Dramatische terugval voor Ilse

Zoekmachine Ilse heeft te kampen met een 'dramatische terugval in populariteit' in de maand oktober. De nummer 1 van Nederland is voorbijgestreefd door de buitenlandse zoekdiensten van Google, AltaVista, MSN en Yahoo.

Met deze opmerkelijke conclusie komt het zoekmachinebureau Gladior uit Enschede, partner van ondermeer TNO, PCM en 3COM. Juist deze week kwam concurrent Checkit met het geluid dat Google flink terrein wint, maar dat Ilse de populairste zoekmachine van Nederland is en blijft. Ilse is bij Checkit de onbetwiste nummer 1, bij Gladior nummer 5.

Checkit en Gladior doen regelmatig onderzoek naar de populariteit van zoekmachines. Doel van de bureaus is dat bedrijven en instellingen hoog in de antwoordenlijstjes van de zoekmachines komen te staan. Daarvoor is het van belang te weten welke zoekmachine het meeste bezoek trekt. Checkit deed onderzoek in de periode juli tot en met september, Gladior keek naar de maand oktober.

"We waren enorm verbaasd", zegt Peter Schinkel van Gladior. "We stonden er echt van te kijken dat Ilse na de introductie van de nieuwe zoekmachine zo enorm gezakt is. Maar de resultaten kloppen echt." Schinkel kijkt net als Checkit naar 'doorkliks' in statistiekprogramma's. Checkit kijkt alleen naar Nedstat, Gladior gebruikt ook Extreme Tracking en andere bronnen.