BVD gaat moslimscholen permanent volgen

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) gaat de islamitische scholen vanaf nu permanent volgen. Volgens een onderzoek van de BVD hebben fundamentalistische moslimgroeperingen echter nauwelijks invloed.

Zeven van de 32 moslimscholen in Nederland krijgen geld van fundamentalistische groeperingen of hebben leden van zulke organisaties in het schoolbestuur zitten. Dat schrijft de Binnenlandse Veiligheidsdienst in een rapport. Ook hebben sommige scholen docenten die fel gekant zijn tegen de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving.

Invloed van radicale moslims moet niet worden overdreven.

In een reactie noemt minister De Vries van Binnenlandse Zaken de bevindingen zorgwekkend, maar hij onderstreept dat de invloed van radicale moslims niet moet worden overdreven.

Dinsdag werd bekend dat de Onderwijsinspectie een onderzoek gaat doen naar beweringen dat tien islamitische scholen aanzetten tot haat. Aanleiding daarvoor waren berichten in het televisieprogramma NOVA over buitenlandse fundamentalistische organisaties die invloed proberen te krijgen op het islamitisch basisonderwijs.