FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 november 2001

Aangifte tegen Goeree voor beledigen homo's

Karagoz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaar van Queer.nl doet aangifte bij de politie wegens het discrimineren van homo's.
Goeree beschrijft homo's als moordenaars. "Iemand die homoseksualiteit bedrijft, zondigt en laadt net als een moordenaar bloedschuld op zich", aldus de nauwe belevingswereld van Goeree.

Heerink is zich bewust dat het lastig, zo niet onmogelijk is om teksten als die van Jenny Goeree definitief van internet te laten verdwijnen. "Maar dat betekent niet dat je je er bij neer hoeft te leggen. Er is veel aandacht voor de homo-onvriendelijke uitspraken van imams, maar rond de uitspraken van Goeree bleef het vrij stil."

Eerder diende de COC Twente-Achterhoek al een aanklacht in tegen Goeree wegens het aanzetten tot homohaat.

Schapen kunnen tot 50 gezichten herkennen

Thijz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schapen kunnen tot vijftig verschillende gezichten van soortgenoten en mensen onderscheiden. Na twee jaar herkennen ze de gezichten op afbeeldingen. Dat schrijven de Britse bioloog Kendrick en zijn collega's in het Britse tijdschrift Nature. Bij het herkennen zijn vermoedelijk dezelfde gebieden in het schapenbrein actief als in de menselijke hersenen.

De onderzoekers lieten in het laboratorium voor cognitieve neurowetenschap in Cambridge twintig schapen foto's van 25 paar soortgenoten zien. De dieren werd bij iedere foto een bepaalde gedraging geleerd. Dat resulteerde erin dat ze in vier van de vijf gevallen het juiste gedrag bij de juiste foto's vertoonden.

Man eet wormen voor GameCube

Thijz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Wat zou je doen voor een GameCube?'. Dat was de prijsvraag die Nintendo Amerika had uitgeschreven. De winnaar is Corey Olcsvary geworden. Volgens de jury had hij de beste stunt door zichzelf te veranderen in een 'Pikmin', een Pokemon computerspelfiguur.

Dus scheerde hij zijn hoofd kaal, zette er een blad op en schilderde zichzelf blauw. Om de imitatie compleet te maken stapte Olcsvary ook over op een Pikmin-dieet. Hij at een bord met wormen en krekels leeg.

Olcsvary won een GameCube spelcomputer, een softwarepakket en 5.000 dollar.

Bankpas als authenticatie hogescholen

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aantal hogescholen is samen met betaalorganisatie InterPay gestart met een proef waarbij studenten zich kunnen identificeren met een chipkaart. Op deze manier kan ondermeer ingelogd worden op het hogeschoolcomputernetwerk en bij de online webwinkel betalingen worden gedaan.

Aan de proef van Gigaport doen o.a. de Hogeschool Holland in Diemen en Saxion Hogescholen in Gelderland mee. Voor de proef wordt gebruikt gemaakt van een chipkaart die alle studenten al hebben, die op hun bankpas.

De onderzoekers kozen voor de bankpas, omdat mensen deze kaart vaak met zich meedragen, ze de pincode uit hun hoofd weten en de verstrekking van kaart en pin al op een goede manier zijn georganiseerd.

Voor de werkelijke identifatie wordt gebruik gemaakt van een losse chiplezer, aangesloten op de pc.

Speciaal huwelijkscadeau voor Max en Willem

wob had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het huwelijkscadeau voor Willem-Alexander en Maxima wordt een heus 'Oranjefonds'. Dit gaat geld bevatten voor initiatieven die de verschillende culturen in ons land beter bijeen moeten brengen. Het koninklijk paar trouwt op 2 februari.

Plannenmakers die geld uit het fonds hopen te krijgen, moeten projecten bedenken op de gebieden jeugd, sport, cultuur of onderwijs.

Het tweetal moet ook iets voor zichzelf krijgen, iets voor 'huis en tuin'. Dit besloot het Nationaal Oranje Comitť, nadat het Nederlandse volk meer dan 1500 suggesties had ingediend. Het geld voor het fonds kan worden gestort op giro 22201.

Het stel krijgt de cadeaus tijdens een groot feest op 1 februari in de Arena, waaraan 50.000 Nederlanders kunnen deelnemen. Marco Borsato en Sita van de band K-otic zullen dan een speciaal huwelijkslied ten gehore brengen, dat is nog niet helemaal klaar, maar gaat over 'lopen over water'.

Bush en Blair positief over oorlog

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Bush en de Britse premier Blair waren in Washington positief wat betreft de internationale strijd tegen het terrorisme. Ze zeiden vastbesloten te zijn om die strijd te winnen, hoe lang die ook mag duren.

Bush zei dat er grote vooruitgang in Afghanistan geboekt wordt. "Het gevecht tegen Bin Laden wordt zeker gewonnen."

Volgens Blair zullen de luchtaanvallen op Afghanistan niet voldoende zijn om de Taliban te verslaan. Maar natuurlijk zullen we daar ook andere operaties uitvoeren, zei hij, mogelijk doelend op de inzet van meer grondtroepen.

'Irak traint terroristen'

Norush en Thijz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Irakese regering traint terroristen in een geheim kamp ten zuiden van Bagdad. Dit zeggen twee voormalige medewerkers van de inlichtingendienst van Saddam Hussein in de The New York Times van donderdag.

De overlopers waren hoge officieren uit de Iraakse inlichtingendienst. De terroristenopleiding zou al sinds 1995 gegeven worden. In vijf tot zes maanden worden islamitische extremisten tot terrorist opgeleid in het Salman Pak-kamp. In een zwaar bewaakt deel van het kamp zou een team van wetenschappers onder leiding van een Duitser werken aan biologische wapens.

Richard Butler, voormalig hoofd van de VN-wapeninspectiedienst, noemt de beweringen 'geloofwaardig'. Het verhaal komt overheen met de bronnen van Westerse inlichtingendiensten.

Yahoo mag verbod nazi-items negeren

merulez, JaKaLa en Slashdotter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Yahoo het Franse verbod op de veiling van nazi-artikelen op zijn site naast zich neer mag leggen.

De rechter vond dat Yahoo wordt beschermd door het eerste artikel van de grondwet, de vrijheid van meningsuiting, en dat de Franse wetgeving niet geldt voor de Amerikaanse site.

De uitspraak betekent dat op wereldwijd toegankelijke websites alleen het Amerikaanse recht van toepassing is, indien zij vanuit de Verenigde Staten opereren.

De uitspraak is er een uit de langlopende zaak rond de veiling van nazi-artikelen op Yahoo. Een Franse rechter bepaalde dat Yahoo ervoor moest zorgen dat internetters in Frankrijk geen toegang meer hadden tot de veiling.

Yahoo protesteerde tegen deze uitspraak. Yahoo wilde wel op de Franse site de veiling stopzetten, maar zei niet te kunnen voorkomen dat Fransen op Yahoo.com of andere buitenlandse sites alsnog het verboden materiaal kunnen bekijken en bestellen.

Stroom buitenlandse bruiden houdt aan

P. Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waarschuwde onlangs in een interview met het FNV Magazine al voor de gevolgen van gezinsmigratie. En deze week begonnen zowel het CDA als de VVD erover in de Tweede Kamer; zij zien de stroom bruiden uit Marokko en Turkije graag ingedamd.

De mensen die naar Nederland komen om er te trouwen, of zich bij een gezin te voegen, vormen een veel grotere groep dan de asielzoekers die hier jaarlijks naar toe komen. Toch hoor je daar relatief weinig over, en dat is merkwaardig want Nederland maakt het wel ťrg makkelijk om huwelijkspartners uit Turkije en Marokko over te laten komen. En daardoor ontstaan weer problemen met integratie.
Het gaat veelal om mensen die niets van Nederland weten. Ze zijn verplicht een inburgeringscursus te volgen, maar kunnen zich daar eenvoudig aan onttrekken. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) beveelt om die reden aan de stroom gezinsmigranten af te remmen.

Voorheen heerste de gedachte dat de komst van Turkse en Marokkaanse gezinsvormers wel zou dalen, maar zelfs de derde generatie zoekt het liefst nog steeds een huwelijkspartner in het land van herkomst. Daarom willen het CDA en de VVD strengere regels instellen: laat een bruid in Marokko of Turkije eerst de taal leren, voordat ze naar Nederland mag reizen. Of stel hogere eisen aan het inkomen van de bruidegom.

De Nijmeegse hoogleraar K. Groenendijk, die deze kwestie onderzocht heeft, is sceptisch over het resultaat die dergelijke eisen zullen hebben, bovendien moet Nederland zich houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ruimte laat voor gezinsmigratie. Zijn conclusie is dan ook dat de grootste groep immigranten niet uit asielzoekers maar uit 'ingehuwden' zal bestaan.

Toch nog "onzin boetes"

Woutaaaah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het voorstel van de VVD en CDA om geen geldboetes te geven aan automobilisten die een kleine overtreding begaan is verworpen door minister Netelenbos. De minister van verkeer vind dat de automobilisten zich maar aan de snelheden moeten houden. Zo wordt er namelijk al rekening gehouden met een marge van 3 kilometer bij een snelheid van minder dan 100 km/h en 3 procent bij een snelheid van meer dan 100 km/h. Tevens blijkt dat 80 procent van de Nederlanders tevreden is met het huidige boetesysteem, aldus Netelenbos.

Artiesten maken album met Beatlescovers

Eddie Vedder, Ben Folds, The Stereophonics en de Black Crowes behoren tot de artiesten die een complete CD vol met Beatles-covers gaan maken.

Het album, dat als soundtrack voor de film 'I am Sam' van Sean Penn zal dienen, bevat ook tracks van Aimee Mann, Rufus Wainwright, The Vines en Grandaddy.

Van het album zullen acht nummers worden gebruikt in de film, die het verhaal vertelt van een geestelijk gehandicapte vader, die vecht voor het voogdijschap van zijn dochter.

Het is nog niet bekend welke tracks ook op single zullen verschijnen.
Onderstaand de complete tracklisting van het album.

Sarah McLachlanBlackbird
Aimee Mann en Michael PennTwo Of Us
The WallflowersI'm Looking Through You
Rufus WainwrightAcross The Universe
Ben HarperStrawberry Fields Forever
Eddie VedderYou've Got To Hide Your Love Away
The Black CrowesLucy In The Sky With Diamonds
Ben FoldsGolden Slumbers
Paul WesterbergNowhere Man
Nick CaveLet It Be
StereophonicsDon't Let Me Down
Heather NovaWe Can Work It Out
The VinesI'm Only Sleeping
Howie DayHelp!
GrandaddyRevolution
Chocolate GeniusJulia

Pronk wil bomen voor vliegreizen

eldeejee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Pronk van milieu gaat milieuvervuiling door vliegverkeer van eigen personeel compenseren door bij alle vluchten klimaatcertificaten aan te schaffen. De opbrengst van de certificaten wordt gebruikt om nieuwe bomen mee te planten. Pronk wil met het planten van nieuwe bossen werken aan een beter klimaat.

Er komt verschil tussen een vlucht binnen en buiten Europa. Voor binnen Europa wordt ťťn klimaatcertificaat aangekocht, voor buiten Europa twee of drie. De certificaten kosten ongeveer dertig gulden.

Ex-lid Limp Bizkit start nieuwe band

Na het vertrek van Wes Borland uit Limp Bizkit kon de fansite van het project Big Dumb Face ons melden dat Wes Borland het project tot zijn nieuwe band heeft gemaakt.

De naam van de nieuwe band zal "Eat the day" zijn, en al komend jaar met een nieuw album op de markt komen. De nu metal - band gaat in de trend van Limp Bizkit verder.

Toch denk ik dat we ons niet druk hoeven te maken of dat er een kloon van Limp Bizkit op het podium zal komen staan, zeker niet als het kaliber van het nieuwe "Wes Borland" album op het niveau van Big Dumb Face zal liggen. Kortom, we hebben als muziekliefhebbers weer eens iets om naar uit te kijken.

Kinderen slaan blijft legaal

Ouders in Engeland en Wales mogen nog steeds hun kinderen slaan. Het voorstel voor de wet die daar verandering in had moeten brengen is weggestemd.

Het Europese hof verzocht de Britse regering om onderzoek te doen naar de wet van mensenrechten. Vorig jaar kon de Engelse rechtbank een jongen niet beschermen tegen zijn stiefvader die hem mishandelde met een stok.

Volgens de Britse regering is zeventig procent van de bevolking niet voor het aanpassen van de wet. Volgens de ouders kunnen ze hun kinderen nu nog op ďredelijke wijzeĒ straffen, maar zou dat na het invoeren van de nieuwe wet niet meer kunnen. Ook de minister van volksgezondheid is het niet met de nieuwe wet eens. "Ik ben er niet van overtuigd dat we door zo'n wet betere ouders worden"

qyuip gooide dit bericht in de newssubmit

Robot-rups om in puin te zoeken

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Japanse wetenschappers zijn bezig om een kleine kruipende robot te maken die kan worden ingezet bij het redden van slachtoffers. De robot kruipt door middel van ritmische samentrekkingen. Doordat de robot slechts enkele centimeters groot is kan hij zich in kleine ruimtes toch nog makkelijk bewegen.

De robot heeft verlichting en een camera aan boord, ook kunnen er sensoren op geplaatst worden die de radioactiviteit of de zuurstofgraad meten. Aan de hand van deze gegevens kunnen de reddingswerkers bepalen of het veilig is om een rampgebied in te gaan.

Norihiko Saga van de Akita Prefectural Universiteit in Japan leidt het project. Hij demonstreert de robot deze week op een conferentie in Seattle. Volgens hem is de robot stabieler dan robots die lopen, vliegen of op wieltjes rollen.

Misbruikte knecht krijgt 1,2 miljoen

Arjan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De schrik van Someren, een 56-jarige veeboer uit Someren-Heide, heeft zijn knecht zo onmenselijk behandeld dat hij zijn voormalige knecht 1,2 miljoen gulden moet uitbetalen aan achterstallig loon, het veroorzaken van blijvende invaliditeit en smartengeld. Dit is de conclusie waartoe de Hoge Raad is gekomen. De Hoge Raad acht het bewezen dat de boerenknecht, inderdaad onrechtmatig door zijn baas is behandeld.

De knecht werkte vanaf 1978 tot begin jaren negentig voor de veehouder en woonde al die tijd bij hem in. Hier werd hij volgens zijn zeggen jarenlang door de veeboer stelselmatig geslagen met stukken ijzer en een plastic slang. Door deze mishandelingen raakte hij arbeidsongeschikt. Ook moest de knecht bij het vee slapen en onder dwang van zijn baas koeien van andere boeren in de omgeving vergiftigen.

Vrouw leeft 18 maanden in hondenhok

Een 80-jarige vrouw uit Boekarest heeft 18 maanden lang in een ijzeren hondenkooi geleefd. Zij verhuisde naar de kooi na haar scheiding.

Direct na haar scheiding werd zij aangenomen als concierge en zij leefde in de kamer waar zij ook werkte, maar toen haar diensten niet meer op prijs werden gesteld, kon zij vertrekken. De Roemeense zwierf over straat en vond uiteindelijk onderdak in het verlaten hondenhok.

De vrouw is nu in het ziekenhuis opgenomen en zij wordt behandeld voor ondervoeding en uitdroging.

Dramatische terugval voor Ilse

Zoekmachine Ilse heeft te kampen met een 'dramatische terugval in populariteit' in de maand oktober. De nummer 1 van Nederland is voorbijgestreefd door de buitenlandse zoekdiensten van Google, AltaVista, MSN en Yahoo.

Met deze opmerkelijke conclusie komt het zoekmachinebureau Gladior uit Enschede, partner van ondermeer TNO, PCM en 3COM. Juist deze week kwam concurrent Checkit met het geluid dat Google flink terrein wint, maar dat Ilse de populairste zoekmachine van Nederland is en blijft. Ilse is bij Checkit de onbetwiste nummer 1, bij Gladior nummer 5.

Checkit en Gladior doen regelmatig onderzoek naar de populariteit van zoekmachines. Doel van de bureaus is dat bedrijven en instellingen hoog in de antwoordenlijstjes van de zoekmachines komen te staan. Daarvoor is het van belang te weten welke zoekmachine het meeste bezoek trekt. Checkit deed onderzoek in de periode juli tot en met september, Gladior keek naar de maand oktober.

"We waren enorm verbaasd", zegt Peter Schinkel van Gladior. "We stonden er echt van te kijken dat Ilse na de introductie van de nieuwe zoekmachine zo enorm gezakt is. Maar de resultaten kloppen echt." Schinkel kijkt net als Checkit naar 'doorkliks' in statistiekprogramma's. Checkit kijkt alleen naar Nedstat, Gladior gebruikt ook Extreme Tracking en andere bronnen.

Korthals staat achter asielbeleid Kalsbeek

maccer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tweede-Kamerlid Kamp noemde het asielbeleid van staatssecretaris Kalsbeek dinsdag 'mislukt'. Minister Korthals (Justitie) liet zich woensdagavond geen uitspraken ontlokken over het optreden van zijn eigen partij in de Tweede Kamer, de VVD. Hij sprak echter zijn volledige vertrouwen in Kalsbeek uit.

De VVD-bewindsman liet zich niet uit zijn tent lokken door Van Oven (PvdA), Dittrich (D66) en Halsema (GroenLinks). Die wilden van hem horen dat Kamp ernaast zat met zijn uitspraken.

Korthals wees er echter op dat in Nederland het parlement een oordeel velt over de regering en niet andersom. Wel zei hij "voor het beleid te staan" van Kalsbeek.

Kamp kwam met zijn uitspraken dinsdag fors in aanvaring met de de andere fracties in de Tweede Kamer, coalitiegenoten PvdA en D66 voorop.

GSM-bom genomineerd voor prijs

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De jury van de Hein Roethofprijs, een Nederlandse prijs voor preventie van criminaliteit, heeft het project GSM - bom voorgedragen voor de European Crime Prevention Award. De prijs, een bedrag van 10.000 euro, wordt op 10 december in Utrecht uitgereikt.

De gsm-bom van de politie Amsterdam-Amstelland was eerder ook genomineerd voor de genoemde Hein Roethof-prijs, maar won deze uiteindelijk niet.

Met de gsm-bom heeft de politie Amsterdam-Amstelland het aantal diefstallen van mobiele telefoons aanzienlijk weten terug te brengen. Na de aangifte van de diefstal van een mobiele telefoon bestookt de politie het toestel onophoudelijk met sms-berichten als: 'Deze GSM is gestolen. Kopen of verkopen is strafbaar. Lever deze GSM bij de politie in.'

Slachtoffer koffermoord blijkt fotomodel

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het slachtoffer van de in 1992 gepleegde koffermoord te Amsterdam is vrijwel zeker een voormalig Amerikaans fotomodel. Volgens de Britse opsporingsdienst Scotland Yard is het slachtoffer, de uit Ohio afkomstige Melissa Halstead (35), vermoord door haar toenmalige Engelse vriend, seriemoordenaar John Sweeney (45). Gisteren werd tegen hem een levenslange gevangenisstraf geeist in de rechtbank van Londen vanwege een andere zaak.

Sweeney heeft jarenlang in ons land gewoond en heeft mogelijk meer vrouwen in Nederland om het leven gebracht. Een zaak die daarvoor in aanmerking komt, is de onopgeloste moord op de Groningse prostituee Antoinette Bont (24) in juli 1995. Evenals van het slachtoffer van de Amsterdamse koffermoord, werden lichaamsdelen van Antoinette verspreid in het water teruggevonden. Van beide vrouwen werd het hoofd nooit teruggevonden.

De Britse moordenaar Sweeney stond gisteren terecht wegens een poging tot moord op zijn latere Engelse vriendin, de verpleegster Delia Balmer (51), die hij in december 1994 met een bijl te lijf was gegaan. Volgens Balmer, die op miraculeuze wijze wist te ontkomen, riep Sweeney tijdens de aanval dat zij er aan zou gaan, zoals zijn toenmalige vriendin Melissa eerder in Amsterdam de dood vond.

250 medewerkers AKZO binnen door poeder

Bij het chemieconcern Akzo Nobel in Hengelo is donderdagmorgen rond tien uur een pakketje met poeder ontdekt. Zo'n 250 medewerkers mogen het pand niet verlaten. Recherche en brandweer zijn ter plekke.
Het pakketje werd bezorgd op de postkamer in het Technology Center van Akzo Nobel. Bij het openen van het pakketje viel er poeder uit.

De brandweer rukte met zeven wagens uit. De recherche heeft het pakje 'veilig' gesteld en stuurt het op naar het laboratorium van instituut ID-Lelystad voor onderzoek om te kijken of het miltvuur betreft.
De uitslag van het onderzoek wordt donderdagmiddag tussen vier en vijf uur bekend.

Kinderen aten vader op

Sony had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Australische vrouw heeft haar kinderen het vlees laten opeten van haar echtgenoot die zij zelf had vermoord. Ze is donderdag door een rechtbank tot levenslang veroordeeld.

De 45-jarige vrouw ging haar man vorig jaar met een mes te lijf en stak hem 37 keer. Het vlees werd vervolgens in een pan gebraden. Tegen haar kinderen zei ze dat ze een steak had klaargemaakt.

De rechtbank vond het vooral een zwaar feit dat de vrouw geen enkel teken van berouw had getoond. Verschillende politiemensen die aan deze zaak hebben gewerkt, raakten in psychische nood nadat zij op de plaats van de lugubere moord waren geweest.

jprommen, The BOSschenaar en Wander bedankt voor de tip.

Wachtlijsten kosten 7 miljard

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wachtlijsten in de zorgsector kosten de staat jaarlijks zo'n 7 miljard gulden. De Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) heeft berekend dat het merendeel van deze kosten liggen in inkomens en productie verlies, alsmede gederfd welzijn.

Volgens de SEO kunnen wachtlijsten een positieve bijdrage hebben aan de doelmatigheid van de zorgsector. Mensen zullen minder snel van zorg gebruik willen maken omdat ze lang moeten wachten, en het SEO vind dat daardoor de "nutteloze" bezoekjes van patienten hiermee positief wordt beinvloed, mits de wachtlijsten niet te lang zijn.

De conclusie van het rapport worden woensdagmiddag in Rotterdam gepresenteerd op het congres "Baten van de Zorg"

KPN en Telfort samen in UMTS

KPN Mobile en Telfort gaan waarschijnlijk samen het UMTS-netwerk in ons land aanleggen. De mogelijkheid bestaat dat er nog meer partijen meedoen: alle mobiele operators in Nederland mogen zich bij de samenwerking aansluiten. Door samen te werken worden de kosten gedrukt en kan het net eerder tot stand worden gebracht.

Nederland is niet het enige land in Europa waar in financiŽle nood geraakte telecombedrijven partners hebben gezocht voor de aanleg van hun UMTS-infrastructuur. KPN's Duitse dochter E-Plus werkt op dit terrein bijvoorbeeld samen met concurrent Group 3G, een consortium dat wordt geleid door het Spaanse bedrijf Telefůnica.

UMTS is de opvolger voor het GSM-netwerk. Met UMTS is snel internet via de telefoon een optie. De partijen ontwikkelen wel ieder voor zich dienstenpakketten.

WK-voetbal: 24 van de 32 deelnemers bekend

Paraguay en Ecuador hebben zich woensdag als 23e en 24e land geplaatst voor het WK voetbal van volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. Acht startbewijzen worden nog verdeeld. Dat gebeurt voor 1 december. Op die dag zal de loting voor het kampioenschap plaatsvinden in Zuid-Korea.

Komende week staan vijf play-off-wedstrijden op het programma: BelgiŽ - TsjechiŽ, OekraÔne - Duitsland, Oostenrijk - Turkije, SloveniŽ - RoemeniŽ (10 en 11 november heenwedstrijd, 14/11 return) en Ierland - Iran (10 november in Dublin, 15/11 return).

In de groep van Noord- en Midden-Amerika en het CaraÔbisch gebied (CONCACAF) strijden Mexico en Honduras op 11 november om een WK-plaats. In de Zuid-Amerikaanse groep valt 14 november de beslissing. De nummer vier van de poule plaatst zich rechtstreeks. De nummer vijf speelt een play-off tegen AustraliŽ, op 20 november in Melbourne en 25 november in Zuid-Amerika.

Geplaatste landen:

titelverdediger: Frankrijk

Gastlanden: Japan, Zuid-Korea.

Europa: Rusland, Portugal, Denemarken, Zweden, Polen, KroatiŽ, Spanje, ItaliŽ, Engeland.

Zuid-Amerika: ArgentiniŽ, Paraguay, Ecuador.

AziŽ: China, Saudi-ArabiŽ Afrika: TunesiŽ, Senegal, Nigeria, Zuid-Afrika, Kameroen.

CONCACAF: Verenigde Staten, Costa Rica.

Defensie wil 410 nieuwe pantserwagens

The BOSschenaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De staatssecretaris van Defensie (van Hoof) heeft een voorstel aan het kabinet gedaan om 410 nieuwe pantserwagens aan te schaffen. Deze zullen gebruikt worden door de Landmacht om verkenningen in vijandelijk gebied uit te voeren. Het zou hierbij gaan om 202 Fennek-pantservoertuigen, en 208 simpelere uitvoeringen van hetzelfde type.
De Fennek is een gezamelijk project van Nederland en Duitsland, de pantserwagen is slechts anderhalve meter hoog, en heeft de beschikking over de laatste versies van GPS, warmtebeeldcamera's en communicatiemiddelen.

Het kabinet zal waarschijnlijk vrijdag uitspraak over het voorstel doen

Ewan McGregor opnieuw vader geworden

Ewan McGregor is vader geworden. Voor de tweede maal, welteverstaan. Eind oktober kwam Esther Rose ter wereld. Moeder en dochter maken het goed.

Woensdag werd het nieuws bekend gemaakt door de woordvoerder van de acteur. Ewan (30) en Eve Mavrakis (35)zijn inmiddels 6 jaar getrouwd en hebben al een dochter Clara van 5 jaar. Eve is actrice komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De twee ontmoetten elkaar in 1994 op de set van de tv-serie 'Kavanagh QC'.

Ewan McGregor werd voornamelijk bekend van de succesvolle Engelse film 'Trainspotting' uit 1996. Binnenkort is hij te zien in 'Star Wars, deel II' die in 2002 wordt verwacht.

Duits militair vliegtuig stort neer bij Vlieland

Een Duits militair vliegtuig van het type Tornado is donderdagmorgen in zee gestort bij het eiland Vlieland. De twee bemanningsleden hebben op tijd het toestel kunnen verlaten. Ze zijn door een helikopter uit zee gered, aldus het Kustwachtcentrum in IJmuiden.
Volgens een woordvoerder van het Wadden observatieteam deden de twee vliegers van de straaljager mee aan een oefening op Schietrange de Vliehors van de Koninklijke Luchtmacht. Het toestel kwam tijdens de oefening in moeilijkheden en stortte neer.

De piloot en de navigator zijn inmiddels per helikopter naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd voor medische controle. Ze hebben volgens de redders op het eerste gezicht geen ernstig letsel opgelopen.

Vijf reddingsboten, afkomstig van de eilanden Vlieland, Texel en Terschelling zijn op weg om de brokstukken uit zee op te vissen.

Persoonlijke sponsor Christian Albers

cowgod had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een herenmodebedrijf uit Brabant gaat voor het seizoen 2002 en 2003 de kleding van Nederlands racetalent Chistian Albers sponsoren. Alle beetjes helpen natuurlijk, maar het lijkt er niet op dat Albers op deze manier meer kans zal maken bij een team in de Formule 1. Teams vragen meestal wat meer financieel draagvlak van jonge rijders namelijk.

Brad Pitt bijna ingestort

Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair had onlangs een interview met Brad Pitt en kreeg van de acteur een aantal opzienbarende dingen te horen.

Brad Pitt heeft ooit een zenuwinzinking gehad waar hij pas na twee jaar intensieve therapie overheen kwam. Pitt wilde niet precies kwijt hoe dat is gebeurd, of wanneer dat was, maar wel kreeg het tijdschrift te horen dat het een gevolg van zijn opvoeding was.

"Bij ons in Missouri moest je gestoord zijn om naar een psychiater te gaan. We spraken dus niet over dergelijke gevoelens." Een deel van de problemen werd veroorzaakt door de roem, aldus Pitt. "Als filmster word je behandeld alsof je beter bent dan anderen en als je niet oppast, ga je dat nog geloven ook." Gelukkig weet hij inmiddels beter.

Na TV-uitzending 180 tips over verkrachter

De politie heeft woensdagavond 180 telefoontjes gekregen over de Utrechtse serieverkrachter. De tips kwamen binnen na een extra uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.
In totaal heeft de politie nu 250 tips om na te trekken. ,,Elke tip moet op zijn waarde worden beoordeeld'', zegt een woordvoerder van de Utrechtse politie. De politie heeft 75 man op de zaak gezet.

De beruchte verkrachter is na vijf jaar 'afwezigheid' plotseling weer actief geworden. Hij heeft onlangs een 16-jarig meisje in Bilthoven verkracht. De politie ontdekte dat het DNA-profiel van de dader overeenkomt met dat van de man die in 1995 en 1996 achttien slachtoffers maakte in het gebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist en De Bilt. ,,De angst zit er weer behoorlijk in in dit gebied'', zegt de politiewoorvoerder. ,,We houden extra toezicht. Mensen zien dat er politie is.''

De Universiteit Utrecht heeft donderdag in het universiteitsblad personeel en studenten gewaarschuwd voor de serieverkrachter. Hij was destijds ook actief in de universiteitswijk Uithof.
Vrouwen krijgen het dringende advies om niet alleen door het gebied te wandelen of te fietsen.. Tussen het afgelegen sportcomplex Olympos en de dichtsbijzijnde bushalte worden pendelbusjes ingezet.

Scholier met neppistool aangehouden

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Alphen aan den Rijn heeft woensdagmiddag een 13-jarige scholier uit Ter Aar aangehouden die met een speelgoedpistool rondliep op een Alphens schoolplein. De politieactie bracht twintig agenten op de been en
veroorzaakte de nodige commotie in en rond de school.

Het legertje agenten werd opgroepen, nadat een getuige rond twaalf uur de jongen op het schoolplein aan de Henry Dunantweg het pistool in een tas zag stoppen. De politie stelde in samenwerking met de schoolleiding meteen een onderzoek in waaraan twintig politiemensen meededen. De omgeving van de school werd afgezet en het schoolgebouw, dat vijftig klasruimtes en duizend scholieren telt, doorzocht. Na enige tijd zoeken werd het wapen uiteindelijk in de tas van de scholier aangetroffen.

Het pistool, een veerdrukwapen, lijkt dusdanig op een echt vuurwapen dat het onder de wet Wapens en Munitie valt.
Dergelijke wapens zijn vrij te koop in verschillende landen, maar zijn in Nederland bij wet verboden.

Mannen gaan naar cafe om te kletsen

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers suggereren dat mannen een psychologische behoefte hebben om naar het cafe te gaan. Eťn op de tien mannen doet dat niet voor het drinken. Een onderzoek namens een alcoholvrij biermerk had als conclusie dat 40% van de mannen een goed gesprek als belangrijkste excuus voor hun cafť-gang aandroegen. Tweede excuus is ontspanning gevolgd door de vriendelijke atmosfeer en pas op de vierde plek het drinken zelf.

Het onderzoek werd uitgevoerd door psycholoog Colin Gill, een docent aan de Universiteit van Leeds die naar de gewoonten van meer dan 900 mannen heeft gekeken. Hij zei: "Vrouwen mopperen vaak over de cafťbezoeken van hun man, maar voor de mannen zelf heeft het cafť een belangrijke functie. Het is een unieke omgeving dat mannen in staat stelt banden te scheppen met hun vrienden en collega's."

Frontale aanval op terreurgeld

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerika heeft frontaal de aanval geopend op de geldstromen van Osama bin Ladens Al-Qaeda organisatie. De douane heeft gisteren verspreid over de Verenigde Staten invallen gedaan bij bedrijven die verdacht worden van financiering van het terreurnetwerk. De VS voegden ook de namen van 62 instanties en personen toe aan een al bestaande lijst van 88 verdachte financiers. De aanvulling omvat onder meer twee organisaties die banden zouden hebben met Bin Laden: Al-Taqua en Al-Barakaat.

De invallen gisteren door de Amerikaanse douane werden gedaan bij vestigingen uit het Barakaat-netwerk. De organisatie was onder meer actief in de staten Minnesota, Massachusetts, Ohio en Washington.

Op last van president George Bush zijn de Amerikaanse tegoeden van Barakaat bevroren. Naast de vertakking in ons land richten de VS ook het vizier op vestigingen van Barakaat in Zweden, SomaliŽ en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Witte Huis heeft diverse landen verzocht de geldstroom te blokkeren.

Overval via gsm te horen

qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een slimme actie met een GSM zijn medewerkers van het alarmnummer 112 getuige geweest van een gewapende overval op een 21-jarige man uit Gouda. De 21-jarige werd aan de Lange Groenendaal in zijn woonplaats door de man aangehouden. Deze bedreigde hem met een vuurwapen en eiste geld. Het slachtoffer had op dat moment zijn gsm in zijn hand en toetste razendsnel 112 in.

De centrale kon daardoor horen wat er gaande is. Na een worsteling ging de 18-jarige dader er vandoor. Naar aanleiding van het signalement kon hij honderd meter verderop al worden ingerekend.

Burgemeester van 18 jr in VS

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 18-jarige jongen is gekozen tot burgemeester van een kleine plattelandsgemeenschap in het oosten van de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Democraat Jeffrey J. Dunkel kreeg 43 stemmen van de totaal 100 zonder dat hij een tegenstander in de burgemeestersverkiezingen had.

Als high school-scholier raakte Dunkel betrokken bij de politiek door het vak Ďlokaal bestuurí. Hij bezocht daarnaast altijd veel bijeenkomsten in zijn woonplaats. Als hij daar vragen stelde over bepaalde problemen, kreeg hij vaak te horen dat hij pas 18 was, er veel bij lokaal bestuur komt kijken, en als hij het beter wist maar op campagne moest gaan om burgemeester te worden. Dat deed hij, en nu is hij burgemeester.

Karen Mulder psychisch ingestort

had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ex-topmodel en ons Neerlands trots op de catwalk Karen Mulder is psychisch volledig ingestort. Dit is bekend gemaakt door de populaire Franse televisieprogammamaker Thierry Ardisson die haar kort geleden nog in Parijs interviewde, maar vanwege de verwarde indruk die zij maakte afzag van de uitzending.

Karen Mulder beweerde onder meer voor de camera dat zij op tweejarige leeftijd door haar vader was gehypnotiseerd en vervolgens verkracht. Het Vlaardingse supermodel was volgens haar eigen zeggen ook seksueel misbruikt door "een lid van de Monegaskische vorstenfamilie", waarbij ze doelde op prins Albert.

Ook Elite, het agentschap waar zij werkzaam voor was, kreeg de zwarte piet toegespeeld. Volgens Karen kon zij alleen carriŤre maken door met tal van hooggeplaatste managers van Elite het bed te delen.

Turkije martelt gevangenen

maccer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is Turkije nog steeds niet gelukt om een einde te maken aan de martelingen in het land, aldus de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Ondanks beloftes van de Turkse regering zijn er geen serieuze maatregelen om de foltering, die er plaatsvinden te stoppen. Martelingen vinden nog steeds systematisch en wijdverbreid plaats.

De gevangenen worden vaak geslagen, verkracht, bedreigd of aan hun armen opgehangen en met electrische shocks behandeld. Eten, drinken en slaap wordt hun soms verboden en het toilet mag ook geen gebruik gemaakt van worden, aldus Amnesty.

Haselhoef: 'ik ben wel degelijk imaam'

Na dat hij opspraak raakte omdat hij geen echte imaam zou zijn, mailde FOK! Abdullah Haselhoef een aantal vraagjes.

Bent u nou wťl of niet een echte imaam?

Ik ben wel degelijke een echte imaam. Maar er vind hier een poging tot karaktermoord plaats. Ik zal via de pers er later op terugkomen.

Ik las dat het CoC u niet meer als gesprekspartner wil, omdat u geen spreekbuis zou zijn van de moslims in Nederland. Vind u het terecht dat er zo gereageerd wordt?

Nee, het is een beetje huichelachtig van het CoC dat zij de afspraak hebben afgezegd. Ik als Abdullah Haselhoef heb vorige week een aantal dingen gezegd en het CoC wilde over deze uitspraken van mij in gesprek. Het feit dat ik wel of geen spreekbuis zou zijn van de moslims in Nederland, is niet relevant voor het feit dat ik uitspraken heb gedaan over homoseksualiteit en dat het CoC hier uitleg over wilde.

Het Ďgeheimí is dat het CoC op meer dan 1 miljoen aan subsidies aast om moslim-homoís te willen emanciperen. Echter zij zijn een spierwitte organisatie en willen niet samenwerken met stichting Yussuf in deze en dus in werkelijkheid op zoek naar een imaam die zij voor hun karretje zouden kunnen spannen. Het gaat dus niet om de belangen van de individuele moslim homo, maar het gaat zoals altijd weer om de poen.

Is het wel nodig imaam te zijn om de moslimgemeenschap in Nederland te vertegenwoordigen?

Nee, de islamitische gemeenschap is zeer divers. Een imaam zou ťťn van de vele woordvoerders kunnen zijn.

Wat zijn uw toekomstplannen?

Goed voor mijn vrouw zorgen. Meer tijd geven aan mijn kinderen. Aandacht hebben voor mijn hulpbehoevende cliŽnten, gewoon mijn werk doen. Spreekbeurten en lezingen geven en af en toe een media optreden.

Een laatste vraagje: in de media komt steeds terug dat Pim Fortuyn u een ministerspost heeft aangeboden. Ik heb het bewuste dubbel-interview gezien en ik had niet het gevoel dat dit (van beide kanten) serieus was bedoeld, meer een impulsieve reactie. Klopt dit, bent u van plan om de politiek in te gaan, en als Fortuyn u zou vragen: wat dan?

Ik sluit niet uit dat als ik voor de politiek gevraagd zou worden, ik eventueel hierin zou kunnen toestemmen. Zelfs in een partij met Dhr. Fortuyn.

Porno-site betaalt klanten geld terug

Een Amerikaanse online porno-exploitant gaat bezoekers een deel van het geld terug geven dat ze betaalden voor online seks. Het gaat om zo'n 70 miljoen gulden. De bezoekers leefden ten onrechte in de veronderstelling dat de getoonde porno gratis was.

Het bedrijf Crescent Publishing Group, die meerdere porno-sites exploiteert, vroeg om creditcardgegevens van de klanten. Crescent meldde op haar site dat de gegevens slechts bedoeld waren om te verifiŽren of men wel meerderjarig was. De bezoekers kwamen er echter achter dat er maandelijks ruim 210 gulden van de rekening werd afgeschreven. In totaal cashte het bedrijf tussen 1997 en 1999 zo'n 450 miljoen gulden.

De sex-exploitant kwam met de Federal Trade Commission en de New Yorkse Justitie overeen dat men 70 miljoen gulden gaat terugstorten naar de 'klanten'. Verder mogen de initiatiefnemers van het bedrijf geen pornosites meer starten, op straffe van een boete van meer dan een miljoen gulden elk.

Volgens de Amerikaanse Justitie heeft het bedrijf gebruik gemaakt van de schroom van consumenten om een rekening van een pornosite aan te vechten.

Voetbal: Vanenburg al weg bij 1860 MŁnchen

Na drie weken is Gerald Vanenburg al weer vertrokken bij 1860 MŁnchen. De oud-international maakte op 18 oktober na het ontslag van Werner Lorant bij de Duitse Bundesligaclub zijn debuut als assistent-trainer, onder hoofdtrainer Peter Pacult.

Pacult vermoedt dat 'Vaantje' het niet naar zijn zin had als tweede trainer, zo werd hem althans dinsdagavond duidelijk in een lang gesprek. ,,Ik ben verrast over zijn besluit, hij heeft het niet toegelicht. Maar misschien is Gerald geen geschikte assistent-trainer. Hoewel we vanaf de eerste dag goede afspraken hadden gemaakt. Ik zag geen problemen.''

Vanenburg zelf reageert verbaasd op de uitspraken van Pacult. Zijn vertrek heeft te maken met zijn slechte verstandhouding met Pacult, die hem niet serieus nam. ,,Hij moet wel vertellen hoe het Ťcht zit. In het begin was ik heel enthousiast. Maar ik heb bepaalde gedachten over voetbal en als daar niet naar wordt geluisterd, dan houdt het op. Dit had voor mij geen nut meer. Ik ben niet naar Duitsland gegaan om de pionnen neer te zetten. Zo'n type ben ik niet, daarom ging het niet meer.
Ik doe alleen leuke dingen. Ik had er veel zin in, maar ik doe geen dingen die nergens op slaan. Als ik niets meer mag zeggen, dan heeft het geen zin. Het is jammer zoals het is gegaan. Ik had het idee dat Pacult tegen mij aan het vechten was. Ik stond veel in de kranten, er kwamen veel ingezonden brieven binnen voor mij. Wat ik nu ga doen? Misschien ben ik morgen weer trainer, misschien word ik nooit meer trainer.''
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.