FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 november 2001

Palestijnen beschuldigen IsraŽl

De Palestijnse Autoriteit beschuldigt IsraŽl ervan de bom die gisteren zeker vijf Palestijnse kinderen doodde, als valstrik te hebben geplaatst. Ze roepen op tot een internationaal onderzoek naar "de moordaanslag op onschuldige kinderen".

De IsraŽlische minister van Defensie heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden. Hij zei dat de oorzaak van de explosie wordt onderzocht. Duizenden mensen woonden vrijdag de begrafenis van de kinderen in het zuiden van de Gazastrook bij.

Tijdens de begrafenis kwam het tot een confrontatie tussen de bezoekers van de plechtigheid en het IsraŽlisch leger. Een vijftienjarige Palestijn werd in zijn hoofd geschoten door IsraŽlische soldaten en overleed later in het ziekenhuis, vier andere jongeren raakten gewond. De jongeren zouden met stenen naar de soldaten hebben gegooid, de IsraŽli's schoten daarop met scherp terug.

Geen beroep tegen schikking Schipholtunnel

Ondanks de woede van de Tweede Kamer, gaat het kabinet niet in beroep tegen de schikking die justitie heeft getroffen met drie bouwbedrijven (Strukton Betonbouw, KSS en Hollandse Beton en Waterbouw) die de Schipholtunnel hebben aangelegd.

Het OM bood de aannemers een schikking aan van ťťn miljoen gulden per bedrijf. De bedrijven, die zeker voor 20 miljoen hadden gefraudeerd, kopen zo strafvervolging af. Wel moeten de aannemers f.20 miljoen teruggeven aan de opdrachtgever NS.

De Tweede Kamer vond vorige week dat de drie bouwbedrijven er veel te gemakkelijk van afkomen. Het kabinet deelt die mening kennelijk niet. De SP heeft al te kennen gegeven een spoeddebat over deze kwestie te willen voeren.

Afgang justitie in Clickfondszaak definitief

De afgang van het Openbaar Ministerie in de clickfondszaak is wat betreft de zaak tegen de top van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon definitief. Het OM heeft het hoger beroep ingetrokken

De rechtbank in Amsterdam verklaarde in juni dit jaar het OM niet-ontvankelijk wegens onzorgvuldigheden. Volgens het OM ging het hier om een criminele organisatie, die geld naar Zwitserland doorsluisde. De rechter liet echter geen spaan heel van de aanklacht van de Officier van Justitie en achtte alleen gerommel met loonbelasting bewezen.

De Operatie Clickfonds was de grootste beursfraudezaak ooit in Nederland volgens het OM. Juristen oordeelden eerder dat dit een van de grootste afgangen van justite van de afgelopen 60 jaar was. Zie ook dit bericht.

Man gedood door eend

NoVaRaGnA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 35-jarige man uit Florida is gisteren omgekomen nadat een eend frontaal tegen zijn hoofd botste en hij overboord sloeg. De boot waarin de man voer had een snelheid van ongeveer 75 kilometer per uur.

Een vriend van de onfortuinlijke schipper keek toe vanaf de kant. Van het ene op het andere moment was de man van de boot verdwenen. De vriend vond de man in het meer en probeerde hem te reanimeren, maar het was te laat. Ook het lichaam van de eend is gevonden. De officiele doodsoorzaak (van de man) was een hoofdtrauma gevolgd door verdrinking.

Israeliers achter Palestijnse staat

nirvana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een opiniepeiling in Israel heeft aangetoond dat een meerderheid van de bevolking (59%) de vorming van een Palestijnse staat steunt. De peiling bewijst het gelijk van minister Peres, die vorige week voor de VN verklaarde dat de Israeliers in meerderheid achter een Palestijnse staat staan. Enkele rechtse ministers onder leiding van premier Sharon vroegen na de toespraak van Peres om het ontslag van hun collega. De peiling werd door het dagblad Maariv gehouden.

34% wijst de vorming van een Palestijnse staat af. Bijna 75% van de bevolking denkt dat de staat, ongeacht hun mening,er uiteindelijk toch komt.

Man valt rioolmedewerkers met bijl aan

Thijz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 45-jarige, psychisch in de war zijnde, inwoner van Heemskerk heeft gisterenavond laat in zijn woonplaats twee rioolmedewerkers en enkele andere mensen met een bijl aangevallen omdat ze teveel lawaai zouden hebben gemaakt.

De twee rioolmedewerkers, afkomstig uit Amsterdam, waren in een naastgelegen woning van de Heemskerker bezig met herstelwerkzaamheden. Toen ze klaar waren werden zij voor de woning aangesproken en vrijwel gelijk aangevallen door de buurman, die bewapend was met een bijl en een stok.

Daarna liep de gestoorde man het huis van zijn buren in, waar zijn 37-jarige buurman het moest ontgelden. Een 18-jarige buurtbewoner, die op het rumoer was afgekomen wist de verdachte uiteindelijk naar buiten te werken door de stok van de aanvaller af te pakken en hem daarmee hard op het hoofd te slaan.

Bij het incident raakte wonder boven wonder alleen een rioolmedewerker lichtgewond. De dader zelf liep een hoofdwond op. Na behandeling in een ziekenhuis is hij gearresteerd.

Iran pakt man met 2 kg opium in maag

Medi@Watzjer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Iran is een bizar record gesneuveld. De Iraanse politie heeft namelijk een man gearresteerd die maarliefst 2 kilo zuivere opium in zijn maag had verstopt. Een record. Opium is ťťn van de basisstoffen waaruit zuivere heroÔne wordt gemaakt.

De man probeerde de drugs via zijn maag Iran binnen te smokkelen. Hij had de opium in Pakistan gekocht. Sinds de val van het Taliban-regime in Afghanistan, wordt er massaal opium van Afghanistan naar buurland Pakistan gesmokkeld.

Afghanistan is de grootste opiumproducent ter wereld. De prijzen van heroÔne zijn de laatste dagen tot een absoluut dieptepunt gedaald. De controles op heroÔnesmokkel zijn sinds enkele dagen dan ook sterk opgedreven. Steeds meer smokkelaars worden betrapt terwijl ze drugs in hun lichaam meesmokkelen in condooms of balonnetjes...

Turkije stelt vrouw gelijk aan man

HappyFun maar ook GhostArmor hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turkije heeft haar burgerlijk wetboek flink herzien om vrouwen dezelfde rechten te geven als mannen. In de oude versie, die uit 1926 stamde, stond nog dat de man aan het hoofd van het gezin staat en dat de vrouw toestemming van haar echtgenoot moet hebben om te mogen werken.

De Turkse politiek wilde het wetboek veranderen om zo de vooruitzichten op Turkse toetreding tot de Europese Unie te vergroten. Het parlement heeft er een maand over gedaan overeenstemming te bereiken over de talloze wijzigingen in de in totaal 1.030 artikelen die het burgerlijk wetboek rijk is.

De wet zal na bekrachtiging door president Ahmet Necdet Sezer op 1 januari 2002 in werking treden.

SGP onder vuur door vrouwelijke politici

Het kabinet moet stappen ondernemen om de kleine christelijke partij SGP te dwingen vrouwen toe te laten op verkiesbare posities. Dat vinden vrouwelijke politici van de vijf grote partijen (PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks).

Ze hebben hierover een brief geschreven aan minister Korthals van Justitie en staatssecretaris Verstand van Emancipatie. De SGP is principieel tegen het passief kiesrecht voor vrouwen. Onlangs stelden de Verenigde Naties dat dit standpunt in strijd is met het VN-Vrouwenverdrag. Staatssecretaris Verstand zag daarin geen aanleiding om op te treden, vooral omdat de SGP volgens haar dan moet worden verboden en dat zou niet bevorderlijk zijn voor de democratie.

De vrouwelijke politici nemen met deze reactie geen genoegen. Ze vinden dat het kabinet de SGP wel degelijk kan beÔnvloeden, bijvoorbeeld door de subsidies stop te zetten als de partij aan haar principiŽle standpunten vast blijft houden.

Marihuana verhoogt risico op kanker

GhostArmor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Iemand die marihuana rookt, heeft een verhoogde kans op diverse soorten kanker. Dat staat te lezen in een Frans rapport dat door het Franse Ministerie van Gezondheid werd bekendgemaakt. Het rapport is een samenvatting van meer dan 1.200 wetenschappelijke studies, uitgevoerd door het Franse Nationale Instituut van Gezondheid en Medische Research. Volgens het rapport verhoogt het roken van marihuana de kans op long-, mond-, keel-, strottehoofd- en slokdarmkanker. "Een marihuana-sigaret bevat 50 mg teer, een tabaksigaret slechts 12 mg", vermeldt het rapport.

Het is echter moeilijk een direct verband tussen het marihuanaverbruik en kanker vast te stellen aangezien "het product in de meeste landen illegaal is."

Zware gevechten rond Kunduz

De Noordelijke Alliantie heeft vandaag een hevige aanval ingezet op de Talibanstellingen in en rond de Noord-Afghaanse stad Kunduz.
Het bolwerk van de Taliban wordt op drie fronten aangevallen.

Generaal Dostum, die donderdag nog een capitulatie leek te zijn overeengekomen met Talibanbevelhebbers in Kunduz, verklaarde: ,,Als de Taliban niet opgeven zullen we ze elimineren''.
Onduidelijk is vooralsnog waarom de onderhandelingen zijn vastgelopen.

Talibanstrijders in de heuvels rond de stad reageerden op de aanvallen van de alliantie met hevig mortiervuur. Dit verzet werd echter snel gestopt doordat Amerikaanse B-52 bommenwerpers de stellingen aanvielen.

Reve krijgt ereburgerschap

De Belgische gemeente Zulte heeft Gerard Reve het ereburgerschap aangeboden. Het was een initiatief van de liberale oppositie, om de stroeve verhouding tussen de Vlaamse regering, het Belgische koningshuis en de schrijver zelf te doorbreken. Reve krijgt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, maar koning Albert reikt 'm niet uit, omdat de partner van Reve wordt verdacht van ontucht.

Het is de bedoeling het ereburgerschap komend voorjaar aan Gerard Reve te overhandigen.

Uitslagen UEFA Cup

Feyenoord heeft een moeizame overwinning behaald tegen SC Freiburg. Het werd gisteravond 1 - 0. Pas in de slotfase scoorde de Japanner Ono tegen de Duitse middenmoter.

Feyenoord had het in De Kuip moeilijk tegen Freiburg. In de beginfase van de tweede helft kregen de Duitsers zelfs de beste kansen.

PSV daarentegen heeft de eerste wedstrijd in de derde ronde van de UEFA beker met 3 - 2 verloren van het Griekse PAOK. De Eindhovenaren kwamen in de 20e minuut nog wel op voorsprong dankzij een doelpunt van John de Jong. Maar PAOK kwam nog voor rust terug met twee goals. Ook na rust kreeg PSV een doelpunt om de oren. Dankzij een late treffer van Bruggink behoudt PSV een redelijke uitgangspositie voor de return in Eindhoven.

Overige uitslagen:

Bordeaux (Fra) - Roda JC 1-0
Hap. Tel Aviv (Isr) - Lok. Moskou (Rus) 2-1
PAOK Saloniki (Gri) - PSV 3-2
Feyenoord - SC Freiburg (Dui) 1-0
Servette (Zwi) - Hertha BSC (Dui) 0-0
Parma (Ita) - BrŲndby (Den) 1-1
Slovan Liberec (Tsj) - Real Mallorca (Spa) 3-1
Club Brugge (Bel) - Olympique Lyon (Fra) 4-1
AEK Athene (Gri) - Liteks Lovetsj (Bul) 3-2
Grasshopper (Zwi) - Leeds United (Eng) 1-2
Ipswich Town (Eng) - Internazionale (Ita) 1-0
Fiorentina (Ita) - Lille (Fra) 0-1
AC Milan (Ita) - Sporting (Por) 2-0
Glasgow Rangers (Sch) - Paris SG (Fra) 0-0
Valencia (Spa) - Celtic (Sch) 1-0
Kopenhagen (Den) - Dortmund (Dui) 0-1

Marinevrouwen boos na bezoek cheerleaders

De vrouwen van een Amerikaans vliegdekschip zijn boos door een bezoekje van een groep cheerleaders. Ze denken dat het het hoofd van de mannen op het schip op hol heeft gebracht. De dames kwamen hun miniscule rokjes en topjes laten zien aan het marinepersoneel. Ze wilden daarmee de bemanning van het vliegdekschip dat voor de kust van Pakistan ligt een hart onder de riem steken.

De vrouwen waren hier niet zo blij mee. Volgens de marinevrouwen draaien de hormonen van de mannen op volle toeren sinds het bezoek. "En iedereen weet toch waar mannen aan denken", zei ťťn van de marinevrouwen.

Geterroriseerde stad even spookstad

Medi@Watzjer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De inwoners van de Belgische stad Sambreville zijn de criminaliteit meer dan beu. Het stadje was vanmorgen een spookstad. Uit protest tegen de toenemende gewelddaden en berovingen sloten deze voormiddag alle winkels, horecazaken en scholen uit het stadje een tijd lang de deuren. De inwoners trokken massaal voor een protestmanifestatie naar het marktplein. Sambreville, een stad met zoín 35.000 inwoners in WalloniŽ, heeft meer dan genoeg van de criminele bendes.

De inwoners stonden vandaag broederlijk naast elkaar op het marktplein actie te voeren. De laatste tijd dringen uiterst geweldadige bendes woningen, winkels en horecazaken binnen en roven inboedel, geld en wagens mee. De meeste slachtoffers houden er een trauma voor het leven aan over.

Bij een elektrohandelaar, kwamen ze de afgelopen drie jaar vijf keer binnen. Apotheken worden met de regelmaat van de klok overvallen. Een restaurant dat in cowboy-stijl was ingericht werd al enkele uren na de opening in gepaste Ďfar westí-stijl, met riot guns en Kalashnikovs, overvallen. Terwijl de politie onderweg was, werd 5 kilometer verderop een ander restaurant op dezelfde, uiterst brutale manier overvallen.
Niet alleen handelaars zijn slachtoffer, zowat elke nacht worden inwoners (inclusief) kinderen brutaal uit hun bed gelicht door homejackers in hun zoektocht naar sleutels van dure wagens en geld.

De burgemeester van het stadje is solidair met zín burgers en staat als ťťn blok achter het protest. De burgemeester geeft in een interview voor het tv-journaal toe dat men de zaak niet meer in de hand heeft. Hij legt de schuld bij het nul-tolerantiebeleid van de naburige steden Namen en Charleroi. Daar wordt de criminaliteit met harde hand aangepakt en zijn de politiepatrouilles gevoelig opgedreven. De burgemeester zegt dat door het nul-tolerantiebeleid het hele probleem zich verschuift naar de naburige gemeenten. Zelf weet hij ook niet meer hoe hij zín burgers nog moet beschermen. Justitie volgt niet, zegt de burgemeester, en de politie heeft niet genoeg middelen en niet de juiste opleiding om de daders te pakken.

Voor de inwoners is de maat vol. Volgens sommigen onder hen wordt een gevangenisstraf door sommige daders gezien als een verdienste, niet als een straf. Ook op de politie rekenen ze al lang niet meer. Als justitie niet meer middelen inzet dreigen ze binnenkort met een protestmars de Belgische hoofdstad Brussel te blokeren.

Officieel dodental WTC gedaald tot 3682

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het dodental van de aanslag op 11 september daalt nog steeds. Werd aanvankelijk uitgegaan van meer dan 5000 slachtoffers, woensdag kwamen de New Yorkse autoriteiten met een totaal aantal van 3682 doden en vermisten.

Deze daling van het officiŽle aantal doden en vermisten komt door vrij eenvoudige redenen, zo komen onderzoekers steeds meer namen tegen die dubbel op de lijsten staan. Ook komt het voor dat getrouwde vrouwen twee keer op de lijsten voorkomen: zowel onder de naam van hun echtgenoot als onder hun meisjesnaam. Daarnaast hebben ook buitenlandse consulaten een aantal namen op de lijsten laten doorstrepen. Tientallen buitenlanders van wie werd gedacht dat ze zich tijdens de aanslagen in het WTC bevonden, zijn teruggevonden.

Peugeot 307 nieuwe auto van het jaar

Clubhead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vakjury van 55 man heeft de Peugeot 307 tot Auto van het Jaar 2002 gekozen. Met 286 punten liet de Peugeot 307 de tweede auto in de ranglijst, de Renault Laguna, ver achter zich. De Laguna werd overigens op de voet gevolgd door de Fiat Stilo, die met 243 punten slechts ťťn punt minder kreeg dan de Renault.
De uitslag
  1. Peugeot 307 - 286 punten
  2. Renault Laguna - 244 punten
  3. Fiat Stilo - 243 punten
  4. Mini - 213 punten
  5. Honda Civic - 174 punten
  6. CitroŽn C5 - 119 punten
  7. Jaguar X-type - 96 punten

'Ook .NL domeinen voor particulieren'

Flat_erik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Particulieren en buitenlandse aanvragers moeten gewoon een .nl- domein kunnen registreren. Nu is dat recht alleen voorbehouden aan Nederlandse bedrijven. Dit is het belangrijkste advies uit het projectteam Domeinnaamdebat in haar eindrapport, dat donderdagmiddag wordt aangeboden aan de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat, Monique de Vries.

Ook moeten geschillen rond domeinnamen via een snelle en goedkope procedure buiten de rechter om opgelost worden. Deze week speelde nog het geschil over de domeinnaam telefoongids.nl. Het domein is al enige jaren in handen van mulitmediabedrijf Denda, maar KPN vindt dat zij er meer recht op heeft. In hoger beroep kreeg KPN gelijk.

Het projectteam Domeinnaamdebat is een onafhankelijke denktank, die op verzoek van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) aanbevelingen doet voor de toekomst van het .nl-domein. Het Projectteam baseert haar voorstellen op een reeks gesprekken bij particulieren, juristen en enkele bekende organisaties.

Diane tegenover Pascal

Gert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Diane en Pascal zijn de nieuwe genomineerden in het Big Brother-huis. Gezien de onderlinge verhoudingen tussen de bewoners, was de nominatie van Pascal te verwachten. Dat Diane uit de bus komt rollen mag echter een verrassing heten.

Direct na de exit van Coos ging de volgende nominatie-procedure van start. In het team van captain Sandy werd Pascal genomineerd door al zijn mede-teamgenoten. In het team van captain Leo eindigden twee bewoners op twee stemmen: Leo en Diane.

Captain Sandy moest dus beslissen wie de genomineerde in het andere team zou worden: Diane of Leo. Het werd Diane: zij had in de voorbije weken al meerdere malen aangegeven naar huis te willen. Ook vond het team van Sandy het zielig als Leo voor de tweede achtereenvolgende week genomineerd zou worden.

Na de bekendmaking van de nominaties barstte Andries in woede uit. Hij stoof de tuin in en vernielde daarbij de buitendeur. Andries had berekend dat Leo genomineerd zou worden en niet zijn vriendin Diane. Omdat Diane echter niet 'tactisch' op Leo stemde, maar op Ed, werkte zij zichzelf in de nesten.

Aanstaande donderdag wordt bekend of Diane danwel Pascal het huis moet verlaten, en dus de hoofdprijs van 1 miljoen gulden aan zich voorbij ziet gaan.

Zie ook het Big Brother-forum op FOK
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.