Video laat ramp zien vanuit WTC-toren

Er blijkt een video-opname te bestaan die terroristische aanslagen van 11 september op het World Trade Center in New York vanuit het gebouw zelf laat zien. Op de video is te zien hoe wordt opgeroepen tot evacuatie van de noordelijke toren. The New York Times meldt dat vandaag.

Tevens is te horen hoe de zuidelijke toren door een vliegtuig wordt geraakt en hoe een brandweercommandant in het WTC een telefoontje krijgt dat er ook een aanslag op het Pentagon is gepleegd.

De opnamen zijn gemaakt door de Fransman Jules Naudet, die in New York een documentaire over de opleiding van brandweermannen aan het maken was. Bij toeval was hij die dag vlak bij het WTC aan het filmen. Na de inslag van het eerste vliegtuig in de noordelijke toren rende Naudet naar de noordelijke toren.

De eerste beelden ter plaatse laten de brandweercommandant Joe Pfeifer en Pete Hayden zien die een commandopost in het gebouw opzetten. Zij geven opdrachten en proberen via de telefoon de evacuatie te regelen. In de lobby van het gebouw heerst een griezelige kalmte. Op de gezichten van de brandweermannen is de angst af te lezen.

Wie de video ziet, zo zegt The New York Times, is tot het uiterste gespannen "omdat hij precies weet wat er gaat komen: een harde klap, als een bus die tegen een brugpijler botst, het tweede vliegtuig." "Tommy! Tommy! Nog een vliegtuig! Nog een vliegtuig!", schreeuwt iemand.
De lens van de camera zit zo vol met stof en puin dat hij voortdurend met een lap moet vegen om nog iets te kunnen filmen.

Er zijn beelden te zien van bange mensen die enkele minuten later zullen sterven en van een brandweeraalmoezenier die temidden van het geschreeuw van gewonden wordt weggedragen.

De buitenopnamen die Naudet maakte, waarin te zien is hoe een vliegtuig op de noordelijke toren botst, werden kort na 11 september al getoond. Bijna niemand wist echter van het bestaan van de opnamen in het gebouw. Die opnamen zijn nooit vrijgegeven.

Volgens The NY Times is het nog maar de vraag of het publiek de rest van de opnamen te zien zal krijgen. Kopieën zijn wel vertoond brandweerkazernes in New York. Hij zou ook worden gebruikt in het kader van het onderzoek. De Franse cameraman zelf wil van de video een documentaire maken voor de families van de slachtoffers.