sommige groepen allochtone jongeren zich excessief te buiten gaan aan criminaliteit, daar moet echter hard worden ingegrepen.

Jury spreekt James Brown vrij

The Godfather of Soul, James Brown, is door een jury vrijgesproken van de aanklacht dat hij een werkneemster seksueel geïntimideerd en onterecht ontslagen zou hebben.

Brown was een aantal maanden geleden aangeklaagd.

Het gaat om de 36-jarige Lisa Ross Agbalaya, zij had de leiding over James Brown Enterprises Inc. aan de Amerikaanse westkust. Ze kon vertrekken nadat ze had aangegeven geen zin te hebben in een relatie met de 68-jarige zanger. Ook was ze Brown's vermeende handtastelijkheid zat.

De jury uit Los Angeles was het wel eens met de beschuldiging dat Brown haar onterecht ontslagen heeft, dus zou ze nog terug kunnen keren op haar oude positie.

Joris bedankt voor de tip!

Nabestaanden WTC-ramp eisen smartengeld

BugsZero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nabestaanden van zeven mensen die om zijn gekomen bij de aanslagen op het World Trade Center in New York eisen schadevergoeding en smartengeld van Osama bin Laden, Irak, Iran en verscheidene banken en organisaties. Deze eis is ingediend bij een Amerikaanse rechtbank.

Het gaat om ongeveer honderd miljard dollar van in totaal 141 individuen, financiële instellingen, bedrijven en organisaties die het terrorisme zouden steunen. Volgens advocaat Thomas Mellon wordt als eerste concrete stap gestreefd naar het bevriezen van de banktegoeden van de 141.

Irak en Iran kunnen zich ook aangeklaagd voelen, zij worden met naam en toenaam genoemd in de eis. Met de Amerikaanse wet kun je smartengeld eisen van buitenlandse regeringen.

Vengaboys verder als duo

Pukka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse popgroep "Vengaboys" zullen verder gaan met zijn tweeen, dat heeft TMF bevestigd. Eerder verliet Robin Pors de groep en nu is het de beurt aan Yorik en Denice die vertrekken. Zangeres Kim en de "cowboy" Row zullen verder gaan als duo. Ook meldde TMF dat er binnenkort nieuwe singles aan zitten te komen, dus er is (hoe leuk of jammer jullie het ook vinden ) geen opheffing van de groep.

Japanse gangsters krijgen voorrang.

De PTT is snel, maar snel genoeg? Met een beetje bedreiging, moet het toch binnen het uur kunnen. Dit dachten de Japanse gangsters waarschijnlijk ook... En, met veel succes, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Het Japanse postbedrijf stopt namelijk met het extra stukje service, wat de gangsters, door "enige druk uit te oefenen" verkregen.

Het Japanse postbedrijf wou vooral geen problemen, en bezorgde de post van Japanse gangsters daarom met voorrang.

De reactie van de gangsters is niet bekend...

Opgepakt wegens verwonden machinist

De Bredase politie en de spoorwegpolitie hebben een 15-jarige jongen opgepakt, omdat hij in de nacht van 12 op 13 februari een machinist zwaar zou hebben verwond. Volgens de politie gooide de jongen een steen tegen de cabine van een naderende trein.

Op het moment dat de jongen de steen gooide, reed de trein 140 kilometer per uur. De machinist kreeg tientallen glassplinters in zijn gezicht. Hij wist de trein veilig tot stilstand te brengen. De jongen wordt verdacht van poging tot doodslag dan wel zware mishandeling.

Een week eerder werd de jongen ook al aangehouden, wegens zijn betrokkenheid bij het krom buigen van een lichtmast naast een spoorlijn bij het station Prinsenbeek bij Breda. Een trein raakte hierdoor zwaar beschadigd. Het voorarrest van de jongen was geschorst, omdat hij bekend had.

De laatste maanden werden er rond het station en in scholen voor ongeveer 100.000 euro aan vernielingen aangericht door jongeren. De politie verwacht nog meer arrestaties.

Man pleegt 10 overvallen in 85 minuten

Slambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Parijs is vanmiddag hoogstwaarschijnlijk het wereldrecord op het onderdeel overvallen plegen gesneuveld. Een man pleegde binnen één uur en 25 minuten tien overvallen, waarvan drie mislukten.

Zijn doelwitten waren apotheken, hotels en een sushi-bar. Hij werd na een zoektocht van anderhalf uur gepakt met een buit van 1300 euro.

9 nieuwe partijen tweede-kamerverkiezingen

Er hebben zich 9 nieuwe partijen aangemeld voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei. De kiesraad heeft ze allemaal goedgekeurd, en er kan geen partij meer worden aangemeld aangezien de inschrijvingstermijn voor deelname gesloten is. De kiesraad heeft tevens onderzocht of de nieuwe partijen niet teveel leken op bestaande namen van politieke partijen. Ook moesten de nieuwe partijen ieder een borg van 450 euro storten. Dit geld zullen ze terugkrijgen als ze ook echt meedoen met de verkiezingen.

De nieuwe partijen zijn:

-Lijst Pim Fortuyn
-Duurzaam Nederland
-De Arabisch Democratische Partij
-Nieuw Uitdagend Luidruchtig
-Daadkrachtig Nederland
-Groen Rechts
-Vrouwvriendelijke Interactie
-Partij van de Toekomst
-Uw Politieke Partij Aarde

NIPO-peiling: PvdA verliest, Fortuyn wint

Uit een politieke enquete van het NIPO die vanmiddag in 2Vandaag bekend wordt gemaakt, blijkt dat de PvdA een val in zetels maakt. De partij zou uitkomen op 34 zetels (nu 45 zetels) gelijk aan het aantal wat de VVD in de peiling haalt. Ook het CDA zou verliezen en uitkomen op 25 zetels. D66 wordt gehalveerd naar 7 zetels

Grote winst is er voor de de Lijst Pim Fortuyn die op 16 zetels zou kunnen rekenen, en daarmee de vierde partij van het land wordt. Leefbaar Nederland komt uit op 9 zetels.

De totale uitslag van de NIPO peiling staat hier.

Groot verschil

De peiling wijkt sterk af van de uitslag van de wekelijkse peiling door bureau Interview/NSS die iedere vrijdag in NOVA bekend wordt gemaakt. Daar stond bijvoorbeeld de PvdA afgelopen vrijdag op 39 zetels en de VVD op 29. Fortuyn kon daar slechts op 4 zetels rekenen en LN juist op 16. Alhoewel wat de laatste twee betreft een slag om de arm werd gehouden, vanwege de gebeurtenissen die week.

[OS] Eerste goud ooit voor zwarte atleet

Gisteren heeft de Amerikaanse atlete Vonetta Flowers voor een unieke prestatie gezorgd. De 28-jarige is de allereerste zwarte atleet in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen die een gouden medaille weet te winnen. Samen met haar landgenote Jill Bakken won ze de tweemansbob.

Flowers begon pas twee jaar geleden met bobslee. Daarvoor deed ze aan verspringen. Een andere Amerikaanse atlete, Debi Thomas, was de eerste zwarte ooit die een medaille op de Winterspelen won. In 1988 in Calgary werd ze derde in het kunstschaatsen.

Gel doet borsten groeien

Goed nieuws voor vrouwen die vinden dat ze te kleine borsten hebben maar geen silliconen implantaten willen. De Engelse krant The Sun meldt dat de firma Bust Booster claimt een gel te hebben uitgevonden die de borsten van vrouwen tot 7 centimeter kunnen doen groeien. Nadeel is dat de grotere borstomvang maar 5 uur duurt. Daarna slinken de borsten weet tot hun normale cupmaat.

De gel werkt door stimulering van de bloedvaten. Ook op andere lichaamsdelen zou het effect hebben. Wellicht iets voor mannen die vinden dat ze te klein geschapen zijn?.

BVD gaat moslimscholen permanent volgen

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) gaat de islamitische scholen vanaf nu permanent volgen. Volgens een onderzoek van de BVD hebben fundamentalistische moslimgroeperingen echter nauwelijks invloed.

Zeven van de 32 moslimscholen in Nederland krijgen geld van fundamentalistische groeperingen of hebben leden van zulke organisaties in het schoolbestuur zitten. Dat schrijft de Binnenlandse Veiligheidsdienst in een rapport. Ook hebben sommige scholen docenten die fel gekant zijn tegen de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving.

Invloed van radicale moslims moet niet worden overdreven.

In een reactie noemt minister De Vries van Binnenlandse Zaken de bevindingen zorgwekkend, maar hij onderstreept dat de invloed van radicale moslims niet moet worden overdreven.

Dinsdag werd bekend dat de Onderwijsinspectie een onderzoek gaat doen naar beweringen dat tien islamitische scholen aanzetten tot haat. Aanleiding daarvoor waren berichten in het televisieprogramma NOVA over buitenlandse fundamentalistische organisaties die invloed proberen te krijgen op het islamitisch basisonderwijs.

Vinder dossiers aangeklaagd voor diefstal

Een inwoner van Zaanstad overweegt om aangifte te doen tegen de sociale dienst van die stad, omdat die hem heeft beschuldigd van diefstal.

De inwoner, John van Prooijen, trof maandag duizenden persoondossiers van de sociale dienst aan in een container in de Damstraat. In eerste instantie dacht hij dat de vuilcontainer vol lag met mooie archiefdozen en mappen, die leeg waren. Omdat hij er wel een paar wilde hebben haalde hij er een paar uit de container en zag toen wat de inhoud van de mappen was.

In die dossiers zaten niet alleen kopieën van paspoorten, maar ook bankafschriften waaruit nauwkeurig kon worden opgemaakt wat het uitgavenpatroon van de persoon in kwestie was. Van Prooijen realiseerde zich dat dit in verkeerde handen kon vallen. Veel mensen kijken nou eenmaal even in een container als ze die zien staan. En veel mensen halen er ook dingen uit die van hun gading zijn. Daarom waarschuwde hij de sociale dienst, maar ook de krant.

Groot was zijn verbazing toen bleek dat de socialedienst hierop Van Prooijen aanklaagde bij de politie voor diefstal van mappen uit de container.

De politie heeft Van Prooijen het advies gegeven nog even te wachten met zijn aangifte, totdat duidelijk is wat de officier van justitie met de zaak gaat doen.

4 politiemedewerkers geschorst wegens drugshandel

Een onderzoek dat de politie instelde naar aanleiding van de dood van een 28-jarige medewerkster van de politie in Zeist, die na het gebruik van drugs tijdens een houseparty in Zaandam op 11 november vorig jaar overleed, heeft geleid tot 4 schorsingen.

De vier medewerkers van de politieregio Utrecht worden verdacht van handel in verdovende middelen en zijn inmiddels buiten functie gesteld. Twee waren al eerder geschorst.

12 jaar eis voor 18-jarige moordenaar

Een 18-jarige inwoner van Leiden heeft woensdag bij de rechtbank in Den Haag twaalf jaar gevangenisstraf horen eisen wegens moord. Op 16 augustus vorig jaar schoot hij op een bomvol perron van het Leidse station een man dood tijdens een ruzie tussen twee groepen jongeren.

Het slachtoffer, de 19-jarige Rotterdammer Ali Karaosmanoglu (van Turkse komaf), zou vuil naar de toen net 18-jarige dader hebben gekeken. Karaosmanoglu werd van dichtbij in zijn oog geschoten. De dader is van Antilliaanse komaf.

In November diende al het eerte deel van de rechtszaak, maar dat werd toen uitgesteld voor nader psychiatrisch onderzoek. De verdachte weigerde echter medewerking. De rechtszitting vorig jaar verliep nogal tumultueus omdat familieleden van het slachtoffer de verdachte probeerden te lynchen. Toen dat niet lukte, vlogen zij de rechters aan.

De rechtbank doet op 6 maart uitspraak.

Parkeerdienst sleept dode weg

Wielklemmen en wegslepen zijn de instrumenten van parkeerdiensten. In de Kroatische hoofdstad Zagreb worden die instrumenten op alles en iedereen toegepast. Zelfs voor een dode wordt geen uitzondering gemaakt. Een auto die fout geparkeerd staat wordt weggesleept, punt uit. De Kroatische krant Jutarnji list meldt vandaag dat de takelwagen een lijkwagen heeft meegenomen.

Het voertuig stond klaar voor een ritje naar het lijkenhuis. Terwijl de begrafenisondernemer nog bezig was de nodige formaliteiten af te handelen, kwam de lokale parkeerdienst langs. Die sleepte de lijkwagen met (gevulde) kist en al weg.

De parkeerdienst noemde het wel onaangenaam om uitgerekend een wagen met een dode af te voeren.

Bedankt Moon voor het submitten.

Niet boeiend...

Ik heb nog geen idee waar ik deze keer weer eens over moet gaan schrijven, maar toch wil ik mijn aandeel ook leveren aan de weblog. Dus begin ik maar gewoon met typen en zie ik vanzelf wel wat er uit komt!
Ik zit weer eens op mijn werk, want ja er zijn ook nog mensen die naast school nog werken! Ik ben zo iemand die naar school gaat, thuis komt, achter de computer gaat zitten, en verder het woord huiswerk niet kent. Dus vond mijn moeder het wel een goed idee dat ik eens een baantje ging zoeken. Dat baantje was gelukkig al snel gevonden.
Er kwam een foldertje in de bus van een nieuwe supermarkt op het dorp, waar ze nog vakkenvullers zochten. Ik ging maar solliciteren, en werd ook nog eens aangenomen! De eerste dagen vond ik het nog wel leuk, een beetje dollen enzo, maar daar kwam al snel verandering… Jezus wat een lul was mijn baas zeg! We mochten niet meer met elkaar praten, en een dolletje tussendoor was al helemaal uit den boze!!! Ik was het er dus al heel erg snel beu, aangezien ik nogal een kletskous ben enzo
Dus toen maar op zoek naar wat anders…
Mijn ouders werken allebei bij een taxibedrijf, waar ik aan de slag kon als telefoniste in het weekend en in de vakantie’s. Een geweldig baantje voor mij, lekker kletsen aan de telefoon en het verdient nog lekker ook!
Maar goed, ik zit hier nu maar een beetje te zitten, want het is niet echt druk op de zondagavond… Ik zit eiglijk een beetje te wachten op een smsje van mijn liefje, die op het moment lekker in Oostenrijk op wintersport is
Aaah! Als je het over de duivel hebt! Een smsje Ooh hij mist me Ik hem ook Maja.. *zucht* Ik ga maar weer stoppen, dit stukje sloeg echt weer nergens op, maar ja beter iets dan niets, en ik verplicht niemand er toe om dit te lezen
Tot de volgende keer maar weer lieve lees vrienden en een dikke kus van Liefkleinmeisjuh.

Zeker 200 doden door treinbrand in Egypte

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een brand in een trein ten zuiden van Caïro zeker tweehonderd mensen het leven gekost.

De trein was onderweg van Caïro naar Luxor toen zeven wagons vlam vatte. De machinist merkte aanvankelijk niets van de brand. Pas na zeven kilometer ontdekte hij de brand en bracht de trein tot stilstand. Toen de trein eenmaal gestopt was bleek dat vele mensen al uit de rijdende trein waren gesprongen.

Inmiddels zijn er honderd lijken geborgen. Rond de 60 mensen zijn met verwondingen naar ziekenhuizen gebracht. Waarschijnlijk hebben alle slachtoffers een Egyptische nationaliteit. De reizigers waren op weg naar het platteland voor het vieren van een islamitisch offerfeest. Men denkt dat er geen of nauwelijks buitenlanders in de trein waren, omdat deze geen luxe wagens of couchettes had.

De plaatselijke media wijt de brand aan een ontploffing van een gasfles.

FBI ontmaskert anthrax-terrorist

ExtReMisT had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voorzitter Barbara Rosenberg van de Amerikaanse wetenschappelijke organisatie voor chemische en biologische wapenexperts beweert dat de FBI het "brein" achter de anthrax-terreur in de VS heeft ontmaskerd, maar ze durven niet tot arrestatie over te gaan uit angst dat de man staatsgeheimen onthult. Ook zou de FBI de man al verschillende keren hebben verhoord. De man werkte waarschijnlijk op een militair laboratorium in de staat Maryland.

Volgens enkele werknemers van het laboratorium was de beveiliging ronduit slecht. "Je kon letterlijk met van alles naar buiten lopen" zei een deskundige.

Telecombedrijf BEN komt sporters tegemoet

Met een beetje tegenzin is telecombedrijf BEN morrende sporters in Salt Lake City tegemoet gekomen door extra minuten beltegoed aan hen te geven.

De sponsor van de Nederlandse sportkoepel NOCNSF gaf voor de Olympische spelers alle Nederlandse sporters en hun begeleiders een telefoon met een simkaart ter waarde van 50 dollar, goed voor 250 minuten lokaal bellen. De sporters zijn er inmiddels achter gekomen dat zij met de telefoon ook gemakkelijk even naar huis kunnen bellen, internationaal dus. Daardoor waren sommige sporters snel door hun beltegoed heen.

BEN verstrekte de telefoons op verzoek van NOCNSF. Na de aanslagen op 11 september 2001 in Amerika werd in een veiligheidsadvies aangegeven dat ook de sporters op elk moment bereikbaar moesten zijn. Het telecombedrijf verstrekte bij de Olympische Spelen in Sydney alleen de Nederlandse begeleiders een telefoon.

,,Na de aanslagen in Amerika was de situatie ineens anders. Ook sporters moesten bereikbaar zijn. Aan het verzoek van NOCNSF hebben we dus meegewerkt. De telefoons zijn echter alleen bedoeld om contact in Salt Lake te houden'', aldus een woordvoerder.

De sponsor heeft dinsdag door middel van een brief nogmaals aan de sporters uitgelegd met welk doel de telefoons zijn verstrekt. ,,Uit veiligheidsoverwegingen. Als we de sporters geen limiet zouden opleggen, waren de kosten niet te overzien geweest'', zegt de woordvoerder. Om de sporters alsnog een beetje tegemoet te komen hebben ze allemaal een extra beltegoed van 25 dollar gekregen.

Antiterreurpolitie Italië pakt Marokkanen op

bianca en michael had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rome zijn dinsdag vier Marokkanen (30 tot 40 jaar) aangehouden die een "aanzienlijke" hoeveelheid cyanide bij zich hadden. Tevens waren zij in het bezit van een stadsplattegrond waarop de plaats van de Amerikaanse ambassade was omcirkeld. Ook trof de politie bij hen ook een kaart met het waterleidingstelsel van de Italiaanse hoofdstad aan.

Een kleine week geleden werden al drie andere Marokkanen in Rome opgepakt na een onderzoek van de antiterreurpolitie en de Italiaanse inlichtingendienst in islamitisch-fundamentalistische kringen. De drie hadden stempels om documenten te vervalsen en kaarten van Rome waarop mogelijke doelwitten van aanslagen waren aangegeven.

Ook lijken in tuin van directeur crematorium

De politie in de Amerikaanse staat Georgia heeft weer een aantal lijken gevonden bij het crematorium in de plaats Noble. De nieuwste vondst werd gedaan in de tuin van de woning van de directeur.

Tot dinsdagavond zijn nu in totaal 155 lichamen gevonden die eigenlijk gecremeerd hadden moeten worden. De autoriteiten vrezen nog zeker vijftig lijken te zullen vinden.

Intussen is directeur Brent Marsh (28) formeel aangeklaagd voor oplichting. Hij zou eerder hebben verklaard dat de lijken niet verbrand konden worden omdat de oven stuk was gegaan.

Onderzoekers in Noble hebben uitgesproken dat ze denken dat sommige lichamen er al liefst vijftien jaar of langer lagen. In plaats van as bleek Marsh verbrande houtsnippers of verkruimeld cement in de urnen te doen die hij meegaf aan de bedroefde nabestaanden.

Aangifte mishandeling tegen Davids

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag begint het strafrechtelijk onderzoek tegen Edgar Davids wegens bedreiging en zware mishandeling van zijn ex-vriendin.

Het 23-jarige Amsterdamse fotomodel Sarah H., die jarenlang met Davids samengewoond heeft en een tweejarig kindje van hem heeft, diende de aanklacht in. Zij zegt dat zij de afgelopen jaren in Italië en Nederland vele malen ernstig mishandeld en bedreigd is door de voetballer. Zij deed gisteren officieel aangifte van deze gebeurtenissen, in het bijzijn van haar advocaat mr. A. Moszkowicz, bij de recherche van het politiebureau IJ-tunnel in Amsterdam-Oost.

Steeds meer criminele meiden

joris en Gugg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden: Meiden vaker op het criminele pad

Steeds meer meisjes in ons land gaan op het criminele pad. Bovendien worden ze steeds gewelddadiger. Het aantal meisjes dat is opgepakt wegens agressief gedrag is in 15 jaar tijd vervijfvoudigd.

In 1985 werden 3.076 jongeren opgepakt voor een geweldsmisdrijf, daaronder waren 232 meisjes. In 2000 werden 9.800 jeugdcrimineeltjes opgepakt. Het aandeel van de meiden was toen opgelopen tot ruim 1.200.

Ernstige en gewelddadige jeugdcriminaliteit komt weliswaar vaker voor in de grote steden, maar vindt ook plaats in kleinere gemeenten en op het platteland. De criminaliteit wordt niet gepleegd vanwege de 'kick' maar voor het financieel gewin.

Dolf Jansen houdt radiopauze voor marathon

Cabaretier en radiopresentator Dolf Jansen stopt voor drie maanden met radiomaken. Zijn programma Leuk is anders op Radio 3FM geeft hij die tijd in handen van cabaretier Jochem Myjer. Dolf doet dit omdat hij zich wil voorbereiden op de marathon van Boston.

Jochem Myjer heeft al eens eerder de presentatie gedaan van Leuk is anders', dat elke vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur wordt uitgezonden. Hij zit ook in het cabaretteam dat het radioprogramma 'Spijkers met Koppen' (Radio 2, zaterdagmiddag) van grappen voorziet. Myjer gaat vanaf april bij Radio 3FM aan de slag.

'Vriend Reve bekent pedofilie'

Joop Schafthuizen, de partner van schrijver Gerard Reve, heeft tegenover onderzoekers van de Belgische politie bekend dat hij in zijn leven negen pedofiele relaties heeft gehad.

De agenten van de Belgische politie troffen in de villa van Reve en zijn partner ook films met kinderporno aan op zolder, aldus een Belgische krant. Het duo woont in België.

De bekentenissen zijn een direct gevolg van een onderzoek naar Schafthuizen, dat loopt sinds de zomer, toen een buurjongen een klacht tegen hem indiende. Volgens de krant heeft Schafthuizen tegenover de politie verklaard dat Reve wel van de relaties op de hoogte was, maar dat hij 'niet deelnam aan de vrijpartijen.'

Vleesetende schapen

alien8ed had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een afgelegen moerasgebied bij Stanhope in Weardale, Engeland, heeft een fazantenjager en vogeldeskundige een nieuwe ''schapensoort'' ontdekt, die in plaats van alleen planten ook vlees eet.

De schapen leven op een dïeet van planten en scharrelend gevogelte. Waarschijnlijk zijn de schapen overgestapt naar vlees om een gebrek aan voedingsstoffen in de planten die voorkomen in hun leefgebied te compenseren.

De schapen zijn ook verantwoordelijk voor de dood van een 61 jarige vrouw, die in 1999 op de fiets de schapen ging voederen en door de dieren werd overlopen.

Marokkanen bekogelen man met stenen

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 30-jarige man uit Gouda raakte gewond aan zijn hoofd en handen toen hij door een groep Marokkaanse jongeren met stenen werd bekogeld. De man werd voor de deur van een supermarkt lastig gevallen, en mocht daardoor samen met zijn hond naar binnen. Toen de man bij de kassa stond, gooide de jongeren, vanaf de straat, stenen naar binnen.

Buiten de supermarkt herhaalde zich dit voorval. Omstanders hebben de man en zijn hond van de jongeren moeten bevrijdden. De politie is gewaarschuwd maar die heeft nog niemand kunnen aanhouden.

Volkskrant en VPRO komen met filmsite

Dagblad De Volkskrant en omroepvereniging VPRO zijn al enigszins bekend om hun samenwerking op het gebied van films. Samen onderhouden ze jaarlijks de Filmtijger-site tijdens het Filmfestival in Rotterdam, en die samenwerking gaan ze nu voortzetten. De krant zal content gaan leveren voor een nieuwe filmsite van de VPRO. Cinema.nl, die nog gelanceerd moet worden, wordt de opvolger van 24H Cinema Service, de huidige interactieve site van de VPRO.

Volegns Adformatie gaat Cinema.nl recensies en interviews uit De Volkskrant bieden, naast radio- en tv-uitzendingen van de VPRO en verslaggeving van een eigen redactie. Projectleider Gert Jan Kuiper van VPRO Digitaal meldt dat beide partijen elkaar goed aanvullen. Ook zijn ze allebei hoofdsponsor van het eerder genoemde Filmfestival Rotterdam.

Toekomstige betrokkenheid van commerciële partijen op de site is volgens Kuiper niet uitgesloten.

Eigen TV show voor DJ Robert Jensen

Peter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf 15 maart krijgt Robert Jensen zijn eigen wekelijkse TV show bij Yorin. Dit maakte de zender vandaag bekend. Het programma heet simpelweg Jensen!

In deze personality show neemt Jensen het op voor de underdog. De Yorin FM DJ gaat het opnemen voor BN-ers die veel kritiek over zich heen hebben gekregen zoals Emile Ratelband en Jomanda. Het is de bedoeling dat Jensen zich niet laat leiden door eventuele vooroordelen maar zelf vierkant achter de gast gaat staan. Op deze manier zou je erachter moeten komen wie de omstreden BN'er nu eigenlijk is.

Robert Jensen blijft verder gewoon iedere ochtend te horen in het ochtendprogramma van Yorin FM tussen 6-9 uur.

übermenschen

Sabbie meldde ons het volgende:
Ooit heb ik een boek gelezen dat ging over het syndroom van Gilles de la Tourette. Het boek heette Geestdrift van Daniel Hecht.

Wat de link is tussen übermenschen en mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette? Dat is dat Hitler vroeger mensen met deze syndroom übermenschen probeerde te maken. Moordmachines.

meer info? klik op de link om een beter inzicht te krijgen op dit syndroom, of lees het boek dat hierboven staat vermeld
Fok! Forum

Gevonden lichaam is van Wendela

Na 389 dagen van onzekerheid is er duidelijkheid gekomen over het lot van Wendela Hagedoorn. Wat velen al vermoedde bleek gister waarheid. De resten van het in beton gegoten lichaam behoren toe aan de 51-jarige Huizense.

Het lichaam werd donderdag jongstleden opgegraven in de achtertuin van haar man. Het lichaam was in zo'n verregaande staat van ontbinding dat zij nog slechts aan de hand van gebitsgegevens geïdentificeerd kon worden. De verwachting is dat het lichaam eind deze week vrijgegeven wordt.

Hoewel de vondst van het lichaam een belangrijke doorbraak is de beruchte zaak, zal er voorlopig nog geen eind komen aan dit drama. Haar echtgenoot Pieter Hagedoorn zit sinds afgelopen donderdag voor de derde maal achter de tralies. Door het continu zwijgen van de architect word de zaak voor Openbaar Ministerie een stuk moeilijker.

,,Dat Wendela in de achtertuin van haar man is gevonden, wil nog niet zeggen dat híj haar heeft gedood. Een rechter wil harde bewijzen zien,'' zegt persofficier Robert Meulenbreuk. Wanneer de doodsoorzaak bekend is zal het OM Hagedoorn het vuur aan de schenen leggen, in de hoop dat hij eindelijk wat loslaat.

Twee miljoen moslims op bedevaart

Een blik op de Ka'Ba.Rond de twee miljoen moslims hebben zich dinsdag verzameld voor de jaarlijkse bedevaart (hadj) naar Mekka. Woensdag zal de menigte dezelfde weg bewandelen als profeet Mohammed op weg naar de berg Arafat, waar de haj Donderdag zijn hoogtepunt zal bereiken.

Vele gelovigen trokken al langs de Ka'ba (kubus). Deze Ka'ba is afgedekt met zwarte doeken en vormt het centrum van de moskee. Iedere moslim die over een goede gezondheid en voldoende kapitaal beschikt dient deze bedevaart minimaal eenmaal in zijn of haar leven te hebben gemaakt.

Omdat de angst voor terreuraanslagen na 11 September fors gegroeid is zijn er vele veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn er meer dan 20.000 soldaten en circa 10.000 politieagenten op de been om een veiligheid in de heilige stad te garanderen. Ook word de heilige stad vanuit de lucht scherp in de gaten gehouden door negen helikopters.

Minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef heeft de pelgrims opgeroepen zich te richten op hun religieuze verplichtingen. Hij waarschuwde hen dat de Saudische autoriteiten geen enkel anti-Amerikaans protest zullen dulden.

Overigens is het voor ondernemers altijd prettig zaken doen tijdens de hadj. De pelgrims geven jaarlijks veel miljoenen uit aan souvernirs en cadeaus. Enkele verkopers menen dat de zaken slechter lopen als in voorgaande jaren. levendig is dan vorig jaar. Ze wijten dat aan de gevolgen van de aanslagen in de VS. 'De economieën van moslimlanden zijn getroffen door het incident in Amerika', zei de Turkse handelaar Mustafa Ayjoun.

Opnames Bond film liggen stil

De opnames voor de twintigste Bond-film liggen twee weken stil. De oorzaak van het stil liggen is een gewonde hoofdrolspeler. Pierce Brosnan, die de rol van James Bond vertolkt, is gewond geraakt aan zijn knie.

Doktoren hebben de acteur verplicht twee weken rust te nemen om te herstellen. De filmproducenten wilden niet vertellen wat er precies is voorgevallen.

"Pierce Brosnan speelt de rol van James Bond altijd met zeer veel lichamelijk inspanning. Hij is gewond geraakt aan zijn knie tijdens een actiescène op het water", aldus de officiële persverklaring.

De producenten zeiden ook dat het ongeval niet zal leiden tot een latere releasedatum.
De film moet in november 2002 in première gaan.

Nederlandse komt om bij helikoptercrash

Dinsdag zijn in de Alpen vier mensen door een helikopterongeluk om het leven gekomen. Onder hen bevond zich een 49-jarige Nederlandse vrouw.
De helikopter stortte aan het begin van de middag op 1600 meter hoogte neer op een skipiste van Flaine, bij Chamonix.

In de helikopter bevonden zich de piloot, een co-piloot en twee passagiers, onder wie de Nederlandse. De helikopter was eigendom van een particuliere organisatie en had de gewonde Nederlandse skister van de piste opgepikt.

De helikopter stortte neer nadat het een kabel had geraakt. Het toestel kwam pal naast een restaurant terecht.

Volgens een woordvoerder heeft piloot, die zeer ervaren was, de kabel niet gezien of het toestel raakte onbestuurbaar door een technisch mankement. De bergbewoners gebruiken de kabel onder andere voor het vervoer van explosieven die lawines moeten opwekken.

Explosieve stijging straatroven in Londen

Het aantal berovingen op straat in Londen is in januari met 49 procent gestegen ten opzichte van diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die de politie van Londen dinsdag heeft gepubliceerd.

Afgelopen januari waren er 4656 berovingen met geweld en 2098 waarbij iemand iets uit de handen werd gerukt, tegen respectievelijk 3321 en 1199 in januari 2001. Minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett had vlak voor de publicatie van de cijfers de politie zes maanden de tijd gegeven om de groei van de criminaliteit een halt toe te roepen. Hij noemde de groei ervan onaanvaardbaar.

Reden voor de explosieve stijging in het aantal straatroven in de Britse hoofdstad zou de herverdeling van de mankracht bij de politie zijn na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. De extra bewaking van sommige gebouwen gaat ten koste van hele wijken.

[Voetbal] Uitslag Roda JC - AC Milan

Dinsdag heeft Roda JC tegen het Italiaanse AC Milan een kleine nederlaaag geleden.
De Limburgers verloren op eigen veld slechts met 1-0 van de Italiaanse miljoenenformatie.
Door het kleine verschil mogen de spelers van Roda nog een klein beetje hopen op plaatsing voor de volgende ronde.

Roda, dat vooraf veel respect toonde voor de Italiaanse grootmacht, kwam in de 29e minuut op achterstand toen José Mari doel trof, 0-1. De Limburgers leken echter niet van hun stuk geraakt en speelden in de tweede helft vrij van enige druk en kreeg daardoor enkele behoorlijke kansen. Anastasiou, Vrede en Sonko konden echter niet voorkomen dat Milan met de magere winst er vandoor ging.

VVD wil slimmere inzet politie

VVD-fractievoorzitter Dijkstal heeft dinsdagavond op een verkiezingsbijeenkomst laten weten dat de partij veel aandacht zal gaan besteden aan de politie, deze moet sneller en flexibeler worden. Hierbij denkt hij aan nieuwe technieken zoals irisscanners, camera's en informatietechnologie maar ook aan moderner management en flexibeler arbeidsvoorwaarden.

Volgens Dijkstal heeft het paarse kabinet de afgelopen acht jaar vooral veel geld besteed aan noodzakelijke capaciteitsuitbreidingen.
Nu is het tijd voor een slimmere inzet van de beschikbare mensen en middelen, aldus de VVD-leider.

Man vindt slang met 2 koppen

CrazyRay had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een boer uit het dorpje Pinoso bij de stad Alicante in het oosten van Spanje heeft op zijn erf een slang met twee koppen gevonden. Dat heeft de bioloog José Carlos Monzó dinsdag aan de pers verteld.

Monzó zei dat de ongeveer twintig centimeter lange slang waarschijnlijk vier maanden oud is. Volgens Monzó is het geen unicum dat een slang met twee koppen word geboren, echter sterft dan in bijna alle gevallen één kop af. Bij de in Alicante ontdekte slang hebben beide koppen zich goed ontwikkeld.

[OS] Uitslag 1500 meter mannen

Op de Olympische Spelen in Salt lake City heeft de Amerikaan David Parra vandaag goud gewonnen in een nieuw wereldrecord.
De Amerikaan schaatste een tijd van 1.43.95. Een aantal ritten daarvoor had Jochem Uytdenhaage ook al het oude wereldrecord van 1.45.20 verbroken; de Nederlander werd uiteindelijk 2e in een tijd van 1.44.57.
De Noor Adne Sondral, Olympisch titelverdediger, moest zich tevreden stellen met een bronzen plak.

Overige Nederlanders

Rintje Ritsma zag zijn laatste Olympische avontuur eindigen op een 9e plek. Hij eindigde nog achter Ids Postma (5e) en Jan Bos (7e).
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.