Duitsland in greep van tabaksindustrie

De wereldgezondheidsorganisatie WHO hield deze week in Warschau een Europese ministersconferentie over een wereldwijd verdrag over tabaksbeleid. 170 landen deden mee aan de conferentie.

Onze Nederlandse minister voor Volksgezonheid Borst pleitte voor een strengere regelgeving en vooral voor een eenduidig beleid voor heel Europa.

Het was de bedoeling een verklaring te ondertekenen waarin de plannen worden uitgewerkt om tot één tabaksbeleid te komen voor heel Europa. Dat zou dan als basis dienen voor het wereldwijde verdrag dat de WHO in 2003 in werking wil stellen.

Duitsland werkt niet mee
Duitsland frustreerde echter het proces, het weigerde als enige land de verklaring te tekenen waarin de Europese ministers van volksgezondheid pleiten voor maatregelen. Onze Oosterburen staan bekend als een land met een enorme invloed van de tabaksindustrie. 'Big Tobacco' als het Duitse Reemtsma hebben er in het verleden voor gezorgd dat de Duitse regering belangrijke, voor de industrie nadelige, besluiten over het tabaksbeleid niet steunt.

Minister Borst sprak ferme taal:
,,Duitsland moet nu maar eens duidelijk maken waar het voor gaat: de volksgezondheid of de Duitse industrie.''

WHO-verdrag over tabaksbeleid
Het WHO-verdrag wordt in 2003 ondertekend en zal bindend zijn voor de 191 lidstaten van de wereldgezondheidsorganisatie. Het verdrag zou een stuk verder moeten gaan dan het EU-beleid

,,Het is de keuze tussen leven en dood. Ik zal niemand verbieden te roken, maar ik wil wel dat we nu eens serieus gaan proberen de tabaksepidemie te bestrijden. In Nederland sterven jaarlijks 23000 mensen aan de gevolgen van roken. Het verbijstert mij nog steeds dat bijna niemand zich daarom echt druk maakt.''aldus Minister Borst.

De nieuwe, aangescherpte Tabakswet voor Nederland wordt binnenkort door de Eerste Kamer behandeld.